Erätauko-keskustelut

Erätauko on menetelmä rakentavaan keskusteluun aiheesta kuin aiheesta. Erätauko-keskustelu auttaa paremmin ymmärtämään itseä, muita ja maailmaa. Keskustelun avulla voi lisätä luottamusta, vahvistaa osallisuutta ja kuunnella paremmin myös hiljaisia ääniä. Tältä sivulta löydät tietoa Erätauko-menetelmän koulutuksista sekä ohjeita, miten voit järjestää oman Erätauko-keskustelun.  

Tule mukaan kehittämään dialogitaitoja ja avartamaan omia ajatuksiasi. Tavoitteemme yhdessä Erätauko-säätiön ja monien muiden toimijoiden kanssa on tehdä suomalaisista maailman parhaiten keskusteleva kansa. Kutsumme siis jokaisen vartion, johtajiston, minkä tahansa partioporukan mukaan keskustelemaan!  

Järjestä oma Erätauko

Jokainen ryhmä voi valita itse minkä tahansa aiheen, johon haluaa syventyä keskustelun avulla. Olennaista on se, että keskustelua käydään omasta kokemuksesta käsin. Nyt emme hae väittelyä, muihin vaikuttamista tai asiantuntijapuhetta, vaan tarkoitus on antaa tilaa erilaisille näkökulmille.  

Toimi siis näin: 

  1. Kerää kasaan 2-20 henkilöä
  2. Järjestä keskustelu valmiiden materiaalien avulla
  3. Jaa kokemuksesi keskustelusta somessa käyttäen tunnisteita #erätauko #partioscout 

Tarjoamme valmiit mallit keskustelun järjestämiseen ja valmiin käsikirjoituksen kolmeen aiheeseen:

Mitä on suomalaisuus? Keskustelua identiteetistä, suomalaisuudesta ja kuulumisesta.

Mitä metsät meille merkitsevät? Kokemuksia metsistä ja niiden herättämistä tunteista. 

Järjestäkää Erätauko osana jotakin lippukunnan tapahtumaa tai viikkotoimintaa. Tässä muutamia ideoita, miten Erätaukoa voi hyödyntää erilaisten tapahtumien ohjelmassa:

  • Pitäkää Erätauko-keskusteluita ryhmien kokouksissa.
  • Käyttäkää keskustelua johtajiston kaudenavajaisissa yhteishengen ja luottamuksen rakentamiseen
  • Toteuttakaa keskustelu lippukunnan retkellä vanhempien ikäkausien iltaohjelmana
  • Keskustelu sopii myös ryhmän omalle retkelle

Erätauko-koulutukset

Erätauko-menetelmän koulutuksessa opit menetelmän perusasiat sekä Erätauko-keskustelun ohjaamista. Koulutuksen jälkeen voit käyttää Erätauko-menetelmää koulutuksissa tai tapahtumissa, tai missä sitä tarvitsetkin. Koulutukset ovat maksuttomia ja suunnattu partiolaisille.

Koulutukset ovat yhden illan mittaisia ja koostuvat Erätauko-keskustelusta sekä koulutussetistä, jossa käydään läpi menetelmän käyttöä. Koulutus pidetään etänä Teamsissa. Jos koulutukset tulevat kovin täyteen, yritämme järjestää useamman ryhmän. Kouluttajina toimivat Erätauko-säätiön asiantuntijat.

Koulutuksen yhteydessä käydään keskustelu, jonka teema on ”Mistä merkityksellisyys vapaaehtoistyössä partiossa muodostuu? Mikä saa minut tuntemaan merkityksellisyyttä, ja miten tämä tunne liittyy hyvinvointiini?”



Mikä on Erätauko?

Erätaukoa voi käyttää aina, kun tarvitaan aiheen syvempää ymmärrystä tai erilaisten ihmisten tasavertaista kohtaamista – esimerkiksi osana luottamuksen rakentamista, valmistelua, päätöksentekoa tai kun haluat tuoda erilaisia ihmisiä yhteen. Erätauon lähestymistapa on dialogi, joka on rakentava ja tasavertainen tapa keskustella. Dialogissa tähdätään aiheen, toisten ihmisten tai itsen parempaan ymmärtämiseen, mutta ei yksimielisyyteen tai nopeisiin ratkaisuihin. Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua.

”Erätauko-keskustelu auttaa paremmin ymmärtämään itseä, muita ja maailmaa. Keskustelun päätteeksi ei tarvitse olla samaa mieltä tai ratkaista asioita. Erätauon avulla voi lisätä luottamusta, vahvistaa osallisuutta ja kuunnella paremmin myös hiljaisia ääniä.”(Erätauko-säätiö)

Lue lisää Erätauko-menetelmästä!

Erätauko-säätiön ja partiolaisten yhteistyö

Suomen Partiolaiset ja Erätauko-säätiö ovat sopineet yhteistyöstä, joka mahdollistaa Erätauko-keskustelumenetelmän käyttöönoton partiotoiminnan eri tasoilla.  Menetelmän käyttö tukee osaltaan Suomen Partiolaisten tulevaa strategiaa ja jokaisen partiolaisen johtamistaitoja.

Erätauko-menetelmää voidaan jatkossa hyödyntää niin partiolippukunnissa, -piireissä kuin -tapahtumissa. Menetelmää voidaan käyttää osana partiokoulutuksia ja yhteistyön myötä partiolaisilla on myös mahdollisuus kouluttautua Erätauko-menetelmän ohjaajiksi ja kouluttajiksi.