Helsingissä sijaitsevalle Partioasemalle on jälleen myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Ensimmäisen kerran Partioasema saavutti tämän ympäristötyöstä kertovan sertifikaatin vuonna 2021, ja nyt, tuoreen auditoinnin jälkeen on aika kehua ja kiittää saavutetusta rajapyykistä!
Lue lisää siitä, missä olemme loistaneet ja missä meidän pitäisi vielä ryhdistäytyä.
Partioasema on ahkerassa käytössä
Vuosittain Partioasemalla – eli tuttavallisemmin Passalla – suunnitellaan, kokoustetaan ja järjestetään tapahtumia hurja määrä. Sen lisäksi talossa työskentelee kuusikymmentä työntekijää. Ei siis ole ihan sama, miten vastuullisuus Passalla pyörii. Energiaa ja vettä kuluu sekä jätettä syntyy.
Passalla haluamme edistää asioita esimerkillä ja kannustaa kaikkia kestäviin elämäntapoihin osana partiotoimintaa!
Missä on onnistuttu
- Passa pyörii uusiutuvalla energialla – Passan energia on uusiutuvaa tuulisähköä ja talvella saamme lämmitellä Töölön alta pumpattavalla maalämmöllä.
- Osaamme välttää hävikkiä – Yhteisessä jääkaapissa säilytettäviin ruokiin laitetaan merkinnät, joista selviää, onko ruoka varattu vai ylijäämää aiemmista kokouksista. Tämän ansioista hävikkiruoka löytää yhä useammin ottajansa seuraavissa kokouksissa.
- Vain reiluja kofeiinipärinöitä – Passalla ei hörpitä mitä tahansa kahvia tai teetä, vaan tarjolla on aina Reilun kaupan ja/tai luomukahvia ja -teetä. Reilu kauppa takaa sen, että viljelijät ja työntekijät saavat reilun palkan ja hyvät työolot, eikä ympäristöäkään unohdeta.
- Kahvihävikki on pienentynyt – Tämä on loistavaa, sillä sumpit kuuluvat suuhun eivätkä viemäriin.
- Kasvisruoka on pienentänyt hiilijalanjälkeämme – Suomen Partiolaisten toiminnassa syödään kasvisruokaa ja yhä useampi Passan käyttäjä valitsee kasvisruoan. Tämä on iso juttu, sillä lihankulutuksen vähentäminen on suurin yksittäinen keino ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseksi.
- Menopelit ovat kohdillaan – Passalle saavutaan pääasiassa julkisilla kulkuneuvoilla. Kyselyiden perusteella noin 80 % saapuu Passalle joko julkisilla, pyörällä tai kävellen.
- Lajittelu on lapasessa – Passan käyttäjät ovat kierrätyksen konkareita, sillä biojäte, paperi, pahvi, metalli ja lasi löytävät lähes poikkeuksetta oikeisiin kierrätysastioihin.
Missä meidän tulee vielä petrata
- Sekajäte on sekoilua – Vaikka olemmekin hyviä lajittelijoita, on meillä edelleen varaa vähentää tuottamamme sekajätteen määrää. Sekajätteen tuottaminen on turhaa, sillä nykyisin valtava osa sekajätteestä on vain väärin lajiteltua muuta jätettä. Tässä pari vinkkiä osuaksesi oikeaan lokeroon:
- Paperiset ruokakassit ovat kartonkia ja kuuluvat pahvin keräykseen.
- Elintarvikkeiden muovipakkaukset muovinkeräykseen.
- Talouspaperi maatuu, eli se kuuluu biojätteeseen.
- Maidot eivät pärjää yötä pöydällä – Viikoittain maitoa päätyy viemäriin, kun tölkit unohdetaan iltakokouksissa yöksi lämpimään. Oikeasti jo kello kuuden jälkeen voi jokainen meistä kuskata maidot kylmään.
- Hankinnat seuraavaksi suurennuslasin alle – Hankintamme siroutuvat monenlaisen toiminnan alle, jolloin ne vaikuttavat helposti mitättömiltä. Hankinnoissa meillä on vielä tutkittavaa ilmasto-, ympäristö- ja ihmisoikeusnäkökulmasta ja tähän aarrearkkuun mahtuu varmasti myös löytöjä, joista voisimme kokonaan luopua.
Entäs se Ekokompassi, mitä se tarkoittaa?
Ekokompassi on organisaatioiden ympäristötyön seurantaan tehty työkalu, joka auttaa tunnistamaan, vähentämään ja seuraamaan oman toiminnan ympäristövaikutuksia.
Sertifikaatti ei ole pelkkä koriste seinällä – se vaatii ympäristötavoitteiden asettamista, vuosiraportointia ja joka kolmas vuosi kolmannen osapuolen auditoinnin. Ekokompassi-sertifikaatin saamiseksi ei kuitenkaan tarvitse olla saavuttanut täydellisyyttä, vaan riittää, että pystymme osoittamaan, että otamme asian vakavasti ja kehitymme vuosi vuodelta paremmiksi.
Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän ytimessä on organisaation tekemä ympäristölupaus, joka sitoo toimintaamme ympäristön huomioimiseen.
Partioaseman ympäristölupaus
Partiolaisen ihanteena on rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä. Osana maailmanlaajuista partioliikettä on meistä jokainen Partioaseman käyttäjä rakentamassa päivän hyvillä töillä parempaa maailmaa. Pienilläkin valinnoilla omassa toiminnassamme, kokouksissamme ja työpöytiemme ääressä syntyy yhdessä valtava kokonaisuus. Elävässä ja aktiivisessa nuorisojärjestössä on esimerkillä väliä!
Partioliikkeen perustajan, Robert Baden-Powellin sanoin: ”Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit.”
Positiivisin esimerkein, viestinnän ja ohjaamisen keinoin sekä yhteisiä toimintamalleja edistämällä Partioaseman käyttäjinä haluamme:
- Kasvattaa partiolaisia kestäviin elämäntapoihin.
- Tehdä vastuullisia tavara- ja ruokahankintoja.
- Kannustaa ympäristöystävällisempään liikkumiseen.
- Vähentää syntyvän jätteen määrää.