Suomen Partiolaisten hallitus esittää partiomenetelmän päivittämistä osana Ohjelmauudistus 2028 -projektia. Päivitys perustuu partiolaisilta muun muassa tapahtumissa ja raadeissa kerättyyn palautteeseen sekä analyysiin partiokasvatuksen kehittämisestä entistäkin houkuttelevammaksi ja vaikuttavammaksi.
Partiomenetelmä tekee partiosta partion
Partiomenetelmä kertoo, miten lapset ja nuoret kasvavat partiossa. Partiomenetelmä Suomessa perustuu Partiotyttöjen Maailmanliiton (WAGGGS) ja Partioliikkeen Maailmanjärjestön (WOSM) kasvatusmenetelmiin. Viimeksi partiomenetelmää on päivitetty osana Ohjelmauudistus 2010 -projektia, jossa luotiin myös nykyinen partio-ohjelma.
Suomen Partiolaisten hallituksen ehdotus on osa Ohjelmauudistus 2028 -projektia.
”Tänä vuonna päättyvä projektin ensimmäinen vaihe päivittää partiomenetelmän ja muita partiokasvatuksen perusteita. Seuraavassa vaiheessa uudistetaan partio-ohjelman sisältö ja rakenteet, jotta lippukunnat voivat tarjota lapsille ja nuorille entistäkin mielekkäämpää ja houkuttelevampaa toimintaa vuodesta 2027 alkaen”, kertoo Suomen Partiolaisten hallituksen varapuheenjohtaja Eero Kivistö.
Partiomenetelmästä päättää Suomen Partiolaisten jäsenkokous marraskuussa 2024. Sitä ennen partiopiirien ja Finlands Svenska Scouterin edustajat lausuvat ehdotuksesta partioneuvoston lokakuun kokouksessa.
Hallitus ja Ohjelmauudistus 2028 -projekti järjestävät tiistaina 17.9. kello 20 alkaen partion Instagram-tilillä live-lähetyksen, jossa partiolaiset pääsevät kertomaan ajatuksiaan ja esittämään kysymyksiä ehdotuksesta.
Uusi partiomenetelmä koostuisi yhdeksästä osasta
”Muutosehdotukset pohjautuvat vahvasti partiolaisten kuulemisiin keväällä 2024 lähes kaikkien partiopiirien ja Finlands Svenska Scouterin tapahtumissa, jäsenkyselyssä, sosiaalisen median kyselyssä sekä vaeltajaraadissa ja nuorten ohjelmauudistusvartiossa. Iso kiitos kaikille sadoille näkemyksensä kertoneille partiolaisille”, sanoo ohjelmauudistusprojektin johtaja Kaisa Johto.
Jäsenkokoukselle ehdotetaan muutettavaksi osaa partiomenetelmän osien nimistä ja kuvauksista.
”Partiomenetelmä on tärkeä osa partion perustaa ja siksi haluamme, että jokainen ryhmänjohtaja 15-vuotiaasta samoajasta uuteen aikuiseen vapaaehtoiseen tuntee partiomenetelmän. Yhtenä tavoitteena on tehdä menetelmästä entistäkin helpommin ymmärrettävä”, toteaa ohjelmauudistusprojektin toinen johtaja Pauli Engblom.
Partiomenetelmä koostuu tällä hetkellä kahdeksasta osasta. Jatkossa osia olisi yhdeksän.
Ehdotuksen mukaan seuraavien osien nimet pidetään ennallaan:
Luonto on partiossa jatkossakin keskeisin kasvamisympäristö eli paikka toimia ja oppia.
Tekemällä oppiminen on partion ydinasioita. Tekemällä oppiminen ei ole vain tekemistä vaan myös tekemisen suunnittelua ja reflektointia.
Partio on nuorten liike, mutta aikuisilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten yksilöllisessä tukemisessa.
Symboliikka on jatkossakin osa partiota ja tukee omaa, ryhmän, ja yhteisön identiteetin kehittymistä.
Partiomenetelmään lisättäisiin uutena osana:
Olipa elämys ensimmäisen nuotion sytyttäminen kolon pihalla tai tunturin huiputtaminen, pienet ja suuret elämykset kuuluvat partioon. Partiossa kasvaminen on myös hauskanpitoa yhdessä.
Seuraavia osia ehdotetaan muutettavaksi:
Osan nimeä halutaan konkretisoida, koska partion arvot näkyvät partiolaisille nimenomaan partiolupauksen, -tunnuksen ja -ihanteiden kautta.
Tavoitteena on viestiä, että innostava ja sopivan haastava toiminta auttaa kasvamaan ja kehittymään jokaisen omalla partiopolulla – oli suunta ylös tai sivulle. Partiossa opitaan yksin ja yhdessä taitoja elämää varten. Nykyinen osan nimi ei saanut enemmistön kannatusta partiolaisten palautteissa. Oma partiopolku on myös linjassa WAGGG:sin kasvatusmenetelmän kanssa.
Jäsenkyselyn perusteella vartiojärjestelmä koettiin vaikeana sanana etenkin uusille vapaaehtoisille. Partiossa toimitaan myös muissa ryhmissä kuin vartioissa. Myös maailmanjärjestöjen menetelmissä puhutaan ryhmästä, samoin nykyistä edeltäneessä suomalaisessa partiomenetelmässä. Muutos ei tarkoita vartio-sanasta luopumista ikäkausien terminologioissa eikä vertaisjohtamisesta tai vartioissa toimimisesta luopumista.
Päivän hyvän työn on koettu toimivan kaikista partiomenetelmän osista käytännön toiminnassa huonoiten, vaikka osa on kasvatuksellisesti hyvin tärkeä. Uusi nimi ”Hyvän tekeminen” on lähempänä WOSM:in menetelmän osiota “yhteisössä osallistuminen”, mikä koettiin kuitenkin suomeksi vaikeaksi muotoiluksi. Eri tavoin hyvän tekeminen on partiossa tapa kasvaa aktiiviseksi kansalaiseksi, ei pelkästään pienin yksittäisin teoin vain osana suurempaa yhteisöä.
Lue blogista lisää ehdotetusta partiomenetelmästä ja siitä, miten muutosehdotuksiin on päädytty.