Suomen Partiolaisten jäsenkokouksessa hyväksyttiin historialliset uudistukset, jotka nostavat partion kohderyhmän ikää ja päivittävät partiomenetelmää vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.
Suomen Partiolaisten jäsenkokous päätti 17.11.2024 merkittävistä partiotoiminnan uudistuksista, kun kokouksessa hyväksyttiin ehdotukset partion kohderyhmäiän ja partiomenetelmän muutoksista. Uudistukset ovat osa laajempaa Ohjelmauudistus 2028 -projektia.
”Partiomenetelmä on tärkeä osa partion perustaa ja sen päivitys on osoitus siitä, että partioliike pysyy ajan tasalla maailman muutoksissa. Kohderyhmän iän nostolla taas pystymme tarjoamaan yhä useammalle nuorelle mahdollisuuden mielekkääseen harrastukseen”, kommentoi Suomen Partiolaisten 1. varapuheenjohtaja Eero Kivistö.
Päätetyt muutokset perustuvat muun muassa raatien ja kyselyiden kautta tehtyyn laajaan partiolaisten osallistamiseen. Sen lisäksi, että muutoksissa on kuultu laajasti partiolaisten ääntä, Ohjelmauudistus 2028 -projekti teki laajaa kasvatustieteellistä tarkastelua sekä kansainvälistä vertailua muutosehdotustensa tueksi.
Partio-ohjelma ulottuu jatkossa yhä laajemmalle joukolle
Jäsenkokouksen päätöksen mukaisesti partion kohderyhmää ovat 7–25-vuotiaat lapset ja nuoret. Kohderyhmäikä tarkoittaa sitä, että tämän ikäisille on laadittu partion kasvatustavoitteet sekä partio-ohjelma ikäkausikohtaisine aktiviteetteineen.
Kohderyhmän iän muutos koskee vaeltajien ikäkautta, jonka mukaista partio-ohjelmaa tekivät aiemmin 18–22-vuotiaat partiolaiset. Kohderyhmän iän nosto tukee nuorten aikuisten partioharrastuksen jatkumista sekä tuo pysyvyyttä elämän muutoskohtiin ja haasteisiin.
Muutos ei tuo vielä tässä vaiheessa muutoksia partio-ohjelman sisältöihin, vaan niiden päivitys alkaa vuodenvaihteen jälkeen Ohjelmauudistus 2028 -projektin toisessa vaiheessa. Uuden ohjelman valmistumista odotellessa vaeltajat voivat jatkaa nykyisen vaeltajaohjelman tekemistä 25-vuotiaaksi saakka. Tavoitteena on, että uusi ohjelma aktiviteetteineen olisi kaikkien kohderyhmäikäisten partiolaisten käytössä vuonna 2027.
Vaikka partion kohderyhmäikäisiä ovat 7–25-vuotiaat lapset ja nuoret, alle 7-vuotiaat lapset voivat jatkossakin osallistua heille suunnattuun perhepartiotoimintaan yhdessä läheisen aikuisen kanssa. Partio tarjoaa harrastusmahdollisuuksia ja merkityksellistä vapaaehtoistyötä myös aikuisille.
Uusi partiomenetelmä vastaa tulevaisuuden tarpeisiin
Partiomenetelmä kertoo, miten lapset ja nuoret kasvavat partiossa. Suomen partiomenetelmä perustuu Partiotyttöjen Maailmanliiton eli WAGGGSin ja Partioliikkeen Maailmanjärjestön eli WOSMin kasvatusmenetelmiin. Partiomenetelmä muodostaa partion kasvatustyön perustan ja tekee partiosta partion.
Suomen Partiolaisten jäsenkokous hyväksyi partiomenetelmän muutokset, jossa menetelmää on päivitetty vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Samalla päivitettiin myös partion kasvatustavoitteet. Uusi partiomenetelmä koostuu yhdeksästä osasta, jotka ovat 1) toiminta luonnossa, 2) tekemällä oppiminen, 3) aikuinen tuki, 4) symboliikka, 5) elämyksellisyys, 6) lupaus, tunnus ja ihanteet, 7) oma partiopolku, 8) ryhmässä toimiminen ja 9) hyvän tekeminen.
Partiomenetelmään on lisätty uutena osana elämyksellisyys, sillä partioon kuuluvat niin pienet kuin suuretkin elämykset. Neljää partiomenetelmän osan nimeä on muutettu konkreettisemmiksi. Samalla kaikkia partiomenetelmän osia on päivitetty niin, että ne tekevät partiokasvatuksesta entistä houkuttelevampaa ja vaikuttavampaa.
Partiomenetelmän ja kasvatustavoitteiden muutokset tulevat välittömästi voimaan partion peruskirjaan, tutustu muutoksiin tarkemmin täältä. Viimeksi partiomenetelmää on päivitetty osana Ohjelmauudistus 2010 -projektia, jossa luotiin myös nykyinen, vielä käytössä oleva partio-ohjelma.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n jäsenkokoukseen osallistuu 112-päinen kokousdelegaatio ja kokous järjestetään 16.–17.11.2024 Tampereella. Jäsenkokous on Suomen Partiolaisten ylin päättävä elin, joka kokoontuu joka toinen vuosi. Kokouksessa päätetään järjestön tulevaisuuden suuntaviivoista ja valitaan järjestön puheenjohtajisto kaksivuotiskaudelle vuosiksi 2025–2026.