Keinoja kasvuun

Tälle sivulle on koottu keinoja kasvuun. Valitse juuri sinun lippukunnallesi sopiva keinovalikoima, ja jos tarvitset apua joko oikean keinon valinnassa tai käytännön toteuksessa, pyydä sitä valmentajalta, piirin lippukuntakoordinaattorilta tai muulta pätevältä ihmiseltä.

Tämä sivu on valitettavasti vähän kesken, ja keinoja on avattu vain k-kirjaimeen saakka. Palataan loppuaakkosiin tammikuussa!

Aikuisten rekrytointiin kannattaa joka tapauksessa panostaa ja tehdä siitä rutiininomaisen tavan toimia. Aikuisrekryyn liittyvän sivuston löydät täältä. 

Moni on joskus ollut partiossa ja lopettanut sittemmin. Voi olla, että partion lopettaminen liittyi aikoinaan vaikkapa epäsopivaan kokousaikaan, elämäntilanteen muutokseen tai aikapulaan. Nämä ihmiset voivat silti ajatella partiosta yhä lämpimästi ja kenties lopettamiseen johtaneet syyt eivät enää päde. Kannattaa kokeilla!

Helppo idea on muistella johtajaporukalla mukana olleita ja katsoa löytyisikö heidän yhteystiedot. Vielä parempi idea on kysyä lopettavilta, voisiko heidät lisätä lippukunnan ystävien postituslistalle, ja silloin tällöin tai kerran vuodessa lähettää tälle listalle vaikka sähköpostitse kuulumisia ja kertoa, mihin juttuihin voisi tulla mukaan. Voitte myös huudella alueen facebook-ryhmässä ja lippukunnan omassa somessa, ja kutsua entisen jäsenet vaikkapa lippukunnan juhlaan tai päiväretkelle mukaan. 

Mitä jos teidän lippukunta tunnettaisiinkin siitä, että juuri teillä on meripartiotoimintaa, yhteistyötä lähialueen kotieläintilan kanssa, aikuisten omia vartioita tai vaikkapa aivan erityisen siistiä vaellustoimintaa ulkomaille asti?

Erikoistuminen voi houkutella mukaan ihmisiä, jotka ihastuvat juuri teidän tapaan toteuttaa partiota. Ehkäpä he ovat valmiita tulemaan kauempaakin, kun toiminta motivoi juuri heitä.

Ehkä teillä on jo erikoistuminen, ette vain ole kovin hyviä kertomaan siitä? Tsekatkaa silloin kohta markkinoinnin ja viestinnän tehostaminen ja alkakaa pitää meteliä itsestänne! 

Jos teillä ei vielä ole erikoistumisalaa, voitte pitää villin ideapajan, ja keksiä, mikä on juuri teidän näköistä toimintaa, johon haluaisitte panostaa. Partiota voi tehdä monella tapaa, ehkä juuri teidän erikoistumisalaa ei ole kukaan vielä keksinytkään.

Se on just niin, että partio on parasta livenä. Mutta aina se ei ole mahdollista. Erityisesti haja-asutusalueilla samoaja- ja vaeltajaikäiset saattavat asua tosi kaukana toisistaan. Ehkä heitä on myös liian vähän yhdessä lippukunnassa, jotta saataisiin kokoon kunnollinen ryhmä. Tällöin alueen muilla lippukunnilla voi olla sama tilanne. Ehkäpä saisitte kokoon alueellisen ryhmän. Ja jos ryhmä toimii pääosin etänä, ei haittaa, vaikka joku olisi muuttanut kauaskin opiskelemaan. 

Hajallaan asumisen lisäksi esimerkiksi jokin tietty vamma voi johtaa siihen, että etänä järjestettävä toiminta on mielekästä, kun käytössä on tietokoneella käytettävät apuvälineet. 

Onko teillä sellaisia ryhmiä, jotka hyötyisivät siitä, että toimintaa pidettäisiinkin osin etänä? MItä jos alueen vaeltajat kokoontuisivatkin joka toinen sunnuntai Teamsiin tai Zoomiin tai omalle Minecraft-palvelimelle ja muutaman kerran kaudessa tapaisivat retkillä tai tapahtumissa? 

Tärkeintä on, että kaikille on hyvää ja mielekästä partiota tarjolla, ei se, että se tapahtuu juuri kololla nenät vastakkain!.

Joskus voi olla niin, että lippukunnan toiminta nykymuotoisena on tullut, syystä tai toisesta, tiensä päähän. Voi olla niin, että pienen johtajiston puhti menee hallinnon tekemiseen, eikä kukaan ehdi tehdä partiota, tai voi olla niin, että lippukunta on paisunut monen osaston, kolon ja asuinalueen organisaatioksi, joka ei ole enää tehokas. Voi olla niin, että säännöt estävät joitakuita tulemasta mukaan, tai että on joku muu pulma tai tilanne, joka vaatii hallintotavan muutosta. 

Silloin toimivia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi: 

Erillislippukunnan muuttaminen yhteislippukunnaksi

  • tämä edellyttää sääntömuutoksen, ja joissain tapauksissa nimen päivittämisen. Sen jälkeen voikin toivottaa tervetulleeksi uudet jäsenet!

Kahden lippukunnan yhdistäminen

Yhden lippukunnan jakaminen kahdeksi

  • Joskus voi olla järkevää, että lippukunta jakaantuu kahdeksi lippukunnaksi. Tällöin voi tehdä niin, että perustetaan yksi uusi lippukunta, johon osa jäsenistä liittyy, ja vanha jatkaa sellaisenaan. Toinen vaihtoehto on purkaa vanha lippukunta ja perustaa kaksi uutta.

Voi olla, että te tarvitsette jonkin muun keinon, kuin tässä esitettyjä esimerkkejä. Ei kuitenkaan anneta hallinnon olla toiminnan tiellä, hallintokin on tehty muutettavaksi!

 

 

Tiesittehän, että Kuksassa on jono-toiminto, jonne lippukunnan toiminnasta kiinnostunut voi ilmoittautua partion lippukuntahaun kautta, ja jäsenrekisterinhoitaja voi hänet sieltä (toki, yhteyttä otettuaan) lisätä ryhmään. Vuosittain aivan liian monet partioon haluavat jäävät kuitenkin roikkumaan jonoon. On tosi tärkeää, että jäsenrekisterinhoitaja tai muu hahmo tarkastaa Kuksaan mennessään, onko joku jonossa, ja jos on, järjestää tiedon tästä henkilöstä sille, joka kyseisestä ikäkaudesta vastaa. On sovittava huolella, kuka on näihin tulokkaisiin yhteydessä ja miten heidät saatellaan sopivaan ryhmään. Ohjeita jonon käsittelyyn Kuksassa löydät täältä.

Voi myös olla, että ihminen, joka mielellään tulisi partioon, ei löydä teitä. Usein partioon liittymättömyyden syy löytyy siitä, ettei partioon löydetä. Näkykää alueella. Laittakaa kolon ikkunaan kyltti. Päivittäkää somea, retostelkaa siististä toiminnastanne alueen facebook-ryhmissä ja tapahtumissa. Ja ennen kaikkea, kertokaa aina, miten konkreettisesti pääsee mukaan.

Tapahtumat ovat hyvä keino tutustua lippukunnan toimintaan ja väkeen. Kyseessä voi olla vaikkapa asuinalueen tapahtuma, tai lippukunnan (tai vaikka alueen lippukuntien yhdessä) järjestämä tapahtuma. 

Täältä löydät vinkkejä erilaisiin tapahtumiin. Huomaa, että vaikka kyseiset vinkit löytyvät aikuisrekry-otsikon alta, käy tapahtumissa markkinointi kaiken ikäisille. Ja huomatkaa myös, että teillä saattaa olla paljon hauskempi idea tapahtumalle, kuin mitä tähän on keksitty nostaa!

Voit myös lukea markkinointitapahtumista lisää täältä. 

SP:llä on monta kampanjaa, joissa lippukunnan on helppo olla mukana.

Eskarikampanja tavoittaa vuosittain valtavan määrän lapsia, jotka aloittavan syksyllä ekan luokan. Lue eskarikampanjasta lisää täältä.

Koululaisten partioseikkailu on myös hyvä paikka esitellä lippukunnan toimintaa lähikoululla.

Myös yleensä vähintään kerran vuodessa järjesteään isompi, partion yhteinen aikuisrekrykampanja.

Seuraa aktiivisesti SP:n ja piirisi viestintäkanavia, niin pääset kärryille uusimmista kamppiksista!

Syitä kasvun tekemiseen on monia, mutta totuus on, että kunkin ihmisen pitää itse oivaltaa oma motivaationsa kasvutyöhön. Jos ei ole ajatellut sitä, miksi kasvu on tärkeää, ovat siihen liittyvät toimenpiteet vain muutama pakkopulla lisää jo valmiiksi pitkään to do -listaan.

Jokaisen löytämät henkilökohtaiset syyt kasvuun voinee jaotella kolmen pääotsikon alle: 

1. Suomen lapset ja nuoret

Me aktiiviset partiolaiset tiedämme kyllä, mitä partio antaa. Ryhmän, johon kuulua, luotettavia aikuisia, ihailun kohteita, ystäviä, itsensä ylittämisen hetkiä, elämäntaitoja niin monelta elämänalueelta, tekemistä vapaa-aikaan, oppimiskokemuksia. Useimmat meistä nyökyttelevät, kun puhumme siitä, miten paljon partio on muokannut meitä ihmisinä. Hyvään suuntaan.

Meistä on tärkeää, että useampi lapsi ja nuori pääsee partion piiriin kokemaan tämän kaiken, minkä olemme itse kokeneet. Vaikka ihminen harrastaisi partiota vain hetken, on hän kuitenkin sen hetken partion vaikutuspiirissä. Partio tekee ihmiselle hyvää, joten on oikein ja tavoiteltavaa, että yhä useampi pääsee osalliseksi tästä maailman parhaasta harrastuksesta. 

2. Maailma

Partiossa opitaan vaikuttamaan asioihin, ottamaan selvää, tarttumaan toimeen, jättämään maailma vähän parempana, kuin minä sen löysimme. Ja maailma toden totta tarvitsee toimeen tarttumista. Me kasvatamme lapsia ja nuoria aikuisiksi, jotka epäkohdan nähdessään toimivat sen korjaamiseksi. Maailma tarvitsee enemmän tällaisia aikuisia, ja niitä syntyy partiossa. Pidetään siis huoli, että kasvatamme tähän maailmaan mahdollisimman runsaan joukon niitä ihmisiä, jotka ovat valmiita kääntämään maailman menoa.

3. Lippukunnan hyvinvointi

On ihan tutkittu juttu, että hyvinvoivat lippukunnat kasvavat, ja kasvavat lippukunnat voivat hyvin. Kasvun myötä lippukunnassa on enemmän aikuisia jakamassa vastuuta ja järjestämässä toimintaa. On myös enemmän lapsia ja nuoria osallistumassa toimintaan, joka näin ollen on mielekkäämpää kaikille. Tämä on oikeastaan hyvin yksinkertaista. Kasvavassa lippukunnassa kukin pääsee helpommalla, jolloin energiaa riittää myös kehittämiseen, miettimiseen ja hauskan pitoon. 

Täältä lisää siitä, miksi kasvu

Ajatelkaa, jos jokainen partiolainen pyytäisi yhden kaverin mukaan, partion jäsenmäärä tuplaantuisi! 

Kaverien mukaan kutsuminen onkin yksi hauskimmista ja tehokkaimmista keinoista tehdä kasvua. Nämä kannattaa siis ottaa tavaksi:

  • Kutsukaa kaverit mukaan tapahtumaan tai retkelle
  • Pitäkää kaverikokous
  • Tehkää harjoitus johtajaneuvostossa: jokainen laittaa saman tien yhdelle kaverille viestiä ja kutsuu tämän mukaan vaikka johtajiston nuotioiltaan. Kokeilkaa montako kaveria saatte mukaan vartissa!
  • Aikuisrekryä tehdessä kannattaa muistaa myös kannustaa uusia aikuisia tulemaan kaverin kanssa. Kuinka paljon hauskempaa on aloittaa uusi harrastus ystävän kanssa!