WordPress-teeman asennus- ja käyttöohje

Tämä ohje on tarkoitettu SP:n tarjoaman WordPress-teeman asentamiseen ja käyttöön. Huomaathan, että WordPress-teeman tuki päättyy maaliskuussa 2022.

SP tarjoaa lippukuntien käyttöön uudenlaisen verkkosivuratkaisun kevään 2021 aikana. Lue siitä lisää lippukunnan verkkosivut -sivuilla.

Luethan oheiset ohjeet huolellisesti läpi, ennen kuin aloitat!

Tee näin, jos

Pikalinkit muihin ohjeisiin

 


1. Teeman käyttöönotto

Verkkosivut tarvitsevat hosting-palvelun eli webhotellin, johon asennetaan WordPress-julkaisujärjestelmä. Kun valitset lippukunnallenne hosting-palvelua, huomioi, että vaatimuksena on vähintään tuki PHP:lle ja MySQL-tietokannalle (MariaDB käy myös).

Partiolippukunnille on tarjolla niille räätälöity verkkosivuratkaisu Lippukunta.fi-palvelussa. Palvelu sisältää kaiken tarvittavan: WordPressin käyttöönoton, lippukuntateeman asennuksen, verkkotunnuksen, SSL-sertifikaatin sekä automaattiset tietoturvapäivitykset. Palvelua on mahdollista kokeilla ilmaiseksi, ja täyden palvelun hinta on 7,95 e/kk. Tilaa palvelu osoitteesta lippukunta.fi. Tilauksen jälkeen saatte tunnukset ja voitte hypätä tässä ohjeessa suoraan kohtaan 2. Sivuston personointi.

Toinen mahdollinen vaihtoehto on Seravon WP-Palvelu. Seravolta saatte partion teeman valmiiksi asennettuna. Seravon WP Mini -palvelun hinta on 18 € / kk + alv ja sisältää nettisivutilan sekä WordPressin, lisäosien ja teeman automaattiset päivitykset sekä suomenkielisen asiakaspalvelun. Huomaathan, että Seravo ei enää tarjoa yleisesti verkkosivuillaan WP Mini -palvelua, mutta se on saatavilla edelleen partioteemaa käytettäessä. Saat valmiiksi asennetun partion teeman lisäämällä tilauksen yhteydessä tilauslomakkeen tilauskoodi -kohtaan sanan "partio". Toimi näin, niin saat WP Mini -paketin näkyviin tilauslomakkeelle:

 1. Siirry tilauslomakkeelle
 2. Oletuksena on valittu 30 euron kuukausipaketti. 
 3. Täytä lomake ja merkitse tilauskoodi-kohtaan "partio"
 4. Scrollaa sivun ylälaitaan, ja pystyt nyt valitsemaan WP Mini -paketin muiden pakettien sijaan. Paketti ilmestyy siis näkyviin siinä vaiheessa, kun koodi on ensin syötetty tilauslomakkeelle.
 5. Lähetä tilaus vasta valittuasi WP Mini -palvelun.

Tilauksen jälkeen saatte tunnukset ja voitte hypätä tässä ohjeessa suoraan kohtaan 2. Sivuston personointi.

Useimmat hosting-palvelut tarjoavat WordPressin asennuksen automaattisesti tai palvelun hallintapanelin kautta yhdellä klikkauksella. Esimerkiksi Lippukunta.fi ja Seravon WP-Palvelussa WordPress on asennettu valmiiksi. Jos valitsemasi hosting-palvelu ei tarjoa WordPressiä asennettuna, voit asentaa sen näillä ohjeilla: https://codex.wordpress.org/Installing_WordPress

Varmistathan, että palvelimella, johon WordPress asennetaan, tulee olla ajantasalla olevat asetukset. WordPress suosittelee vaatimuksissaan vähintään PHP:n versiota 7.

Lisäosat tulee ladata ja asentaa ENNEN teeman asennusta. Sivuston toimiminen vaatii muutamia pakollisia lisäosia, joiden lisäksi on mahdollista asentaa sivustokohtaisia lisäosia. Lisäosat laajentavat ja muokkaavat WordPressin toiminnallisuuksia. Lataa ensin koneellesi oheiset lisäosat. Tallenna ne paikkaan, josta löydät ne helposti.

CMB2
https://downloads.wordpress.org/plugin/cmb2.zip

MCE Table Buttons
https://downloads.wordpress.org/plugin/mce-table-buttons.zip

Google Analytics Dashboard for WP
https://downloads.wordpress.org/plugin/google-analytics-dashboard-for-wp.zip

Ninja Forms
https://downloads.wordpress.org/plugin/ninja-forms.zip

WP Sanitize Accented Uploads
https://downloads.wordpress.org/plugin/wp-sanitize-accented-uploads.zip

(Dude:n somesyötteestä luovutaan ja suositellaan käytettäväksi Juicer.io -syötepalvelua. Katso ohjeet kohdasta 1.8. Somesyötteet)

Dude Facebook Feed
https://github.com/digitoimistodude/dude-facebook-feed/archive/master.zip

Dude Twitter Feed
https://github.com/digitoimistodude/dude-twitter-feed/archive/master.zip

Dude Insta Feed
https://github.com/digitoimistodude/dude-insta-feed/archive/master.zip

 

Kun olet ladannut lisäosat koneellesi, ne pitää vielä asentaa. Kirjaudu sivustollesi sisään osoitteessa /wp-admin/ (eli http://www.osoitteesi.fi/wp-admin/). Kun olet kirjautunut sisään, mene ohjausnäkymässä vasemmasta hallintapalkista kohtaan "Lisäosat".

 1. Klikkaa otsikon vieressä olevaa nappulaa "Lisää uusi".
 2. Klikkaa avautuvan näkymän yläosasta otsikon "Asenna lisäosia" vierestä nappulaa "Lataa lisäosa".
 3. Tähän voit ladata .zip-muodossa paketoituja lisäosia. Paina "Selaa" nappulaa ja hae sieltä ensimmäinen lataamasi lisäosa. Paina sitten "Asenna nyt" nappulaa.
 4. Paina avautuvassa näkymässä "Ota lisäosa käyttöön" nappia.
 5. Toista kohdat 1-4 kaikille lataamillesi lisäosille.

Kun olet asentanut ja aktivoinut ylläolevat lisäosat, on aika asentaa lippukunnille tehty teema. Sen asennus on hyvin samanlainen kuin lisäosissa. Älä aloita sisällönsyöttöä, valikoiden luomista tai personointia ennen kuin olet asentanut teeman!
HUOM! Mikäli olet asentamassa teemaa vanhojen WordPress-sivujenne päälle, lue ensin tämä.

Lataa ja asenna teema seuraamalla oheisia vaiheita.

 1. Lataa koneellesi lippukunnan teema .zip-tiedostona tästä linkistä: www.partio.fi/lataa-partioteema. Tallenna se paikkaan, josta löydät sen helposti.
 2. Siirry ohjausnäkymässä kohtaan "Ulkoasu" ja sen alta "Teemat". Klikkaa yläosasta "Lisää uusi".
 3. Paina ylhäältä nappulaa "Lataa teema"
 4. Paina "Selaa" nappulaa ja hae sieltä lataamasi teeman .zip-paketti. Paina sitten "Asenna nyt" nappulaa.
 5. Klikkaa lopuksi "Ota käyttöön".

Asennus on nyt valmis! Teeman aktivointi loi esimerkiksi valmiiksi valikot ja oletusvärit.

Lähtökohtaisesti teema on totetettu ja suunniteltu asennettavan tyhjään WordPress-asennukseen, mutta sen voi asentaa myös vanhojen WordPress-sivujen päälle. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon, että teeman aktivoiminen sivustolla nollaa vimpaimet (kaikki vimpaimissa ollut sisältö menetetään), luo tarvittavat valikot ja asettaa muutamia sivuston laajuisia asetuksia teeman oletuksiin.

Teeman aktivointi ei hävitä olemassaolevaa sisältöä (paitsi vimpaimissa), mutta on erittäin suositeltavaa ottaa asennuksesta varmuuskopio ennen muutoksien tekemistä!

1.6.1. Etusivun määrittäminen
Teeman aktivoiminen hävittää nykyisen etusivunäkymän ja siksi kyseinen sivu tulee luoda uudestaan. Seuraa näitä ohjeista teeman aktivoimisen jälkeen:

 1. Luo uusi sivu, nimeä se nyt alkuun esimerkiksi etusivuksi (tämä sivu näkyy sisältöineen teeman etusivun alaosassa, somevirtojen yläpuolella. Pääset muokkaamaan nimeä myöhemmin).
 2. Mene ohjausnäkymässä kohtaan Asetukset > Lukeminen
 3. Valitse alasvetovalikosta etusivuksi äsken luomasi sivu.
 4. Varmista, että artikkeleiden sivu on Ajankohtaista-sivu
 5. Tallenna muutokset

1.6.2. Valikon määrittäminen
Teeman aktivoiminen nollaa nykyisen valikkorakenteen, joten sinun tulee määrittää valikko uudestaan. HUOM! Sivujen sisältö ei häviä, pelkästään sivuston ylävalikko nollaantuu. Tätä varten kannattaa ottaa talteen vanhojen sivujen valikkorakenne ennen teeman aktivoimista, niin sinun on helppo raahata kukin sivu uudestaan oikealle paikalleen valikossa. Valikon muokkaamisesta löytyy ohjeet täältä.

Teeman aktivoinnin jälkeen ohjausnäkymään ilmestyy uusi huomiokenttä, jonka linkkien avulla pääset lisäämään Google Analyticsin seurantakoodin.

 1. Kirjaudu Google Analyticsiin ja luo uudelle sivustolle uusi tili. Nimeä tili selkeästi.
 2. Palaa takaisin WordPressin ohjausnäkymään ja paina siellä Plugin Authorization -nappia
 3. Paina avautuvassa näkymässä punaista Get Access Code -linkkiä.
 4. Kirjaudu jälleen sisään Analytics-tunnuksilla ja salli lisäosan kysymä hyväksyminen.
 5. Kopioi saamasi koodi ja liitä se ohjausnäkymässä sille varattuun kenttään.
 6. Mikäli samalla Analytics-tunnuksella on useampi eri sivusto, varmista, että lippukunnan sivuston nimi on valittuna alasvetovalikossa.
 7. Tallenna muutokset.

Juicer-somesyöte

Some-syötteen lisääminen sivulle on nyt mahdollista Juicer-syötteellä. Partion ja piirien sivustot käyttävät Juicer-syötettä, voit katsoa sivuilta miltä syöte näyttää. 

 1. Luo Juicer tili Juicer.io -sivulla.
 2. Määritä Juiceriin omat sosiaalisen median kanavasi. Ilmainen versio sallii kaksi kanavaa.
 3. Ota talteen tilisi nimi
 4. Mene lippukuntasi nettisivun ohjauspaneeliin ja siellä "some-syötteet".
 5. Lisää lippukuntasi Juicer-tilin nimi kysyttyyn kohtaan. Valmis.

Kuvassa ohje nettisivuille

Yksittäiset some-syötteet ovat Lippukuntateeman vanha toiminto, josta on suositeltavaa luopua ja ottaa käyttöön Juicer-palvelu.

Yksittäiset some-syötteet

Voit laittaa lippukuntanne some-syötteet näkyviin myös yksittäin entiseen malliin. Tällöin jokaisesta somekanavasta tarvitsee hakea tiettyjä tietoja. Paina ohjausnäkymässä "Muokkaa some-syötteiden tietoja" -linkkiä. Täytä avautuvassa näkymässä kaikki tarvittavat tiedot. Jos lippukunnallanne ei ole esimerkiksi Twitter-tiliä, jätä ne kohdat tyhjäksi. Kannattaa huomioida, että tietojen lisäämisen jälkeen voi olla pientä viivettä siinä, että somefeedit tulevat näkyviin sivuillenne.

Facebook-ohjeet

Lue lisäosan ohjeet.

Twitter-ohjeet

Lue lisäosan ohjeet.

Instagram-ohjeet

Instagram user ID: Tarvitset somefeedin luontia varten Instagram user ID:n, joka ei ole tilin nimi, kuten esim. @partioscout. Pystyt tarkistamaan oman tilinne user ID:n seuraavasti:

 • kirjaudu selaimella Instagram-tilille, jonka user ID:n haluat selvittää
 • mene sen jälkeen osoitteeseen https://www.instagram.com/partioscout/?__a=1 (vaihda nimen "partioscout" tilalle oman tilinne nimi ja paina enteriä
 • hae avautuvalta sivulta hakusanoilla "profilepage_". Tämän merkinnän perästä löytyvä numerosarja on tilinne user ID.

Instagram access token:

 • Kirjaudu lippukunnan Instagram-tilille osoitteessa https://www.instagram.com/developer/clients/register ja paina ylhäältä vihreää "Register a New Client" -nappia.
 • Täytä lomake:
  - Company Name = Lippukunnan nimi
  - Website URI = Sivuston osoite, johon syöte on tarkoitus upottaa.
  - Valid redirect URIs = Sama osoite kuin yllä.
 • Kopioi talteen saamasi Client-ID.
 • Mene Security-välilehdelle ja ota täppä pois kohdasta "Disable implicit OAuth".
 • Korvaa alla olevaan URLiin värjätyt tiedot
  https://api.instagram.com/oauth/authorize/?client_id=CLIENT-ID&redirect_uri=REDIRECT-URI&response_type=token
  • CLIENT-ID: korvataan äsken saamalla Client ID:llä.
  • REDIRECT-URI: korvataan lippukuntanne sivuston osoitteella (HUOM! Osoitteen oltava TÄYSIN sama kuin mitä käytit lomakkeessa Website URI -osoitteessa!).
   Esimerkki tavoitellusta URIsta: https://api.instagram.com/oauth/authorize/?client_id=12345678901234567891234567890123&redirect_uri=https://www.partio.fi&response_type=token
 • Liitä luomasi osoite selaimen osoiteriville.
 • Paina avautuivassa ikkunassa "Authorize" -nappia.
 • Sivulla avautuu lippukuntanne uudet nettisivut ja saat kopioitua osoitekentästä Instagramin Access Tokenin.

Voit myös tarkistaa lisäosan ohjeet access tokenin hankkimiseksi.

JES! Sivuston asetukset ovat valmiit, pääset nyt muokkaamaan sivuston sisältöä ja värejä haluamallasi tavalla, ohjeet sivuston muokkaukseen löytyy alta.

 

2. Sivuston personointi

Sivuston personointi tapahtuu Mukauttimesta. Pääset mukauttimeen menemällä ohjausnäkymässä kohtaan ”Ulkoasu” ja sen alta ”Mukauta” tai ollessasi sivustolla (koti-ikoni yläpalkissa) valitsemalla yläpalkista ”Mukauta”.

Mukauttimen kautta voit muokata seuraavia asioita:

 • Sivuston identiteetti (sivuston nimi, kuvaus,logo, kuvake eli favicon)
 • Värit
 • Otsakekuva
 • Valikot (päävalikon kohdat, sosiaalisen median linkit)
 • Vimpaimet (etusivulla olevat nostot, footerin eli alatunnisteen osiot)
 • Etusivun otsikot
 • CSS-koodi (edistyneille)

3. Sisällön lisääminen

Lippukunnan teema sisältää seuraavat sisältötyypit:

Artikkelit

Uutisia ja ajankohtaisia asioita, joita listataan automaattisesti etusivulla. Järjestyvät uusimmasta vanhimpaan.

Tapahtumat

Sisältävät kentän tapahtuman päivälle sekä tapahtumapaikalle. Järjestetään lähimmästä kaukaisimpaan tapahtumaan tapahtuma-ajan perusteella.

Media

Kaikki sivustolle ladatut kuvat ja tiedostot.

Sivut

Sisältösivut, jotka lisätään valikkoon. Sivuilla voi olla ylä- ja alasivuja. Sivuille voi lisätä kuvia, lomakkeita, taulukkoja ja Youtube-upotuksia. Youtube-upotukset lisätään kopioimalla videon url selaimen osoiteriviltä (esim. https://www.youtube.com/watch?v=Di_wOd4WXPw).


Sivun lisääminen valikkoon

Kun luot uuden sivun, pääset lisäämään sen ylävalikkoon ohjausnäkymästä kohdasta ”Ulkoasu” ja sen alta ”Valikot”. Valitse ne sivut, jotka haluat lisätä valikkoon ja raahaa ne hiirellä haluamaasi paikkaan valikossa. Muista tallentaa lopuksi!

Ninja-lomakkeet

Lomake-editori, jolla voi rakentaa lomakkeita. Lomakkeiden viestit lähtevät sähköpostitse ja tallentuvat WordPressiin. Sivustolle tallentuneet viestit löytyvät ohjausnäkymästä kohdasta ”Ninja Forms” ja sen alta ”Submissions”.

Luo uusi lomake ohjausnäkymästä kohdasta ”Ninja-lomakkeet”. Seuraa sen jälkeen ohjeita:

 1. Valitse ”Lisää uusi”.
 2. Valitse haluamasi lomakepohja annetuista vaihtoehdoista. Mikäli haluat luoda lomakkeen itse alusta asti, valitse ”Blank form”, jos taas haluat lisätä sivuillesi esimerkiksi palautelomakkeen tai yhteydenottopyynnön, valitse ”Ota yhteyttä” -lomakepohja.
 3. Muokkaa lomaketta haluamallasi tavalla.
 4. Julkaise.

Kun lomake on valmis, sinun pitää vielä liittää se haluamallesi sivulle.

 1. Surffaile sivulle, jonne haluat lisätä lomakkeen.
 2. Paina sivun ylälaidasta ”Muokkaa sivua”
 3. Vie kursori siihen kohtaan sivua, johon haluat lomakkeen lisätä.
 4. Paina muokkausvalikosta kohtaa ”Lisää lomake”.
 5. Valitse haluamasi lomake alasvetovalikosta (alasvetovalikossa näkyy kaikki luomasi lomakkeet).
 6. Tallenna muutokset.

Lomakkeella lähetetyt palautteet löytyvät ohjausnäkymästä kohdasta Ninja-lomakkeet > Lähetetyt. Valitse alasvetovalikosta lomake, jonka tuloksia haluat tarkastella.

Etusivun kolmen noston muokkaus

Ennen sivujen julkaisua kannattaa ehdottomasti päivittää etusivun kolmen noston sisällöt! Tähän kannattaa valita sellaiset nostot, mitkä ovat teidän lippukunnallenne ne kaikkein tärkeimmät asiat. Muokkaus onnistuu ohjausnäkymästä: Ulkoasu > Vimpaimet > Etusivun nosto 1, 2 ja 3. Muista painaa tallennusnappia muokkauksen jälkeen!

Alatunnisteen (footerin) muokkaus

Muistathan muuttaa myös alatunnisteessa olevat tiedot! Pääset tekemään muokkaukset ohjausnäkymästä: Ulkoasu > Vimpaimet > Alatunniste. Muista painaa tallennusnappia muokkauksen jälkeen!

4. WordPressin, teeman ja lisäosien päivittäminen

WordPressiin, teemaan ja käytössä oleviin lisäosiin tulee ajoittain päivityksiä. Pääset päivittämään sivujanne ohjausnäkymän päivitykset näkymässä. Pääset päivitys-sivulle myös lisäämällä sivustosi osoitteen loppuun: /wp-admin/update-core.php

HUOM! Päivitykset ovat erittäin tärkeitä tietoturvan takia, joten WordPress, lisäosat ja teema tulee aina olla päivitetty uusimpaan versioon!

Oheisesta kuvasta näkyy esimerkki siitä, millainen ilmoitus ohjausnäkymässä on, mikäli teemasta on saatavilla uusi versio. Päivittääksesi teeman, klikkaa ensin aktiiviseksi valintaruutu teeman kohdalla ja sen jälkeen paina ”Päivitä teemat” -nappia. Toista sama WordPressin ja lisäosien kohdalla, mikäli päivityksiä on tullut.

Anna palautetta partion WordPress-teemasta!

 • Anna tähän sen sivuston osoite, jolla käytössä olevaa partioteemaa antamasi palaute koskee.