WordPress-teeman asennus- ja käyttöohje

Luethan oheiset ohjeet huolellisesti läpi, ennen kuin aloitat!

Tee näin, jos

Pikalinkit muihin ohjeisiin

 


1. Teeman käyttöönotto

Verkkosivut tarvitsevat hosting-palvelun eli webhotellin, johon asennetaan WordPress-julkaisujärjestelmä. Kun valitset lippukunnallenne hosting-palvelua, huomioi, että vaatimuksena on vähintään tuki PHP:lle ja MySQL-tietokannalle (MariaDB käy myös).

Yksi mahdollinen vaihtoehto on Seravon WP-Palvelu. Seravolta saatte partion teeman valmiiksi asennettuna avaimet käteen -ratkaisuna. Seravon palvelun hinta on 18 € / kk + alv. (WP Mini -ratkaisu) ja sisältää nettisivutilan sekä WordPressin, lisäosien ja teeman automaattiset päivitykset sekä suomenkielisen asiakaspalvelun. Saat valmiiksi asennetun partion teeman lisäämällä tilauksen yhteydessä tilauslomakkeen Kupongin koodi -kohtaan sanan "partio". Tilauksen jälkeen saatte tunnukset ja voitte hypätä tässä ohjeessa suoraan kohtaan 2. Sivuston personointi.

Useimmat hosting-palvelut tarjoavat WordPressin asennuksen automaattisesti tai palvelun hallintapanelin kautta yhdellä klikkauksella. Esimerkiksi Seravon WP-Palvelussa WordPress on asennettu valmiiksi. Jos valitsemasi hosting-palvelu ei tarjoa WordPressiä asennettuna, voit asentaa sen näillä ohjeilla: https://codex.wordpress.org/Installing_WordPress

Varmistathan, että palvelimella, johon WordPress asennetaan, tulee olla ajantasalla olevat asetukset. WordPress suosittelee vaatimuksissaan vähintään PHP:n versiota 7.

Lisäosat tulee ladata ja asentaa ENNEN teeman asennusta. Sivuston toimiminen vaatii muutamia pakollisia lisäosia, joiden lisäksi on mahdollista asentaa sivustokohtaisia lisäosia. Lisäosat laajentavat ja muokkaavat WordPressin toiminnallisuuksia. Lataa ensin koneellesi oheiset lisäosat. Tallenna ne paikkaan, josta löydät ne helposti.

CMB2
https://downloads.wordpress.org/plugin/cmb2.zip

MCE Table Buttons
https://downloads.wordpress.org/plugin/mce-table-buttons.zip

Google Analytics Dashboard for WP
https://downloads.wordpress.org/plugin/google-analytics-dashboard-for-wp.zip

Ninja Forms
https://downloads.wordpress.org/plugin/ninja-forms.zip

WP Sanitize Accented Uploads
https://downloads.wordpress.org/plugin/wp-sanitize-accented-uploads.zip

Dude Facebook Feed
https://github.com/digitoimistodude/dude-facebook-feed/archive/master.zip

Dude Twitter Feed
https://github.com/digitoimistodude/dude-twitter-feed/archive/master.zip

Dude Insta Feed
https://github.com/digitoimistodude/dude-insta-feed/archive/master.zip

Kun olet ladannut lisäosat koneellesi, ne pitää vielä asentaa. Kirjaudu sivustollesi sisään osoitteessa /wp-admin/ (eli http://www.osoitteesi.fi/wp-admin/). Kun olet kirjautunut sisään, mene ohjausnäkymässä vasemmasta hallintapalkista kohtaan "Lisäosat".

 1. Klikkaa otsikon vieressä olevaa nappulaa "Lisää uusi".
 2. Klikkaa avautuvan näkymän yläosasta otsikon "Asenna lisäosia" vierestä nappulaa "Lataa lisäosa".

 3. Tähän voit ladata .zip-muodossa paketoituja lisäosia. Paina "Selaa" nappulaa ja hae sieltä ensimmäinen lataamasi lisäosa. Paina sitten "Asenna nyt" nappulaa.
 4. Paina avautuvassa näkymässä "Ota lisäosa käyttöön" nappia.
 5. Toista kohdat 1-4 kaikille lataamillesi lisäosille.

Kun olet asentanut ja aktivoinut ylläolevat lisäosat, on aika asentaa lippukunnille tehty teema. Sen asennus on hyvin samanlainen kuin lisäosissa. Älä aloita sisällönsyöttöä, valikoiden luomista tai personointia ennen kuin olet asentanut teeman!
HUOM! Mikäli olet asentamassa teemaa vanhojen WordPress-sivujenne päälle, lue ensin tämä.

Lataa ja asenna teema seuraamalla oheisia vaiheita.

 1. Lataa koneellesi lippukunnan teema .zip-tiedostona tästä linkistä: www.partio.fi/lataa-partioteema. Tallenna se paikkaan, josta löydät sen helposti.
 2. Siirry ohjausnäkymässä kohtaan "Ulkoasu" ja sen alta "Teemat". Klikkaa yläosasta "Lisää uusi".
 3. Paina ylhäältä nappulaa "Lataa teema"
 4. Paina "Selaa" nappulaa ja hae sieltä lataamasi teeman .zip-paketti. Paina sitten "Asenna nyt" nappulaa.
 5. Klikkaa lopuksi "Ota käyttöön".

Asennus on nyt valmis! Teeman aktivointi loi esimerkiksi valmiiksi valikot ja oletusvärit.

Lähtökohtaisesti teema on totetettu ja suunniteltu asennettavan tyhjään WordPress-asennukseen, mutta sen voi asentaa myös vanhojen WordPress-sivujen päälle. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon, että teeman aktivoiminen sivustolla nollaa vimpaimet (kaikki vimpaimissa ollut sisältö menetetään), luo tarvittavat valikot ja asettaa muutamia sivuston laajuisia asetuksia teeman oletuksiin.

Teeman aktivointi ei hävitä olemassaolevaa sisältöä (paitsi vimpaimissa), mutta on erittäin suositeltavaa ottaa asennuksesta varmuuskopio ennen muutoksien tekemistä!

1.6.1. Etusivun määrittäminen
Teeman aktivoiminen hävittää nykyisen etusivunäkymän ja siksi kyseinen sivu tulee luoda uudestaan. Seuraa näitä ohjeista teeman aktivoimisen jälkeen:

 1. Luo uusi sivu, nimeä se nyt alkuun esimerkiksi etusivuksi (tämä sivu näkyy sisältöineen teeman etusivun alaosassa, somevirtojen yläpuolella. Pääset muokkaamaan nimeä myöhemmin).
 2. Mene ohjausnäkymässä kohtaan Asetukset > Lukeminen
 3. Valitse alasvetovalikosta etusivuksi äsken luomasi sivu.
 4. Varmista, että artikkeleiden sivu on Ajankohtaista-sivu
 5. Tallenna muutokset

1.6.2. Valikon määrittäminen
Teeman aktivoiminen nollaa nykyisen valikkorakenteen, joten sinun tulee määrittää valikko uudestaan. HUOM! Sivujen sisältö ei häviä, pelkästään sivuston ylävalikko nollaantuu. Tätä varten kannattaa ottaa talteen vanhojen sivujen valikkorakenne ennen teeman aktivoimista, niin sinun on helppo raahata kukin sivu uudestaan oikealle paikalleen valikossa. Valikon muokkaamisesta löytyy ohjeet täältä.

Teeman aktivoinnin jälkeen ohjausnäkymään ilmestyy uusi huomiokenttä, jonka linkkien avulla pääset lisäämään Google Analyticsin seurantakoodin.

 1. Kirjaudu Google Analyticsiin ja luo uudelle sivustolle uusi tili. Nimeä tili selkeästi.
 2. Palaa takaisin WordPressin ohjausnäkymään ja paina siellä Plugin Authorization -nappia
 3. Paina avautuvassa näkymässä punaista Get Access Code -linkkiä.
 4. Kirjaudu jälleen sisään Analytics-tunnuksilla ja salli lisäosan kysymä hyväksyminen.
 5. Kopioi saamasi koodi ja liitä se ohjausnäkymässä sille varattuun kenttään.
 6. Mikäli samalla Analytics-tunnuksella on useampi eri sivusto, varmista, että lippukunnan sivuston nimi on valittuna alasvetovalikossa.
 7. Tallenna muutokset.

Jotta saat etusivulle näkyviin lippukuntanne somesyötteet, jokaisesta somekanavasta tarvitsee hakea tiettyjä tietoja. Paina ohjausnäkymässä "Muokkaa some-syötteiden tietoja" -linkkiä. Täytä avautuvassa näkymässä kaikki tarvittavat tiedot. Jos lippukunnallanne ei ole esimerkiksi Twitter-tiliä, jätä ne kohdat tyhjäksi.

Facebook Page ID: Mene osoitteeseen https://findmyfbid.com ja seuraa ohjeita.

Facebook Access Token: Kirjaudu Facebook-tilille osoitteessa https://developers.facebook.com ja luo uusi applikaatio. Kopioi talteen luomasi applikaation App ID ja App Secret -tiedot. Syötä sen jälkeen kopioimasi tiedot WordPressin ohjausnäkymässä Facebook Access Token kenttään muodossa AppID|AppSecret (eli laita | -merkki tietojen väliin. Älä käytä välilyöntejä).

Twitter username: Twitter-tilinne nimi. Esimerkiksi partiolla tämä on Partiolaiset.

Twitter consumer key, Twitter consumer secret, Twitter access token, Twitter access token secret: Kirjaudu lippukunnan Twitter-tilille osoitteessa https://apps.twitter.com ja luo uusi applikaatio. Hae applikaation 'Keys and Access Tokens' välilehdeltä kaikki tarvittavat tiedot.

Instagram user ID: Mene osoitteeseen https://www.otzberg.net/iguserid/ ja seuraa ohjeita. Huomaathan, että User ID ei ole tilin nimi (esim. partioscout) vaan tilille yksilöllinen numerosarja. Alla partion Instagram-tilin User ID esimerkkinä.

Instagram access token

 1. Kirjaudu lippukunnan Instagram-tilille osoitteessa https://www.instagram.com/developer/clients/registerja paina ylhäältä vihreää "Register a New Client" -nappia.
 2. Täytä lomake:
  - Company Name = Lippukunnan nimi
  - Website URI = Sivuston osoite, johon syöte on tarkoitus upottaa.
  - Valid redirect URIs = Sama osoite kuin yllä.
 3. Kopioi talteen saamasi Client-ID.
 4. Mene Security-välilehdelle ja ota täppä pois kohdasta "Disable implicit OAuth".
 5. Korvaa alla olevaan URLiin värjätyt tiedot
  https://api.instagram.com/oauth/authorize/?client_id=CLIENT-ID&redirect_uri=REDIRECT-URI&response_type=token
  CLIENT-ID: korvataan äsken saamalla Client ID:llä.
  REDIRECT-URI: korvataan lippukuntanne sivuston osoitteella (HUOM! Osoitteen oltava TÄYSIN sama kuin mitä käytit lomakkeessa Website URI -osoitteessa!).
  Esimerkki tavoitellusta URIsta: htt ps://api.instagram.com/oauth/authorize/?client_id=12345678901234567891234567890123&redirect_uri=https://www.partio.fi&response_type=token
 6. Liitä luomasi osoite selaimen osoiteriville.
 7. Paina avautuivassa ikkunassa "Authorize" -nappia.
 8. Sivulla avautuu lippukuntanne uudet nettisivut ja saat kopioitua osoitekentästä Instagramin Access Tokenin.

JES! Sivuston asetukset ovat valmiit, pääset nyt muokkaamaan sivuston sisältöä ja värejä haluamallasi tavalla, ohjeet sivuston muokkaukseen löytyy alta.

 

2. Sivuston personointi

Sivuston personointi tapahtuu Mukauttimesta. Pääset mukauttimeen menemällä ohjausnäkymässä kohtaan ”Ulkoasu” ja sen alta ”Mukauta” tai ollessasi sivustolla (koti-ikoni yläpalkissa) valitsemalla yläpalkista ”Mukauta”.

Mukauttimen kautta voit muokata seuraavia asioita:

 • Sivuston identiteetti (sivuston nimi, kuvaus,logo, kuvake eli favicon)
 • Värit
 • Otsakekuva
 • Valikot (päävalikon kohdat, sosiaalisen median linkit)
 • Vimpaimet (etusivulla olevat nostot, footerin eli alatunnisteen osiot)
 • Etusivun otsikot
 • CSS-koodi (edistyneille)

3. Sisällön lisääminen

Lippukunnan teema sisältää seuraavat sisältötyypit:

Artikkelit

Uutisia ja ajankohtaisia asioita, joita listataan automaattisesti etusivulla. Järjestyvät uusimmasta vanhimpaan.

Tapahtumat

Sisältävät kentän tapahtuman päivälle sekä tapahtumapaikalle. Järjestetään lähimmästä kaukaisimpaan tapahtumaan tapahtuma-ajan perusteella.

Media

Kaikki sivustolle ladatut kuvat ja tiedostot.

Sivut

Sisältösivut, jotka lisätään valikkoon. Sivuilla voi olla ylä- ja alasivuja. Sivuille voi lisätä kuvia, lomakkeita, taulukkoja ja Youtube-upotuksia. Youtube-upotukset lisätään kopioimalla videon url selaimen osoiteriviltä (esim. https://www.youtube.com/watch?v=Di_wOd4WXPw).

Sivun lisääminen valikkoon

Kun luot uuden sivun, pääset lisäämään sen ylävalikkoon ohjausnäkymästä kohdasta ”Ulkoasu” ja sen alta ”Valikot”. Valitse ne sivut, jotka haluat lisätä valikkoon ja raahaa ne hiirellä haluamaasi paikkaan valikossa. Muista tallentaa lopuksi!

Ninja-lomakkeet

Lomake-editori, jolla voi rakentaa lomakkeita. Lomakkeiden viestit lähtevät sähköpostitse ja tallentuvat WordPressiin. Sivustolle tallentuneet viestit löytyvät ohjausnäkymästä kohdasta ”Ninja Forms” ja sen alta ”Submissions”.

Luo uusi lomake ohjausnäkymästä kohdasta ”Ninja-lomakkeet”. Seuraa sen jälkeen ohjeita:

 1. Valitse ”Lisää uusi”.
 2. Valitse haluamasi lomakepohja annetuista vaihtoehdoista. Mikäli haluat luoda lomakkeen itse alusta asti, valitse ”Blank form”, jos taas haluat lisätä sivuillesi esimerkiksi palautelomakkeen tai yhteydenottopyynnön, valitse ”Ota yhteyttä” -lomakepohja.
 3. Muokkaa lomaketta haluamallasi tavalla.
 4. Julkaise.

Kun lomake on valmis, sinun pitää vielä liittää se haluamallesi sivulle.

 1. Surffaile sivulle, jonne haluat lisätä lomakkeen.
 2. Paina sivun ylälaidasta ”Muokkaa sivua”
 3. Vie kursori siihen kohtaan sivua, johon haluat lomakkeen lisätä.
 4. Paina muokkausvalikosta kohtaa ”Lisää lomake”.
 5. Valitse haluamasi lomake alasvetovalikosta (alasvetovalikossa näkyy kaikki luomasi lomakkeet).
 6. Tallenna muutokset.

Lomakkeella lähetetyt palautteet löytyvät ohjausnäkymästä kohdasta Ninja-lomakkeet > Lähetetyt. Valitse alasvetovalikosta lomake, jonka tuloksia haluat tarkastella.

Etusivun kolmen noston muokkaus

Ennen sivujen julkaisua kannattaa ehdottomasti päivittää etusivun kolmen noston sisällöt! Tähän kannattaa valita sellaiset nostot, mitkä ovat teidän lippukunnallenne ne kaikkein tärkeimmät asiat. Muokkaus onnistuu ohjausnäkymästä: Ulkoasu > Vimpaimet > Etusivun nosto 1, 2 ja 3. Muista painaa tallennusnappia muokkauksen jälkeen!

Alatunnisteen (footerin) muokkaus

Muistathan muuttaa myös alatunnisteessa olevat tiedot! Pääset tekemään muokkaukset ohjausnäkymästä: Ulkoasu > Vimpaimet > Alatunniste. Muista painaa tallennusnappia muokkauksen jälkeen!

4. WordPressin, teeman ja lisäosien päivittäminen

WordPressiin, teemaan ja käytössä oleviin lisäosiin tulee ajoittain päivityksiä. Pääset päivittämään sivujanne ohjausnäkymän päivitykset näkymässä. Pääset päivitys-sivulle myös lisäämällä sivustosi osoitteen loppuun: /wp-admin/update-core.php

HUOM! Päivitykset ovat erittäin tärkeitä tietoturvan takia, joten WordPress, lisäosat ja teema tulee aina olla päivitetty uusimpaan versioon!

Oheisesta kuvasta näkyy esimerkki siitä, millainen ilmoitus ohjausnäkymässä on, mikäli teemasta on saatavilla uusi versio. Päivittääksesi teeman, klikkaa ensin aktiiviseksi valintaruutu teeman kohdalla ja sen jälkeen paina ”Päivitä teemat” -nappia. Toista sama WordPressin ja lisäosien kohdalla, mikäli päivityksiä on tullut.

Anna palautetta partion WordPress-teemasta!

 • Anna tähän sen sivuston osoite, jolla käytössä olevaa partioteemaa antamasi palaute koskee.