Koronaviruksen vaikutus adventtikalenterin myyntiin

Turvallisuuden varmistaminen on adventtikalenterikampanjassa – kuten kaikessa partiotoiminnassa – ensiarvoisen tärkeää. Kalenteria myydään vain, mikäli se on turvallisesti mahdollista.

Adventtikalenterin myynti on partiolaisten tärkein varainhankinnan kampanja, joka tuottaa vuosittain partiotoiminnan tueksi jopa noin 2,5 miljoonaa euroa. Valtaosa myynnistä perustuu kasvokkain tehtävään myyntiin ovelta ovelle ja kauppojen edustalla. Adventtikalenterin myyjien ja asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi olemme koonneet tälle sivulle ohjeita joilla kalenterin myyntiä voidaan toteuttaa turvallisuus huomoiden.

Koronaviruksen aikana adventtikalenterien myynnin turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Alla on esiteltynä suositukset myyntityön tekemiseksi epidemian eri vaiheissa THL:n käyttämän luokituksen mukaisesti. Tilanne voi vaihdella merkittävästi sairaanhoitopiirien sisällä, minkä vuoksi on tärkeää seurata kuntakohtaista tiedotusta siitä, mikä epidemian vaihe on menossa. Vastuu tilanteen seuraamisesta ja lippukuntien ohjeistamisesta on partiopiireillä. 

Suositusten tarkoitus on taata myyjiemme ja asiakkaidemme turvallisuus ja antaa lippukunnille konkreettisia toimintaohjeita. Lista ei ole tyhjentävä. 

Katso THL.fi: Alueiden tilanne ja suositukset 

Perustasolla olevat alueet 

 Suositeltua 

 • Myynti ulkotiloissa 
 • Ovilla myytäessä turvavälistä huolehtiminen ja kasvomaskin käyttö 
 • Asiakkaiden ohjaaminen verkkokauppaan 
 • Paikallinen kontaktiton etämyynti (ohje) 
 • Sisätiloissa tarpojaikäiset ja sitä vanhemmat käyttävät maskia, koska lähikontaktia vieraiden ihmisten kanssa on vaikea välttää.

Vältettävää 

 • Myynti sisätiloissa ilman kasvomaskia 

Kiihtymisvaiheessa olevat alueet 

Suositeltua 

 • Myynti ulkotiloissa 
 • Myynti tuttaville esimerkiksi vanhempien avustuksella 
 • Asiakkaiden ohjaaminen verkkokauppaan 
 • Paikallinen kontaktiton etämyynti (ohje)

Vältettävää 

 • Myynti sisätiloissa (poikkeuksena erikseen piirin kanssa sovitut isommat myyntitempaukset) 
 • Myynti ovelta ovelle 

Leviämisvaiheessa olevat alueet 

Suositeltua 

 • Asiakkaiden ohjaaminen verkkokauppaan 
 • Paikallinen kontaktiton etämyynti (ohje) 
 • Myynti tuttaville esimerkiksi vanhempien avustuksella.

Kiellettyä 

 • Kasvokkain tapahtuvaa myyntiä (ovelta ovelle, kauppojen edustalla jne) ei tule tehdä leviämisvaiheessa olevilla alueilla. 

Miksi kalentereita myydään tänä vuonna?

Adventtikalenterin myynti on partiolaisille erittäin tärkeä varainhankinnan keino, ja kaikki myyntikampanjan tuotot ohjataan partiotoiminnan tueksi. Jos myyntiä ei toteuteta, merkittävä osa partiotoiminnan rahoituksesta jää pois ja tällä on suora vaikutus toimintaan. Tänä vuonna erityishuomio on myynnin toteuttamisessa niin, että ostajien ja myyjien turvallisuus voidaan taata.

Kampanjalla on myös kasvatuksellinen vaikutus; kalentereita myyvät partiolaiset oppivat vastuullisuutta, huolellista rahankäsittelyä ja ihmisten kohtaamista.

Onko kalenterien myyntiin pakko osallistua?

Adventtikalenterien myynti on aina vapaaehtoista. Kampanja on partiolaisille taloudellisesti erittäin tärkeä ja sen tuotoilla mahdollistetaan partiotoimintaa kaikkialla Suomessa. Turvallisuuden huomioiminen adventtikalenterien myynnissä, aivan kuten muussakin partiotoiminnassa, on meille  ensiarvoisen tärkeää.

Onko vaarana, että esim. riskiryhmäläisten terveys voi vaarantua, kun kalentereita myydään ovilla kiertäen?

Turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää kaikessa partiotoiminnassa. Iso osa kalenterimyynnistä on perinteisesti tehty ovilla kiertämällä, ja tänä vuonna kiinnitämme erityistä huomiota, että tämäkin myyntitapa voidaan tehdä turvallisesti.

Pyrimme luomaan myös uudenlaisia kontaktittomia tapoja kalenterien myyntiin. Seuraamme tilannetta ja rajoitamme ovilla tapahtuvaa myyntiä paikallisesti, jos tilanne sitä vaatii.

Miten taataan myyjien ja ostajien turvallisuus?

Suosittelemme tänä vuonna ensisijaisesti ulkotiloissa. Olemme koonneet myyjien tueksi runsaasti materiaalia erilaisista tavoista, joilla kalenterin myyminen ja ostaminen on turvallista. Suosittelemme kaikkia yli 15-vuotiaita partiolaisia käyttämään kasvomaskia aina myyntitilanteissa ja myyntiä tehdään tietenkin vain terveinä. Kortti- ja mobiilimaksuja käyttämällä ostaminen voidaan tehdä ilman lähikontaktia, ja kannustamme lippukuntia ottamaan näitä maksutapoja käyttöön.

Myyjä ei hyväksynyt muuta kuin käteismaksua. Eikö korttimaksu olisi turvallisempi tapa?

Suositamme kortti- tai mobiilimaksua käytettäväksi mahdollisuuksien mukaan. Monissa lippukunnissa korttimaksupäätteitä on kuitenkin vain rajallinen määrä, eikä niitä välttämättä riitä kaikille myyjille. Kalenterin voi aina ostaa verkkokaupasta, jos sopivaa maksutapaa ei ole tarjolla.

Haluan ostaa kalenterin ilman lähikontaktia. Kuinka toimin?

Adventtikalenterin oma verkkokauppa (www.adventtikalenteri.fi) on helppo vaihtoehto kalenterin hankkimiseksi. Voit tilata kalenterin itsellesi sopivassa hetkessä, ja yhdellä tilauksella saat ostettua kalentereita myös useampaan osoitteeseen toimitettuna.

Verkkokaupassa asioidessasi saat myös kohdennettua tuen haluamallesi lippukunnalle.


Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Lähetä kysymyksesi meille, niin keksimme siihen vastauksen!

Keräämme parhaita myyntivinkkejä ja -tapoja koronaviruksen aiheuttamaan poikkeusaikaan kaikilta partiolaisilta. Vinkkejä voi lisätä ja lukea Parhaat vinkit kalenterimyyntiin -koosteesta. Nostamme parhaita vinkkejä esille tälle sivulle.

Parhaat ohjeet ja vinkit kalenterimyynnin toteuttamiseen syksyllä 2020

Verkkokauppaan tästä: www.adventtikalenteri.fi

Vaivattomin tapa myynnin toteuttamiseen on asiakkaiden ohjaaminen adventtikalenterin omaan verkkokauppaan. Kaikki ostokseen liittyvät asiat (kuten maksaminen ja tilauksen toimitus) hoituvat lippukunnan puolesta automaattisesti, joten tämä mahdollisuus kannattaa todellakin hyödyntää!

Verkkokaupassa asiakas voi tilata kalenterin itselleen tai lahjaksi, ja myös useampaan osoitteeseen samalla tilauksella. Ostoksen yhteydessä asiakas valitsee lippukunnan, jolle tuotto ohjataan. Verkkokaupassa myydyistä kalentereista tilitetään tuotto lippukunnille kampanjan päätyttyä, jos lippukunnan osuus on yli 10 euroa.

Katso täältä ohjeet, joiden avulla voit varmistaa että lippukuntasi on mukana verkkokaupassa.

 

Mobiili- ja korttimaksamisen käyttöönotto on erinomainen keino vähentää käteisen rahan käsittelystä aiheutuvaa vaivaa. Myös lähikontakti vähenee, kun maksu hoidetaan suoraan asiakkaan omalla puhelimella tai etämaksun mahdollistavalla korttimaksupäätteellänne.

MobilePay on luvannut tukea adventtikalenterin myyntiä tarjoamalla partiolippukunnille alennusta MyShop-sovelluksen maksuista. Kaikki lippukuntien MobilePay-maksut loka-joulukuun aikana hintaan 0,5 % maksun suuruudesta ilman alarajaa (norm. 0,75 %, min 6 snt).

Lue lisää uusien maksutapojen käyttöönotosta

Kalentereiden paikallinen etämyynti on hyvä tapa saada kauppaa turvallisuus huomioiden! Paikallisella etämyynnillä tarkoitetaan tässä tapauksessa sellaista myyntiä, jossa ostaja "kutsuu" myyjän luokseen tai tilaa kalenterin postilaatikkoonsa toimitettuna.

Toteutuksessa kannattaa olla luova ja hyödyntää omalle toiminta-alueelle luontevinta tapaa. Tässä muutama esimerkki:

 • Perustakaa paikallinen etämyyntipiste! Materiaalipankista ladattavalla muokattavalla flyerillä voitte kertoa tilausmahdollisuudesta alueenne asukkaille ja toimittaa kalentereita postilaatikoihin tilausten perusteella. Flyer sisältää myös käytännön toimintaohjeen lippukunnalle.
 • Kertokaa paikkakunnan / kaupunginosan fb-ryhmässä mistä kalenterin saa ostettua. "Turvallisuuden takaamiseksi pienet partiolaiset eivät tänä vuonna kierrä ovelta ovelle. Perinteisen partiolaisten adventtikalenterin saat ostettua myyntipisteeltämme: kalentereita kaupan/koulun/srk-talon parkkipaikalla tiistaina klo 18-20!"
 • Jakakaa alueen postilaatikoihin materiaalipankista löytyvä flyer, jossa kerrotaan mahdollisuudesta ostaa kalenteri verkkokaupasta. Flyeriin voitte merkitä oman lippukuntanne nimen, jotta asiakas osaa merkitä teidät lpk-osuuden saajaksi.

Myyntitilanteen harjoitteluun on tänä vuonna hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Turvavälin pitäminen on tärkeä muistaa myös kalentereita myytäessä, jotta ostaja ei koe tilannetta epämiellyttävänä.

Tässä muutamia huomioita turvalliseen myyntiin:

 • Kalenteria myytäessä ovelta ovelle voi myyjä ottaa ovikelloa soitettuaan muutaman askeleen taaksepäin.
 • Seuraa oman sairaanhoitopiirisi suosituksia kasvomaskien käytöstä. Partiolaiset suosittavat aikuisia käyttämään kasvomaskia aina myyntitapahtumissa. 
 • Mobiili- tai korttimaksua tarjoamalla vähennätte lähikontaktin tarvetta.
 • Myymään lähdetään vain täysin terveinä!
Vanhemmat mukaan! Yleensä sudenpentu- ja seikkailijaikäiset myyvät kaikista eniten kalentereita ja ovat täten erityisen tärkeitä tekijöitä kampanjassa. Mikäli kasvokkain tapahtuvaa myyntiä ei voida toteuttaa, on hyvä aktivoida partiolaisten vanhemmat mukaan varainkeruukampanjan tueksi.
 
Suurimmassa osassa lasten ja nuorten harrastuksissa vanhemmat ovat mukana varainkeruussa tai muissa apuhommissa – nyt on partiolaistenkin aika aktivoida vanhemmat ja pyytää heidän apuaan varainkeruuseen!
 
Saadakseen tonttumerkin, jokainen lapsi voi listata 12 tuttavaa, jolle voisi kalenterin myydä. Tämän jälkeen lapsen vanhemmat voivat tarvittaessa auttaa myynnin hoitamisessa turvallisesti. Tuttavien listauksen voi toteuttaa esimerkiksi laumaillassa.
 
Kysykää myös, voisivatko vanhemmat ottaa kalentereita myyntiin omille työpaikoilleen!

Lisää turvallisuuden huomioimisesta kalenterimyynnissä voit lukea täältä.