Maksutavat ja rahankäsittely

Yhä harvempi kantaa mukanaan käteistä, joten tähän on syytä varautua myös adventtikalenterikampanjassa. Käteismaksun lisäksi kannattaa harkita jonkin muun maksutavan ottamista käyttöön myyntitapahtumissa.

Korttimaksupäätteitä vuokraa tai myy nykyään monet toimittajat ja sellaisen käyttöönotto on helppoa. Voit vertailla maksupäätteitä esimerkiksi täällä: http://www.maksupaatevertailu.fi/ .

Kortilla maksaminen maksaa. Ratkaisevaa loppukustannuksen kannalta on kampanjamyyntinne: usein kustannukset muodostuvat laitteen perusmaksusta ja myyntiprovisiosta tai vaihtoehtoisesti pelkästä myyntiprovisiosta. Arvioikaa myös, onko lippukunnassanne käyttöä korttimaksupäätteelle muutenkin, kuin vain adventtikalenterikampanjan aikana: jotkut toimittajat tekevät määräaikaisia, 12 tai 24 kk sopimuksia, kun jotkut taas eivät vaadi pitkää sitoutumista laitteeseen.

Miettikää seuraavat asiat läpi ennen korttimaksupäätteen hankkimista tai vuokraamista:

 • kuinka monta kalenteria arvioitte myyvänne korttimaksulla ja paljonko se tekee euroissa
 • montako maksupäätettä tarvitsisitte
 • onko teillä käyttöä maksupäätteelle myös kampanjan jälkeen, vai rajoittuuko käyttö vain adventtikalenterimyynnin ajalle.

SP:n ohjeistus korttimaksujen kulujen suhteen on, että kukin lippukuntaa vastaa vuokraamansa tai ostamansa päätteen käytöstä aiheutuvista kuluista itse, haluamallaan tavalla. Lain mukaan maksutapakulut voi hoitaa ”omasta pussista” tai vaihtoehtoisesti maksattaa maksutapakulut asiakkaalla.

Jos harkitsette lisäävänne maksutapakulut adventtikalenterin hintaan, on ehdottoman tärkeää huomioida seuraavat asiat:

 • Maksutapakuluista on informoitava asiakasta jokaisessa myyntitilanteessa. Hinta on siis ilmoitettava esimerkiksi näin: ”adventtikalenteri 7 euroa, kortilla maksettaessa hintaan lisätään maksutapakulu x snt”.
 • Aina, kun tarjotaan vaihtoehto maksaa kortilla, on oltava mahdollisuus ostaa kalenteri myös käteisellä.
 • Maksutapakulujen määrän on vastattava todellisia kustannuksia, eli maksutapakuluilla ei saa tehdä voittoa.

Mobiilimaksaminen on yleisnimitys maksutavalle, jossa hyödynnetään tavalla tai toisella matkapuhelinta. Mobiilimaksaminen voi siis käytännössä tarkoittaa puhelimella tehtävää lähimaksamista korttimaksupäätteessä, maksamista jonkin applikaation, kuten esimerkiksi Mobile Payn tai PayPalin avulla tai tekstiviestimaksamista, jolloin tehdyt ostokset laskutetaan käyttäjän puhelinlaskussa. Suosittelemme MobilePay MyShopin käyttämistä: katso ohjeet käyttöön alempaa!

Jotkin mobiilimaksamisen muodot ovat pankkikohtaisia, kuten Nordea Pay tai Pivo Maksunappi. Ne ovat ”mobiililompakoita”, joihin tallennetaan käyttäjä- ja pankkitili/-korttitiedot, jonka jälkeen maksutapahtumia voi hoitaa puhelimella, asioipa sitten adventtikalenteri.fi -verkkokaupassa tai lippukunnan advismyyntipisteen lähimaksupäätteellä. Myös rahan siirtäminen tilille puhelinnumeron kautta onnistuu. Tällöin tarvitaan lippukunnan tiliin yhdistettävä puhelinnumero.

Huomionarvoista on, että mobiilimaksaminen lähimaksupäätteessä maksaa yleensä saman verran kuin kortilla maksettaessa. Maksutapakulujen kanssa menetellään samalla tavalla kuin korttimaksamisen kohdalla. Mobiilimaksamisen vaihtoehdot otetaan käyttöön niiden toimittajilta.

Helppo maksuratkaisu adventtikalenterimyyntiin:  MobilePay MyShop partiolippukunnille 

 • MobilePay MyShop on helppo tapa vastaanottaa mobiilimaksuja ja se tarjoaa kustannustehokkaan maksutavan ilman erillisiä laitehankintoja.  
 • Jo yli 1 000 000 suomalaista on ladannut MobilePayn matkapuhelimeensa. 
 • Lippukunta voi käyttää MobilePayta adventtikalenterimyynnissä, mutta myös esimerkiksi myyjäisissä tai retkimaksujen vastaanottamisessa. 
 • MobilePayn MyShopin käyttöönotto edellyttää, että lippukunnalla  
  on y-tunnus. Y-tunnuksen hakuun saat tarvittaessa ohjeita omasta piiristä. 

Miten MobilePayn MyShop toimii 

MyShop-palvelulla maksaminen on yhtä helppoa kuin normaalin MobilePay-siirron tekeminen henkilöiden välillä. Lippukunnan tulee vain rekisteröityä MyShopin käyttäjäksi, jolloin ostaja voi maksaa ostoksensa suoraan lippukunnan tilille kännykässä olevalla MobilePay-sovelluksellaan.  

 • Lippukunnan MyShop tarkoittaa lyhytnumeroa, joka sisältää viisi numeroa tai/ja QR-koodia, jonka avulla asiakas maksaa MobilePaylla.  
 • Lippukunta voi tehdä myös halutessaan useamman lyhytnumeron/QR-koodin, joissa on esimerkiksi oletusviestinä adventtikalenteri ja ryhmän nimi, jolloin lippukunnan pankkitilille tulleet myynnit on helpompi kohdistaa oikein. 
 • Saat lyhytnumeron ja QR-koodin sisältäviä tunnustarroja postitse tai voit tilata tunnuksia  
  itse osoitteessa www.mobilepay.fi 
 • Vastaanotettuja maksuja pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti netissä. 
 • Tilitys tapahtuu päivittäin lippukunnan pankkitilille. 
 • Hinnat lippukunnalle (ei kiinteitä kuukausikuluja): 

Maksutapahtumien määrä vuodessa 

Hinta per maksutapahtuma 

1-1.999 

0,75 % ( min 0.06 €) 

2.000-9.999 

0,50% ( min 0.06 €) 

10.000-24.999 

0,35% ( min 0.06 €) 

 

 Näin esimerkiksi adventtikalenterin maksaminen tapahtuu:  

 • Kalenterimyyjä laittaa maksutarran esille, jotta oma lyhytnumero on selkeästi näkyvillä. 
 • Ostaja avaa MobilePay-sovelluksen ja syöttää oikean summan ja saajan (lyhytnumero). 
 • Ostaja vahvistaa maksun. 
 • Kalenterimyyjä näkee vastaanotetun maksun maksajan puhelimesta, jonka jälkeen hän luovuttaa adventtikalenterin ostajalle. 
 • Lippukunnan kalenteriasiamies ja rahastonhoitaja näkevät maksut MobilePay-portaalista. 

 Näin MobilePayn Myshopin saa käyttöönsä: 

 • Lippukunta saa MobilePay MyShopin käyttöön rekisteröitymällä MobilePay-portaaliin osoitteessa www.mobilepay.fi/myshop 
 • MobilePayn käyttöönotto edellyttää, että lippukunnalla  
  on y-tunnus (y-tunnuksen hakuun saat tarvittaessa ohjeita piiristä). 
 • Kirjautumisen jälkeen voi helposti seurata saapuvia tapahtumia sekä luoda rajattoman määrän MobilePay-QR-koodeja sekä lyhytnumeroita. 
 • Tilauksesi yhteydessä lippukunnalle lähetetään arkillinen maksutarroja. Mikäli nämä loppuvat, voitte luoda uusia QR-koodeja osoitteessa www.mobilepay.fi/yrityksille/maksulinkki 

Ohjeita MyShopin käyttöön

Asiakkaan on mahdollista ostaa adventtikalentereita myös verkkokaupasta, adventtikalenteri.fi, ja ohjata tukensa teidän lippukunnalle.

Suomen Partiolaiset tilittää lippukunnalle kaikki verkkokaupan kautta ostetut lippukunnalle korvamerkityt adventtikalenterit, jos niiden yhteenlaskettu summa on vähintään 10 euroa.

Kun myytte kalentereita myyjäisissä tai tapahtumissa ja teillä on mahdollista ottaa mukaan kannettava tietokone tai iPad, kannattaa avata verkkokauppa valmiiksi myyntipisteelle. Näin ne asiakkaat, joilla ei ole käteistä, voivat avustuksellanne ostaa sellaisen saman tien verkkokaupasta ja saada kalenterin kotiinsa postissa. Helppoa ja kätevää, ja samalla varmistatte, että osuus myynnistä kohdistuu juuri teidän lippukunnallenne!

Jos myytte kalentereita esimerkiksi yritykselle, saattaa maksun hoitaminen laskulla olla luonteva tapa. Näin yritys saa kulun suoraan kirjanpitoonsa.

Partion adventtikalenterimyynti on yleishyödyllisen yhdistyksen verovapaata varainhankintaa, eikä se sisällä arvonlisäveroa. Verosta voi kertoa esimerkiksi seuraavanlaisella tekstillä:

Yhdistys ei ole arvonlisäverovelvollinen (AVL 4§). Myynti ei sisällä vähennettävää arvonlisäveroa.

Varmistattehan, että lasku on maksettuna ennen kalenterien luovutusta - etenkin jos ostaja ei ole teille ennestään tuttu.

Rahan käsittely

Käteisen rahan tilitykset aiheuttavat monille kampanjapäälliköille päänvaivaa kampanjan aikana. Käteisen käsittelyn määrää voi vähentää esimerkiksi niin, että kalentereita myyntiin ottavan partiolaisen vanhemmat tilittävät myyntiin otetut kalenterit suoraan lippukuntanne tilille. Näin rahat myös siirtyvät turvallisemmin lippukunnalle ja virheiden määrä vähenee. Miettikää yhdessä taloudenhoitajanne kanssa, kuinka tilitykset suoraan tilillenne juuri teidän lippukunnassanne parhaiten hoituisivat.