Maksutavat ja rahankäsittely

Yhä harvempi kantaa mukanaan käteistä, joten tähän on syytä varautua myös adventtikalenterikampanjassa. Käteismaksun lisäksi kannattaa harkita jonkin muun maksutavan ottamista käyttöön myyntitapahtumissa.

Korttimaksupäätteitä vuokraa tai myy nykyään monet toimittajat ja sellaisen käyttöönotto on helppoa. Voit vertailla maksupäätteitä esimerkiksi täällä: http://www.maksupaatevertailu.fi/ .

Kortilla maksaminen maksaa. Ratkaisevaa loppukustannuksen kannalta on kampanjamyyntinne: usein kustannukset muodostuvat laitteen perusmaksusta ja myyntiprovisiosta tai vaihtoehtoisesti pelkästä myyntiprovisiosta. Arvioikaa myös, onko lippukunnassanne käyttöä korttimaksupäätteelle muutenkin, kuin vain adventtikalenterikampanjan aikana: jotkut toimittajat tekevät määräaikaisia, 12 tai 24 kk sopimuksia, kun jotkut taas eivät vaadi pitkää sitoutumista laitteeseen.

Miettikää seuraavat asiat läpi ennen korttimaksupäätteen hankkimista tai vuokraamista:

  • kuinka monta kalenteria arvioitte myyvänne korttimaksulla ja paljonko se tekee euroissa
  • montako maksupäätettä tarvitsisitte
  • onko teillä käyttöä maksupäätteelle myös kampanjan jälkeen, vai rajoittuuko käyttö vain adventtikalenterimyynnin ajalle.

SP:n ohjeistus korttimaksujen kulujen suhteen on, että kukin lippukuntaa vastaa vuokraamansa tai ostamansa päätteen käytöstä aiheutuvista kuluista itse, haluamallaan tavalla. Lain mukaan maksutapakulut voi hoitaa ”omasta pussista” tai vaihtoehtoisesti maksattaa maksutapakulut asiakkaalla.

Jos harkitsette lisäävänne maksutapakulut adventtikalenterin hintaan, on ehdottoman tärkeää huomioida seuraavat asiat:

  • Maksutapakuluista on informoitava asiakasta jokaisessa myyntitilanteessa. Hinta on siis ilmoitettava esimerkiksi näin: ”adventtikalenteri 7 euroa, kortilla maksettaessa hintaan lisätään maksutapakulu x snt”.
  • Aina, kun tarjotaan vaihtoehto maksaa kortilla, on oltava mahdollisuus ostaa kalenteri myös käteisellä.
  • Maksutapakulujen määrän on vastattava todellisia kustannuksia, eli maksutapakuluilla ei saa tehdä voittoa.

Mobiilimaksaminen on yleisnimitys maksutavalle, jossa hyödynnetään tavalla tai toisella matkapuhelinta. Mobiilimaksaminen voi siis käytännössä tarkoittaa puhelimella tehtävää lähimaksamista korttimaksupäätteessä, maksamista jonkin applikaation, kuten esimerkiksi Mobile Payn tai PayPalin avulla tai tekstiviestimaksamista, jolloin tehdyt ostokset laskutetaan käyttäjän puhelinlaskussa.

Jotkin mobiilimaksamisen muodot ovat pankkikohtaisia, kuten Nordea Pay tai Pivo Maksunappi. Ne ovat ”mobiililompakoita”, joihin tallennetaan käyttäjä- ja pankkitili/-korttitiedot, jonka jälkeen maksutapahtumia voi hoitaa puhelimella, asioipa sitten adventtikalenteri.fi -verkkokaupassa tai lippukunnan advismyyntipisteen lähimaksupäätteellä. Myös rahan siirtäminen tilille puhelinnumeron kautta onnistuu. Tällöin tarvitaan lippukunnan tiliin yhdistettävä puhelinnumero.

Huomionarvoista on, että mobiilimaksaminen lähimaksupäätteessä maksaa yleensä saman verran kuin kortilla maksettaessa. Maksutapakulujen kanssa menetellään samalla tavalla kuin korttimaksamisen kohdalla.

Mobiilimaksamisen vaihtoehdot otetaan käyttöön niiden toimittajilta.

Asiakkaan on mahdollista ostaa adventtikalentereita myös verkkokaupasta, adventtikalenteri.fi, ja ohjata tukensa teidän lippukunnalle.

Suomen Partiolaiset tilittää lippukunnalle kaikki verkkokaupan kautta ostetut lippukunnalle korvamerkityt adventtikalenterit, jos niiden yhteenlaskettu summa on vähintään 10 euroa.

Kun myytte kalentereita myyjäisissä tai tapahtumissa ja teillä on mahdollista ottaa mukaan kannettava tietokone tai iPad, kannattaa avata verkkokauppa valmiiksi myyntipisteelle. Näin ne asiakkaat, joilla ei ole käteistä, voivat avustuksellanne ostaa sellaisen saman tien verkkokaupasta ja saada kalenterin kotiinsa postissa. Helppoa ja kätevää, ja samalla varmistatte, että osuus myynnistä kohdistuu juuri teidän lippukunnallenne!

Rahan käsittely

Käteisen rahan tilitykset aiheuttavat monille kampanjapäälliköille päänvaivaa kampanjan aikana. Käteisen käsittelyn määrää voi vähentää esimerkiksi niin, että kalentereita myyntiin ottavan partiolaisen vanhemmat tilittävät myyntiin otetut kalenterit suoraan lippukuntanne tilille. Näin rahat myös siirtyvät turvallisemmin lippukunnalle ja virheiden määrä vähenee. Miettikää yhdessä taloudenhoitajanne kanssa, kuinka tilitykset suoraan tilillenne juuri teidän lippukunnassanne parhaiten hoituisivat.