Maksutavat ja rahankäsittely

Yhä harvempi kantaa mukanaan käteistä, joten tähän on syytä varautua myös adventtikalenterikampanjassa. Vaihtoehtoisten maksutapojen tarjoaminen tekee ostamisen helpoksi ja käteisrahan käsittelyn tarve vähenee! Huolehdi aina rahankäsittelyssä koronaviruksen vuoksi ostajan ja myyjän turvallisuudesta.

Asiakkaan on mahdollista ostaa adventtikalenterinsa myös verkkokaupasta, adventtikalenteri.fi, ja ohjata tukensa haluamalleen lippukunnalle.

Suomen Partiolaiset tilittää lippukunnalle kaikki verkkokaupan kautta ostetut lippukunnalle korvamerkityt adventtikalenterit, jos niiden yhteenlaskettu summa on vähintään 10 euroa.

Kun myytte kalentereita myyjäisissä tai tapahtumissa ja teillä on mahdollista ottaa mukaan kannettava tietokone tai iPad, kannattaa avata verkkokauppa valmiiksi myyntipisteelle. Näin ne asiakkaat, joilla ei ole käteistä, voivat avustuksellanne ostaa sellaisen saman tien verkkokaupasta ja saada kalenterin kotiinsa postissa!

Mobiilimaksaminen on yleisnimitys maksutavalle, jossa hyödynnetään tavalla tai toisella matkapuhelinta. Jotkin mobiilimaksamisen muodot ovat pankkikohtaisia, kuten Nordea Pay tai Pivo Maksunappi. Ne ovat ”mobiililompakoita”, joihin tallennetaan käyttäjä- ja pankkitili/-korttitiedot, jonka jälkeen maksutapahtumia voi hoitaa puhelimella, asioipa sitten adventtikalenteri.fi -verkkokaupassa tai lippukunnan advismyyntipisteen lähimaksupäätteellä.

Mobiilimaksusta aiheutuvia kuluja ei saa veloittaa asiakkaalta, vaan ne jäävät lippukunnan maksettaviksi.

Helppo maksuratkaisu adventtikalenterimyyntiin:  MobilePay MyShop partiolippukunnille 

 • MobilePay MyShop on helppo tapa vastaanottaa mobiilimaksuja ja se tarjoaa kustannustehokkaan maksutavan ilman erillisiä laitehankintoja.
 • Jo yli 1 300 000 suomalaista on ladannut MobilePayn matkapuhelimeensa. 
 • Lippukunta voi käyttää MobilePayta adventtikalenterimyynnissä, mutta myös esimerkiksi myyjäisissä tai retkimaksujen vastaanottamisessa.

Miten MobilePayn MyShop toimii 

MyShop-palvelulla maksaminen on yhtä helppoa kuin normaalin MobilePay-siirron tekeminen henkilöiden välillä. Lippukunnan tulee vain rekisteröityä MyShopin käyttäjäksi, jolloin ostaja voi maksaa ostoksensa suoraan lippukunnan tilille kännykässä olevalla MobilePay-sovelluksellaan. 

 • Lippukunta voi tehdä myös halutessaan useamman lyhytnumeron/QR-koodin, joissa on esimerkiksi oletusviestinä adventtikalenteri ja ryhmän nimi. Lippukunnan pankkitilille tulleet myynnit on näin helpompi kohdistaa oikein. 
 • Vastaanotettuja maksuja pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti netissä. 
 • Tilitys tapahtuu päivittäin lippukunnan pankkitilille.

MobilePay tarjoaa vuoden 2020 kampanjassa siirtomaksut alennettuun hintaan 0,5 % / maksutapahtuma ilman minimiveloitusta!   

Maksutapahtumien määrä vuodessa 

Hinta per maksutapahtuma

(ei kiinteitä kuukausikuluja)

1 - 1 999 

0,75 % (min 0,06 €) 

2 000 - 9 999 

0,60 % (min 0,06 €) 

10 000 - 24 999 

0,50 % (min 0,06 €) 

25 000 - 100 000

0,40 % (min 0,06 €)

  Näin esimerkiksi adventtikalenterin maksaminen tapahtuu:  

 1. Kalenterimyyjä laittaa maksutarran esille, jotta oma lyhytnumero on selkeästi näkyvillä. 
 2. Ostaja avaa MobilePay-sovelluksen ja syöttää oikean summan ja saajan (lyhytnumero). 
 3. Ostaja vahvistaa maksun. 
 4. Kalenterimyyjä näkee vastaanotetun maksun maksajan puhelimesta, jonka jälkeen hän luovuttaa adventtikalenterin ostajalle. 
 5. Lippukunnan kampanjapäällikkö ja rahastonhoitaja näkevät maksut MobilePay-portaalista. 

 Näin MobilePayn Myshopin saa käyttöönsä:

 • Lippukunta saa MobilePay MyShopin käyttöön rekisteröitymällä MobilePay-portaaliin osoitteessa www.mobilepay.fi/myshop.
 • MobilePayn käyttöönotto edellyttää, että lippukunnalla  
  on y-tunnus (y-tunnuksen hakuun saat tarvittaessa ohjeita piiristä).
 • Kirjautumisen jälkeen voi helposti seurata saapuvia tapahtumia sekä luoda rajattoman määrän MobilePay-QR-koodeja sekä lyhytnumeroita. 

Ohjeita

Koronavirustilanteen edetessä voi tulla tarve uudenlaisille etämyynnin keinoille. Katso koostetut vinkit koronaviruksen vaikutukset adventtikalenterin myyntiin -sivuilta.

Korttimaksupäätteitä vuokraa tai myy nykyään monet toimittajat ja sellaisen käyttöönotto on helppoa. 

Korttimaksujen vastaanottaminen ei ole kallista, mutta ei täysin ilmaistakaan. Käytännössä hinta muodostuu useimmin laitteen osto- tai vuokrahinnasta ja maksutapahtumakohtaisesta veloituksesta. Yleisesti partiotoimintaan soveltuu parhaiten kuukausimaksuton laite, mikäli myyntitoimintaa ei ole säännöllisesti läpi vuoden.

Ohessa esimerkkinä kahden toimijan kustannuksia:

YritysLaitteen ostohintaMaksutapahtumakohtainen veloitusKiinteä kuukausimaksu
iZettle19 € (30.09.2020 asti, norm. 79 €)1,95 % (19,5 snt/kalenteri)0 €
SumUp39 € (+ alv)Debit: 0,95 % (9,5 snt)
Credit: 2,75 % (27,5 snt)
0 €

Lain mukaan korttimaksuista koituvia kustannuksia ei saa periä asiakkaalta, vaan ne jäävät lippukunnan maksettaviksi.

Jos myytte kalentereita esimerkiksi yritykselle, saattaa maksun hoitaminen laskulla olla luonteva tapa. Näin yritys saa kulun suoraan kirjanpitoonsa.

Partion adventtikalenterimyynti on yleishyödyllisen yhdistyksen verovapaata varainhankintaa, eikä se sisällä arvonlisäveroa. Verosta voi kertoa esimerkiksi seuraavanlaisella tekstillä:

Yhdistys ei ole arvonlisäverovelvollinen (AVL 4§). Myynti ei sisällä vähennettävää arvonlisäveroa.

Varmistattehan, että lasku on maksettuna ennen kalenterien luovutusta - etenkin jos ostaja ei ole teille ennestään tuttu.

Rahan käsittely

Käteisen rahan tilitykset aiheuttavat monille kampanjapäälliköille päänvaivaa kampanjan aikana. Käteisen käsittelyn määrää voi vähentää esimerkiksi niin, että kalentereita myyntiin ottavan partiolaisen vanhemmat tilittävät myyntiin otetut kalenterit suoraan lippukuntanne tilille. Näin rahat myös siirtyvät turvallisemmin lippukunnalle ja virheiden määrä vähenee.

Toimita ohjeet ryhmänjohtajille ja lasten kotijoukoille siitä, miten myyntituotot tilitetään lippukunnalle. Sovi myös taloudenhoitajan kanssa, miten lippukunnan tilille saapuvia tilityksiä seurataan.