Partiolainen osaa toimia erilaisten ihmisten kanssa. Hän osaa ilmaista tunteitaan ja mielipiteitään tilanteeseen sopivalla tavalla.
KESTO: 1 tunti
TARVIKKEET: Keppejä ja kiviä, istuinalustoja
Lähtekää nauttimaan laulamisesta ja soittamisesta luonnossa. Jokainen kerää itselleen matkan varrella kaksi kämmeniin sopivaa kiveä ja kaksi vahvaa keppiä. Etsikää luonnossa hyvä paikka, missä kaikki pääsevät istumaan. Lauluja säestetään kivillä ja kepeillä rytmittäen.
Laulakaa ja soittakaa tuttuja lauluja kaikki yhdessä tai jakakaa ryhmä osiin. Toiset soittavat kivillä laulun A-osan ja toiset kepeillä B-osan. Myös kaanon toimii hauskasti. Metsässä voi myös kokeilla, minkälaisia ääniä näillä soittimilla saa, kun rytmittää niillä eri materiaaleihin (kanto, kivi, lehtikasa ym.)
KESTO: 1–2 tuntia
TARVIKKEET: Valokuvaukseen sopiva laite, paperia, värikynät/vesivärit/taidehiili
Tämän voi tehdä yksin, pareittain tai ryhmissä. Tarkoituksena on ottaa luonnosta, maisemasta, kasveista tai puista mieleinen valokuva. Kuvat tulostetaan ja niitä mallina käyttäen lapset piirtävät tai maalaavat oman taideteoksen. Hiilityö sopii hyvin esim. koivuista otettuihin kuviin.
KESTO: 1 tunti
TARVIKKEET: Keppejä, narua, muuta luonnonmateriaalia
Jokainen kerää itselleen neljä keppiä, jotka voi asetella neliöksi tai suorakaiteeksi. Sitokaa kepit naruilla tukevasti yhteen. Kun jokaisella on taulun kehykset, joiden läpi tarkkailla luontoa, eskarilainen valitsee itselleen mieleisen taulun kohteen ja kehystää sen. Kun kaikki ovat valmiita, pidetään taidenäyttely.
Vinkki: Voitte kieputtaa kepeistä tehtyjen kehysten sisään narusta verkon. Etsikää metsästä käpyjä, oksia, lehtiä tai kukkia (muista jokamiehenoikeudet). Luonnonmateriaalia pujotellaan naruihin koristeeksi. Lisää teokseen ripustuslenkki.
KESTO: 2–3 tuntia
TARVIKKEET: Luonnonmateriaalia (esim. käpyjä, lehtiä ja tikkuja), leluja, kuvaamiseen soveltuva puhelin tai tabletti
Kerätkää ryhmän kanssa luonnonmateriaaleja ja askarrelkaa niistä perinteisiä käpylehmiä tai muita hahmoja. Keksikää tarinoita, joissa hahmot seikkailevat nykyajan lelujen kanssa ja kuvatkaa tarinasta video Stop Motion -tekniikalla. Kyseessä on animaatiotekniikka, jossa hahmoja liikutetaan vähän kerrallaan ja jokainen muutos kuvataan. Kun nämä kuvat yhdistetään peräkkäin, syntyy animaatio! Helpoiten animaation teko onnistuu Stop Motion -sovelluksella. Kamera ei saa liikkua, joten se kannattaa tukea paikoilleen.
KESTO: 30 minuuttia
TARVIKKEET: Valmis tehtävämateriaali löytyy materiaali-kansiosta ja se sisältää seuraavan materiaalin: A4 tuloste, jossa on tehtävä ja toisella sivulla oikeat vastaukset. Tulosta tarvittava määrä eli 1 kpl/eskarilainen.
Tehtävän voi tehdä joko yksilötehtävänä tai 2-5 hengen ryhmissä. Luonnossa liikkuminen on hauskaa ja siellä voi tehdä paljon mielenkiintoisia asioita. Tiedättekö mikä luonnossa on sallittua ja mikä ei? Ryhmän tehtävänä on katsoa taitokortissa olevaa kuvaa. Merkitkää kuvan kohtiin, onko tilanne mielestänne jokaisen oikeuksien mukaan
- sallittua (oikein-merkki)
- kiellettyä (väärin-merkki)
KESTO: 20 min
TARVIKKEET: Halutessanne rekvisiittaa, kuten halkoja, onki, karkkipapereita ja teltta
Luonnossa liikkuminen on hauskaa ja siellä voi tehdä paljon mielenkiintoisia asioita. Tiedättekö, mikä luonnossa on sallittua ja mikä ei? Esittäkää ryhmänne kanssa tarina jokaisen oikeuksista. Opettaja toimii kertojana ja lukee tekstin. Eskarilaiset näyttelevät sitä mukaa, kun tarina etenee. Miettikää lopuksi yhdessä, mitkä asiat olivat sallittuja oikeassa luonnossa ja mitkä eivät. Tuumikaa tilanteita niin, että metsässä on kuivaa ja metsäpalovaroitus on voimassa.
Huom! Näytelmää ei tarvitse harjoitella erikseen. Näytelmän voi esittää moneen kertaan eri näyttelijäkokoonpanoilla! Esittäkää näytelmä metsässä ja pyytäkää sinne naapuriluokka tai -ryhmä katsojiksi. Tämän voi myös esittää huoltajille esimerkiksi kevätjuhlassa. Voitte halutessanne tehdä näytelmään itse lavasteet ja rekvisiitat.
TARINA:
Untu ja Kerkkä soutelivat Saimaalla kauniina kesäpäivänä. He päättivät rantautua läheiseen rantaan, jossa ei näkynyt taloja tai asutusta. Pian oltiin rannassa, vene kiinnitettynä. Kaverukset hyppäsivät veneen reunan yli maalle ja etsivät eväspaikkaa. Vähän matkan päässä oli pieni niemennokka, jonka takana kuului naurua. Kaksi pienempää lasta uivat siellä aikuisten valvonnassa.
Untu ja Kerkkä jatkoivat vähän pidemmälle metsään ja sytyttivät nuotion maahan. Nuotiolla makkarat paistuivat ja eväsleivät maistuivat. Syötyään he sammuttivat nuotion vesipullollaan ja lähtivät kohti rantaa.
Sillä aikaa rantaan oli saapunut toinen vene. Veneen vieressä käveli aikuinen, joka ulkoilutti koiraa. Aikuinen heitti taskustaan kasan karkkipapereita rantaan. Untusta roskaaminen ei ollut kivaa, joten hän pyysi aikuista siivoamaan roskansa takaisin taskuun.
Kerkkä nappasi veneestään ongen ja kiinnitti siihen madon. Hän käveli niemennokkaan onkimaan. Sillä aikaa Untu lähti takaisin metsään etsimään marjoja ja sieniä päivällistä varten. Löytyisiköhän jo kantarelleja? Saakohan niitä kerätä kenen maalta vaan, pohti Untu. Uimassa olleet pojat olivat löytäneet myös tiensä metsään, jossa he tutkivat linnunpesiä ja siirsivät sieltä munia maahan.
Kun Untun kori oli täynnä sieniä ja hän takaisin rantaan ja poimi mukaansa vielä sylillisen kukkasia. Päivällisen jälkeen Untu ja Kerkkä kaivoivat veneestään teltan, pystyttivät sen metsän reunaan ja pian teltasta kuuluu vain tasaista tuhinaa.
TARINAN JOKAISENOIKEUDET:
- Soutuveneen kanssa rantautuminen on sallittua luonnonrantaan. Pihapiiriin ei saa rantautua, jos siihen ei ole lupaa.
- Uiminen luonnossa on sallittua.
- Nuotion sytyttäminen ei ole sallittua, kun on metsäpalovaroitus. Se on myös kiellettyä aina, jos ei ole kysynyt lupaa maanomistajalta.
- Roskaaminen ei ole sallittua luonnossa tai kaupungissakaan.
- Lenkkeily on sallittua.
- Onkiminen on sallittua.
- Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua, mutta ei kenenkään pihassa tai hoidetussa puutarhassa.
- Linnunpesiin tai lintujen muniin ei saa ikinä koskea.
- Kukkien poimiminen on sallittua, mutta ei kenenkään pihassa tai hoidetussa puutarhassa. Jos tiedät, että jokin kasvi on harvinainen, anna kasvin kasvaa rauhassa.
- Teltan pystyttäminen on sallittua, mutta ei toisen pihamaalle.
Leikkejä
Leikkiä voi leikkiä metsässä, pihassa tai sisällä. Yksi leikkijöistä on partiolainen ja menee piiloon, muut etsivät. Löytäjä menee aina samaan piiloon partiolaisen kanssa. Piilossa pysytään hiljaa, kunnes kaikki leikkijät ovat isona kasana samassa piilossa.
- Opettaja voi jakaa lapset noin kolmen hengen ryhmiin.
- Jokainen lapsi miettii vuorollaan tunteen. Miltä tunne tuntuu kehossa? Missä tunne tuntuu? Mitä tapahtuu esimerkiksi kasvoissa, mahassa tai jaloissa?
- Kun tunne on mietitty, tunne esitetään muulle ryhmälle ilman ääntä.
- Toiset leikkijät koittavat arvata, mitä tunnetta esitetään.
- Leikin päätteeksi opettaja voi keskustella lasten kanssa, millaisista asioista tunteita voi päätellä.
Yksi leikkijöistä on valokuvaaja ja loput kuvattavia.
- Valokuvaaja ottaa jokaista valokuvattavaa vuorollaan käsistä kiinni, pyörittää muutaman kerran ympäri ja päästää lopulta irti.
- Valokuvatta jää valokuvaksi siihen asentoon, mihin sattuu pysähtymään pyörityksen jälkeen.
- Kun kaikki kuvattavat on pyöritetty, valokuvaaja valitsee, kenen asento eli valokuva on hassuin tai paras.
- Valitusta tulee seuraava valokuvaaja.
Opettaja sanoo, kuinka monta jalkaa, sormea tai päätä saa Robotilla koskea lattiaan samaan aikaan. Tätä leikitään pareittain tai ryhmittäin. Helpommassa versiossa opettaja jakaa parit tai ryhmät valmiiksi. Haastavammassa versiossa lasten pitää yhdessä päätellä ryhmän koko.
Burr-leikki on kim-leikki metsässä luonnon materiaaleilla.
- Kerätään lakanan tai muun alustan päälle erilaisia keppejä, kiviä, lehtiä, kukkia, havuja, käpyjä ym.
- Yksi leikkijöistä on kerääjä ja menee kauemmaksi, kun muut sopivat hiljaisella äänellä, mikä lakanan päällä olevista on Burr.
- Tämän jälkeen kerääjä tulee keräämään materiaaleja lakanan päältä.
- Muut laskevat kerätyt materiaalit ääneen, kunnes kerääjä nostaa Burr- esineeksi sovitun materiaalin. Tällöin piirissä olijat sanovat BURR!
- Leikkijät istuvat piirissä ja keskelle valitaan partiolainen.
- Hän kyyristyy polvillaan kasvot lattiaan päin niin, ettei näe mitään.
- Partiolaisen selän päälle laitetaan huivi.
- Opettaja näyttää, kuka saa piilottaa huivin selkänsä taakse.
- Kaikki muutkin laittavat kätensä selän taakse.
- Kaikki sanovat yhteen ääneen:
”Herää, herää partiolainen, huivisi on kadonnut”.
- Partiolainen nousee polvilleen ja koittaa arvata kenellä huivi on piilossa.
- Hän menee epäillyn eteen ja tekee partiotervehdyksen kahdella sormella (etu- ja keskisormi ojennettuna, vie käden ohimon luo).
- Jos epäillyllä on huivi, hän antaa sen takaisin ja siirtyy partiolaiseksi.
- Jollei epäillyllä ole huivia, hän tervehtii partiotervehdyksen takaisin ja jättää kätensä näkyviin.
- Partiolainen menee seuraavan epäillyn luo. Leikki jatkuu niin pitkään, kunnes huivi löytyy.