Minä ja meidän yhteisömme

Partiolainen osaa toimia yhteiskunnassa, ottaa selvää arkielämän asioista ja vaikuttaa niihin. Partiolaista kiinnostaa yhteisten asioiden hoitaminen. Hän huomaa epäkohdat ja tarttuu niihin asioiden korjaamiseksi. Partiolainen haluaa sitoutua osaksi yhteisöjään ja yhteiskuntaa. Partiolainen tuntee ja viljelee omaa kulttuuriaan ja on kiinnostunut myös muista kulttuureista ja arvostaa niitä. Partiolainen mieltää olevansa osa ihmiskuntaa ja tuntee globaalia vastuuta.

KESTO: 1 tunti
TARVIKKEET: Piirustuspaperia ja värikyniä

Tämä on piirrostehtävä vaikuttamisesta. Tavoitteena on miettiä eskarilaisten kanssa, millaiselta maailma näyttäisi, jos he saisivat itse päättää. Aluksi valitaan jokin yhteinen aihe, esimerkiksi huoneen sisustus, pää- tai jälkiruoka, täydellinen eskaripäivä. Jokainen piirtää ”jos minä saisin päättää” -kuvan. Lopuksi voidaan käydä kierros, jossa kaikki esittelevät piirustuksensa ja kertovat, miksi he niin päättäisivät.

Toteuttakaa eskarilaisten visiot tai edes jokin niistä! Kaikissa vaikuttamiseen liittyvissä tehtävissä tärkeintä on se, että asioihin voi vaikuttaa oikeasti.

KESTO: 1 tunti
TARVIKKEET: Paperia ja kynä

Miettikää, millaisista asioista eskarilaiset voivat päättää itse. Mistä taas päättävät vanhemmat? Entä esiopettaja? Millaisista asioista päättää kaupunginjohtaja?

Kirjoittakaa yhteisesti mielipidekirjoitus paikallislehteen.
Kertokaa, mihin asioihin olette tyytyväisiä, ja missä teidän mielestänne tarvittaisiin muutosta. Muistakaa perustelut! Miettikää kirjoittamisen jälkeen, mistä asioista olitte samaa mieltä, ja mistä tuli ehkäpä erimielisyyksiä. Mitä tapahtuisi, jos kaikkien toiveet toteutuisivat? Olisiko se edes mahdollista?

KESTO: 1 tunti
TARVIKKEET: Käpyjä tai kiviä, paperia, kyniä, vesivärit, liimaa ja kaapista löytyviä, askartelutarvikkeita

  • Opettaja asettelee pöydälle esiopetusyksiköstä löytyvät askartelutarvikkeet ja jakaa jokaiselle lapselle saman verran käpyjä ja kiviä. Kävyt ja kivet ovat lapsen ääniä.
  • Jokainen lapsi saa vuorollaan viedä kiven tai kävyn sen askartelutarvikkeen luokse, jota haluaisi käyttää.
  • Kun jokainen lapsi on äänestänyt, käyttöön otetaan viisi eniten ääniä saanutta askartelutarviketta. Eskarit saavat käyttää askartelutuokiossa vain yhteisesti äänestettyjä tarvikkeita ja loput viedään takaisin kaappiin.
  • Keskustelkaa askartelun jälkeen äänestämisestä. Miltä tuntui äänestää? Miltä tuntui, kun oma valinta jäi pois tai otettiin yhteiseen käyttöön? Miksi äänestäminen on tärkeää?

KESTO: Vaihtelee
TARVIKKEET: Kiviä tai käpyjä, lasipurkki tai muu läpinäkyvä astia

Partiossa pyritään siihen, että jokainen tekisi päivän aikana ainakin yhden hyvän työn. Tehkää ainakin yhden viikon ajan päivän hyvä työ joka päivä. Voitte havainnollistaa viikon mittaan kertyvien hyvien töiden määrää keräämällä esimerkiksi pieniä kiviä tai käpyjä läpinäkyvään astiaan. Laskekaa viikon lopuksi, kuinka monta hyvää työtä teitte viikon aikana yhteensä.

Päivän hyvän työn voi toteuttaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

VAIHTOEHTO 1

Päivän hyvä työ voi olla jotain aivan pientä, kuten kaverin auttamista kengännauhojen sitomisessa, auttamista siivoamisessa tai roskan poimiminen maasta. Ryhmässä voidaan yhdessä käydä läpi, mitä hyvää kukin lapsi on edellisenä päivänä tehnyt.

VAIHTOEHTO 2

Jokaiselle eskarilaiselle arvotaan oma salainen ystävä ryhmän muista jäsenistä. Oman ystävän nimeä ei saa kertoa kenellekään. Ajatuksena on ilahduttaa ja auttaa salaista ystävää erityisen paljon partioviikon aikana. Viimeisenä päivänä salaisen ystävän nimet paljastetaan.

VINKKI: Toteuttakaa salainen ystävä -leikki myös työyhteisön kesken!

KESTO: Vaihteleva
TARVIKKEET: Vaihteleva

Palvelutehtävän tarkoituksena on tehdä jotain sellaista, josta on hyötyä omalle yhteisölle. Tehtävä voi kestää puoli tuntia tai vaikka koko päivän. Hyviä aiheita ovat muun muassa eskarin pihan siivous, päiväkodin leluvaraston järjestäminen tai vanhainkodissa vierailu.

KESTO: 1–2 tuntia
TARVIKKEET: Paperia, kyniä, kartonkia, liimaa

Keskustelkaa ryhmässänne mediahahmoista ja omista suosikeistanne niistä. Hahmot voivat olla esimerkiksi TV-ohjelmien, sarjakuvien, elokuvien tai pelien hahmoja. Piirtäkää lempihahmonne ja tehkää niistä muistipeli. Pelikortit voi liimata kartongille tai laminoida, niin ne kestävät paremmin.

KESTO: 40 minuuttia
TARVIKKEET: Värillisiä, itseliimautuvia post-it-lappuja

Liimataan tarra jokaisen esikoululaisen otsaan siten, etteivät he näe, minkä värisen tarran saavat. Osallistujien on tarkoitus muodostaa ryhmiä toisten samanväristen kanssa. Leikin aikana ei saa puhua, vaan on tultava toimeen non-verbaalisella kommunikaatiolla (ilman puhetta). Eskarit voivat selittää toisilleen värejä esimerkiksi omien vaatteidensa värien avulla. Lopuksi ryhmää autetaan käsittelemään harjoituksen herättämiä tunteita ja ajatuksia:

  • Miltä tuntui, kun kohtasit ensimmäistä kertaa jonkun, jolla on samanvärinen tarra?
  • Miltä tuntui henkilöstä, jolla oli erilainen tarra (valkoinen) kuin kenelläkään muulla?
  • Yritittekö auttaa toisianne löytämään oman ryhmän?
  • Mihin eri ryhmiin sinä kuulut? Esim. jalkapallojoukkueeseen, esikouluryhmään, kerhoon.
  • Voiko kuka tahansa tulla mukaan näihin ryhmiin?
  • Ketkä ovat omassa yhteiskunnassamme niitä, jotka jäävät ulkopuolelle ja mitä asialle voisi tehdä?

KESTO: 1 tunti
TARVIKKEET: Satukirja, paperia, värikyniä/vesivärejä, lehtiä, liimaa, sakset

Tutustukaa jonkin toisen maan lasten elämään satujen avulla. Millainen lasten maailma on? Mitä arkielämään kuuluu? Tehkää aiheesta kuvakollaasi eskarin seinälle. Piirtäkää, maalatkaa, käyttäkää lehtikuvia ja tekstinpätkiä. Tällä tavoin jokainen voi myös kertoa oman tarinansa. Voitte myös valmistaa tarinan pohjalta näytelmän.

Kirjavinkkejä:
Heather Amery: Satumatka maailman ympäri
Hugh Lupton: Ihmesatuja eri maista
Neil Philip: Kaunotar ja hirviö – Satuja maailmalta

KESTO: 1 tunti
TARVIKKEET: Tietokone tai soitin, jolta soittaa kappaleet, muistiinpanovälineet, (karttapallo)

Pitäkää esikouluryhmänne kanssa levyraati maailmanmusiikista. Voitte käyttää alla olevia kansanlauluja eri puolilta maailmaa tai itse valitsemaanne musiikkia. Etsikää laulujen kotimaat myös kartalta, jos sellainen on käytettävissä.

Laulut

Alla olevat laulut löytyvät sekä YouTubesta (voitte katsoa myös videot!) että Spotifysta.
Antakaa kullekin kappaleelle kuuntelun jälkeen pisteet, esimerkiksi sormilla näyttäen ja laskekaa pisteet yhteen.

1 = ei ollut minun makuuni
2 = ihan kiva
3 = tykkäsin paljon

  • UUSI-SEELANTI: Tutira Mai Nga Iwi (Pica-Pica)
  • JAPANI: Sakura (Mimmit)
  • ETELÄ-AFRIKKA: The Lion Sleeps Tonight (The Tokens)
  • MEKSIKO: La Cucaracha (Pica-Pica)
  • SUOMI: Tänä iltana (Mimmit)

KESTO: 15-30 minuuttia
TARVIKKEET: Sanko ja vettä (tai muuta sisältöä), naruja ja kaksi vannetta

Alkuvalmisteluna vanteet asetetaan sopivan etäisyyden päähän toisistaan merkkaamaan reitin lähtö- ja loppupistettä. Sanko täytetään vedellä, ja sen ripaan kiinnitetään yhtä monta narua kuin leikkiin osallistuvia lapsia on.

Lapset asettuvat lähtöpisteeseen, ja jokainen lapsi ottaa yhden sankoon kiinnitetyistä naruista käteensä. Lasten on yhdessä saatava kuljetettua sanko ensimmäisen vanteen luota toiselle niin, että vesi ei kaadu maahan. Leikissä tarvitaan paljon yhteistyötä, koska lasten on yhdessä mietittävä esimerkiksi sitä, kuka vuorollaan pitää naruaan tiukemmalla ja kuka löysemmällä sangon kaatumisen estämiseksi. Jos leikkiä halutaan vaikeuttaa, vanteiden väliin voi rakentaa esteradan esimerkiksi asettamalla maahan erilaisia esineitä, jotka lasten on kierrettävä tai ylitettävä.

VINKKI: Tämän radan ja muita kivoja aktiviteetteja löydät YK-liiton julkaisemasta Pienestä YK-kirjasta.

KESTO: 10–20 minuuttia

Piha tai tila jaetaan kahtia siten, että toinen puoli tarkoittaa ’kyllä’ ja toinen puoli ’ei’.
Opettaja lukee väitteitä ja lapset saavat valita puolensa. Kun kaikki ovat valinneet, lapset saavat perustella valintojaan.

Esimerkkiväittämiä:
  • Roskia saa heittää maahan.
  • Aikuista pitää aina totella.
  • Jos joku lyö, saa lyödä takaisin.
  • Toiset pitää aina ottaa leikkiin mukaan.
  • Kaverin salaisuudet saa kertoa toiselle kaverille.

Leikkejä ympäri maailmaa

  • Leikkijät jaetaan kahteen ryhmään, esim. kissoihin ja koiriin.
  • Kissat muodostavat piirin, jonka ympärille koirat muodostavat toisen piirin.
  • Tässä vaiheessa jokaisen tulee painaa mieleensä, kuka toisesta piiristä on omalla kohdalla oleva pari eli leikkijöitä pitää olla parillinen määrä.
  • Piirit pyörivät eri suuntiin, sisempi myötäpäivään ja ulompi vastapäivään. Opettajan viheltäessä tai taputtaessa käsiään haetaan oma pari toisesta piiristä mahdollisimman nopeasti ja istutaan käsistä kiinni pitäen maahan tai lattialle.
  • Ulkona leikittäessä istumisen sijaan voi mennä kyykkyyn. Halutessa viimeinen pari voidaan pudottaa pelistä pois.
  • Leikin aluksi muodostetaan leikkijöistä piiri.
  • Piirissä pyöritään myötäpäivään ja liikutaan sivu-laukka-askelin. Piirissä pidetään vierustoveria kädestä kiinni.
  • Opettaja huutaa jonkun ruumiinosan esim. pää, olkapää, tai polvet. Silloin otetaan vieruskaveria oikealla kädellä kiinni siitä ruumiinosasta, jota kehotus koski ja laukataan vastapäivään. Näin toimitaan, kunnes tulee uusi kehotus ja suunta on jälleen myötäpäivään.
  • Piirin suunta vaihtuu aina uudesta kehotuksesta. Jos suunnan vaihtaminen tuntuu haastavalta, voidaan pyöriä koko ajan samaan suuntaan.
  • Leikki voi jatkua, kunnes kaikki mahdolliset ruumiinosat on keksitty tai toistellaan samoja ruumiinosia eri järjestyksessä.
  • Leikin aluksi leikkijöistä valitaan yksi lepakko ja kolme yöperhosta.
  • Lepakon silmät sidotaan huivilla. Muut leikkijät muodostavat käsikädessä piirin, jonka tehtävänä on rajata lepakon ja perhosten liikkumista.
  • Lepakko ja yöperhoset ovat piirin sisäpuolella.
  • Lepakko liikkuu piirissä ja huutaa välillä Bat!, johon yöperhosten on heti vastattava Moth!.
  • Myös yöperhonen liikkuu piirin sisällä ja yrittää olla jäämättä kiinni lepakolle.
  • Äänen perusteella lepakko yrittää saada kiinni yhden perhosen, josta tulee uusi lepakko.
  • Uudet kolme perhosta valitaan piiristä. Piiri ei saa liikkua eikä äännellä turhaan, jotta lepakko kuulee yöperhosten vastaukset.
  • Solmu on perinteinen partioleikki. Yksi leikkijöistä menee oven ulkopuolelle. Muut muodostavat piirin ja ottavat toisiaan käsistä kiinni.
  • Tarkoituksena on pujottautua tiukkaan solmuun ilman, että käsistä päästetään irti. Kun solmu on valmis, kutsutaan oven ulkopuolella oleva sisään.
  • Hän antaa suullisia ohjeita, joiden avulla solmua selvitetään.
  • Tavoitteena on, että solmussa olleet palaavat ohjeiden avulla piiriksi käsiä irrottamatta.