Rokoteinfo

Jamboreelle kokoontuu ihmisiä kaikista maailman kolkista. Itse asiassa Jamboree on ihmisten lisäksi myös mikrobien kansainvälinen kokoontuminen! Siitä syystä on erityisen tärkeää, että kaikilla Suomen joukkueen partiolaisilla on riittävä rokotesuoja. Muutamalta viime vuodelta tiedot omista rokotuksista löytyvät kätevästi oman otsikon alta Kanta-palvelusta, mutta vanhempia rokotteita voi joutua etsimään vaikkapa rokotekortista. (Päivitetty 11.1.2023)

Joukkueemme lääkäri on laatinut seuraavan listan tarvittavista rokotteista. Mitkään rokotteet eivät ole pakollisia, mutta kaukomatkan turvallisen onnistumisen takaamiseksi lääkäri suosittelee listan mukaisia rokotteita. Alempana lisätietoa.

Rokotteet, joiden voimassaolo kannattaa varmistaa (kansallinen rokoteohjelma):

  • MPR ja DTAP sekä polio
  • Vesirokkorokote (tai sairastettu tauti)
  • Influenssarokote
    • Riskiryhmään kuuluville, esim. astma tai diabetes

Suositellaan matkaa varten ottamaan:

  • Hepatiitti A (tai A & B) -rokotesarja
  • Covid-19-rokote
  • Meningokokki ACWY -rokote

Näitä rokotteita ei tarvita matkan lyhyen keston ja hyvän hygienian vuoksi, mutta halutessaan lisäsuojana:

  • Lavantautirokote
  • Japanin aivokuume -rokote

Tietoa eri rokotteista

Kansallinen rokoteohjema

Yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotuksia ovat MPR- (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) sekä DTaP- (kurkkumätä, jäykkäkouristus ja hinkuyskää), polio- ja vesirokkorokotteet. Rokotusohjelmassa olevat nuoret saavat tehosteen DTP:aa vastaan 14-15 sekä 25 vuoden iässä. Aikuisille annetaan jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä suojaava tehoste 45 ja 65 vuoden iässä. Vesirokkorokotetta on tarjottu 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneille. Suosittelemme jokaisen tarkistavan omien rokotuksiensa voimassaolon, varsinkin tuhkarokon, jäykkäkouristus- ja poliorokotteiden osalta.

Hepatiitti A & B

Hepatiitti A -rokote suositellaan ottamaan Korean-matkaa varten.

Maailmalla yleinen hepatiitti-A-virus voi aiheuttaa maksatulehduksen ja se leviää esim. huonon hygienian vuoksi ulosteista saastuneen ruoan välityksellä. Pelkkää A-hepatiittia vastaan on rokote (Havrix), joka annetaan yhtenä annoksena. Jo kerta-annos antaa lyhytaikaisen suojan A-hepatiittia vastaan. Pidempiaikaista suojaa varten annetaan tehosteannos 6–12 kk kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tehosteen jälkeen immuniteetti kestää jopa koko eliniän.

Myös hepatiitti-B-virus voi aiheuttaa vakavan maksatulehduksen. B-hepatiittitartunnan voi saada veri- tai sukupuoliteitse. Tavallinen matkailija tarvitsee harvoin hepatiitti B –rokotusta. Rokote A- ja B-hepatiittia vastaan (Twinrix) suositellaan paljon matkustaville suomalaisille. Hepatiitti A & B -rokote annetaan sarjana, jossa tehosterokotteet 1 ja 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta. Tehosteiden jälkeen rokotteen luoma immuniteetti A- ja B-hepatiittia vastaan kestää samoin jopa koko eliniän.

Covid-19

Covid-rokote suojaa tehokkaasti vakavaa korontautia vastaan. Rokotteen pakollisuudesta määrää isäntämaa Etelä-Korea, eikä leirin aikaisesta maailmantilanteesta vielä voi olla varma. On mahdollista, joskin epätodennäköistä, että rokote olisi maahantuleville pakollinen leirille lähdettäessä. Rokotteen ottaminen on tässä vaiheessa paras tapa varautua tulevaan. Covid-taudista tai rokotteista voi kysyä lisää joukkueen lääkäriltä.

Tällä hetkellä (11.1.23) ei ole Covid-rokotusvaatimusta Etelä-Koreaan matkustaville, mutta osassa maista on Kiinan huonon koronatilanteen vuoksi otettu äskettäin käyttöön 2 rokotteen vaatimus matkailijoiden osalta.

Meningokokki ACWY

Rokote (Menveo, Nimenrix) suojaa A, C, W ja Y-tyypin meningokokkibakteerien aiheuttamalta aivokalvotulehdukselta. Meningokokkibakteeri saattaa aiheuttaa epidemian tilanteessa, jossa paljon nuoria oleskelee lähekkäin. Japanin jamboreella muutamia tautitapauksia oli skotlantilaisilla ja ruotsalaisilla. Rokote annetaan kerta-annoksena lihakseen viimeistään 2-4 viikkoa ennen matkaa ja sen suoja kestää viisi vuotta muiden osalta kuin A-tyyppi, jonka teho alkaa hiipua kolmen vuoden jälkeen.

Lavantautirokote

Jos sinulla on perussairauksia tai happosalpaajalääkitys. Rokote annetaan kerta-annoksena lihakseen (Typhim Vi) tai kolmena annoksena suun kautta (Vivotif). Lavantauti on salmonellabakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, jonka tartunta on mahdollista saada Koreassa esimerkiksi saastuneesta juomavedestä. Tartunnan riski leirillä on erittäin pieni.

Japanin aivokuume -rokote

Rokotetta (Ixiaro) suositellaan yli 4 vk matkoille, eli Jamboreematkalle rokotetta ei välttämättä tarvitse. Kahden rokotteen sarja annetaan päivinä 0 ja 28. Suojaa Japanin aivokuumeelta, joka aiheuttaa alle 1 %:lle taudin saavista oireita mutta pahimmillaan oireet voivat olla vakavat.

Luotettavaa tietoa rokotteista löydät täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/kansallinen-rokotusohjelma

Mitä maksaa?

  • Hepatiittirokotteiden hinta on noin 2 x 70 euroa (Havrix) ja 3 x 50–70 euroa (Twinrix). Hepatiittirokotteet ovat kalliita, mutta toisaalta suoja kestää vähintään 20 vuotta (jopa koko eliniän), jolloin yhtä vuotta kohtaan laskettu kustannus ei ole kovin suuri. Rokote ainakin A-hepatiittia vastaan on lisäksi nykypäivänä erittäin suositeltu kenelle tahansa ulkomaille matkustavalle suomalaiselle, sillä Suomen korkean hygienian oloissa ei enää altistuta virukselle eikä siten saada suojaa taudilta muutoin kuin rokottamalla.
  • Meningokokkirokotteen (Menveo) hinta on noin 65 euroa. Meningiittiepidemian todennäköisyys Jamboreella on pieni, mutta Japanin jamboreella tautitapauksia oli muutamia. Tiiviissä olosuhteissa tauti voi levitä tehokkaasti.
  • Japanin aivokuume -rokotteen (Ixiaro) hinta on 2 x 133 euroa. Mikäli haluaa pidentää suojaa, tulisi ottaa kolmas rokote 12–24 kuukauden kuluttua toisen rokotteen ottamisesta. Kyseessä siis on kallis rokotesarja, jota ei välttämättä Jamboreematkalla tarvitse, mutta joka tarjoaa toki lisäsuojaa.
  • Lavantautirokotteiden hinta on 35 euroa (Typhim Vi tai Vivotif). Mainituista ensimmäinen on lihakseen pistettävä ja toinen suun kautta otettava. Tehosteen tarve on selvittämättä mutta valmistajat suosittelevat 3 vuoden väliä.

Rokotuksiin liittyvissä kysymyksissä voi olla suoraan yhteydessä joukkueemme lääkäri Jori Torkkilaan, jori.torkkila@partio.fi. Hän voi tarvittaessa myös kirjoittaa rokotteille reseptejä. Rokotteen pistäminen kannattaa hoitaa kouluterveydenhoidossa, opiskelijoiden terveydenhuollossa tai omassa terveyskeskuksessa/työterveydenhuollossa.

Rokoteasiat kannattaa huolehtia kuntoon jo hyvissä ajoin ennen leiriä, ei vasta paria viikkoa ennen. Osa rokotteista vaatii 2 tai 3 rokotuskertaa, ennen kuin saat täyden rokotesuojan. Aikainen lintu madon nappaa.