Onko jamboree minulle mahdollinen?

Tällä sivulla on kuvailtu jamboreen saavutettavuuteen liittyviä asioita. Mikäli sinua askarruttaa omat mahdollisuutesi osallistua jamboreelle, ota yhteyttä joukkueeseen osoitteella jamboree@partio.fi 

Matkustaminen leirille: 

Leirille matkustetaan monin eri tavoin riippuen siitä, oletko leiriläinen, leirilippukunnan johtaja, joukkueenjohtaja, johtoryhmän jäsen, joukkueen mukana matkustava IST vaiko omatoimimatkainen IST. Mikäli matkaat joukkueen tarjoamilla kuljetuksilla, alkaa jamboreematkasi lentokentältä. Joukkue huolehtii sinut perille leirille ja takaisin Suomeen lentokentälle. Omatoimimatkaiset ISTit huolehtivat kaikesta matkustamisesta itse, myös perillä Etelä-Koreassa leirialueelle on saavuttava omin kyydein. Lisää eri matkapaketeista voit lukea täältä osiosta “Matkapaketit ja hinnat”. 

Kun matkustat leirille joukkueen mukana, on pääasiallisin matkaväline lentokone. Perillä matkaa taitetaan pääsääntöisesti paikallisilla busseilla. Fyysisesti sinun tulee kyetä matkustamaan edellä mainituilla välineillä. Matkat ja majoitukset matkan aikana eivät tule olemaan esteettömiä. Ennen leiriä on leirilippukuntien ja ISTien tapaamisia, joihin matkustat omatoimisesti bussilla, kävellen, pyöräillen, kimppakyydeillä riippuen siitä, missä itse asut ja missä kyseinen ennakkotapaaminen järjestetään. Matkat ennakkotapaamisiin ovat omakustanteisia muille kuin leirilippukunnanjohtajille.  

Liikkuminen leirillä: 

Koska leirille odotetaan 50 000 partiolaista, voit kuvitella, ettei leirialue ole kovinkaan pieni. Matka leirialueen päästä päähän on pisimmillään mitattuna 6,2 km. Kapeimmillaan leirialueen laidalta toiselle pääsee kulkemalla 1,7 km matkan. Leirialueen kokonaislaajuus on 8,8 km2Kun pohdit jamboreelle lähtemistä, varaudu pitkiin päivämatkoihin, usein paahteisessa helteessä, mutta myös sateen sattuessa. Leirilippukunnan jäsenet kävelevät päivittäin useita kilometrejä eri tapahtumapaikoille ja aktiviteetteihin. Samoin ISTit, joiden käytössä ovat kävelyn lisäksi leirialueella kulkevat sukkulabussit. ISTien pesteihin ei Suomen joukkue voi kovinkaan paljoa vaikuttaa, joten varaudu perillä liikkumaan hyvin paljon jalkaisin, pitkiäkin matkoja kerrallaan. Mikäli tarvitset omaan liikkumiseesi apuvälineitä tai muuta tukea, neuvottele tilanne ennen jamboreelle ilmoittautumista joukkueen lääkärin kanssa. Suomen jamboreejoukkue ei pysty takaamaan perillä esteetöntä kulkemista. Henkilökohtaisen avustajan mahdollisuutta ei tämänhetkisen tiedon mukaan leirillä ole.

Mitä leirillä syödään: 

Jamboreella syödään hyvinRuokailu poikkeaa kuitenkin hieman totutusta suomalaisesta leiriruokailusta pitkine ruokajonoineen. Jokainen leirilippukunta valmistaa itse omat ruokansa. Leirilippukunnat saavat vaikuttaa ruokalistoihinsa jo ennen leiriä. Todennäköisesti ruokavartiot hakevat päivittäin lippukunnan ruokatarvikkeeeräänlaisesta keskusvarastosta, johon on etukäteen tiedotettu kaikki allergiat ja ruokavaliot. Erikoisruokavaliolista on silti aina mukana, kun vuorossa oleva vartio hakee koko leirilippukunnan ruuat, yleensä kaksi kertaa päivässä. Aamupala valmistetaan aamulla, lounas on usein take away joka pakataan mukaan päivän ohjelmaan. Päivällinen ja iltapala valmistetaan taas leirilippukunnassa.  

Ruoka-aineiden suunnittelussa on aina paikallista tvistiä, joten vaikka kaikki ruoka-aineallergiat pyritään ottamaan huomioon, ei täyttä varmuutta ruokavalion saatavuudesta ole. Paikallinen ruokakulttuuri ja mahdolliset allergiat voidaan käsittää eri tavoin. Esimerkiksi gluteeniton voi vahingossa tarkoittaa vain sitä, että ruuassa ei ole vehnää. Erilaisten ruokavalioiden noudattamisessa pitää itse olla tarkkana. Mikäli sinulla on vakavia ruoka-aineallergioita, ole yhteydessä joukkueen lääkäriin. Joukkue mahdollistaa tarvittaessa kaikkien riittävän ravinnonsaannin, mikäli leiriorganisaatio siinä epäonnistuu. On kuitenkin huomattava, että moniallergikolla ruoka voi matkojen ja leirin aikana olla jokseenkin yksipuolista.  

Kasvis- tai vegaaniruokavalio tunnetaan maailmalla, mutta silti proteiinien saanti voi olla niukkaa, sillä usein kyseisiin ruokavalioihin oletetaan kuuluvan esim. kananmuna. Maitotuotteita käytetään harvoin, mutta pääsääntöisesti niistä EI ole poistettu laktoosia. Laktoosi-intolerantikkojen kannattaa varautua tähän. Tykkäämisten suhteen kannattaa haastaa itsensä jo etukäteen; mikäli et pidä kokonaisista tölkkiherneistä ja niitä on ruualla tarjolla, ne voit jättää syömättä, mutta nälkä saattaa yllättää myöhemmin. 

ISTit syövät isossa keskusruokalassa, joka on kokemuksena lähempänä suomalaista partioleiriä. Ruokavalioita on aiemmilla jamboreilla ollut tarjolla muutamiaMeatvegetarianoriental diet ja special food erikoisruokavalioille. Ruoka-aineiden allergeeneja ei useinkaan ole listattu kovin tarkasti, joten niitä joutuu aina tarkistelemaan keskusruokalan henkilökunnalta, joka usein ovat samoin ISTejä itsekin. Kärsivällisyydellä pääsee pitkälle, mutta välillä voi joutua myös itse päättelemään, millaisia ruoka-aineita aamiaisessa tai päivällisessä on. Lounaan ottavat ISTitkin mukaansa aamiaiselta sillä IST-pesteissä ei ole useinkaan aikaa lähteä pitkän matkan päähän ruokailemaan.  

Vaikka Etelä-Koreassa ollaankin, voi silti olla tilanne, että leiriruokailu ei ole perinteistä Etelä-Korealaista, vaan enemmän länsimaiseen ruokakulttuuriin painottuvaa ruokaa. Makumaailma on kuitenkin varmuudella hapan, mausteinen ja riisipitoinen.    

Kielitaito jamboreella: 

Etelä-Koreassa puhutaan korean kieltä, jota puhuu äidinkielenään arviolta 75–77 miljoonaa henkilöä. Korean kieltä kirjoitetaan sekä korean omalla kirjoitusjärjestelmällä (hangul), että kiinalaisilla merkeillä (hanja)Koreassa pärjää kuitenkin kohtuullisen hyvin myös englannilla ja elekielellä, mikäli ei puhekumppani ymmärrä englantia. 

Jamboreen viralliset kielet ovat ranska ja englanti ja nämä siksi, että leiri on WOSM:n (World Organization of the Scout Movement) järjestämä leiri. Usein jamboreella päivittäisessä keskustelussa pärjää hyvin koulussa opiskellulla englannilla. Kielenkäännösohjelmaa voi myös käyttää, mutta esimerkiksi ISTit eivät pelkästään sen avulla pärjää omassa työtehtävässään. Kännykän lataaminen voi olla välillä haastavaa (käytössä on vaihdettavat varavirtapankit) ja nopeasti etenevä työtehtävä vaatii usein välitöntä kielitaitoa tai vaikkapa englantia yhdistettynä elekieleen. Leirilippukunnanjohtajan tulee kyetä hoitamaan leirilippukunnan ja nuorten asioita välillä paineistetuissakin tilanteissa englannin kielellä, joten kielitaidon on oltava hyvällä tasolla. 

 Sairaudet ja lääkitys: 

Kaikilla suurilla leireillä, niin myös jamboreella, on leirisairaala, josta saa tarpeen vaatiessa ensiapua akuuttiin vammaan tai sairauteen. Leirilippukunnissa on lisäksi omat EA-tarvikkeet ja EA-vastaava. Mikäli sinulla on oma pitkäaikainen tai leirin aikana tapahtuva lääkitys, huolehdithan ennen jamboreeleirille lähtemistä, että tarkistat lääkkeiden säilyvyyden leirioloissa ja riittävyyden leirin aikana. Korean organisaatio on luvannut, että leirillä on mahdollisuus kylmäsäilytykselle sitä vaativille lääkkeille. Alueella on useampi klinikka ja yksi sairaala, jossa on jääkaapit, mutta niiden etäisyys omasta leirilippukunnasta/ISTien majapaikasta voi olla parinkin kilometrin päässä. Mikäli sinulla on uniapnealaite käytössä, ei tällä hetkellä vielä tiedetä, onko mahdollista saada leirialueella siihen soveltuvaa sähköä tai riittääkö sähköä joka paikkaan leirillä.  

Huomioithan myös sen, että Suomen joukkueen jäsenten henkinen tai fyysinen erityistarve voi olla este jamboreelle osallistumiselle. Ilmoittautumisen yhteydessä annat luvan joukkueen lääkärille päästä tarvittaessa käsiksi terveystietoihisi ja tekemään arvion mahdollisuudestasi lähteä jamboreelle. Emme myöskään pysty joukkueena maksamaan henkilökohtaista avustajaa, vaan jamboreelle lähtijä huolehtii itse avustajan kustannuksista. Avustaja matkustaa joukkueen mukana. Omatoimi-ISTien mahdolliset avustajat matkustavat ISTin matkasuunnitelman mukaan. Mikäli tarvitset avustajaa, kehoitamme sinua olemaan yhteydessä joukkueen lääkäriin jo ennen ilmoittautumista ja keskustelemaan mahdollisuuksistasi pärjätä pitkällä ja fyysisesti vaativalla jamboreella.  

Covid-19-tilanteesta emme vielä kesän 2023 ajalta ole saaneet mitään ennakoivaa tietoaLeiriorganisaatio seuraa aktiivisesti tilannetta ja tiedottaa kansallisia joukkueita, mikäli on tarve reagoida varotoimilla. Etelä-Korea on yksi koronaepidemian hoidon mallimaista ja leiriorganisaatio on vakuuttanut, että vuonna 2023 ajankohtaiset ja tarvittavat varotoimet hoidetaan ja leiri järjestetään terveysturvallisesti.  

Suomen joukkue tulee todennäköisesti suosittelemaan joidenkin rokotusten ottamista ennen jamboreeta. Tiedotamme näistä myöhemmin. 

Safe from Harm:  

Jamboreella on käytössä Safe from Harm -järjestelmä, joka mahdollistaa kaikille osallistujille turvallisen jamboreekokemuksen. Jokaisen jamboreelle osallistuvan täysi-ikäisen henkilön tulee suorittaa Safe from Harm -verkkokoulutus ennen leirille saapumista. Safe from Harm keskittyy mm. kouluttamaan aikuisia kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän estämiseen sekä turvallisiin toimintatapoihin leirillä.  

Kaikkien täysi-ikäisten Suomen joukkueen jäsenten tulee siis suorittaa myös kyseinen Safe from Harm –verkkokoulutus ja  tulostaa itselleen todistus sen onnistuneesta läpäisemisestä. Todistus tai muulla tavoin osoitettu todiste kurssin läpäisystä otetaan mukaan jamboreelle. Todistukset tarkastetaan leiriportilla. Mikäli todistusta ei ole mukana, joutuu kurssin suorittamaan hyväksytysti ennen leirille pääsemistä. 

Kurssi on saatavilla ainakin englanniksi ja ranskaksi. Ilmoitamme tästä heti, kun verkkokurssi aukeaa. Huomioithan, että tämä ei ole sama kuin suomalainen ”Turvallisesti yhdessä”-koulutus, vaan oma erillinen, jamboreelle vaadittava koulutus. Sisällöiltään nämä ovat hyvin lähellä toisiaan. Safe from Harm -kurssin tarkoitus on tehdä jamboreen säännöt tutuiksi ennen leiriä, sillä jamboreelle saapuu valtava määrä partiolaisia hyvin erilaisista kulttuureista.  SFH:lla halutaan varmistaa, ettei leirillä esiinny esimerkiksi häirintää tai ahdistelua. Järjestelmä on käytössä koko leirin ajan ja siihen sisältyy esimerkiksi hyvin matalan kynnyksen mahdollisuudet ilmoittaa Safe from Harm –rikkomuksesta. Rikkomuksiin suhtaudutaan hyvin vakavasti ja pienistäkin syistä on mahdollista poistaa henkilöitä leiriltä.  

 Hygienia 

Leirialue on laaja ja tasaisesti ympäri leirialuetta on wc-tiloja ja suihkuja. Lähimpään vessaan voi kuitenkin olla reilusti matkaa esimerkiksi omasta leirilippukunnasta. Wc-tilat, samoin kuin suihkut, on todennäköisesti jaettu neljään erilliseen osaan: pojat, tytöt, miehet ja naiset. Emme tiedä vielä tässä vaiheessa, onko esimerkiksi pukeutumistiloissa mahdollisuutta yksityisyyteen.