Sunnuntain ohjelma

Sunnuntaina tapahtuma ei ole suinkaan ohitse, vaan aamupalan jälkeen pääsemme nauttimaan vertaisverstaista, joiden sisältötarjonta voi olla kaikkea syvällisestä pohdiskelusta ja keskustelusta piristävään polkujuoksuun tai  aamujoogaan tai vaikka sähkökoneiden korjaamiseen.  Vertaisverstaiden jälkeen kokoonnutaan vielä kerran päälavalle kuuntelemaan Thomas Eriksonia ja Perttu Pölöstä. Tämän jälkeen kokoonnutaan yhteiselle lounaalle, ja tapahtuma päättyy.

Kellonaika

Tapahtuma

6.30 – 9.00 Aamupala
9.00 – 9.15 Tulisuoran pohjoispääty, monumentin vieressä Lipunnosto – voit pukeutua virallisiin partioasuihin
9.30 – 11.00 Vertaisverstaat – katso vertaisverstaan sijainti täältä
11.30 – 13.00 päälavalla Thomas Erikson
Perttu Pölönen
13.00 – 14.00 Lounas
14.00 Hyvää kotimatkaa!
Osittain ajatonta ohjelmaa ja vinkkejä sunnuntaiksi
Johtajatulet 2019 kartta
Johtajatulet 2019 yleiskartta – työpajojen ja vertaisverstaiden sijainnit ovat erillisissä tarkemmissa työpaja- ja verstaskartoissa.

Lipunnosto ja ansiomerkkien jako

Tahdotko nähdä aidon partioseremonian? Sunnuntaiaamuna lipunnoston johtaa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria ”Hilla” Ruohola, joka luovuttaa seremoniassa ansiomerkkejä Suomen Partiolaisten ansioituneille vapaaehtoistyön tekijöille. Jos sinulla on virallinen partioasu, voit sonnustautua halutessasi siihen ja kunnioittaa siten tapahtumaa. Lipunnostoa ja ansiomerkkien jakoa voi kuitenkin hyvin tulla seurailemaan ihan tavallisissa metsävaatteissa.

Klo 9.00 tulisuoran pohjoisessa päädyssä Monumentin lähellä

Vertaisverstaat klo 9.30-11.00 

Vertaisverstaat mahdollistavat toisenlaisia oivalluksia, kuin lauantain johtamiseen keskittyvät työpajat. Vertaisverstaiden ideana on  jakaa yhteisiä ideoita ja kokemuksia, ja saada vertaistukea. Vetäjän ei tarvitse olla alan asiantuntija, vaan kokemus asiasta riittää. Partiossa olemme tottuneet oppimaan ja opettamaan vertaisiamme, ja siksi verstaiden pitäjät ovat ihan tavallisia johtajatulien osallistujia, niinkuin sinäkin!

MISSÄ VERTAISVERSTAANI ON?

Klikkaa alta auki taulukko, josta näet vertaisverstaan nimen, numeron ja alueen, jolla se sijaitsee. Verstaan tarkan sijainnin löydät menemällä alueen tähdellä karttaan merkitylle sisäänkäynnille.

Verstastaulukko

KOLMEEN VERSTAASEEN ON TULLUT MUUTOKSIA SIJAINTIIN – KATSO TÄÄLTÄ

Voit myös katsoa kaikkien verstaiden tarkan sijainnin alueella verstaskartasta.

Verstaskartta

Vertaisverstaisiin ilmoittautuminen on jo päättynyt, mutta äläpä huoli, jos hommat on hoitamatta – voit ilmoittautua vielä paikan päällä niihin verstaisiin, joissa on tilaa!

Tutustu vertaisverstaisiin:

Numero verstaan otsikon edessä, kertoo verstaan sijainnin kaavassa.

5. Y-Scouts verstas - kaikille YMCA/YWCA-partiolaisille!

Verstaassa pääset tapaamaan muita Y-Scouts lippukuntien johtajia, ideoimaan Suomessa 2021 järjestettävää ESG Jamboreeta ja kuulemaan ajankohtaisista Y-Scouts asioista. ESG Jamboree on Euroopan YMCA partiolaisten yhteinen kesäleiri, joten kansainvälisen leirin järjestelyistä kiinnostuneet ovat myös tervetulleita osallistumaan. Tervetuloa!
Vetäjä: Hanna Koskela
Osallistujan varusteet:
muistiinpanovälineet, istuinalusta, juomapullo

6. Vuotuinen Friends of Scouting in Europe FOSE tapaaminen

Tavoitteena on tehdä osallistujille laajemmin tunnetuksi FOSE:n toimintaa, miten käytännössä tuetaan itä-eurooppalaisten partiolaisten toimintaa ja miten pääsee itse mukaan tukijaksi ja tekijäksi. Kerromme mitä jokainen voi tehdä ja mitä tuloksia on saatu. Lisäksi uudet toimintaan sitoutuvat jäsenet saavat jäsentunnuksensa. Mukana tapaamisessa on FOSE:n suomalainen puheenjohtaja Henrik Söderman.
Vetäjä: Laura Gronlund
Osallistujan varusteet:
kuppi, sään mukainen asu

7. Pikabuusti johtokolmikoille ja valmentajille

Johtokolmikon jäsen tai valmentaja, tule kuulemaan ajankohtaiset aiheet lippukuntien johtamiseen, päivittämään tietosi ja jakamaan osaamistasi sekä tapaamaan pestikollegoita ympäri Suomen! Tilaisuus on avoin myös muille lippukuntatuen tekijöille ja aiheesta kiinnostuneille.
Vetäjä: SP:n aluevaliokunta/Sonja Miettinen
Osallistujan varusteet: -

8. Ko-Gi ohjaajien vertaisverstas

Ko-Gi ohjaajille mahdollisuus jakaa ja saada työkaluja ja parhaita käytäntöjä mm. arvojen käsittelyyn ja muuhun Ko-Gi -toimintaosan ohjaamiseen, haastavia tilanteita ohjaukseen liittyen ja miten niistä selvitään.
Vetäjä: Mari Voutilainen
Osallistujan varusteet:
itsellesi sopivat muistiinpanovälineet

9. Pääkaupunkiseudun partiolaisten PJ-PK4/2019

Kurssin oma, suljettu työpaja, jossa kootaan viikonloppuna opittua. Pakollinen kurssilaisille.
Vetäjä: Pave Moilanen
Osallistujan varusteet:
Muistiinpanovälineet, lauantain tehtävät ja muistiinpanot. Kouluttajat ohjeistavat tarkemmin myöhemmin.

10. Johtajuusmentorointia Ko-Gi 134-kurssille

Vain Ko-Gi 134-kurssilaisille tarkoitettu kurssin päätöskoulutus, jossa kootaan ajatuksia kuluneesta kurssista, tuetaan toisiamme kehittämistehtävässä ja saadaan arvokkaita oppeja Aalto yliopiston lehtori Jari Ylitalolta.
Vetäjä: Jari Ylitalo
Osallistujan varusteet: istuinalunen, muistiinpanovälineet, kehittämistehtävän suunnitelmat

11. Luotsitapaaminen

Olitpa sitten tarpoja-, samoaja-, vaeltaja- tai wanna be -luotsi, tule tapaamaan vertaisiasi ja saamaan uutta intoa ja tietoa sekä jakamaan kokemuksia yhdestä partion tärkeimmästä pestistä.
Vetäjä: Kaisa Johto
Osallistujan varusteet: Istuinalusta

Sujuvuutta yhdistystoimintaa hyvällä hallinnolla ja suunnittelulla.

57. Lippukuntaviisarilla parempaa partiota

Lippukuntaviisari on työkalu, jonka avulla voi tarkastella lippukunnan toimintaa. Työpajassa mietitään käytännön esimerkkien ja harjoitusten kautta, miten Viisaria voi hyödyntää lippukunnan jäsenasioiden kehittämisessä ja partio-ohjelman toteuttamisessa. Työpaja on suunnattu lippukunnan johdolle. Työpajan lopuksi kerrataan myös, mitä muita partion tietotuotteita lippukunnassa voidaan hyödyntää.
Vetäjä: Anna Rahikainen ja Mikael Saksman
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet. Jos mahdollista, ota mukaan oman lippukunnan viimeisin Lippukuntaviisari.

58. Suomen Partiolaisten ansiomerkkiklinikka

Tule kuulemaan ansiomerkkijärjestelmän perusteet. Ota potentiaalisten ansiomerkien saajien partioCV:t mukaan ja katsotaan yhdessä sopiva merkki. Järjestäjänä Suomen Partiolaisten ansiomerkkiryhmä.
Vetäjä: Henna Heikkilä
Osallistujan varusteet: Potentiaalisten ansiomerkkien saajien partioCV:t.

59. 200+: Suurten lippukuntien toimiva hallinto

Lippukunnan kasvaessa ei pienen lippukunnan tavat riitä johtamaan ja hallitsemaan suuren lippukunnan toimintaa. Mietityttääkö omassa lippukunnassa jokin toiminnan organisoinnissa tai voisiko hallinto olla sujuvampi tai helpompi nykyisen verrattuna? Tule keskustelemaan muiden suurten lippukuntien ihmisten kanssa miten asiat voisi olla helpommin? Verstas on tarkoitettu suurten lippukuntien jäsenille, koska fokus on suurissa lippukunnissa, mutta myös muut ovat tervetulleita jakamaan omia ajatuksiaan.
Vetäjä: Maria Koskela, Paavo Puranen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta

60. Lippukunnan paperiasiat järjestykseen

Onko lippukuntanne paperit yhtenä epämääräisenä kasana eikä kenelläkään ole tietoa, mistä olennaiset paperit löytyvät? Vaikka tilanne ei näin katastrofaalinen olekaan, voit täältä saada ideoita ja inspiraatiota ongelman korjaamiseen. Kysymyksiä voi lähettää myös ennalta niina.raevaara@partio.fi.
Vetäjä: Niina Raevaara
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, muistiinpanovälineet (halutessaan), kysymyksiä ja ongelmia yhdessä ratkottavaksi.

61. Paperipartiota ja yhdistyslakia

Mikä olisi pirteämpi tapa aloittaa aamu kuin lippukunnan kokouksen ja hallituksen roolin pohtiminen taikka hyvien pöytäkirjakäytäntöjen jakaminen? Hyvä ja tarkoituksenmukainen hallinto on osa parempaa johtamista ja mahdollistaa toiminnan osallistavan ja läpinäkyvän kehittämisen. Verstaassa jutellaan kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista ja käydään läpi yhdistyselämän käytännön kokemuksia.
Vetäjä: Pauli Engblom
Osallistujan varusteet: Halutessasi muistiinpanovälineet.

62. Lippukuntien välinen toimiva yhteistyö ja sen kehittäminen

Miksi lippukuntien kannattaa tehdä yhteistyötä? Tarkoittaako yhteistyö sitä, että lippukuntien on pakko yhdistyä? Mitä hyötyä ja haasteita yhteistyö tuo tullessaan? Miten saadaan sudarit, teinit ja johtajat kahdesta lippukunnasta tottumaan toisiinsa? Verstaan vetäjät ovat sisaruslippukunnista Kupittaan Henrikinpojista ja Henrikin Tapulitytöistä. Lippukunnat ovat kehittäneet yhteistyötään viimeisen 10 vuoden aikana ja esimerkiksi hankkivat yhdessä veneen pari vuotta sitten.
Vetäjä: Ville Sahlström ja Sarita Murtojärvi
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta

12. Retkeilyn ja erätaitojen tulevaisuus partiossa

Tervetuloa tapaamaan muiden piirien ja SP:n retkeily- ja erätaitotekijöitä. Mihin retkeily & erätaitoasiat ovat menossa SP:n näkökulmasta? Miten saaamme partion retkeilymäärät jälleen kasvuun? Missä ja miten piirit voisivat tehdä lisää yhteistyötä? Miten kehittää SP:n palveluita tukemaan piirien toimintaa retkeilykoulutuksissa & tapahtumissa? Verstas on tarkoitettu erityisesti piirien retkeilyjaostojen jäsenille, mutta kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita.
Vetäjä: Mikko Paukkila, SP Kasvatusvaliokunta - Retkeilytoiminnan kehittäjä
Osallistujan varusteet: istuinalusta, muistiinpanovälineet (halutessasi)

13. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmätoiminta, mitä se on?

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Partio on yksin verkoston jäsenistä. Tule keskustelemaan ja ideoimaan, miten saisimme osaamisemme hyödynnettyä.
Vetäjä: Taru Hakanen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet (ja tietenkin säänmukainen mukava varustus!)

14. Mitä partiolainen osaa?

Verstaassa työstetään osaamista partiossa, tavoitteena yhteinen käsitys siitä, mitkä ovat partion keskeiset osaamisalueet. Tule keskustelemaan, mitä osaamista partiossa kertyy tai pitäisi kertyä. Mitä partiolainen osaa? Mitä hänen tarvitsee osata, tänään ja tulevaisuudessa?
Vetäjä: Annina Kainu ja Tarja Titi Nieminen
Osallistujan varusteet: -

15. Suomen Partiolaisten strategia 2021-2026

Suomen Partiolaisten seuraavaan strategiakauteen 2021-2026 valmistautuminen on alkanut keväällä 2019. Tässä verstaisverstaassa pääset tutustuman strategiaryhmän tulkintaan partioliikkeeseen tulevaisuudessa vaikuttavista partion ulkoisista trendeistä ja osallistumaan keskusteluun siitä miltä menestyvä partioliike tulevaisuudessa näyttää.
Vetäjä: Jussi Leinonen
Osallistujan varusteet: muistiinpanovälineet

16. Partiotaitokisat nyt ja tulevaisuudessa

Tule treffaamaan muita kisailijoita ja kisojen tekijöitä, osallistumaan pieneen kisailuun johtamisjargonin keskellä ja keskustelemaan millaisia kisat ovat nyt, ja millaisia niistä halutaan tulevaisuudessa. Yksin tai (kisa-)kaverin kanssa, hauskaa unohtamatta.
Vetäjä: SP Kisaryhmä, Mikko "Tirehtööri" Kinnunen
Osallistujan varusteet: Säänmukainen varustus, puukko, muistiinpanovälineet.

17. Miksi maailma ja maailman paras koulutusjärjestelmä tarvitsee järjestöjen kasvatustyötä?

Partion pintaa raaputtaessa alta paljastuu suuri huijaus. Iloisen yhdessäolon, metsäretkien ja loputtomien kampaviinereiden täytteisten kokousten taustalla onkin jotain aivan muuta. Tässä verstaassa sorviin asetetaan sinun käsityksesti partiosta ja motivaatiosi toimia vapaaehtoisena. Tervetuloa!
Vetäjä: Viljami Lampilinna
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, muistiinpanovälineet.

18. Mitä partiossa voi tehdä?

Osallistuisitko metsuripartioon, prätkäpartioon tai vaikka partiolaneihin? Saako tällaista edes kokeilla? Tule mukaan keskustelemaan mihin suuntaan partiota saa viedä, mitä saa kokeilla ja mitkä asiat ovat tabuja. Työpajassa sovellamme osallistavia ja toiminnallisia menetelmiä ja mietimme, milloin on aika uudistua.
Vetäjä: Kokeilukulttuuriryhmä, Suomen Partiolaiset
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, oma tussi.

100. Aamulenkki Suomen Partiolaisten varapuheenjohtajan kanssa

Mietityttääkö peruskirja, ihmetyttääkö strategia? Tule kevyelle aamulenkille kyselemään SP:n ajankohtaisista asioista järjestön varapuheenjohtajalta. Juostaan yhdessä rento 5-7km lenkki ja jutellaan siitä missä partio tällä hetkellä menee.
Vetäjä: Lasse Roiha
Osallistujan varusteet: Säänmukainen juoksuvarustus. PowerBI:n voi jättää kotiin.

101. Evon saunan osallistava suunnittelu

Tule mukaan kehittämään Evon leirialueen palveluita ja suunnittelemaan tulevaa saunarakennusta! Verstaassa pohditaan yhdessä leirialueen mahdollisen pysyvän saunan tavoitteita ja mahdollisuuksia, ja tutustutaan samalla johtamisessa käyttökelpoisiin osallistavan suunnittelun menetelmiin.
Vetäjä: Niilo Ikonen
Osallistujan varusteet: muistiinpanovälineet

T, Tuulenpesä. Suomen Partiolaisten peruskirjauudistus

Työpajassa esitellään peruskirjauudistuksen puitteissa järjestettyjen työpajojen ja kyselyn tuloksia. Lisäksi työpajassa keskustellaan peruskirjauudistuksesta ja sidosryhmäyhteistyöstä muun muassa seurakuntien kanssa. Lopuksi keskustelemme siitä, miten peruskirjauudistus vaikuttaa partioarkeen.
Vetäjä: Ilona Turunen
Osallistujan varusteet: istuinalusta ja muistiinpanovälineet (jos haluaa), kynä

J, Lataamo. Arvot on vai arvoton?

Partion arvot puhututtaa eikä ihme. Arvot ovat jotain, jota meillä kaikilla on ja koetaan monesti henkilökohtaisiksi. Myös yhteisöllä on arvot, niin myös Partiolla. Tule keskustelemaan Lataamolle siitä, mikä sulle partiossa on tärkeää, merkityksellistä ja ehkä luovuttamatonta.
Vetäjä: Stella Björkholm
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, muki ja lautanen.

"Ideoita ja kokemuksia" -vertaisverstaissa jaetaan ideoita ja kokemuksia aina pelisuunnittelusta jäsenhankintaan ja kuukautisiin. Monet esimerkit nousevat partiosta, mutta sopivat hyvin hyödynnettäväksi myös muissa yhteyksissä.

71. 200+: Suurten lippukuntien johtajahuollon hyvät käytännöt

Suurissa lippukunnissa on paljon johtajia,eikä johtajahuoltoa voi järjestää vain muutamalle mukaan pääsevälle. Kuinka saadaan mukaan mahdollisimman moni johtaja ja samalla helpotetaan järjestelyvastuussa olevien taakkaa? Tule keskustelemaan muiden suurten lippukuntien ihmisten kanssa miten asiat voisi olla helpommin? Verstas on tarkoitettu suurten lippukuntien jäsenille, koska fokus on suurissa lippukunnissa, mutta myös muut ovat tervetulleita jakamaan omia ajatuksiaan.
Vetäjä: Maria Koskela, Paavo Puranen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta

72. Pelisuunnittelun perusteet (täynnä)

Ideoita ja kokemuksia pelisuunnittelusta partiossa, sekä pelisuunnittelun perusteita. Sovellettavissa ohjelmaksi esimerkiksi kisoihin, retkelle tai kokoukseen.
Vetäjä: Vappu Makkonen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanoväliineet

73. Unelmien leirimatka Suomen ulkopuolelle

Onko U-projekti työn alla tai sellainen suunnitelmissa? Haluaisitko viedä lippukunnan tarpojat kokemaan leirielämään pohjolan ulkopuolella, muttet oikein tiedä minne lähteä? Kiinnostaako matkanjohtajan pesti? Vinkkejä onnistuneeseen partiomatkaan tarjolla; Unelmien leirimatka -työpajassa!
Vetäjä: Terhi Kanniainen, Mika Mäkelä ja Maria Laine
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

74. Partiomenetelmän käyttö omaehtoisten lasten ja nuorten kanssa

Joskus vastaan tulee lapsia ja nuoria, joiden kanssa ei omat johtamisen ja ohjaamisen keinot meinaa riittää. Miten hyödyntää partiomenetelmää, jos lapsi tai nuori toimii oman päänsä mukaan ja uskoo tietävänsä paremmin, eikä ohjeiden noudattaminen tunnu onnistuvan?
Vetäjä: Riitta Niemistö
Osallistujan varusteet: Istuinalusta

75. Varasta parasta - parhaat neuvot jäsenhankintaan

Partio on hieno harrastus, mutta miten saisimme lisää uusia harrastajia porukkaan? Tätä haastetta ratkotaan ottamalla oppia toisen harrastuksen, nuorkauppakamarin menestyksekkäästä jäsenhankinnasta. Verstaan vetäjä on myynnin huippuammattilainen, kokenut jäsenrekrytoinnin suunnittelija ja toteuttaja. Tässä vuorovaikutteisessa vertaassa ideoita pulppuaa ja intoa riittää - tule mukaan!
Vetäjä: Pasi Pasanen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

76. Turvallisuus partion (ulkomaan)matkoilla

Oletko suunnittelemassa partiomatkaa ulkomaille? Mitä kaikkea pitäisi turvallisuudessa ottaa huomioon, että kaikilla on mukavaa. Mitä on turvallisuus? Tule mukaan kuuntelemaan vinkkejä, jakamaan omasi ja keskustelemaan aiheesta.
Vetäjä: Henri Backman
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, juomapuollo, muistiinpanovälineet: vihko, kynä, avoin mieli ja paljon ajatuksia.

77. Lastensuojelullisuus partion viikkotoiminnassa

Verstaassa pohditaan kuvitteellisten tilanne-esimerkkien avulla sitä, miten lasten turvallista kasvua ja kehitystä voidaan tukea partion viikkotoiminnassa. Saat lisää tietoa ja ajatuksia siitä, miten lastensuojelullisesti vaikeissa tilanteissa johtaja voi toimia, edetä ja ottaa puheeksi. Verstaan vetää lastensuojelun sosiaalityöntekijä. Ennakkotiedoksi riittää suoritettu Turvallisesti yhdessä -koulutus.
Vetäjä: Heli Jämsén
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta

78. Vesitoiminnan mahdollistaminen partiolippukunnassa: yhdessä tekemistä merillä ja järvillä!

Haaveissa liplattavat laineet ja vesillä kulkevat partiolaiset, mutta osaaminen ja ideat vielä hukassa? Tule kuulemaan ja jakamaan ideoita, miten ottaa vesitoiminnan elementtejä mukaan lippukunnan toimintaan! Mukana järjestelyissä tuoreen partiolippukunta Näsijärven Kipinöiden lippukunnanjohtajat sekä SP:n meripartioryhmä.
Vetäjä: Anni Silvola
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

79. Opitaan toiminnallisesti!

Miten partiossa voidaan hyödyntää pelillisyyttä, yhteistyötä ja leikkejä? Mitä toiminnallinen oppiminen voi olla koloilloissa, partiokoulutuksissa ja jopa kokouksissa? Tule kuulemaan ja keskustelemaan toiminnallisesta oppimisesta ja sen mahdollisuuksista.
Vetäjä: Elina Seppälä (Kasvatusvaliokunta)
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, pelinappula ja kynä

80. Lippukunnan viestintä toimimaan

Mitä, milloin, kenelle, miten ja miksi? Tervetuloa jakamaan kokemuksia ja saamaan uusia ideoita ja työkaluja lippukunnan viestintään.
Vetäjä: Riikka Sjöholm ja Anna-Mari "Iitu" Martikainen
Osallistujan varusteet: Jos haluat, voit ottaa mukaasi muistiinpanovälineet. Voit myös tuoda mukanasi hyviä tai huonoja esimerkkejä lpk-viestinnästä.

JEO. Omatekoiset huonepakopelit (täynnä)

Oletko aina halunnut rakentaa partioleirille huonepakopelin tai kaipaatko uusia ideoita tekemiisi pakopeleihin? Tässä verstaassa pohditaan porukalla millainen huonepakopeli on hyvä, tutustutaan erilaisiin omatekoisiin pulmatehtäviin ja suunnitellaan lyhyt huonepakopeli. Työpajassa pääset hypistelemään vetäjien paikalle tuomia erilaisia itse toteutettuja pulmatehtäviä. Ei ole väliä ovatko huonepakopelit sinulle täysin uusi juttu vai intohimo ja elämäntapa, kaikki ovat tervetulleita mukaan.
Vetäjä: Meira Nevalainen ja Mikko Myntti
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, puhelin, omia pakopulmia tai kuvia niistä jos on.

81. Kuukautiset ja partio

Miten kuukautisten kanssa pärjää metsässä ja leirillä? Miten niistä voi - ja pitääkö - puhua lippukunnassa, kenen hommaa se on ja miten mies voi siinä pärjätä? Miten ottaa kuukautiset huomioon leirin käytännön järjestelyissä? Nyt saa kysyä ja ihmetellä!
Vetäjä: Essi Muinonen
Osallistujan varusteet: Istuinalusta

82. Miten uusia aikuisia saa mukaan lippukunnan toimintaan?

Jokaisessa lippukunnassa on varmasti tarvetta apukäsille. Aikuisten rekrytointi ei ole vaikeaa, mutta se vaatii sen, että aikuisten mukaan ottamista mietitään ja tehdään. Miten markkinoida partiota aikuisille? Miten uudet aikuiset otetaan mukaan lippukunnan toimintaan tehokkaasti? Tule nappaamaan vinkit aikuisten rekrytointiin!
Vetäjä: Marianna Sainio ja Satu Salo-Jouppila
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

83. Perhepartio

Perhepartio vertaispaja tarjoaa tietoa, ajatuksia ja yhteistä pohdintaa siitä mitä perhepartio on, miten aloittaa perhepartioryhmä lippukunnassa ja millaista toimintaa perhepartioryhmälle voisi järjestää.
Vetäjä: Evis Eteläniemi, Satu "Satku" Kokko ja Anna-Stiina "Ansku" Suur-Uski
Osallistujan varusteet: Säänmukainen vaatetus, pieni eväs ja juomaa, istuinalusta, partiohuivi, jos on.

84. Pelihommia (täynnä)

Peli ratkaisuna, eli miten pelien ja pelillisyyden kautta löydetään tehokkaita keinoja käsitellä mutkikkaita asioita ja löytää uusia näkökulmia. Sessio on keskusteleva, ei missään nimessä luennoiva. Alussa avataan pelin ja pelillisyyden peruspilarit, joiden pohjalta viritytään keskusteluun aiheen tiimoilta ja pyritään löytämään uusia ajatuksia omaan tekemiseen.
Vetäjä: Anne Ryynänen, Global Sales and Brand Manager, Pelistudio LudoCraft
Osallistujan varusteet: -

85. Luontopuuhastelua

Mitä kivaa tehtäisiin tällä kertaa laumaillassa, seikkailijoiden kokouksessa, retkellä? Tässä verstaassa jaetaan luonnontuntemukseen liittyviä toimintavinkkejä. Verstaan kesto on 1,5 h.
Vetäjä: Satu Arjanne
Osallistujan varusteet: lyijykynä

86. Leirimuotoilua kaikille

Partioleiri on pieni kaupunki, ja leirin tekevät leiriläiset! Pajassa opimme leirimuotoilun perusteita, tutustumme työkaluihin ja jaamme kokemuksia onnistuneista ja epäonnistuneista projekteista. Keskiössä on leiriläisen viihtyvyys. Pajaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet taustasta tai pestistä riippumatta.
Vetäjä: Aura Pajamo
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, jos haluaa.

87. Ideasta avaruuteen kahdessa vuodessa

Reaktor rakensi satelliitin ja laukaisi sen avaruuteen kahdessa vuodessa. Tähän päästiin rohkeudella kokeilla uudenlaista johtajuutta ympäristössä, jossa rakenteet perinteisesti ovat raskaita ja kankeita. Tekemällä asiat eri tavalla kuin ennen pystyimme kaatamaan etenemisen esteitä ja pääsemään tavoitteeseemme. Tule saamaan inspiraatiota ja uskallusta lähestyä niitä haasteita, joita olet kohdannut omassa toiminnassasi!
Vetäjä:
Jussi Liukkonen
Osallistujan varusteet:
Muistiinpanovälineet

88. Historian tallentaminen ja tämän päivän dokumentointi yrityksessä tai yhdistyksessä

Miten kerätään mielenkiintoinen kokonaisuus yhdistyksen tai yrityksen historiaa? Mitä talletetaan tästä päivästä, jotta tulevilla historioitsijoilla olisi mielenkiintoista materiaalia? Mitä on nykypäivän dokumentointi? Mihin kaikki merkitykselliset paperit, kuvat ja esineet talletetaan? Miten yrityksen tai yhdistyksen historiasta kerrotaan? Tule juttelemaan ja kertomaan ja keräämään parhaat vinkit!
Vetäjä: Marina Bergström
Osallistujan varusteet:Hyviä esimerkkejä mielenkiintoisista historian tapahtumista tai niiden esityksistä yrityksissä ja yhdistyksissä. Muistiinpanovälineet. Istuinalusta.

89. Innostus ja motivaatio vaihtelevissa muutostilanteissa

Muutos on aina positiivinen mahdollisuus mutta harvoin kaikille kiva tai helppo. Keskustellaan muutosta johtavan näkökulmasta innostuksen ja oman motivaation merkityksestä muutoksen onnistumisessa. Mietitään positiivisia keinoja omaan jaksamiseen haastavissa muutostilanteissa.
Vetäjä: Jenni Pöllänen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, puhelin jos haluat kuvata materiaalia.

22. Draamalla rentoutta ryhmään! (täynnä)

Verstaassa tehdään yhdessä erilaisia ryhmille sopivia draamaharjoituksia yksin, pareittain ja yhdessä. Jos pidät leikkimielisyyttä ja iloa tärkeänä, tulet viihtymään! Sinulla ei tarvitse olla esiintymis- tai näyttelemiskokemusta, avoin asenne riittää.
Vetäjä: Mari Mikkola
Osallistujan varusteet: Vaatteet, joissa on helppo liikkua, juotavaa, muistiinpanovälineet (kynä ja paperia).

23. Luova kirjoittaminen (täynnä)

Luovan kirjoittamisen verstaassa saa päästää luovuuden valloilleen ja runosuonen sykkimään. Sanoitetaan omia ajatuksia ja tunteita ilman mitään paineita tai velvoitteita. Kirjoitetaan ylös kauniita ajatuksia ja mietitään, miten ihmeessä niitä oikein voisi omassa johtamisessa hyödyntää.
Vetäjä: Katariina Pekkonen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta.

24. Metsäkuntosali (täynnä)

Metsäkuntosalissa tehdään ohjattu lihaskuntoharjoitus metsää hyödyntäen. Verstaassa saat tietoa liikunnan ja luonnon vaikutuksista kehoon ja mieleen. Harjoitus sisältää lyhyen loppurentoutuksen. Ohjaajana toimii fysioterapeutti Tiina Lahtinen ja apuohjaajana Minna Peltomaa.
Vetäjä: Tiina Lahtinen
Osallistujan varusteet: Säänmukainen liikkumiseen sopiva varustus. Juomapullo.

25. Ukulelea aloittajalle ja mukana soittoa edistyneemmällekin - saa laulaa! (täynnä)

Tule tutustumaan maailman vähintään toiseksi hauskimpaan soittimeen, ukuleleen! Ukulele kruunaa iltanuotion ja kohottaa koloillan sympaattisuuspitoisuudet. Opettelemme sointuja ja sitten otamme ne käytäntöön. Voit tulla vaikka kaverin kanssa yhteisellä soittimella ja soittaa ja laulaa vuorotellen. Myös edistyneemmät ovat tervetulleita.
Vetäjä: Aake Kerola
Osallistujan varusteet: Ukulele, mielellään henkilökohtainen mutta voit ottaa myös kaverisi kanssa yhteisen (laulatte ja soitatte vuorotellen). Istuinalunen, lyijykynä.

26. Partiolauluja (täynnä)

Tervetuloa mukaan laulamaan partiolauluja mainiosta OEK:n laulukirjasta. Ota mukaan laulukirjasi ja istuinalusta.
Vetäjä: Elina Sirainen
Osallistujan varusteet: OEK-laulukirja tai vaihtoehtoisesti joku muu partiolaulukirja, istuinalusta.

27. Tansseja maailmalta (täynnä)

Opitaan erilaisista eri alueiden tansseista. Perehdytään uusiin rytmeihin ja liikekieliin ja liikutaan yhdessä.
Vetäjä: Suvi-Maria Saikkala
Osallistujan varusteet: Joustavat vaatteet joissa on mukava liikkua. Jalkaan joustavat ja hyvin jalassa pysyvät kengät, esim. lenkkarit. Mielellään ei paksuja vaelluskenkiä, kumisaappaita, krokseja tms.

28. Intuitiivinen metsäpiirustelu (täynnä)

Tässä vertaisverstaassa harjoittelemme intuitiivista piirustelua. Se on yksi palautumiskeino aivojen ja koko kehon hyvinvoinnille.
Vetäjä: Tiina Hoskari, Visuaalisen ajattelun valmentaja, terveysmetsäopas
Osallistujan varusteet: Tarvitset mukaan omat työvälineet. Mieluiten vesivärit, sivellin, vesipurkki, kyniä ja vesiväripaperia esim koko A5. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla.

29. Hulavanteen pyöritystä (täynnä)

Tule mukaan oppimaan hulavanteen pyöritystä. lavanteen pyöritys on hauskaa ja tehokasta liikuntaa. Liikkeellee lähdetään pyörittämisen perusteista, joten mukaan voit tulla, vaikka hulavanne ei vielä lanteilla pysyisikään. Kun lanteet on saatu pyörimään, siirrytään pikkuhiljaa vaikeampiin liikkeisiin, ja lopussa teemme pienen treenin hulavanteilla.
Vetäjä: Jessica Holmqvist
Osallistujan varusteet: Juomapullo, oma hulavanne, jos omistat, kevyeen liikuntaan sopivat varusteet.

65. Nuotiotulilla asiaa kahvista (täynnä)

Verstaassa Meiran barista näyttää miten valmistetaan nokipannu- ja -pressokahvi. Pääset itse kokeilemaan ja kysymään kaikki mitä mielessä on kahviin liittyen.
Vetäjä: Ann-Marie von Bell
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, oma muki

102. Yin Jooga (täynnä)

Onko olosi kankea parin teltassa nukutun yön jälkeen? Vai kaipaatko kenties rauhoittumista vilkkaaan viikonlopun päätteeksi? Tule mukaan tähän ihanan pitkään ja rentouttavaan joogaharjoitukseen metsän keskelle. Aiempaa joogakokemusta ei tarvita.
Vetäjä: Salla Alajoki
Osallistujan varusteet: Makuualusta ja makuupussi omassa pussissaan

103. Kansantanssi

Yksinkertaisia kansantansseja kaikille, tanssitaustaa ei tarvitse olla. Paria ei tarvita etukäteen, löydämme ne verstaalla.
Vetäjä: Annika Vesterinen
Osallistujan varusteet: Jalassa pysyvät kengät, juomapullo

104. Purkuverstas

Tule purkamaan ylimääräistä energiaa, pureskelemaan tapahtuman sisältöjä, kohottamaan omaa fyysistä kuntoasi sekä antamaan oma kätesi tapahtuman onnistumiselle.
Vetäjä: Tomi Niemi & co.
Osallistujan varusteet: Iloinen mieli, tukevat kengät, puukosta/monitoimityökalusta ja työhansikkaista ei ole haittaa

105. Kymppejä mä metsästän (täynnä)

Tutustuminen Jousiammuntaan vastakaarijousella (olympiajousi). Perehdytys ja käytännön harjoittelua, ampumista. Opetellaan keskittymään hetkeen ja hallitsemaan hermoja. Kivaa ja varmasti mukavaa.
Vetäjä: Petri Louko
Osallistujan varusteet: Säänmukainen pukeutumisvarustus. Paksu ja/tai kankea takki tai pusero ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla

106. Neulepiiri

Neulojat kokoontuvat yhteen neulomaan ja vaihtamaan ideoita. Jäikö seminaaripipo kesken, tuliko matkakäsityön kanssa ongelma vastaan? Aloittelijoita autetaan ja neuvotaan, myös vasenkätisesti! Voit tulla koko ajaksi tai poiketa vain hetkeksi.
Vetäjä: Meri Malmari
Osallistujan varusteet: Oma käsityö, tai vähintään puikot ja lankaa, istuinalusta/jakkara. Voit tuoda myös oman lempi leiri-/retkikäytössä olevan neuleesi esiteltäväksi muille.

107. Suunnistustaitoja ja vinkkejä (täynnä)

Verstaassa paneudutaan käytännönläheisesti siihen mitä suunnistustaidot ovat ja miten niitä voi oppia ja parantaa. Oletko lähdössä vaellukselle, kaipaatko tietoa suunnistustaitojen harjoittelusta tai oletko viemässä partiolaisia suunnistamaan? Luvassa on käytännönläheisiä vinkkejä ja pientä harjoitusta, vertaistukea ja keskustelua unohtamatta. Tsekkaa myös lauantain elämysohjelman (yö)suunnistus.
Vetäjä: Elias Herva
Osallistujan varusteet: oman harkinnan mukaan: kompassi, kartta (mikä ja mistä vaan, tuttu tai outo), muistiinpanovälineet, puhelin/tabletti ja MOBO-sovellus, istuinalusta

Omatoiminen melonta ja suppailu (täynnä)

Omatoiminen melonta ja suppailu Tuulenpesän viereiseltä rannalta. Pelastusliivien käyttö pakollista. Käytössä 2-3 hengen kanootteja, 1 hengen sup-lautoja sekä 6 hengen sup-lautoja. Osallistujat vastaavat itse omasta turvallisuudestaan.
Vetäjä:
Osallistujan varusteet: Melontaan tai suppailuun sopiva vaatetus.

1. Haastava käyttäytyminen ja rakentava vuorovaikutus (täynnä)

Haastavasti käyttäytyvä lapsi, vanhempi tai johtajakaveri - mitä tehdä, miten toimia levollisena johtajana? Oivalluksia ja keinoja johtajalle johtamisen avuksi rakentavan vuorovaikutuksen näkökulmalla (NVC). Työstetään arkisia kokemustapauksia ja etsitään keinoja kohdata ja toimia tilanteissa paremmin.
Vetäjä: Tarja ’Tuikku’ Seppälä
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

2. CV verstas (täynnä)

Elina Liehu kertoo työn sopimusmuotojen muutoksista ja itsenäisten asiantuntijayrittäjien osaamisen hyödyntämisestä osana organisaatioiden kyvykkyyksien rakentamista. Millainen on CV jolla pääsee kasvotusten tapaamaan päättäjää? Ota oma CVsi mukaan ja autetaan toisiamme niiden kehittämisessä.
Vetäjä: Elina Liehu
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, oma CV

3. Johtajan vuorovaikutusosaaminen ja sen kehittäminen työelämän murroksessa (täynnä)

Työelämä muuttuu, mutta mitä tapahtuu johtajien vuorovaikutusosaamisen kehittämiselle? Tule keskustelemaan, pohtimaan ja visioimaan johtajan vuorovaikutusosaamisen merkitystä johtajan työssä sekä sitä millaisia vaatimuksia tulevaisuuden työ, robotiikka, digitalisaatio ym. tuovat johtajien vuorovaikutusosaamisen kehittämiselle? Tässä workshopissa omasta johtamisviestinnän kokemuksesta on hyötyä, mutta myös me, jotka olemme joskus tulleet johdetuiksi ovat tervetulleita mukaan. Workshopin vetäjänä ja alustajana toimii osaamisen kehittäjä, vuorovaikutusvalmentaja & työyhteisösovittelija Marja Salminen https://www.linkedin.com/in/marjasalminen/
Vetäjä: Marja Salminen
Osallistujan varusteet: Workshoppimme on rentomeininkinen! Et tarvitse solmoita tai jakkupukua, mutta sen sijaan avoimen verkostoitujan uteliaisuuden, hyppysellisen helposti keskusteluihin mukaan lähtevää mieltä, hieman hymyä ja vesipulloon vettä janon varalle.

4. Muutosta tekemässä toiminnallisilla menetelmillä

Verstaassa tutustutaan toiminnallisiin koulutusmenetelmiin ja mietitään niiden hyötyjä koulutuksissa. Keskustellen vaihdetaan koulutuskokemuksia, jaetaan parhaat toimintavinkit ja ideoidaan uusia. Tässä pajassa jokainen pääsee ääneen ja joukossa tiivistyvät kokemus ja näkemys!
Vetäjä: Eeva Haikka
Osallistujan varusteet: Istuinalusta ja muistiinpanovälineet

63. Miten johtaa joukko konfliktin läpi?

Konflikteja ei tarvitse pelätä kun osaat johtajana toimia tilanteessa ja muuntaa konfliktin energian yhteisöä rakentavaksi voimaksi. Verstas tarjoaa johtamisen tueksi käyttövalmiita ja käytännössä testattuja välineitä konfliktitilanteiden ennakointiin ja ratkaisuun. Verstaan vetäjä Jonna Kangasoja on vaikeiden julkisten ongelmien neuvottelevaan ratkaisuun erikoistuneen Akordi Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.
Vetäjä: Jonna Kangasoja
Osallistujan varusteet: Istuinalusta ja muistiinpanovälineet

64. Mikä sinua motivoi? 16 elämän perustarvetta itsensä ja muiden johtamisessa

Verstaassa hyödynnetään professori Reissin tieteellistä tutkimusta yksilön sisäisestä motivaatiosta. Esittelemme lyhyesti 16 elämän perustarvetta, jotka ajavat kaikki ihmisiä. Se, kuinka paljon nämä kutakin motivoivat, on yksilöllistä. Esimerkiksi joillakin on vahva vaikuttamisen tarve, järjestyksen tarve tai liikkumisen tarve, mutta toisilla nämä ovat heikkoja. Lyhyen alustuksen jälkeen kukin osallistuja ymmärtää omia motivaatiotekijöitään syvemmin. Keskustellaan pienryhmissä siitä, miten (työ)elämän voi rakentaa niin, että motivaatio pysyy korkeana eri tilanteissa. Verstaassa saa myös eväitä siihen, miten kukin oppii tunnistamaan myös muiden motivaattoreita ja parantamaan yhteisymmärrystä työporukassa. Tilaisuus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita itsensä kehittämisestä, työssä jaksamisesta ja tiimien johtamisesta.
Vetäjä: Päivi Mayor ja Kirsi Manelius
Osallistujan varusteet: Istuinalusta ja muistiinpanovälineet

66. Tietojohtamisen opinnot aikuisopiskelijana

Vertaisverstaassa on tarkoitus keskustella tietojohtamisen opinnoista LUT-yliopistossa tietojohtamista ja johtajuutta opiskelevien kesken/kanssa. Jaamme kokemuksiamme opiskeluista töiden ohella ja sparrailemme mahdollisia pro gradu-aiheita.
Vetäjä: Sanna Huhtilainen
Osallistujan varusteet: Istuinalusta ja muistiinpanovälineet

41. Elämäsi valinnat - miten aiot johtaa itseäsi kohti unelmiasi? (täynnä)

Olet elänyt pitkän ja vaiherikkaan elämän. Tänään on 80-vuotispäiväsi ja pidät puheen juhlaväelle, jossa muistelet elämäsi tärkeitä hetkiä, asioita ja tapahtumia jotka tekivät sinusta sinut. Mitä ne tulevat olemaan? Vertaassa pääset hahmottelemaan elämänlankasi Johtajatulilta 2019 aina kahdeksankymppisillesi saakka ja esittelemään sen neljän hengen pienryhmälle, tai jos haluat, koko porukalle! Tämän jälkeen keskustelemme siitä, miten johtaa itseämme niin, että voimme elää hahmottelemamme elämän.
Vetäjä: Antti Kähkönen
Osallistujan varusteet: Kirjoitusalusta (kyniä ja paperia löytyy paikan päältä).

42. Pikalukutekniikka (täynnä)

Kehittyminen vaatii tietoa. Tieto vaatii lukemista. Tule tähän työpajaan opettelemaan, hyödyksi tai huviksi, kuinka kirjan kuin kirjan voi sisäistää alle tunnissa! Lukemistaipumuksilla tai -nopeudella ei ole väliä.
Vetäjä: Hermanni Ahtiainen
Osallistujan varusteet: 1-2 kirja(a), mielummin faktaa kuin fiktiota, jota et ole vielä lukenut, muistiinpanovälineet, irroitettavia muistilappuja (Post-it, sivunmerkkaustarra yms.), lukulasit ja muut lempilukuvarusteet: istuimia, evästä, kirjapidike, villasukat, EI kuulokkeita.

43. BP- Tie Onneen - Onnenko salaisuus?

Souetaan yhessä omaa purtta! Onnelliset menestyjät, vai menestyvät onnelliset? Tuoko oma, vai toisten onni onnen elämään? Onko onnella onkija, vai onkijalla onni? Voiko onni olla elämä, vai elämässä onni? Keskustelua, kokemuksia, kysymyksiä ja keksintöjä. Lähtiessä taskussa onnen avain.
Vetäjä: Tommi Salo
Osallistujan varusteet: 
Halutessaan kokemuksia ja kertomuksia onnesta. Muistiinpanovälineet.

44. Fight, flight or freeze - itsereflektiolla palautteen ammattilaiseksi (täynnä)

Fight, flight or freeze - itPalautteen antaminen ja vastaanottaminen on taito, joka kehittyy vain harjoittelemalla. Tätä harjoitteluprosessia voi kuitenkin nopeuttaa hieman itsereflektion ja itsetutkiskelun kautta. Tässä verstaassa käymme läpi palautteen peruspilareita, sekä empatian ja defenssien vaikutusta vuorovaikutukseen palautetilanteessa.
Vetäjä: Krista Laitila
Osallistujan varusteet: 
Muistiinpanovälineet

45. Stressi ja palautuminen - löydä tasapaino työn ja vapaa-ajan välille (täynnä)

Stressi on hyvä asia, kun sitä on sopivasti ja sen määrää voi itse säädellä. Tässä verstaassa käymme läpi napakasti stressinhallinnan perusteet sekä keinoja yksilölliseen stressinhallintaan sekä työssä että vapaa-ajalla. Kymmenen (10) ensin ilmoittautunutta pääsee halutessaan kokeilemaan verstaan aikana, miten stressiä ja palautumista voi mitata reaaliaikaisesti suomalaisella Moodmetric-älysormuksella. Sopii erityisesti tietotyötä tekeville.
Vetäjä: Henna Salonius
Osallistujan varusteet: 
Muistiinpanovälineet, istuinalusta/retkijakkara ja iOS tai Android puhelin mikäli testaa Moodmetric-älysormusta.

46. Stressinpurkamisen kehotyöpaja/stress release bodyworkshop (täynnä)

Osaatko tulkita miten elimistösi reagoi stressiin? Millaisia alkukantaisia keinoja on kirjoitettu geneettiseen muistiimme, joita voimme hyödyntää rentoutumiseen? Haluatko oppia yksinkertaisia tekniikoita stressin purkamiseen? Käytämme hyväksi tärinää, taputtelua, hengitys ja ääniharjoitteita. Kaikkea tätä voit hyödyntää helposti arjessasi ja rentoutua tarvittaessa. Tule mieli avoimena!
Vetäjä: Marjo Kuitunen
Osallistujan varusteet: 
Alusta/joogamatto

47. Pienin askelin kohti kestävää hyvinvointia ja itselle merkityksellistä elämää! (täynnä)

Mikä minulle on tärkeää ja miten kuulisin paremmin oman ääneni? Keskustelemme kestävän hyvinvoinnin ajatuksista ja pohdimme yhdessä millaisella itsetutkiskelulla pääsemme kohti itselle merkityksellistä elämää. Toiminnallisen tasapainon ajatusten kautta katsomme miten elämämme ajankäytöllisesti jakautuu ja olemmeko siihen tyytyväisiä. Tarkastelemme erilaisten harjoitusten kautta, miten voimme itse rakentaa juuri minulle merkityksellistä elämää! Miten valintamme ja ajattelumme vaikuttavat sisäiseen voimaamme ja miten saan voimaa toisista!
Vetäjä: Merja Suoperä
Osallistujan varusteet:
Kahvi-, teekuppi, muistiinpanovälineet (kirjoitusalusta), esine tms. joka kuvastaa sinulle tärkeää ja merkityksellistä.

48. Tulevaisuusworkshop - tukea elämän suuntaan ja valintoihin (täynnä)

Mietitkö seuraavaa siirtymää elämässäsi/urallasi? Tuntuuko, että jotain pitäisi tehdä, mutta et ihan tiedä mitä? Tai haluaisitko vain allokoida puolitoista tuntia oman tulevaisuuden ohjattuun miettimiseen yhdessä muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Olen pitänyt vuodesta 2014 lähtien tulevaisuusworkshoppeja, joiden pohjalta toteutan tämän tulevaisuusworkshopin Johtajatulet -editionin. Työstämme aihetta harjoituksin ja vuorovaikutuksen keinoin, Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Vetäjä: Ilmi Salminen
Osallistujan varusteet: 
Muistiinpanovälineet, istuinalusta/retkijakkara, mieti etukäteen kolme omaa vahvuutta.

Partiolaisten ihanteena on rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä.

53. Ilmastojohtajuuden vertaismentorointi - Ryhmäterapiaa ilmastoahdistukseen

Kaipaatko ryhmäterapiaa ilmastoahdistukseen? Verstaassa pohditaan kullekin sopivaa, omanlaista ilmastojohtajuutta radikaalin kuuntelun ja vertaismentoroinnin menetelmien avulla. Verstas tarjoaa mahdollisuuden toivoon ja toimintaan suuntautuvaan itsepohdiskeluun. Verstas ei edellytä ennakkotietoja tai -taitoja.
Vetäjä: Anna Repo & Sari Pynnönen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, metsässä kävelyyn sopivat kengät sekä säänmukaiset asusteet.

54. Mappa.fi ympäristökasvatuksen tukena

Mappa.fi on materiaalipankki, josta löydät yli 1000 materiaalia 200 eri tuottajalta ulkona oppimisen ja ympäristökasvatuksen tueksi. Hae materiaaleja omalle kohderyhmällesi ja tutustu teemareppuihin! Voit myös tallentaa omia materiaalejasi. Kokoamme verstaassa myös uusia teemareppuja osallistujien toiveiden mukaan.
Vetäjä: Maija Ihantola
Osallistujan varusteet: Puhelin,padi

55. Urbaani omavaraisuus (täynnä)

Oletko haaveillut muutosta maalle, idyllisestä maatalon pihapiiristä ja omasta lehmästä? Haluaisitko elää omavaraisuudessa, luonnonantimia hyödyntäen? Kuulostaa utopistiselta ja sitä se monille meistä onkin. Omavaraisuusasteen lisääminen sen sijaan onnistuu jokaiselta! Verstaasta nappaat mukaasi vinkit urbaaniin omavaraisuuteen.
Vetäjä: Minna ja Taneli Enqvist
Osallistujan varusteet: Säänmukainen varustus, juomapullo, ruokailuvälineet.

56. #ZeroWasteSyyskuu tulee, oletko valmis?

Sinäkin olet jo ainakin vähän “zero waste”, vaikka et ehkä tiedä sitä. Verstaalla jutellaan siitä mitä kaikkea se on ja ei ole, ja mitä se voisi tarkoittaa sun omassa arjessa. Tuo mukanasi utelias mieli ja muistiinpanovälineet.
Vetäjä: Eve Koivula
Osallistujan varusteet: Tuo mukanasi utelias mieli ja muistiinpanovälineet.

21. Metsämieli-maistiaiset (täynnä)

Retken aikana tutustut tieteellisesti tutkittuihin luonnon hyvinvointivaikutuksiin sekä niitä oivaltavasti hyödyntävään Metsämieli-menetelmään. Pääset kokeilemaan rentouttavia, rauhoittavia ja virkistäviä Metsämieli-harjoituksia. Harjoitukset kehittävät oman kehon ja mielen kuuntelua, itsetuntemusta, läsnäoloa ja vuorovaikutusta – arjen hyvinvointia tukevia taitoja.
Vetäjä: Riikka Rängman
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, juomapullo, säänmukaiset ulkoiluvaatteet ja metsässä liikkumiseen sopivat jalkineet. Sateen sattuessa olemme sateessa.

90. Ympäristökasvatuksen monet menetelmät

Ympäristökysymykset ovat monimutkaisia opittavia ja opettavia aiheita. Ympäristökasvatukseen on kuitenkin tarjolla runsaasti valmiita, hauskoja ja toiminnallisia materiaaleja ja menetelmiä. Tule tutustumaan WWF:n monipuolisiin ympäristökasvatuksen materiaaleihin ja ideoihin! Verstas sopii partiojohtajille, opettajille, varhaiskasvattajille, kasvatusalan opiskelijoille ja kaikille muillekin kiinnostuneille.
Vetäjä:Essi Aarnio-Linnanvuori
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

Seuraaviin kädentaitoihin liittyvistä vertaisverstaista ilmoittaudutaan kokonaisuutena "Kädentaitoja Jussin katoksella". Osallistuja voi valita paikan päällä mihin vertaista (yhteen tai useampaan) osallistuu.

J. Puukon huolto

Opi teroittamaan puukkosi. Osta kahvilasta termariisi teetä / kahvia ja istahda hetkeksi puukonteroituksen äärelle. Pajalle voit tulla nonstoppina, varaudu kuitenkin pieneen jonotukseen.
Vetäjä: Sointu Huvinen
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, kärsivällisyyttä, oma puukko

J. Suomustinrauta

Valmista itsellesi suomustinrauta kierrätysmateriaaleista. Hyvä toimintavinkki ikäkausitoimintaan. Pajalle voit tulla nonstoppina, varaudu kuitenkin pieneen jonotukseen.
Vetäjä:Kirsi-Maria Ruohomäki
Osallistujan varusteet: Lyijykynä, puukko

J. Lettiverstas

Voit tulla yksin tai parin kanssa. Voitte opetella lettikampauksen tekemisen toisillenne tai voit saada sellaisen itsellesi. Pajalle voit tulla nonstoppina, varaudu kuitenkin pieneen jonotukseen. Odotusaikana voitte loihtia kynsiin johtajatuli-lakkauksen.
Vetäjä: Niina Saarinen, Titta Väyrynen, Anu niemi ja Henna Yli-Tolonen
Osallistujan varusteet: oma kampa/harja ja hiuslenkit, pinnit yms.

Seuraavat Jussin katoksen kädentaitoihin liittyvistä vertaisverstaista vaativat verstaskohtaisen enakkoilmoittautumisen materiaalien hankinnan takia. Materiaalin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta. 

J. Paracord-ranneke - ennakkoilmoittautuminen

Valmista itsellesi paracord -ranneke Johtajatulien väreissä. Materiaalipaketin hinta 2€. Materiaalipaketin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta.
Vetäjä: Kati Aalto, Anna Alhoke, Minna Sundman
Osallistujan varusteet: puukko, istuinalusta

J. Johtajatulet -avaimenperä - ennakkoilmoittautuminen 

Polta itsellesi parkkinahkainen Johtajatulimuisto /avaimenperä. Avaimenperämateriaalipaketin hinta 1€. Materiaalipaketin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta.
Vetäjä: Johanna kalliomaa, Tiia Hintsa ja Maria Hast
Osallistujan varusteet: -

J. Kuparin etsaus -ennakkoilmoittautuminen

Kuvioi sähköllä Johtajatulimuisto tai muu haluamasi kuvio kupariin. Kuparilätkän hinta 1€. Materiaalipaketin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta.
Vetäjä: Kati Grönvall
Osallistujan varusteet: Ohutkärkinen spriiliukoinen tussi (jos on kätevästi saatavilla), sakset (jos on).

51. Köydenpunonta/ Johtajatuli ranneke (täynnä)

Voit osallistua joko köydenpunontaan, jossa punotaan köyttä matonkuteesta tai voit osallistua Johtajatuli rannekkeen tekoon. Pientä sorminäppäryyttä omaaville hieno mahdollisuus tehdä ikimuistoinen Johtajatuli ranneke.
Vetäjä: Satu Vuorisalo
Osallistujan varusteet: Reipas ja iloinen mieli

52. Puulusikan valmistus (täynnä)

Valmista itsellesi oma puulusikka. Tai pääse tekemisessä hyvään alkuun ja viimeistele vaikka kotimatkalla. Saat vinkkejä mitä pitää ja kannattaa ottaa huomioon.
Vetäjä: Petri Isoluoma
Osallistujan varusteet: Terävä puukko vuoleskeluun. Lyijykynä tai tussi. Istuinalusta/retkituoli. Jos mahdollista, niin kouruveitsi/vuolurauta/kourutaltta mutta eivät pakollisia.

Thomas Erikson — menestyskirjailija ja luennoitsija

Menestyskirjailija Thomas Erikson tulee Johtajatulille yhdeksi pääpuhujaksi. Kuva: Maria ÖstlinIdiootit ympärilläni, Kehnot pomot ympärilläni, Laiskat alaiset ympärilläni ja Psykopaatit ympärilläni – kuulostavatko kirjojen nimet tutuilta? Niiden kirjoittaja, ruotsalainen menestyskirjailija Thomas Erikson on Johtajatulien viidentenä julkaistu pääpuhuja! Eriksonin eri ihmistyypeistä ja heidän erilaisuudestaan organisaatioissa kertovat kirjat ovat olleet valtavia myyntimenestyksiä paitsi Ruotsissa, myös muualla. Yrityskonsulttina toimivan Eriksonin ihmisten välistä vuorovaikutusta käsittelevät kirjat pohjautuvat kohta sadan vuoden ajan käytössä olleeseen DISC-analyysiin, jolla ihmisten erilaisia käyttäytymis- ja vuorovaikutustapoja jaetaan tyyppeihin. Mallia käytetään paljon esimerkiksi yritysvalmennuksissa. Yli 4500 yritysjohtajaa valmentanut Erikson saapuu nyt jakamaan oppejaan Johtajatulille. Kuva: Maria Östlin

Erikson puhuu päälavalla klo 11.30-12.00

Perttu Pölönen — säveltäjä, keksijä, futuristi ja yrittäjä 

Perttu on keksinyt Sävelkellon, sovelluksen, jonka avulla lapsille voi opettaa musiikin teoriaa. Keksinnöllään hän voitti useita innovaatiokilpailuja, ja sen myötä hänet kutsuttiin ainoana suomalaisena NASAn Singularity University -tulevaisuusyliopistoon 80 muun nuoren kanssa oppimaan tulevista maailmaan vaikuttavista megatrendeistä. Amerikkalainen huippuyliopisto MIT on listannut vuonna 1995 syntyneen Pölösen 35 merkittävimmän nuoren  eurooppalaiskeksijän joukkoon.

Pölönen puhuu päälavalla klo 12.00-12.30
Lisätietoa Perttu Pölösestä

VINKKEJÄ JA AJATONTA OHJELMAA SUNNUNTAIKSI

Pakopelisuunnistus

Lento on lähdössä, nyt on kiire! Matkassa vaan on pari pikku muuttujaa… Pakopelisuunnistuksessa pääset testaamaan nokkeluuttasi ja ongelmanratkaisutaitojasi. Vihje vihjeeltä etenevä reitti johdattaa sinut halki leirialueen tuoden samalla eteesi tiukkoja pakopelihenkisiä pulmia. Tämä suunnistus on parasta porukassa!
OTA MUKAAN:
1-4 (fiksuinta) kaveriasi, puhelin, kynä ja paperia, paperinen osallistujan kirja, ja suuntaa tiesi kohti Kahvilasta löytyvää aloituspistettä.

Lähtö kahvilasta. La 8.00–23.00 ja su 8.00–13.00 radan arvioitu kesto noin 1h.

Partiomuseo ja partiokeräilijät

Suomen Partiomuseo tuo jälleen yhdessä Partiokeräilijöiden kanssa Johtajatulille katsauksen partion historiaan vanhojen valokuvien, partioesineistön, kirjallisuuden ja lehtien avulla. Näillä Johtajatulilla pienoisnäyttelyn teemana on johtajuus partiossa: millaisia ovat olleet partion johtamiskoulutus, -kulttuuri ja -menetelmät aikoinaan, ja mitä siitä itse kukin voi peilata nykyaikaan. Lisäksi esillä on Evon maisemissa ja aikaisemmin muuallakin pidettyihin valtakunnallisiin suurleireirehin liittyyvää historiallista materiaalia.

Jussin katoksen lähistöllä la 11.00–21.00, su 9.30–13.30

Heraldiikkapiste

Haluaisitko suunnitella ensi kesän leirimerkin? Tai ryhmällesi tunnuksen? Tai itsellesi vaakunan? Tule heraldiikkapisteelle Partiomuseolle, saat opastusta
ritariajalla syntyneeseen heraldiikkatietoon, sekä oman tunnuksen tekoon ja heraldiikan historiaan. Lippukunnan lippu ja partiohuivisi merkki ovat  heraldiikkaa parhaimmillaan. Olisiko niiden aika uudistua? Tai ainakin tarkistaa täyttyvätkö heraldiikan säännöt niissä? Heraldiikkapisteellä on värikyniä, paperia ja ohjeita, mutta jos haluat, voit tuoda myös omat kynät mukanasi.

Jussin katoksen lähistöllä partiomuseon yhteydessä la 11.00–21.00, su 9.30–13.30.

Kahvila Tasku

Käteisvapaa kahvila tasku palvelee osallistujia tapahtuman ajan. Tarjolla kahvia,
teetä, juomia ja herkkuja nuotiolle ja kahvipöytään. Huomaathan, että säästyt
jonottamiselta käyttämällä etukäteen ostettua kahvipassia tai ostamalla sen kahvilasta (10 eur). Ostokset voit maksaa vain kortilla – nopeimmin pärjäämme lähimaksulla.

Aukioloajat:

  • Perjantaina 18.00–23.00
    Meiltä saa jotain pientä jo ennen kuutta, tervetuloa!
  • Lauantaina 10.00–01.00
    Kahvila saattaa palvella myös pikkutunneille
    asti – tule kurkkaamaan!
  • Sunnuntaina 10.00–12.00