Sunnuntain ohjelma

Sunnuntaina tapahtuma ei ole suinkaan ohitse, vaan aamupalan jälkeen pääsemme nauttimaan vertaisverstaista, joiden sisältötarjonta voi olla kaikkea syvällisestä pohdiskelusta ja keskustelusta piristävään polkujuoksuun tai  aamujoogaan tai vaikka sähkökoneiden korjaamiseen.  Vertaisverstaiden jälkeen kokoonnutaan vielä kerran päälavalle kuuntelemaan ainakin yhtä pääpuhujaa, Perttu Pölöstä. Tämän jälkeen kokoonnutaan yhteiselle lounaalle, ja tapahtuma päättyy.

Perttu Pölönen — säveltäjä, keksijä, futuristi ja yrittäjä 

Perttu on keksinyt Sävelkellon, sovelluksen, jonka avulla lapsille voi opettaa musiikin teoriaa. Keksinnöllään hän voitti useita innovaatiokilpailuja, ja sen myötä hänet kutsuttiin ainoana suomalaisena NASAn Singularity University -tulevaisuusyliopistoon 80 muun nuoren kanssa oppimaan tulevista maailmaan vaikuttavista megatrendeistä. Amerikkalainen huippuyliopisto MIT on listannut vuonna 1995 syntyneen Pölösen 35 merkittävimmän nuoren  eurooppalaiskeksijän joukkoon.

Lisätietoa Perttu Pölösestä

VERTAISVERSTAAT KLO 9.30-11.00 

Vertaisverstaat mahdollistavat toisenlaisia oivalluksia, kuin lauantain johtamiseen keskittyvät työpajat. Vertaisverstaiden ideana on  jakaa yhteisiä ideoita ja kokemuksia, ja saada vertaistukea. Vetäjän ei tarvitse alan asiantuntija, vaan kokemus asiasta riittää. Partiossa olemme tottuneet oppimaan ja opettamaan vertaisiamme, ja siksi verstaiden pitäjät ovat ihan tavallisia johtajatulien osallistujia, niinkuin sinäkin!
Vertaisverstaisiin ilmoittaudutaan samalla lomakkeella kuin työpajoihin. Ilmoittautuminen aukeaa elokuussa, saat linkin sähköpostiisi. Työpajoihin ja verstaisiin on ilmoittauduttava erikseen, sillä kuhunkin työpajaan ja verstaaseen voi osallistua rajallinen määrä ihmisiä.

Tutustu vertaisverstaisiin:

Y-Scouts verstas - kaikille YMCA/YWCA-partiolaisille!

Verstaassa pääset tapaamaan muita Y-Scouts lippukuntien johtajia, ideoimaan Suomessa 2021 järjestettävää ESG Jamboreeta ja kuulemaan ajankohtaisista Y-Scouts asioista. ESG Jamboree on Euroopan YMCA partiolaisten yhteinen kesäleiri, joten kansainvälisen leirin järjestelyistä kiinnostuneet ovat myös tervetulleita osallistumaan. Tervetuloa!
Vetäjä: Hanna Koskela
Osallistujan varusteet:
muistiinpanovälineet, istuinalusta, juomapullo

Vuotuinen Friends of Scouting in Europe FOSE tapaaminen

Tavoitteena on tehdä osallistujille laajemmin tunnetuksi FOSE:n toimintaa, miten käytännössä tuetaan itä-eurooppalaisten partiolaisten toimintaa ja miten pääsee itse mukaan tukijaksi ja tekijäksi. Kerromme mitä jokainen voi tehdä ja mitä tuloksia on saatu. Lisäksi uudet toimintaan sitoutuvat jäsenet saavat jäsentunnuksensa. Mukana tapaamisessa on FOSE:n suomalainen puheenjohtaja Henrik Söderman.
Vetäjä:Laura Gronlund
Osallistujan varusteet:
kuppi, sään mukainen asu

Pikabuusti johtokolmikoille ja valmentajille

Johtokolmikon jäsen tai valmentaja, tule kuulemaan ajankohtaiset aiheet lippukuntien johtamiseen, päivittämään tietosi ja jakamaan osaamistasi sekä tapaamaan pestikollegoita ympäri Suomen! Tilaisuus on avoin myös muille lippukuntatuen tekijöille ja aiheesta kiinnostuneille.
Vetäjä: SP:n aluevaliokunta/Sonja Miettinen
Osallistujan varusteet: -

Ko-Gi ohjaajien vertaisverstas

Ko-Gi ohjaajille mahdollisuus jakaa ja saada työkaluja ja parhaita käytäntöjä mm. arvojen käsittelyyn ja muuhun Ko-Gi -toimintaosan ohjaamiseen, haastavia tilanteita ohjaukseen liittyen ja miten niistä selvitään.
Vetäjä: Mari Voutilainen
Osallistujan varusteet:
itsellesi sopivat muistiinpanovälineet

Pääkaupunkiseudun partiolaisten PJ-PK4/2019

Kurssin oma, suljettu työpaja, jossa kootaan viikonloppuna opittua. Pakollinen kurssilaisille.
Vetäjä: Pave Moilanen
Osallistujan varusteet:
Muistiinpanovälineet, lauantain tehtävät ja muistiinpanot. Kouluttajat ohjeistavat tarkemmin myöhemmin.

Johtajuusmentorointia Ko-Gi 134-kurssille

Vain Ko-Gi 134-kurssilaisille tarkoitettu kurssin päätöskoulutus, jossa kootaan ajatuksia kuluneesta kurssista, tuetaan toisiamme kehittämistehtävässä ja saadaan arvokkaita oppeja Aalto yliopiston lehtori Jari Ylitalolta.
Vetäjä: Jari Ylitalo
Osallistujan varusteet: istuinalunen, muistiinpanovälineet, kehittämistehtävän suunnitelmat

Sujuvuutta yhdistystoimintaa hyvällä hallinnolla ja suunnittelulla.

Lippukuntaviisarilla parempaa partiota

Lippukuntaviisari on työkalu, jonka avulla voi tarkastella lippukunnan toimintaa. Työpajassa mietitään käytännön esimerkkien ja harjoitusten kautta, miten Viisaria voi hyödyntää lippukunnan jäsenasioiden kehittämisessä ja partio-ohjelman toteuttamisessa. Työpaja on suunnattu lippukunnan johdolle. Työpajan lopuksi kerrataan myös, mitä muita partion tietotuotteita lippukunnassa voidaan hyödyntää.
Vetäjä: Anna Rahikainen ja Mikael Saksman
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet. Jos mahdollista, ota mukaan oman lippukunnan viimeisin Lippukuntaviisari.

Suomen Partiolaisten ansiomerkkiklinikka

Tule kuulemaan ansiomerkkijärjestelmän perusteet. Ota potentiaalisten ansiomerkien saajien partioCV:t mukaan ja katsotaan yhdessä sopiva merkki. Järjestäjänä Suomen Partiolaisten ansiomerkkiryhmä.
Vetäjä: Henna Heikkilä
Osallistujan varusteet: Potentiaalisten ansiomerkkien saajien partioCV:t.

200+: Suurten lippukuntien toimiva hallinto

Lippukunnan kasvaessa ei pienen lippukunnan tavat riitä johtamaan ja hallitsemaan suuren lippukunnan toimintaa. Mietityttääkö omassa lippukunnassa jokin toiminnan organisoinnissa tai voisiko hallinto olla sujuvampi tai helpompi nykyisen verrattuna? Tule keskustelemaan muiden suurten lippukuntien ihmisten kanssa miten asiat voisi olla helpommin? Verstas on tarkoitettu suurten lippukuntien jäsenille, koska fokus on suurissa lippukunnissa, mutta myös muut ovat tervetulleita jakamaan omia ajatuksiaan.
Vetäjä: Maria Koskela, Paavo Puranen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta

Aamulenkki Suomen Partiolaisten varapuheenjohtajan kanssa

Mietityttääkö peruskirja, ihmetyttääkö strategia? Tule kevyelle aamulenkille kyselemään SP:n ajankohtaisista asioista järjestön varapuheenjohtajalta. Juostaan yhdessä rento 5-7km lenkki ja jutellaan siitä missä partio tällä hetkellä menee.
Vetäjä: Lasse Roiha
Osallistujan varusteet: Säänmukainen juoksuvarustus. PowerBI:n voi jättää kotiin.

Retkeilyn ja erätaitojen tulevaisuus partiossa

Tervetuloa tapaamaan muiden piirien ja SP:n retkeily- ja erätaitotekijöitä. Mihin retkeily & erätaitoasiat ovat menossa SP:n näkökulmasta? Miten saaamme partion retkeilymäärät jälleen kasvuun? Missä ja miten piirit voisivat tehdä lisää yhteistyötä? Miten kehittää SP:n palveluita tukemaan piirien toimintaa retkeilykoulutuksissa & tapahtumissa? Verstas on tarkoitettu erityisesti piirien retkeilyjaostojen jäsenille, mutta kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita.
Vetäjä: Mikko Paukkila, SP Kasvatusvaliokunta - Retkeilytoiminnan kehittäjä
Osallistujan varusteet: istuinalusta, muistiinpanovälineet (halutessasi)

Suomen Partiolaisten peruskirjauudistus

Työpajassa esitellään peruskirjauudistuksen puitteissa järjestettyjen työpajojen ja kyselyn tuloksia. Lisäksi työpajassa keskustellaan peruskirjauudistuksesta ja sidosryhmäyhteistyöstä muun muassa seurakuntien kanssa. Lopuksi keskustelemme siitä, miten peruskirjauudistus vaikuttaa partioarkeen.
Vetäjä: Ilona Turunen
Osallistujan varusteet: istuinalusta ja muistiinpanovälineet (jos haluaa), kynä

Mitä partiolainen osaa?

Verstaassa työstetään osaamista partiossa, tavoitteena yhteinen käsitys siitä, mitkä ovat partion keskeiset osaamisalueet. Tule keskustelemaan, mitä osaamista partiossa kertyy tai pitäisi kertyä. Mitä partiolainen osaa? Mitä hänen tarvitsee osata, tänään ja tulevaisuudessa?
Vetäjä: Annina Kainu ja Tarja Titi Nieminen
Osallistujan varusteet: -

Suomen Partiolaisten strategia 2021-2026

Suomen Partiolaisten seuraavaan strategiakauteen 2021-2026 valmistautuminen on alkanut keväällä 2019. Tässä verstaisverstaassa pääset tutustuman strategiaryhmän tulkintaan partioliikkeeseen tulevaisuudessa vaikuttavista partion ulkoisista trendeistä ja osallistumaan keskusteluun siitä miltä menestyvä partioliike tulevaisuudessa näyttää.
Vetäjä: Jussi Leinonen
Osallistujan varusteet: muistiinpanovälineet

"Ideoita ja kokemuksia" -vertaisverstaissa jaetaan ideoita ja kokemuksia aina pelisuunnittelusta jäsenhankintaan ja kuukautisiin. Monet esimerkit nousevat partiosta, mutta sopivat hyvin hyödynnettäväksi myös muissa yhteyksissä.

200+: Suurten lippukuntien johtajahuollon hyvät käytännöt

Suurissa lippukunnissa on paljon johtajia,eikä johtajahuoltoa voi järjestää vain muutamalle mukaan pääsevälle. Kuinka saadaan mukaan mahdollisimman moni johtaja ja samalla helpotetaan järjestelyvastuussa olevien taakkaa? Tule keskustelemaan muiden suurten lippukuntien ihmisten kanssa miten asiat voisi olla helpommin? Verstas on tarkoitettu suurten lippukuntien jäsenille, koska fokus on suurissa lippukunnissa, mutta myös muut ovat tervetulleita jakamaan omia ajatuksiaan.
Vetäjä: Maria Koskela, Paavo Puranen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta

Pelisuunnittelun perusteet

Ideoita ja kokemuksia pelisuunnittelusta partiossa, sekä pelisuunnittelun perusteita. Sovellettavissa ohjelmaksi esimerkiksi kisoihin, retkelle tai kokoukseen.
Vetäjä: Vappu Makkonen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanoväliineet

Partiomenetelmän käyttö omaehtoisten lasten ja nuorten kanssa

Joskus vastaan tulee lapsia ja nuoria, joiden kanssa ei omat johtamisen ja ohjaamisen keinot meinaa riittää. Miten hyödyntää partiomenetelmää, jos lapsi tai nuori toimii oman päänsä mukaan ja uskoo tietävänsä paremmin, eikä ohjeiden noudattaminen tunnu onnistuvan?
Vetäjä: Riitta Niemistö
Osallistujan varusteet: Istuinalusta

Varasta parasta - parhaat neuvot jäsenhankintaan

Partio on hieno harrastus, mutta miten saisimme lisää uusia harrastajia porukkaan? Tätä haastetta ratkotaan ottamalla oppia toisen harrastuksen, nuorkauppakamarin menestyksekkäästä jäsenhankinnasta. Verstaan vetäjä on myynnin huippuammattilainen, kokenut jäsenrekrytoinnin suunnittelija ja toteuttaja. Tässä vuorovaikutteisessa vertaassa ideoita pulppuaa ja intoa riittää - tule mukaan!
Vetäjä: Pasi Pasanen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

Turvallisuus partion (ulkomaan)matkoilla

Oletko suunnittelemassa partiomatkaa ulkomaille? Mitä kaikkea pitäisi turvallisuudessa ottaa huomioon, että kaikilla on mukavaa. Mitä on turvallisuus? Tule mukaan kuuntelemaan vinkkejä, jakamaan omasi ja keskustelemaan aiheesta.
Vetäjä: Henri Backman
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, juomapuollo, muistiinpanovälineet: vihko, kynä, avoin mieli ja paljon ajatuksia.

Lastensuojelullisuus partion viikkotoiminnassa

Verstaassa pohditaan kuvitteellisten tilanne-esimerkkien avulla sitä, miten lasten turvallista kasvua ja kehitystä voidaan tukea partion viikkotoiminnassa. Saat lisää tietoa ja ajatuksia siitä, miten lastensuojelullisesti vaikeissa tilanteissa johtaja voi toimia, edetä ja ottaa puheeksi. Verstaan vetää lastensuojelun sosiaalityöntekijä. Ennakkotiedoksi riittää suoritettu Turvallisesti yhdessä -koulutus.
Vetäjä: Heli Jämsén
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta

Vesitoiminnan mahdollistaminen partiolippukunnassa: yhdessä tekemistä merillä ja järvillä!

Haaveissa liplattavat laineet ja vesillä kulkevat partiolaiset, mutta osaaminen ja ideat vielä hukassa? Tule kuulemaan ja jakamaan ideoita, miten ottaa vesitoiminnan elementtejä mukaan lippukunnan toimintaan! Mukana järjestelyissä tuoreen partiolippukunta Näsijärven Kipinöiden lippukunnanjohtajat sekä SP:n meripartioryhmä.
Vetäjä: Anni Silvola
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

Opitaan toiminnallisesti!

Miten partiossa voidaan hyödyntää pelillisyyttä, yhteistyötä ja leikkejä? Mitä toiminnallinen oppiminen voi olla koloilloissa, partiokoulutuksissa ja jopa kokouksissa? Tule kuulemaan ja keskustelemaan toiminnallisesta oppimisesta ja sen mahdollisuuksista.
Vetäjä: Elina Seppälä (Kasvatusvaliokunta)
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, pelinappula ja kynä

Lippukunnan viestintä toimimaan

Mitä, milloin, kenelle, miten ja miksi? Tervetuloa jakamaan kokemuksia ja saamaan uusia ideoita ja työkaluja lippukunnan viestintään.
Vetäjä: Riikka Sjöholm ja Anna-Mari "Iitu" Martikainen
Osallistujan varusteet: Jos haluat, voit ottaa mukaasi muistiinpanovälineet. Voit myös tuoda mukanasi hyviä tai huonoja esimerkkejä lpk-viestinnästä.

Omatekoiset huonepakopelit

Oletko aina halunnut rakentaa partioleirille huonepakopelin tai kaipaatko uusia ideoita tekemiisi pakopeleihin? Tässä verstaassa pohditaan porukalla millainen huonepakopeli on hyvä, tutustutaan erilaisiin omatekoisiin pulmatehtäviin ja suunnitellaan lyhyt huonepakopeli. Työpajassa pääset hypistelemään vetäjien paikalle tuomia erilaisia itse toteutettuja pulmatehtäviä. Ei ole väliä ovatko huonepakopelit sinulle täysin uusi juttu vai intohimo ja elämäntapa, kaikki ovat tervetulleita mukaan.
Vetäjä: Meira Nevalainen ja Mikko Myntti
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, puhelin, omia pakopulmia tai kuvia niistä jos on.

Kuukautiset ja partio

Miten kuukautisten kanssa pärjää metsässä ja leirillä? Miten niistä voi - ja pitääkö - puhua lippukunnassa, kenen hommaa se on ja miten mies voi siinä pärjätä? Miten ottaa kuukautiset huomioon leirin käytännön järjestelyissä? Nyt saa kysyä ja ihmetellä!
Vetäjä: Essi Muinonen
Osallistujan varusteet: Istuinalusta

Miten uusia aikuisia saa mukaan lippukunnan toimintaan?

Jokaisessa lippukunnassa on varmasti tarvetta apukäsille. Aikuisten rekrytointi ei ole vaikeaa, mutta se vaatii sen, että aikuisten mukaan ottamista mietitään ja tehdään. Miten markkinoida partiota aikuisille? Miten uudet aikuiset otetaan mukaan lippukunnan toimintaan tehokkaasti? Tule nappaamaan vinkit aikuisten rekrytointiin!
Vetäjä: Marianna Sainio ja Satu Salo-Jouppila
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

Unelmien leirimatka Suomen ulkopuolelle

Onko U-projekti työn alla tai sellainen suunnitelmissa? Haluaisitko viedä lippukunnan tarpojat kokemaan leirielämään pohjolan ulkopuolella, muttet oikein tiedä minne lähteä? Kiinnostaako matkanjohtajan pesti? Vinkkejä onnistuneeseen partiomatkaan tarjolla; Unelmien leirimatka -työpajassa!
Vetäjä: Terhi Kanniainen, Mika Mäkelä ja Maria Laine
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

Perhepartio

Perhepartio vertaispaja tarjoaa tietoa, ajatuksia ja yhteistä pohdintaa siitä mitä perhepartio on, miten aloittaa perhepartioryhmä lippukunnassa ja millaista toimintaa perhepartioryhmälle voisi järjestää.
Vetäjä:
Osallistujan varusteet:
Säänmukainen vaatetus, pieni eväs ja juomaa, istuinalusta, partiohuivi, jos on.

Ukulelea aloittajalle ja mukana soittoa edistyneemmällekin - saa laulaa!

Tule tutustumaan maailman vähintään toiseksi hauskimpaan soittimeen, ukuleleen! Ukulele kruunaa iltanuotion ja kohottaa koloillan sympaattisuuspitoisuudet. Opettelemme sointuja ja sitten otamme ne käytäntöön. Voit tulla vaikka kaverin kanssa yhteisellä soittimella ja soittaa ja laulaa vuorotellen. Myös edistyneemmät ovat tervetulleita.
Vetäjä: Aake Kerola
Osallistujan varusteet: Ukulele, mielellään henkilökohtainen mutta voit ottaa myös kaverisi kanssa yhteisen (laulatte ja soitatte vuorotellen). Istuinalunen, lyijykynä.

Metsäkuntosali

Metsäkuntosalissa tehdään ohjattu lihaskuntoharjoitus metsää hyödyntäen. Verstaassa saat tietoa liikunnan ja luonnon vaikutuksista kehoon ja mieleen. Harjoitus sisältää lyhyen loppurentoutuksen. Ohjaajana toimii fysioterapeutti Tiina Lahtinen ja apuohjaajana Minna Peltomaa.
Vetäjä: Tiina Lahtinen
Osallistujan varusteet: Säänmukainen liikkumiseen sopiva varustus. Juomapullo.

Draamalla rentoutta ryhmään!

Verstaassa tehdään yhdessä erilaisia ryhmille sopivia draamaharjoituksia yksin, pareittain ja yhdessä. Jos pidät leikkimielisyyttä ja iloa tärkeänä, tulet viihtymään! Sinulla ei tarvitse olla esiintymis- tai näyttelemiskokemusta, avoin asenne riittää.
Vetäjä: Mari Mikkola
Osallistujan varusteet: Vaatteet, joissa on helppo liikkua, juotavaa, muistiinpanovälineet (kynä ja paperia).

Luova kirjoittaminen

Luovan kirjoittamisen verstaassa saa päästää luovuuden valloilleen ja runosuonen sykkimään. Sanoitetaan omia ajatuksia ja tunteita ilman mitään paineita tai velvoitteita. Kirjoitetaan ylös kauniita ajatuksia ja mietitään, miten ihmeessä niitä oikein voisi omassa johtamisessa hyödyntää.
Vetäjä: Katariina Pekkonen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, istuinalusta.

Tansseja maailmalta

Opitaan erilaisista eri alueiden tansseista. Perehdytään uusiin rytmeihin ja liikekieliin ja liikutaan yhdessä.
Vetäjä: Suvi-Maria Saikkala
Osallistujan varusteet: Joustavat vaatteet joissa on mukava liikkua. Jalkaan joustavat ja hyvin jalassa pysyvät kengät, esim. lenkkarit. Mielellään ei paksuja vaelluskenkiä, kumisaappaita, krokseja tms.

Kansantanssi

Yksinkertaisia kansantansseja kaikille, tanssitaustaa ei tarvitse olla. Paria ei tarvita etukäteen, löydämme ne verstaalla.
Vetäjä: Annika Vesterinen
Osallistujan varusteet: Jalassa pysyvät kengät, juomapullo

Partiolauluja

Tervetuloa mukaan laulamaan partiolauluja mainiosta OEK:n laulukirjasta. Ota mukaan laulukirjasi ja istuinalusta.
Vetäjä: Elina Sirainen
Osallistujan varusteet: OEK-laulukirja tai vaihtoehtoisesti joku muu partiolaulukirja, istuinalusta.

Purkuvertsas

Tule purkamaan ylimääräistä energiaa, pureskelemaan tapahtuman sisältöjä, kohottamaan omaa fyysistä kuntoasi sekä antamaan oma kätesi tapahtuman onnistumiselle.
Vetäjä: Tomi Niemi & co.
Osallistujan varusteet: Iloinen mieli, tukevat kengät, puukosta/monitoimityökalusta ja työhansikkaista ei ole haittaa

Haastava käyttäytyminen ja rakentava vuorovaikutus

Haastavasti käyttäytyvä lapsi, vanhempi tai johtajakaveri - mitä tehdä, miten toimia levollisena johtajana? Oivalluksia ja keinoja johtajalle johtamisen avuksi rakentavan vuorovaikutuksen näkökulmalla (NVC). Työstetään arkisia kokemustapauksia ja etsitään keinoja kohdata ja toimia tilanteissa paremmin.
Vetäjä: Tarja ’Tuikku’ Seppälä
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet

TRE stressinpurkuharjoitus

TRE on tehokas ja yksinkertainen menetelmä stressistä palautumiseen. Menetelmä perustuu ihmisen biologiseen ja neurologiseen kykyyn palautua traumoista ja stressaavista tilanteista. Teemme harjoituksen metsän rauhassa.
Vetäjä: Salla Alajoki
Osallistujan varusteet: Retki- tai joogapatja. Mukavat lämpimät vaatteet.

CV verstas

Elina Liehu kertoo työn sopimusmuotojen muutoksista ja itsenäisten asiantuntijayrittäjien osaamisen hyödyntämisestä osana organisaatioiden kyvykkyyksien rakentamista. Millainen on CV jolla pääsee kasvotusten tapaamaan päättäjää? Ota oma CVsi mukaan ja autetaan toisiamme niiden kehittämisessä.
Vetäjä: Elina Liehu
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, oma CV

Maailmanlopun dialogit - johtajuus muutoksessa

Maailma sellaisenaan kun me se tunnetaan loppuu. Mitä sitten? Muutos lähtee asenteista mutta jos organisaatio ei ole valmis muuttamaan asenteita oikeasti, ei tekeminenkään muutu. Miten voidaan muuttaa toimintamalleja koko organisaatiossa niin, että tehdään kestäviä ja oikeita ratkaisuja. Muutos lähtee johtamisesta. Maailma sellaisenaan kun me se tunnetaan loppuu. Mitä sitten? Dialogia-aihioita on mietitty valmiiksi keskustelun pohjaksi. Minkälaista johtamista tarvitaan asteiden muutokseen?
Vetäjä: Johanna Liipola ja Inka Mäkiö
Osallistujan varusteet: Sään mukaiset omat varusteet.

Elämäsi valinnat - miten aiot johtaa itseäsi kohti unelmiasi?

Olet elänyt pitkän ja vaiherikkaan elämän. Tänään on 80-vuotispäiväsi ja pidät puheen juhlaväelle, jossa muistelet elämäsi tärkeitä hetkiä, asioita ja tapahtumia jotka tekivät sinusta sinut. Mitä ne tulevat olemaan? Vertaassa pääset hahmottelemaan elämänlankasi Johtajatulilta 2019 aina kahdeksankymppisillesi saakka ja esittelemään sen neljän hengen pienryhmälle, tai jos haluat, koko porukalle! Tämän jälkeen keskustelemme siitä, miten johtaa itseämme niin, että voimme elää hahmottelemamme elämän.
Vetäjä: Antti Kähkönen
Osallistujan varusteet: Kirjoitusalusta (kyniä ja paperia löytyy paikan päältä).

Pikalukutekniikka

Kehittyminen vaatii tietoa. Tieto vaatii lukemista. Tule tähän työpajaan opettelemaan, hyödyksi tai huviksi, kuinka kirjan kuin kirjan voi sisäistää alle tunnissa! Lukemistaipumuksilla tai -nopeudella ei ole väliä.
Vetäjä: Hermanni Ahtiainen
Osallistujan varusteet: 1-2 kirja(a), mielummin faktaa kuin fiktiota, jota et ole vielä lukenut, muistiinpanovälineet, irroitettavia muistilappuja (Post-it, sivunmerkkaustarra yms.), lukulasit ja muut lempilukuvarusteet: istuimia, evästä, kirjapidike, villasukat, EI kuulokkeita.

BP- Tie Onneen - Onnenko salaisuus?

Souetaan yhessä omaa purtta! Onnelliset menestyjät, vai menestyvät onnelliset? Tuoko oma, vai toisten onni onnen elämään? Onko onnella onkija, vai onkijalla onni? Voiko onni olla elämä, vai elämässä onni? Keskustelua, kokemuksia, kysymyksiä ja keksintöjä. Lähtiessä taskussa onnen avain.
Vetäjä: Tommi Salo
Osallistujan varusteet: 
Halutessaan kokemuksia ja kertomuksia onnesta. Muistiinpanovälineet.

Fight, flight or freeze - itsereflektiolla palautteen ammattilaiseksi

Fight, flight or freeze - itPalautteen antaminen ja vastaanottaminen on taito, joka kehittyy vain harjoittelemalla. Tätä harjoitteluprosessia voi kuitenkin nopeuttaa hieman itsereflektion ja itsetutkiskelun kautta. Tässä verstaassa käymme läpi palautteen peruspilareita, sekä empatian ja defenssien vaikutusta vuorovaikutukseen palautetilanteessa.
Vetäjä: Krista Laitila
Osallistujan varusteet: 
Muistiinpanovälineet

Partiolaisten ihanteena on rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä.

Mappa.fi ympäristökasvatuksen tukena

Mappa.fi on materiaalipankki, josta löydät yli 1000 materiaalia 200 eri tuottajalta ulkona oppimisen ja ympäristökasvatuksen tueksi. Hae materiaaleja omalle kohderyhmällesi ja tutustu teemareppuihin! Voit myös tallentaa omia materiaalejasi. Kokoamme verstaassa myös uusia teemareppuja osallistujien toiveiden mukaan.
Vetäjä: Maija Ihantola
Osallistujan varusteet: Puhelin,padi

Urbaani omavaraisuus

Oletko haaveillut muutosta maalle, idyllisestä maatalon pihapiiristä ja omasta lehmästä? Haluaisitko elää omavaraisuudessa, luonnonantimia hyödyntäen? Kuulostaa utopistiselta ja sitä se monille meistä onkin. Omavaraisuusasteen lisääminen sen sijaan onnistuu jokaiselta! Verstaasta nappaat mukaasi vinkit urbaaniin omavaraisuuteen.
Vetäjä: Minna ja Taneli Enqvist
Osallistujan varusteet: Säänmukainen varustus, juomapullo, ruokailuvälineet.

#ZeroWasteSyyskuu tulee, oletko valmis?

Sinäkin olet jo ainakin vähän “zero waste”, vaikka et ehkä tiedä sitä. Verstaalla jutellaan siitä mitä kaikkea se on ja ei ole, ja mitä se voisi tarkoittaa sun omassa arjessa. Tuo mukanasi utelias mieli ja muistiinpanovälineet.
Vetäjä: Eve Koivula
Osallistujan varusteet: Tuo mukanasi utelias mieli ja muistiinpanovälineet.

Ilmastojohtajuuden vertaismentorointi - Ryhmäterapiaa ilmastoahdistukseen

Kaipaatko ryhmäterapiaa ilmastoahdistukseen? Verstaassa pohditaan kullekin sopivaa, omanlaista ilmastojohtajuutta radikaalin kuuntelun ja vertaismentoroinnin menetelmien avulla. Verstas tarjoaa mahdollisuuden toivoon ja toimintaan suuntautuvaan itsepohdiskeluun. Verstas ei edellytä ennakkotietoja tai -taitoja.
Vetäjä: Anna Repo & Sari Pynnönen
Osallistujan varusteet: Muistiinpanovälineet, metsässä kävelyyn sopivat kengät sekä säänmukaiset asusteet.

Seuraaviin kädentaitoihin liittyvistä vertaisverstaista ilmoittaudutaan kokonaisuutena "Kädentaitoja Jussin katoksella". Osallistuja voi valita paikan päällä mihin vertaista (yhteen tai useampaan) osallistuu.

Puukon huolto

Opi teroittamaan puukkosi. Osta kahvilasta termariisi teetä / kahvia ja istahda hetkeksi puukonteroituksen äärelle. Pajalle voit tulla nonstoppina, varaudu kuitenkin pieneen jonotukseen.
Vetäjä: Sointu Huvinen
Osallistujan varusteet: Istuinalusta, kärsivällisyyttä, oma puukko

Suomustinrauta

Valmista itsellesi suomustinrauta kierrätysmateriaaleista. Hyvä toimintavinkki ikäkausitoimintaan. Pajalle voit tulla nonstoppina, varaudu kuitenkin pieneen jonotukseen.
Vetäjä:Kirsi-Maria Ruohomäki
Osallistujan varusteet: Lyijykynä, puukko

Lettiverstas

Voit tulla yksin tai parin kanssa. Voitte opetella lettikampauksen tekemisen toisillenne tai voit saada sellaisen itsellesi. Pajalle voit tulla nonstoppina, varaudu kuitenkin pieneen jonotukseen. Odotusaikana voitte loihtia kynsiin johtajatuli-lakkauksen.
Vetäjä: Niina Saarinen, Titta Väyrynen, Anu niemi ja Henna Yli-Tolonen
Osallistujan varusteet: oma kampa/harja ja hiuslenkit, pinnit yms.

Seuraavat Jussin katoksen kädentaitoihin liittyvistä vertaisverstaista vaativat verstaskohtaisen enakkoilmoittautumisen materiaalien hankinnan takia. Materiaalin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta. 

Paracord-ranneke - ennakkoilmoittautuminen

Valmista itsellesi paracord -ranneke Johtajatulien väreissä. Materiaalipaketin hinta 2€. Materiaalipaketin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta.
Vetäjä: Kati Aalto, Anna Alhoke, Minna Sundman
Osallistujan varusteet: puukko, istuinalusta

Johtajatulet -avaimenperä - ennakkoilmoittautuminen 

Polta itsellesi parkkinahkainen Johtajatulimuisto /avaimenperä. Avaimenperämateriaalipaketin hinta 1€. Materiaalipaketin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta.
Vetäjä: Johanna kalliomaa, Tiia Hintsa ja Maria Hast
Osallistujan varusteet: -

Kuparin etsaus -ennakkoilmoittautuminen

Kuvioi sähköllä Johtajatulimuisto tai muu haluamasi kuvio kupariin. Kuparilätkän hinta 1€. Materiaalipaketin osto Jussin katoksen pop-up –kahvilasta.
Vetäjä: Kati Grönvall
Osallistujan varusteet: Ohutkärkinen spriiliukoinen tussi (jos on kätevästi saatavilla), sakset (jos on).

Köydenpunonta/ Johtajatuli ranneke

Voit osallistua joko köydenpunontaan, jossa punotaan köyttä matonkuteesta tai voit osallistua Johtajatuli rannekkeen tekoon. Pientä sorminäppäryyttä omaaville hieno mahdollisuus tehdä ikimuistoinen Johtajatuli ranneke.
Vetäjä: Satu Vuorisalo
Osallistujan varusteet: Reipas ja iloinen mieli

Puulusikan valmistus

Valmista itsellesi oma puulusikka. Tai pääse tekemisessä hyvään alkuun ja viimeistele vaikka kotimatkalla. Saat vinkkejä mitä pitää ja kannattaa ottaa huomioon.
Vetäjä: Petri Isoluoma
Osallistujan varusteet: Terävä puukko vuoleskeluun. Lyijykynä tai tussi. Istuinalusta/retkituoli. Jos mahdollista, niin kouruveitsi/vuolurauta/kourutaltta mutta eivät pakollisia.

Onko erityistaitosi melonin kovertaminen? Kuva: Kris Loimaala
Onko erityistaitosi melonin näyttävä kovertaminen muinaissuomalaiseen tyyliin? Tule kertomaan siitä muille! Kuva: Kris Loimaala

Inspiroiduitko pitämään omaa verstasta? 

Vertaisverstaan vetäjänä sinun ei tarvitse olla kyseisen aiheen ammattilainen, mutta osaamista on hyvä olla sen verran, että voit vetää 1–1,5h kestävän verstaan muille. Verstasta ei tarvitse vetää yksin, voit myös hankkia mukaan yhden tai useamman vetäjäkaverin. Verstas voi olla toiminnallinen tai rakennettu keskustelutilaisuudeksi sinua kiinnostavan aiheen ympärille. Verstaan aihe voi liittyä esimerkiksi harrastukseesi tai muuhun osaamiseesi.

Haluaisitko tulla vetämään vertaisverstasta?
Käy jättämässä vertaisverstasideasi ja yhteystietosi oheiseen lomakkeeseen . Olemme sinuun yhteydessä!