UKK World Scout Moot 2025

Julkaisemme tällä sivulla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta täältä tai muualta nettisivuilta, laita meille viestiä!

Kysymykset on lajiteltu kategorioihin: Osallistuminen ja ilmoittautuminen, Leirimatkan hinta, Leirimatka ja oheismatka sekä Leirielämä Mootilla.

Osallistuminen ja ilmoittautuminen

K: Kuka voi osallistua Mootille?

V: Mootille voivat osallistua leiriläisinä kaikki leirin alkuun mennessä 18 vuotta täyttäneet. Leiriläiset ovat syntyneet 26.7.1999-25.7.2007, ja 25.7.1998  tai aiemmin syntyneet pääsevät osallistumaan leirille osana kansainvälistä palvelutiimiä (IST).

K: Voinko lähteä Mootille joukkueen ulkopuolella?

V: Et voi osallistua Mootille suomalaisena ilman joukkuetta, jos et ole osa Portugalin Mootin suunnittelutiimiä (Moot Planning Team).

K: Voiko evp-kaverini/ -puolisoni osallistua Mootille?

V: Valitettavasti Moot on tarkoitettu vain partiolaisille, joten osallistuakseen kaverisi/ puolisosi täytyisi liittyä Suomessa partion jäseneksi. Eli toki voi, jos hän liittyy partion jäseneksi ensin 🙂

K: Lippukuntani ei osallistu Mootille, enkä tunne ketään, joka lähtisi mukaan. Voinko silti itse ilmoittautua?

V: Ilman muuta! Ei meillä muillakaan välttämättä ole vanhoja kavereita mukana. Moot-joukkueeseen voi todellakin lähteä yksittäisenä partiolaisena.

K: Miksi Mootille ilmoittaudutaan jo vuotta aiemmin?

V: Leirin ilmoittautumisaikataulu on tullut järjestäjien puolelta. Tämän kokoluokan leirit vaativat sen verran paljon erilaista organisointia, varsinkin kun mukaan on tulossa osallistujia ympäri maailmaa, että hekin haluavat mahdollisimman hyvissä ajoin saada selville osallistujamäärän, jotta pääsevät lyömään lukkoon leirin järjestelyt.

Kesätyöt voivat aiheuttavat oman pohdintansa, mutta valitettavasti leirimatkalle ei ole mahdollista antaa kesätyötakuuta, koska sellaista ei ole järjestävän organisaation puolelta.

K: Voinko olla leirillä IST:nä, vaikka olen vielä osallistujaikäinen?

V: Valitettavasti et voi. Moot on viimeisiä mahdollisuuksia olla vielä leiriläisenä, joten kannattaa ottaa siitä kaikki ilo irti. IST:ksi ehdit vielä myöhemminkin!

K: Miksi IST:ien leiri on pidempi kuin osallistujien?

V: IST:ien odotetaan saapuvan aikaisemmin, koska heille järjestetään perehdytystä ja koulutusta pesteihinsä ennen varsinaisen leirin alkamista. Päivät eivät todennäköisesti ole täysiä vaan siinä saattaa olla hyvin aikaa tutustua myös kaupunkiin ja muihin partiolaisiin ennen leirin alkua. Vastaavasti leirin päättymisen jälkeen IST:ien odotetaan pysyvän leirillä pari päivää kauemmin, jotta voivat auttaa leirialueen purkamisessa. Leiriläisten poistuttua IST:eille järjestetään myös yleensä omat juhlat, jossa kiitetään leirin eteen annetusta panoksesta.

K: Voiko pyörätuolilla kulkeva osallistua Mootille?

V: Kyllä voi! Sillä voi olla tosin vaikutusta siihen, mihin aktiviteetteihin pystyy osallistumaan. Joukkueen johto käyttää myös jokaisen ilmoittautuneen kohdalla lopullista harkintaa osallistumismahdollisuudesta. Kenenkään osallistumista ei kuitenkaan voida estää ilman pätevää syytä.

Leirimatkan hinta

 K: Miksi leirimatka maksaa paljon?

V: Mootin leirimaksu koostuu varsinaisen leirimaksun lisäksi joukkueen yhteisistä kuluista, joita aiheutuu mm. leirimatkan markkinoinnista ja järjestelyistä, joukkueen ennakkotapaamisesta, sekä leirin Suomi-ohjelmasta ja muusta mahdollisesta joukkueen yhteisestä varusteistosta leirillä. Lisäksi kuluissa on mukana projektille laskettu riskivara, jolla pystytään reagoimaan matkan aikana tapahtuviin yllätyksiin.

Kansainvälisten leirien varsinaiset osallistumismaksut määritellään maailmanorganisaatiossa. Jokainen jäsenmaa kuuluu tiettyyn hintakategoriaan riippuen maan taloudellisesta asemasta. Varakkaimpien maiden osallistujat avustavat omalla osallistumismaksulla köyhempien maiden osallistujia leirille. Jokainen meistä siis tekee hyvää omalla leiriosallistumisellaan!

K: Miksi IST:n osallistumismaksu on alhaisempi kuin leiriläisen?

V: WOSM ja Portugalin Moot-organisaatio on vahvistanut IST:ille alhaisemman osallistumismaksun leirille kannustaakseen myös leiriläisiän ylittäneitä lähtemään tekemään Mootia. Halusimme tuoda tämän edun täysimääräisesti myös suomalaisille ja siten kannustaa myös yli 26-vuotiaita mukaan leirimatkalle.

Leirimatka ja oheismatka

K: Järjestetäänkö leirimatkan yhteydessä oheismatkaa?

V: Ei valitettavasti tällä kertaa. Toki voit harkita extra vapaan ottamista leirin yhteyteen ja suunnata esim. maatapitkin muualle Eurooppaan leirin jälkeen tai ennen!

Leirielämä Mootilla

K: Miten Mootilla majoitutaan?

V: Mootilla majoitutaan omissa teltoissa. Voit ottaa yhteisen teltan mukaan kaverisi kanssa, jos olette samassa vartiossa (eli myös leirin alkuosan samassa paikassa). IST:eille suosittelemme omia telttoja etenkin tilanteissa, joissa et pääse leirin alkuosan ajaksi kaverin kanssa samaan paikkaan pestiin.

K: Mootilla toimitaan kansainvälisissä vartioissa. Voinko toivoa kaverin kanssa samaan vartioon?

V: Tottahan toki! Samassa vartiossa voi olla enintään kaksi samasta maasta. Toiveet esitetään todennäköisesti talvella 2024-2025, ja vartion kokoonpanon saa tietää viimeistään loppu keväästä 2025.

K: Milloin ja miten IST-pesteihin hakeudutaan?

V: Vahvistamme tämän vastauksen projektin edetessä. Todennäköisesti ilmoittautumisessa pääsee jo toivomaan osa-aluetta ja kertomaan osaamisestaan, ja pestit vahvistetaan jonkin verran ennen leiriä. Kannattaa varautua pieneen epävarmuuteen pestien suhteen; kaikki selviää aikanaan.

K: Onko huonolla kielitaidolla järkevää lähteä mukaan reissuun?

V: Leirille osallistuu partiolaisia ympäri maailmaan ja luonnollisesti leiriläisten kielitaidon taso vaihtelee valtavasti. Mukaan voi hyvin lähteä heikommallakin englannin kielen taidolla, sillä kyse on lähinnä omasta asenteesta. Samassa vartiossa voi olla kaksi samasta maasta, mikä auttaa yleensä ymmärtämistä ja ymmärretyksi tulemista, kun tarvittaessa apua saa kaverilta omalla kielellään. Ja toisaalta, mikään ei kehitä kielitaitoa niin hyvin kuin sen käyttäminen oikeassa ympäristössä!

K: Mitä kieliä Mootilla käytetään?

V: Leirin pääkieli on yleensä englanti, jonka lisäksi infoja on myös espanjaksi ja ehkä ranskaksikin. Myös muita kieliä pääsee varmasti käyttämään, kun vaan etsii oikean maalaisia partiolaisia ja ryhtyy juttusille.