Vaalit ja vaikuttaminen eivät ole vain äänioikeutettujen juttu. Osallisuus ja demokratia kuuluvat ihan kaikille, ja jo sudenpentuikäisten kanssa voi käsitellä erilaisia aktiiviseen kansalaisuuteen liittyviä teemoja. Vaalipöllö-merkin avulla vaaleihin ja vaikuttamiseen tutustuminen on tehty helpoksi. Partio-ohjelmaan sisältyy paljon aktiviteetteja, joiden kasvatustavoitteena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Seurakuntavaaleja voit käyttää myös sisältönä partio-ohjelman aktiviteeteissa. Nämä on linkattu tämän sivun loppuun suoraan.
Kunnanvaltuusto vaikuttaa partiolaisten arkeen
Erityisesti meille tärkeä asiat, kuten lippukuntien saamat tuet, kolotilat, virkistysalueet ja monet muut, toteutuvat valtuustokauden aikana. Kuntien tärkeimmät tehtävät tulevat liittymään nuorisoon ja koulutukseen, kun sosiaali- ja terveysalan (sote-)uudistuksen myötä terveyspalvelut siirtyivät pois kuntien vastuulta.
Hyvinvointialuevaltuusto vaikuttaa partiolaisten arkeen
Hyvinvointialuevaltuustot päättävät sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä omalla hyvinvointialueellaan. Se siis päättää lähi terveyskeskuksesta, kouluterveyden huollosta ja esimerkiksi mielenterveyspalveluista.
Partio vaikuttaa yhteiskuntaan
On tärkeää, että partio näkyy ja kuuluu kuntien päätöksenteossa, jotta roolimme ja työmme nuorten parissa muistetaan. Vaikuttavaa ja näkyvää työtä halutaan tukea ja rahoittaa.
Partiolaiset kasvavat yhteiskunnallisesti aktiivisiksi
Yksi partion tavoitteista on kasvattaa yhteiskuntaan aktiivisia kansalaisia. Mikä onkaan parempi tapa kuin ryhtyä konkreettisesti vaikuttamaan lippukunnan toimintaedellytyksiin ja omaan lähiympäristöön? On tärkeää, että jokainen hahmottaa omat mahdollisuutensa vaikuttaa yhteiskuntaan niin vaaleissa ja kuin vaalien välillä.
Vaalipöllö-merkki
Kunta-ja hyvinvointialuevaaleissa pääsevät äänestämään ja ehdolle voivat asettua 18 vuotta täyttäneet.
Vaikka äänestäminen ei kaikkia lippukunnan jäseniä välttämättä koskekaan, voivat kaikki (ja erityisesti samoaja- ja vaeltajaikäiset) osallistua vaaliaktiviteettien tekemiseen. Vaalipöllö-merkin saa hihaansa tekemällä vaalipöllöä varten suunnitellut kokousillan tai vaalipassin.
Kangasmerkin voi käydä hankkimassa Scandinavian Outdoor Storesta.
Ohjeita vaalipöllön tekemiseen
Merkkiin kuuluvia tehtäviä voi tehdä milloin vain, mutta osa tehtävistä toimii vasta lähempänä kuntavaaleja, jotka järjestetään huhtikuussa 2025.
Vaalipöllön aktiviteetit löydät partio-ohjelma.fi -sivustolta.
Vaalipöllön lisäksi partio-ohjelma sisältää aktiviteetteja, joiden tekemisessä voitte hyödyntää kunta- ja aluevaaleja. Merkin tekemällä voitte toteuttaa myös näitä aktiviteetteja.
Tästä alta löydät näitä listattuna ikäkausittain. Partio-ohjelma.fi sivustolta löytyy näihin liittyen kyseisten aktiviteettien alta myös lisää valmiita suoritusvinkkejä.
Sudenpennut
Tunnistan kotikaupunkini tai -kuntani vaakunan – jälki
Osallistun kotipaikkakuntani tapahtumaan -jälki
Käymme tutustumassa kaupungin- tai kunnantaloon -jälki
Käyn vierailulla kotiseudullani toimivassa toisessa yhdistyksessä -jälki
Seikkailijat
Kunnan hallinto -aktiviteetti Itä-ilmansuunnassa
Tarpojat
Yhteiskunta -tarpon aktiviteetit, esimerkiksi:
Yhteiskunta-tarppo, vaikuttaminen-aktiviteetti
Majakkavaihtoehto: vaikuttaminen
Samoajat
Osana yhteiskuntaa osion kotikunnassa vaikuttamassa -aktiviteetti
Jos minä saisi päättää -paussi
Vaeltajat
Vaikuttaminen osion äänestäminen-aktiviteetti
Järjestövaikutaminen-aktiviteetti
Kuntavaikuttaminen-aktiviteetti
Vaalipöllö kuvan ja merkin on suunnitellut partion kuntavaaliryhmän Melina Weckman. Pääkuva: Toivo Laiho / Suomen Partiolaiset.