Europarlamenttivaalit

Vuoden 2019 europarlamenttivaalit toimitetaan kaikissa jäsenvaltioissa 23.-26.5.2019.

  • Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 26.5.2019.
  • Ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 15.-21.5. Ennakkoäänestys ulkomailla keskiviikosta lauantaihin 15.-18.5.
  • Euroopan parlamentti (EP) on yksi Euroopan unionin lainsäädäntöelimistä. EU-kansalaiset valitsevat sen jäsenet suorilla vaaleilla, jotka järjestetään kaikissa jäsenvaltioissa joka viides vuosi.
  • Suomesta valittavien EP:n jäsenten määrä vuoden 2019 vaaleissa on 14
  • Europarlamenttivaaleissa Suomi on yhtenä vaalipiirinä. Tämä tarkoittaa, että vaalien ehdokkaat ovat ehdokkaina koko maassa ja äänestäjä voi äänestää ketä ehdokasta tahansa.
  • Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa vain 39,1 % suomalaisista kävi äänestämässä. Se oli alle EU:n keskiarvon (42,6 %). Reilusti alle puolet suomalaisista halusi siis vaikuttaa siihen, ketkä EU:ssa päätöksiä tekevät.
Kuva: Milla Paloniemi 2019

Partio on mukana Tällä kertaa äänestän kampanjassa “Joudumme EU:ssa kohtaamaan monenlaisia haasteita muuttoliikkeestä ilmastonmuutokseen ja nuorisotyöttömyydestä tietosuojaan. Brexit-kansanäänestys taas osoitti, että EU ei ole peruuttamaton hanke. Demokratiakin näyttää olevan yhä enemmän uhattuna sekä periaatteessa että käytännössä, vaikka suurin osa meistä pitää sitä itsestäänselvyytenä.”

Lisätietoa Euroopan parlamentista 

Lue kokemuksia Euroopan nuorten parlamentin kokouksesta

Tule Nuorten eurovaalitapahtumaan Helsinkiin ke 8.5