Betlehemin rauhantuli

Betlehemin rauhantuli

Betlehemin Rauhantuli sytytetään Jeesuksen syntymäpaikalle rakennetussa kirkossa, jossa tuli on palanut yli 1000 vuotta.
Partiolaiset jakavat sitä eri puolille maailmaa. Itävallan partiolaiset noutavat tulen ja Itävallasta tuli matkaa entistä useampaan maahan.
Meillä tuli saapuu Turkuun marras-joulukuun vaihteessa ja siitä alkaa tulen levittäminen. Tavoite on luoda verkosto koko maahan, siksi olemme pyytäneet killoilta yhteyshenkilöitä.

Joka vuosi laaditaan viesti tulen mukaan.

Jo nyt meillä on kymmeniä, jos ei satoja tulen kuljettajia ja joukkoon mahtuu aina.

Betlehemin rauhantulta voi jakaa monissa paikoissa: partio- ja muut tapahtumat, seurakuntien tilaisuudet, palvelutalot, järjestöt, kunnan virastot, oma taloyhtiö, Itsenäisyys- ja Lucian päivä, joulumyyjäiset…
Tapoja on tuhansia.

Kynttilöitä ja lyhtyjä voi myydä, jotta kulkijat saavat sen mukaansa.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: tuija.arvola@gmail.com.

Betlehemin Rauhantuli 2019

Koordinaattori Tuikku Arvola, tammikuu 2020

Hiljaisena, tyynenä, rauhallisena yönä rahtialuksen kannella, perämiesten ja kapteenin valvonnassa, Betlehemin Rauhantuli saapui Suomen Turkuun perjantaina 22.11.2019. Partiotoimiston takapihalta se oli noudettavissa omiin lyhtyihin, aivan hiljaa. Viesti oli luettavissa sekä suomeksi että ruotsiksi. Noudin liekin useampaan lyhtyyn ja jaoin sitä jo samana iltana, siten, että ensimmäisenä vein sen vanhempieni haudalle.

Rauhantuli liikkuu laajalti Suomessa

Kuva Betlehemin rauhantulesta

Näin ollen Rauhanliekkiä saimme jaettua jo ennen 1. adventtia varsin laajalle eteläiseen Suomeen. Talvisodan syttymisestä oli kulunut 80 vuotta 30.11.2019, joten veteraanien ja lottien juhliin tuli myös Betlehemin Rauhantuli useilla paikkakunnilla, partiolaisten saattamana. Ainakin Tampereen Tammenlehväkeskuksen pihapihlajaan liekki jäi palamaan jouluun asti. Siitä huolehti kulttuurikuntouttaja.
Hoosianna-kirkoissa, lippukuntien lupauksenantotilaisuuksissa, myyjäisissä, itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa ja sankarihaudoilla Rauhantuli loisti lyhdyissä. Esim. Jyväskylässä Harjun portaiden kynttilöissä paloi Rauhantuli itsenäisyyspäivänä. Turussa Pyhän Katariinan kirkkoaukealla oli perinteiset myyjäiset, joiden tuloista osa tilitetään seurakunnan lähetystyöhön. Siellä partiolaisilla on jo monena vuonna ollut Rauhantulilyhdyt, joista on saanut muistokynttilöihin Rauhantulen vietäväksi haudoille.
Seurakunnissa laulettiin Kauneimpia Joululauluja kirkoissa ja muissa tilaisuuksissa, osittain myös kiltalaisten joulujuhlissa, joissa luonnollisesti Rauhanliekki valaisi osallistujia. Kuluneena vuonna seurakuntien verkkolehti, Lehteri, julkaisi Rauhantulesta pariin otteeseen tiedotetta. Täten tieto levisi ja uusia henkilöitä ilmoittautui mukaan liekinvartijoiksi useammalle eri paikkakunnalle: Salo, Perniö, Kirkkonummi, Nastola, Heinola, Mikkeli, Kuopio, Mustasaari, muutamia mainitakseni. Aktiivisten kiltalaisten osuus on merkittävää, sillä kiltalaiset kuljettavat pitkiä matkoja Rauhanliekkiä ja avoimesti tiedottavat toimivansa liekinvartijoina kotonaan tai ylläpitävät liekkiä mm. seurakuntatalojen läheisyydessä. Kiltalaiset yhdessä partiolaisten kanssa veivät Rauhantulen arkkipiispa Tapio Luomalle, Lapuan piispa Simo Peuralle sekä omien paikkakuntiensa vaikuttajille.
Joulun suuri juhla, aattona ja jouluyönä, on myös Betlehemin Rauhantulen huipentuma. Silloin useissa kirkoissa sytytettiin alttarikynttilät Rauhantulella ja lyhty oli esillä alttarilla. Jumalanpalvelusten jälkeen partiolaiset jakoivat liekkiä vastaanottajien omiin kynttiläkyhtyihin kirkoissa tai ulkopuolella, riippuen seurakuntien turvamääräyksistä. Jouluaattona hautausmailla ja sankarihaudoilla paloivat tuhannet rauhankynttilät kiitollisin muistoin aiemmille sukupolville. Myös jouluyön messuihin on vaelluksia, joihin saavuttiin rauhantulikynttilöiden kera mm. Kuopion seudulla.

SoMe-kynttilät

Tiedottaminen tapahtuu parhaiten sosiaalisen median kautta, siten, että lippukuntahuivi tai kiltahuivi on kuvassa mukana. Täten voin todeta, että meillä Suomessa aktiivisen SoMen myötä Rauhantuli jakautuu vuosittain yhä laajemmalle alueelle. Juuri Facebookista voi tarkistaa, missä tilaisuuksissa ja osoitteissa se on noudettavissa. Ainakin Turun, Porin, Jyväskylän ja Vaasan partiotoimistoilta Rauhantulen sai omiin lyhtyihinsä.
Jyväskylässä ilmestyvä sanomalehti, Keskisuomalainen, julkaisi Rauhantulesta laajan uutisoinnin. Muutamissa paikallislehdissä oli juttuja ja hartauksia, joissa Betlehemin Rauhantulesta kerrottiin. Yhteispohjoismainen viesti käsitteli arkipäivän rasismia. Sitä, miten me lokeroimme asiat ja ihmiset omiin mielikuviimme. Kuinka vaikeaa meidän on hyväksyä muulla tavoin ajattelua.
Lisäksi kuulin ja luin muutaman some-julkaisun, joissa oli hieman väljyyttä tosiasioiden suhteen. Se oli asia, jota käsiteltiin v. 2018 yhteispohjoismaisessa viestissä. Siis on tärkeää tarkistaa luotettavista lähteistä tietonsa.

Lepoa ja aktiivista partiointia kaiken ikäisten kanssa partion 110-vuotisjuhlavuonna
Meidän suomalaisten luottamus ja kunnioitus toisiamme kohtaan on ainutlaatuista, kun Rauhantulilyhdyt palavat pihoillamme. Tämä on asia, josta myös nuoret ja lapset ovat kiinnostuneita. Se on myös hieno hetki, kun pieni partiolainen saapuu noutamaan autonkuljettajansa kera liekin omalle pihalleen. Lapsi on syntynyt.

Toivomme Rauhantulen saapuvan Suomen Turkuun ennen 1. adventtia, jotta saamme kuljetettua sitä useammalle paikkakunnalle. Tämä on Euroopan partiolaisten tapahtuma, jota eri maissa toteutetaan kansallisella tavalla. Pohjoismaat toimivat yhdessä, kukin omalla tavallaan. Meillä Suomessa Rauhantulen päävastuu on Lounais-Suomen Partiopiirin kansainvälisellä jaostolla. SPYP jäsenet, kiltalaiset tukevat toimintaa mm. kuljettajina ja liekinvartijoina sekä vievät joulunajan tervehdyksiä eri paikkoihin ja eri henkilöille jouluun asti. Liekin mukana kulkee erilaisia sanomia, jonka voi lukea luovuttaessaan Rauhantulta eteenpäin.

Meille suomalaisille tärkein rauhanjuhla on itsenäisyyspäivä, jolloin koko kansa juhlii. Aamulla nostetaan liput salkoihin, saavutaan kirkkoihin, osoitetaan kiitosta ja kunniaa sankarihaudoilla, sytytetään sinivalkoisia kynttilöitä, annetaan partiolupauksia.
Rauhanliekkiä voi ja saa jakaa kaikenlaisissa tilaisuuksissa, mikäli tilaisuuden järjestäjä antaa luvan turvallisuusohjeiden mukaisesti. Kiltapäivillä Kuopiossa keväällä 2019 on kyselty jäseniltä, rakentaako Rauhantuli rauhaa? Kyllä! Niin YK:n kuin eri valtioiden ja järjestöjen tärkein tavoite on rauha.

Osallistuminen on aina vapaaehtoista, omiin aikatauluihin soviteltavaa ja turvallisesti toteutettavaa. Sää, tuuli ja liukkaankelin varoitukset on huomioitava. Jos on mahdollista, niin mieluiten päivällä valoisaan aikaan.

Lyhty on kuljetettava isossa metalliastiassa, kattilassa, isossa säilykepurkissa tai ämpärissä, jonka pohjalla on hiekkaa 5 cm. Lisätueksi voi asettaa isompia kiviä. Lyhty on tuettava kiinni kuljetusastiaan. Kuljetusastia on tuettava kiinni autoon. Farmarimalleissa saa metallisen eläinkuljetushäkin hyvin kiinnitettyä. Muutoin astia on jalkatilassa mieluiten takana toisen ihmisen vartioimana. Palopeite kannattaa pitää mukana. Auton turvatyynyt on hyvä huomioida. Auto kannattaa tankata etukäteen, sillä elävän tulen kanssa ei voi mennä huoltoasemalla tankkien läheisyyteen. Omalla paikkakunnalla lyhtyä voi kuljettaa jalan, potkukelkalla, potkulaudalla, rollaattorilla.

Kotipihalle kannattaa jättää toiseen lyhtyyn liekki palamaan. Siten liekin voi tarvittaessa sammuttaa paluumatkaa varten, erityisesti jos palaa iltapimeällä kotiin.

Myrskylyhty on hyvä, koska liekki on suljetussa tilassa. Siinä tapauksessa auton ikkunan tulee olla raollaan, koska lyhdyn polttoaine, petrooli on hengitettynä vaarallista ja se yleensä haisee ja aiheuttaa päänsärkyä. Öljykynttilät sammuvat herkästi. Lämpökynttilöitä eli tuikkuja ei saa käyttää, koska ne leimahtavat sydämen siirryttyä. Lasinen, hatullinen hautakynttilä sopii myös kuljetukseen metalliastiassa. Se lasi kestää kynttilän lämmön. Norjassa on kehitetty kynttilälyhty, joka soveltuu juuri tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Siihen pitää ostaa tietyt kynttilät. Niitä voi tilata SPYP/ Harriet Meinander tai Liv Aure-Ollin kautta suoraan Norjasta. Se lyhty sopii hyvin pitkille matkoille.

 

Yläkuva Juha Nurmi