Betlehemin rauhantuli

Betlehemin rauhantuli

Betlehemin Rauhantuli sytytetään Jeesuksen syntymäpaikalle rakennetussa kirkossa, jossa tuli on palanut yli 1000 vuotta.
Partiolaiset jakavat sitä eri puolille maailmaa. Itävallan partiolaiset noutavat tulen ja Itävallasta tuli matkaa entistä useampaan maahan.
Meillä tuli saapuu Turkuun marras-joulukuun vaihteessa ja siitä alkaa tulen levittäminen. Tavoite on luoda verkosto koko maahan, siksi olemme pyytäneet killoilta yhteyshenkilöitä.

Joka vuosi laaditaan viesti tulen mukaan.

Jo nyt meillä on kymmeniä, jos ei satoja tulen kuljettajia ja joukkoon mahtuu aina.

Betlehemin rauhantulta voi jakaa monissa paikoissa: partio- ja muut tapahtumat, seurakuntien tilaisuudet, palvelutalot, järjestöt, kunnan virastot, oma taloyhtiö, Itsenäisyys- ja Lucian päivä, joulumyyjäiset…
Tapoja on tuhansia.

Kynttilöitä ja lyhtyjä voi myydä, jotta kulkijat saavat sen mukaansa.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: tuija.arvola@gmail.com.

SoMe-kynttilät

Tiedottaminen tapahtuu parhaiten sosiaalisen median kautta, siten, että lippukuntahuivi tai kiltahuivi on kuvassa mukana. Täten voin todeta, että meillä Suomessa aktiivisen SoMen myötä Rauhantuli jakautuu vuosittain yhä laajemmalle alueelle. Juuri Facebookista voi tarkistaa, missä tilaisuuksissa ja osoitteissa se on noudettavissa.

Betlehemin Rauhantulen Facebook-sivut.

Betlehemin Rauhantulen Facebook-ryhmään tästä.

Betlehemin Rauhantulen mukana kulkevan yhteispohjoismaisen rauhanviestin löydät suomeksi.

Betlehemin Rauhantulen mukana kulkevan yhteispohjoismaisen rauhanviestin löydät ruotsiksi.

Toivomme Rauhantulen saapuvan Suomen Turkuun ennen 1. adventtia, jotta saamme kuljetettua sitä useammalle paikkakunnalle. Tämä on Euroopan partiolaisten tapahtuma, jota eri maissa toteutetaan kansallisella tavalla. Pohjoismaat toimivat yhdessä, kukin omalla tavallaan. Meillä Suomessa Rauhantulen päävastuu on Lounais-Suomen Partiopiirin kansainvälisellä jaostolla. SPYP jäsenet, kiltalaiset tukevat toimintaa mm. kuljettajina ja liekinvartijoina sekä vievät joulunajan tervehdyksiä eri paikkoihin ja eri henkilöille jouluun asti. Liekin mukana kulkee erilaisia sanomia, jonka voi lukea luovuttaessaan Rauhantulta eteenpäin.

Meille suomalaisille tärkein rauhanjuhla on itsenäisyyspäivä, jolloin koko kansa juhlii. Aamulla nostetaan liput salkoihin, saavutaan kirkkoihin, osoitetaan kiitosta ja kunniaa sankarihaudoilla, sytytetään sinivalkoisia kynttilöitä, annetaan partiolupauksia.
Rauhanliekkiä voi ja saa jakaa kaikenlaisissa tilaisuuksissa, mikäli tilaisuuden järjestäjä antaa luvan turvallisuusohjeiden mukaisesti. Kiltapäivillä Kuopiossa keväällä 2019 on kyselty jäseniltä, rakentaako Rauhantuli rauhaa? Kyllä! Niin YK:n kuin eri valtioiden ja järjestöjen tärkein tavoite on rauha.

Osallistuminen on aina vapaaehtoista, omiin aikatauluihin soviteltavaa ja turvallisesti toteutettavaa. Sää, tuuli ja liukkaankelin varoitukset on huomioitava. Jos on mahdollista, niin mieluiten päivällä valoisaan aikaan.

Lyhty on kuljetettava isossa metalliastiassa, kattilassa, isossa säilykepurkissa tai ämpärissä, jonka pohjalla on hiekkaa 5 cm. Lisätueksi voi asettaa isompia kiviä. Lyhty on tuettava kiinni kuljetusastiaan. Kuljetusastia on tuettava kiinni autoon. Farmarimalleissa saa metallisen eläinkuljetushäkin hyvin kiinnitettyä. Muutoin astia on jalkatilassa mieluiten takana toisen ihmisen vartioimana. Palopeite kannattaa pitää mukana. Auton turvatyynyt on hyvä huomioida. Auto kannattaa tankata etukäteen, sillä elävän tulen kanssa ei voi mennä huoltoasemalla tankkien läheisyyteen. Omalla paikkakunnalla lyhtyä voi kuljettaa jalan, potkukelkalla, potkulaudalla, rollaattorilla.

Kotipihalle kannattaa jättää toiseen lyhtyyn liekki palamaan. Siten liekin voi tarvittaessa sammuttaa paluumatkaa varten, erityisesti jos palaa iltapimeällä kotiin.

Myrskylyhty on hyvä, koska liekki on suljetussa tilassa. Siinä tapauksessa auton ikkunan tulee olla raollaan, koska lyhdyn polttoaine, petrooli on hengitettynä vaarallista ja se yleensä haisee ja aiheuttaa päänsärkyä. Öljykynttilät sammuvat herkästi. Lämpökynttilöitä eli tuikkuja ei saa käyttää, koska ne leimahtavat sydämen siirryttyä. Lasinen, hatullinen hautakynttilä sopii myös kuljetukseen metalliastiassa. Se lasi kestää kynttilän lämmön. Norjassa on kehitetty kynttilälyhty, joka soveltuu juuri tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Siihen pitää ostaa tietyt kynttilät. Niitä voi tilata SPYP/ Harriet Meinander tai Liv Aure-Ollin kautta suoraan Norjasta. Se lyhty sopii hyvin pitkille matkoille.

Tietoa Betlehemin Rauhantulesta.

Lounais-Suomen Partiopiirin uutinen Rauhantulen saapumisesta.

 

Yläkuva Juha Nurmi