Ohjelmauudistus 2028
Partio-ohjelma on partion ydin, sillä sen avulla pyritään saavuttamaan partion kasvatustavoitteet. Ohjelmauudistus 2028 on laaja viiden vuoden hanke, jossa partion toimintaa päivitetään vastaamaan paremmin nykypäivän tarpeita.
Ohjelmauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa uudistettiin koko partiokasvatuksen perusta. Vuonna 2024 tehtiin taustatyötä ja päätöksiä, jonka päälle partio-ohjelma rakentuu seuraavina vuosina.
Ennen päätösehdotusten muodostamista partiolaisia ja huoltajia osallistettiin laajasti esimerkiksi kyselyin, tapahtumissa ja raatitoiminnalla. Tavoitteena on ollut rakentaa ohjelma, joka pohjautuu vahvasti harrastajien tarpeisiin ja näkemyksiin.
Kohderyhmän ikä nousi 25 vuoteen
Partion on lasten ja nuorten harrastus, jota aikuiset tukevat. Partion virallisen kohderyhmän ikä oli aiemmin 7–22-vuotiaat, mutta se nousi loppuvuodesta 22 vuodesta 25 vuoteen.
Kohderyhmä tarkoittaa, että sen ikäisille lapsille ja nuorille on määritelty kasvatustavoitteet, jotka saavutetaan toteuttamalla eri ikäkausille jaettua partio-ohjelmaa. Partioon voi osallistua huoltajan kanssa jo alle kouluikäisenä perhepartiolaisena, eikä yläikärajaa harrastamiselle ole. Partio on harrastus kaikenikäisille.
Kohderyhmän iän nosto mahdollistaa nuorille aikuisille kolme vuotta lisää aikaa toteuttaa omaa partio-ohjelmaa; he eivät ole vain ohjaajia tai järjestäjiä, vaan voivat osallistua vaeltajaohjelmaan. Uudistus huomioi sen, että nuorten aikuisten elämään kuuluu usein muutoksia, kuten muutto opiskelupaikkakunnalle. Tavoitteena on, että partio pysyisi mukana myös näissä elämänvaiheissa. Kun vaeltajaohjelman kesto pitenee, partiossa voi oppia yhä enemmän työelämässäkin tarvittavia taitoja ja näin partio voi tukea nuoren kasvua itsenäiseen elämään.
Kasvatustavoitteisiin lisää vaatimustasoa
Jokaiselle partion ikäkaudelle on määritelty kasvatustavoitteet, jotka saavutetaan partio-ohjelmaa tekemällä. Uudet kasvatustavoitteet on kuvattu suhteessa itseen, toisiin, yhteiskuntaan ja luontoon. Aiempi suhde ympäristöön muutettiin suhteeksi luontoon, jotta luonnon merkitys korostuu tasapainoisen ja kestävän elämäntavan perustana.
Kasvatustavoitteita on päivitetty kunnianhimoisemmiksi erityisesti kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun osalta. Tavoitteissa on vahvistettu myös mielen hyvinvointiin, tunnetaitoihin, luonnon monimuotoisuuteen, yhteiskunnalliseen osallistumiseen sekä digitaalisuuteen liittyviä teemoja.
Uusi partiomenetelmä käyttöön – elämykset osaksi kasvatusta
Partiomenetelmä on partiolle valittu kasvatuskeinojen kokonaisuus, joka tekee partiosta juuri partion. Partiomenetelmä koostuu yhdeksästä osasta, joista kaikki ovat yhtä tärkeitä. Osia muokattiin, jotta lopputulos olisi ajanmukainen ja helposti ymmärrettävä.
Entisen kahdeksan osan lisäksi menetelmään lisättiin yhdeksäntenä osana elämyksellisyys. Sillä halutaan korostaa, että partion tulee olla mukava harrastus ja vastapainoa opiskelulle ja työnteolle. Elämys tarkoittaa eri-ikäisille erilaisia asioita ja elämys voi olla suuri tai pieni.
Partiomenetelmän osat ovat:
- Toiminta luonnossa
- Tekemällä oppiminen
- Aikuinen tuki
- Lupaus, tunnus ja ihanteet
- Symboliikka
- Ryhmässä toimiminen
- Oma partiopolku
- Elämyksellisyys
- Hyvän tekeminen
Uusi partio-ohjelma nousee taidoista
Partiossa opitaan laajasti taitoja. Jopa niin laajasti, että taitojen nimeäminen on hankalaa. Ohjelmauudistus-projekti tunnisti ja nimesi vuonna 2024 yhdeksän taitoaluetta.
Taitoalueet ovat laajoja ja jokainen niistä sisältää lisäksi useita sisältöjä, jotka jakautuvat vielä pienempiin ja konkreettisempiin taitoihin. Näin varmistetaan, että kun puhutaan taidoista tai taitoalueista, puhutaan samansuuruisista asioista. Esimerkiksi luonto-taitoalueen yhtenä sisältönä voi olla retkeily ja sen alla olevana taitona tulenteko.
Vuosina 2025–2026 luodaan uuden ohjelman rakenteet ja johtamisjärjestelmä, sekä rakennetaan niiden päälle itse partio-ohjelma. Uusi partio-ohjelma otetaan käyttöön vuonna 2027. Kaikissa ikäkausissa opitaan kaikkia taitoalueita, mutta niitten painopiste voi vaihdella. Uusien sisältöjen rinnalla säilytetään myös nykyisen ohjelman toimiviksi todetut aktiviteetit.
Teksti: Reetta Siltanen