Tietoa matkustamisesta

Hienoa, että olet kiinnostunut lähtemään mukaan Roverwaylle Norjaan! 

Laiva- ja lentoliput ovat jo myynnissä, joten heti kun tiedät lähteväsi mukaan, kannattaa aloittaa matkojen suunnittelu. Mitä aiemmin varaat matkat, sitä halvemmalla todennäköisesti saat ne. Kannattaa kuitenkin huomioida matkoja suunnitellessa ja varatessa, että lopulliset polkukohteet tiedetään vasta helmikuussa. Menomatkan tarkkaa päätepistettä ei siis vielä ole tiedossa hetkeen, mutta paluumatkan voi varata hyvissä ajoin Stavangerista Suomeen. 

Stavangerista on useita päivittäisiä lentoja Osloon ja muille Norjan lentokentille (esim. Trondheim, Bergen, Kristiansand), joilta polut saattavat alkaa. Kentältä on useita suoria lentoyhteyksiä Euroopan kaupunkeihin, mm. Tukholmaan. Lennot ovat yleensä varattavissa hyvissä ajoin. Seuraavat lentoyhtiöt operoivat kentällä: Norwegian, SAS, Widerøe, airBaltic, DAT, Lufthansa, KLM, Loganair, PLAY ja Wizz. Lisätietoa lentokentästä löydät täältä.  

Norjan läheinen etäisyys Suomeen houkuttelee harkitsemaan maa- ja meriteitse matkustamista.

Junamatkustaminen on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Junia Stavangerin ja Oslon välillä kulkee muutamia päivässä ja junamatka kestää 7,5–10 tuntia. Junamatkoja on mahdollista varata 60–90 päivää ennen matkaa Vy. Junalipun hinta on noin 1200 NOK (elokuu 2023). 

Bussivuoroja Stavangerin ja Oslon välillä kulkee myös muutamia päivässä. Bussimatkan kesto on nopeimmillaan noin 8,5 tuntia. Myös bussiliput ovat varattavissa 60–90 päivää ennen matkaa joko NOR-WAY tai Lavprisekspressen.  Bussilipun alkaen-hinta on 400 NOK (elokuu 2023). 

Oslosta Tukholmaan on useitakin juna- ja bussiyhteyksiä päivässä. Tukholmasta Turkuun ja Helsinkiin puolestaan pääsee kätevästi laivalla. Laivayhteyksiä voi varata esimerkiksi VikingLinen ja Tallink/SiljaLinen kautta.

Roverwayllä osallistujilla (leiriläiset ja palveluleiriläiset) on mahdollisuus tehdä matkoista täysin itsensä näköiset, sillä ne saa suunnitella itse!


Matkustamisen hiilijalanjälki 

Norjan leiriorganisaatio on tehnyt laskelmia eri matkustustapojen hiilijalanjäljestä. Lukemat ovat arvioita. Tässä muutamia esimerkkejä:  

Lentokone: 
Stavanger-Oslo: 52,4 kg CO2 per henkilö 

Juna: 
Stavanger-Oslo:12 kg CO2 per henkilö 

Bussi: 
Stavanger-Oslo: 38 kg CO2 per henkilö