Yleinen

10 johtamisvinkkiä sallivampaan lippukuntaan

Usein ajatellaan, että ensin pitäisi muuttaa asenteet ja sitten vasta toiminta.  Kannatan etenemistä toisinpäin. Sallivamman ja avoimemman lippukunnan rakentaminen kannattaa aloittaa siitä, mikä partiossa osataan hyvin: toiminnasta. Ihmiset nimittäin menevät todella nopeasti sumppuun, kun heille sanotaan että heidän pitäisi ajatella toisella tavalla. Arvojen kyseenalaistaminen kyseenalaistaa helposti koko ihmisen olemassaolon. 

Sen sijaan että sukelletaan puhumaan arvoista ja asenteista, kannattaa johtajana ruveta toimimaan avoimella ja luottavaisella tavalla. Se ei ole vaikeaa. Kun teemme asioita uudelle tavalla, myös asenteemme muuttuvat. Alla kymmenen yksinkertaista tapaa rakentaa lippukuntaa, johon kaikki ovat tervetulleita. 

1. Näytä.

Jaa vähemmän esitteitä ja tee enemmän nuotiokahvia. Partion suurin voima on tekemisessä. Yhdessä voidaan tehdä halkoja tai kävellä metsässä silloinkin, kun yhteisiä sanoja on vain kourallinen. 

2. Mene käymään.

Laita partiohuivi kaulaan ja mene käymään moskeijassa, erityiskoulussa, lastenkodissa tai vastaanottokeskuksessa. Voit myös kutsua heitä kylään.  

3. Tarjoa ruokaa.

Ruuassa on paljon voimaa. Edes kahvi, tee tai vaikka puolikas banaani viestittää, että arvostan yhteistä aikaamme. Mandariinin kuoriminen myös antaa hermostuneille käsille jotain tekemistä, kun miettii että mitä seuraavaksi sanoisi. 

4. Tarkista, että ymmärsit oikein.

Mitä monimuotoisempi porukka on, sitä useammin tapahtuu väärinymmärryksiä. Hyvä tapa varmistaa ymmärtäneensä on sanoa:”Ymmärsinkö oikein, että se mitä tarkoitit oli…” Lähes aina toinen haluaa tarkentaa tai vaikka vain hiukan korjata. Vaikka keskustelu näin on hitaampaa, se johtaa sitoutumiseen ja ymmärrykseen. 

5. Varmista moniäänisyys.

Varmista, että muutama äänekäs ei päätä porukan mielipidettä. Hyvä tekniikka on pyytää jokaista miettimään asiaa ensin minuutin verran ja kirjoittamaan ajatuksensa lapulle. Seuraavaksi käydään kierros, jossa jokainen kertoo mielipiteensä. Keskustella ja kommentoida saa vasta sen jälkeen, kun kaikki ovat puhuneet. Tämä varmistaa, että ensimmäiseksi puhuva ei määritä sitä mistä puhutaan. Johtajana tehtäväsi on myös varmistaa, että kaikki pääsevät ääneen. Voit omalla toiminnallasi rohkaista joitakin puhumaan tai kehua aremman ihmisen näkökulmaa asiaan. Voit myös käyttää netistä löytyviä edullisia tai ilmaisia äänestystyökaluja (esim. Pollev, GoogleForms) koko porukan näkemysten kartoittamiseen ennen ja jälkeen keskustelun. 

6. Sovi pelisäännöt.

Lähes jokaisella nuorisotalolla Suomessa on kirjoitettu säännöt nuorten kanssa. Sopimalla säännöt yhdessä koko porukan kanssa niihin suhtaudutaan yhteisenä sopimuksena eikä jonkun mielivaltana. Yhteisiä sääntöjä vastaan kapinoidaan vähemmän. Kun säännöistä on keskusteltu, ryhmän jäsenet ymmärtävät miksi esimerkiksi kiltteys toisia kohtaan on tärkeää. 

7. Kysy, kun et tiedä tai et ole varma.

Harva suomalainen luterilainen loukkaantuu, jos häntä pyydetään kertomaan perheensä joulunvietosta. Sama pätee myös muihin kulttuureihin ja uskontoihin. On parempi kysyä kuin teeskennellä tietävänsä. Kysyminen vammaisuudesta, uskonnosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta ei ole loukkaavaa, jos asenne on utelias. Usein kun yksi uskaltaa kysyä, selviää että eivät muutkaan tienneet. 

8. Siirrä pöytä sivuun.

Järjestä tuolit rinkiin ja vie pöytä sivuun. Tai kokoa porukka istumaan nuotion ympärille. Ihmiset ymmärtävät toisiaan paljon tarkemmin silloin, kun kaikki näkevät kaikkien kasvot. Pöydän takana on helppo jurnuttaa. 

9. Palkitse rohkeudesta.

Jos lippukunnassa palkitaan vain onnistumisista, syntyy helposti virheiden välttelyn kulttuuri. Kehu ja kannusta niitä, jotka uskaltavat yrittää jotakin uutta silloinkin kun se ei onnistu. Jaa kehuja julkisesti ja kahden kesken.  

10. Anna jokaisen määritellä itsensä.

Älä pakota homonuorta kaapista tai pyydä musliminuorta kertomaan ryhmän edessä uskonnostaan. Älä automaattisesti oleta, että jokaisella on kotona eri sukupuolta olevat vanhemmat tai kaksi vanhempaa. Älä oleta, että kaikki lähtevät kesälomalla ulkomaille. Anna jokaisen itse päättää, kuka on ja millä hatulla on porukassa mukana. 

 


Tommi Laitio on Helsingin kaupungin kulttuurin- ja vapaa-alan toimialajohtaja ja partion 100 uutta tapaa -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja.

100 tapaa tehdä avoimempaa partiota -oppaasta löydät lisää vinkkejä toiminnan kehittämiseen!