Yleinen

40 vuotta yhdessä kisanneen partiotaitojen kisavartion hitsaa yhteen hyvä yhteishenki, hurtti huumori ja raikuva laulu

Lappilaisen Napapiirin Tyttöjen kilpailuvartio Napojen pelko on kisannut yhdessä partiotaitokisoissa jo 40 vuotta. Syyskuun lopussa naiset viettivät kisavartionsa 40-vuotisjuhlia, partiotaitokisoissa tietenkin.

Kirsi “Kiku” Lantto, Tiina Rasi ja Heini Pasanen aloittivat kilpailun partiotaitokisoissa vuonna 1978, jolloin he kisasivat sinisessä sarjassa nelihenkisenä vartiona.

Kirsi ”Kiku” Lantto, Tiina Rasi ja Heini Pasanen muodostavat kisavartio Napojen pelon, joka on kisannut yhdessä jo 40 vuoden ajan.

Vaikka Napojen pelon jäsenet asuvat nykyään eri maissa, on heistä edelleen hauskaa kisata yhdessä.  Lantto toimii nykyään Lapin Partiolaisten piirinjohtajana, Rasi asuu Hollannissa ja Pasanen Sveitsissä.

“Meillä on oma Whatsapp-ryhmä, jossa ryhdytään suunnittelemaan seuraavia kisoja hyvissä ajoin”, Pasanen kertoo.

Vartio kokoontui 40-vuotisjuhlakisaansa Tampereelle, jossa kisattiin partiotaitojen Mökkitiä-suomenmestaruuskisat syyskuun lopussa.  SM-kisoihin he pääsivät itseoikeutetusti Lapin viime vuoden piirinmestareina. Lapin piirikisojen kisaseita, pieni poro, on voitettu joka vuosikymmenellä.

“Tärkeintä ei ole voitto, vaan murskavoitto. Tai sitten hyvät selitykset”, naiset kertovat motostaan.

Juhlakisoihin otettiin mukaan lättytaikinaa ja kynttilät. Lätyistä koottiin kakku, jonka päälle laitettiin kynttilät. Lisäksi synttäreitä juhlistamassa oli sädetikkuja ja ilmapalloja, kuten kunnon synttäreillä pitää olla.

Yhteishenki kantaa läpi vuosien

Hyvä vartiohenki ja hurtti huumori pitää Napojen pelon yhdessä.

“Ei syytellä toisiamme ja huumorilla ratkaistaan ongelmatilanteet”, Pasanen kertoo.

Kisavartiolla on tietenkin omat tunnuksensa, kuten käsineulotut pipot ja kynsikkäät sekä anorakit ja itse tehdyt housut. Kisa-asujen lisäksi Napojen pelon tunnistaa raikuvasta laulusta.

“Me aina lauletaan ja meidän tulo rasteille kuullaan jo kaukaa”, Rasi kertoo.

Vartio on aikojen saatossa hitsautunut hyvin yhteen, ja kaikille löytyvät omat roolinsa. Rasi toimii vartion suunnistajana, Pasanen on vartiohengen ylläpitäjä. Pasasen vastuulla on myös ensiapu ja yhteiskunnalliset asiat. Kätevyystehtävät ovat puolestaan Rasin ja Lanton heiniä.

“Kun tehtäväkäsky saadaan käteen, tiedetään heti mitä ruvetaan tekemään. Ei siinä tarvitse edes sanaa vaihtaa”, Lantto sanoo.

Kisakommelluksilta ei olla vältytty

Yksi hauskimmista porukan muistoista on Pasasen saaminen eräisiin piirin kisoihin. Hän ei ehtinyt Sveitsissä lennolleen, mutta perhe päätti, että hänet täytyy saada mukaan kisoihin. Lopulta Pasanen liittyi mukaan porukkaan yörastilla.

Lantto kertoo, että kisavartiolla on ollut monta vuotta käytössä sama loue.

Kerran vartio eksyi kokonaan pois kartalta.

“Lopulta kysyttiin eräältä vastaantulijalta missä oltiin ja hän osoitti, että tuolla. Sitten vaan suunnistettiin takaisin kartalle”, naiset kertovat.

“Aina eksytään, aina löydetään takaisin.”

Kisavartion mieleen on jäänyt erityisen hyvin myös eräiden piirikisojen yörastin tehtävä. Vartiolle annettiin elävä kana, joka piti teurastaa ja kokata.

“Grillattiin sitä melkein koko yö ja hyvää siitä tuli”, naiset kertovat.

Kisavartio ei aio lopettaa kisailua partiotaidoissa vielä pitkään aikaan.

“Tullaan varmaan kisoihin, kun on keksitty suorollaattorit”, naiset naurahtavat.