Jäsenhankinta

Jonoista asiaa

SP:n puheenjohtajalla Hillalla on tärkeää asiaa jonoista

Meillä on tällä hetkellä jonossa partioon 1500 lasta ja nuorta. Miten saisimme yhdessä nuo 1500 mukaan partioon sen sijaan, että he odottavat kuukausia tai jopa vuosia Kuksan listoilla? Lippukunnan jäsenrekisterinhoitaja näkee Kuksasta oman lippukuntansa jonotilanteen, kannustan jokaista lippukuntaa tsekkaamaan viimeistään nyt miltä oma saldo näyttää!

Lippukunnan jonotilanteen ja lopettaneiden läpikäyminen on hyvä idea myös jokaiseen hallituksen kokoukseen. Usein ratkaisu siihen, että voidaan tarjota partioharrastus vielä parille tyypille saattaa olla yllättävänkin simppeli!

Vaikka kaikkien jonottajien mukaan ottaminen ei aina ole mahdollista, tässä muutama ajatus siitä, mitä sen jonon kanssa voisi tehdä:

  • Onko oikeasti niin, että jokainen ryhmä on ihan täynnä? Eikö sinne mahtuisi vielä yksi? Onko joku ehtinyt jo lopettaa elokuun jälkeen ja vapauttaa paikan? Voisiko lapsi mennä itseään vuoden tai pari nuorempien/vanhempien ryhmään?
  • Voisitteko te perustaa toisen lauman? Vinkki elävästä elämästä: Kokenut laumanjohtaja ottaa kaverikseen 2 sudenpentujen vanhempaa vetämään ryhmää ja luotsaa heitä läpi vuoden. Ensi vuonna nämä vanhemmat jatkavat omillaan ja konkari nappaa jälleen uuden lauman kahden uuden vanhemman kanssa. Johtajia voi olla vaikea saada, mutta voisiko tänä syksynä kokeilla uutta systeemiä, jossa sama johtajapari vetää kahdelle eri laumalle vuoroviikoin kokouksia? Retket ja muut tapahtumat sitten yhteisesti. Tai niin, että kahdella laumalla on samana iltana putkeen tunnin kokoukset?
  • Ai teillä on jo kaksi uutta laumaa, no entä kolmas? Katto ja seinät voivat tulla vastaan, mutta voisivatko kokoukset ollakin arkena jo klo 15-17 välillä (Islannissa näin on muuten lähes aina) tai viikonloppuaamuisin? Jos kerran kolo on täynnä, voi lisäkolo olla tarpeellinen muutenkin. Uuden kolon hankinta voi olla hetken verran vaivalloinen puserrus, mutta tarjoaa lisätilaa ja mahdollisuuksia enemmälle toiminnalle. Lisäksi sijainti voi tuoda ihan uuden asuinalueen lapset ja nuoret partion piiriin.
  • Jos jonottajat eivät vieläkään mahdu teille, niin mitä jos kysyisi naapurilippukunnalta? Eihän olla mustasukkaisia ja omita jonottajia? Tärkeintä on kuitenkin että se lapsi saa uuden harrastuksen itselleen eikä se, että lippukunnan oma saldo näyttää mahdollisimman hyvältä.

Muista, että kaikkiin jonottajiin on syytä olla yhteydessä! Kerro tilanne, eli toivota tervetulleeksi tai pahoittele, että tällä hetkellä mukaan ei mahdu, ja lupaa palata asiaan. Huoltajalle kannattaa aina mainita mahdollisuudesta tulla aikuisenakin mukaan. Muista myös, että edustat partiota, pidä siis pieni asiakaspalvelija kainalossa.

-Hilla Ruohola, Suomen Partiolaisten puheenjohtana

"Kesän lopussa tuosta 1500 lapsesta 65 oli jonossa meidän lippukuntaan. Tilanne oli aika tyypillinen: johtajia yhdellekään uudelle laumalle ei ollut, hädin tuskin saatiin kevään jälkeen vanhatkaan ryhmät pyörimään johtajien lähdettyä armeijaan/opiskelemaan/ulkomaille.

Otettiin syksyn alussa hyvin systemaattinen lähestymistapa jonotuslistaan: kontaktoitiin jokainen jonossa oleva ja pyydettiin vastaukset vielä erilliseen Google Formiin, jossa kysyttiin mm. sopivista kokousajoista, kaveritoiveista ja siitä, olisi vanhemmilla alustavasti kiinnostusta lähteä vetämään ryhmään. Näitä "alustavia" mahdollisuuksia osallistua joka toinen viikko / joka viikko tuli tosi monta loppupeleissä, vaikka sähköpostitiedusteluissa yksikään ei ollut osoittanut kiinnostusta. Avainsanat taisivat olla "joka toinen viikko" ja alustavasti.

Sitten pidettiin vanhempainilta, jossa käytin uusien ryhmien tilanne läpi. Henkilökohtaisesti tapaaminen takasi sen, että 13 "alustavasti" kiinnostuneesta 11 päätyi lopulta johtamaan ryhmää – vaikka ensimmäisiin "tarvitsemme johtajia" -viesteihin kukaan ei ollut reagoinut. 🙂

Totta kai tämä vaatii aika paljon lpk:n johtajistolta, että osataan laatia perehdytys ja saada ryhmät pyörimään vanhempien voimin.

Lopputuloksena saatiin 2 uutta sudarilaumaa, noin 10 uutta jäsentä vanhoihin ryhmiin ja noin 10 poistettua jonosta vanhentuneina jäsenhakemuksina. Jonoon jäi reilu 10, mutta ainakin itse ajattelen, että pieni jono on hyvä merkki – jonottomuus kertoo siitä että ryhmissä olisi tilaa, mutta lapsia ei löydy. Nyt jonkun lopettaessa saadaan heti joku tilalle ja ryhmät pysyy elinvoimaisina."

- Ville Vuorenmaa, Mankkaan Eräsudet


Artikkelikuva Miska Loimaala, Hillan kuva Jaana Hopeakoski