Yleinen Kestävästi partiossa

Kestävästi partiossa -avustus innosti lippukuntia ympäristötalkoisiin 

Vuonna 2022 partiolippukunnille avautui uusi mahdollisuus kehittää toimintaansa vastuullisemmaksi. Ilmattaren tukemasta Kestävästi partiossa -rahastosta oli mahdollista hakea tukea projekteihin, jotka pienensivät lippukunnan hiilijalanjälkeä tai vähensivät muita toiminnasta syntyviä ympäristöhaittoja. 14 lippukuntaa ryhtyi tuumasta toimeen, haki ja sai rahallista tukea oman idean toteuttamiseen.   

Telttojen ja kolojen kunnostusta sekä aurinkopaneeleja 

Saaduilla avustuksilla lippukunnat kunnostivat tilojaan ja kalustoaan. 

Mäntsälän Metsäkävyt järjestivät saamallaan avustuksella telttojenkorjaustalkoot, joissa lippukunnan telttoja kyllästettiin ja reikäiset teltat paikattiin. Jatkona hankkeelle lippukunnan viikkotoimintaryhmät haastettiin korjaamaan joko lippukunnan yhteistä omaisuutta tai partiolaisten omia varusteita. 

“Haastoimme vuonna 2022 kaikki ryhmät korjaamaan jotakin vanhaa yhteiseksi hyväksi. Haaste jatkuu edelleen. Ikäkaudesta riippuen kohde on voinut olla kämpän käpytunnuksen kunnostaminen tai vaikka ämpäritelineen tuunaus,” Kertoo Emilia Launonen Mäntsälän Metsäkävyistä. 

Yöveden Waeltajat Mikkelissä puolestaan halusivat asentaa kämpälleen aurinkoenergiapaneelit. Osaava paneelien asentaja löytyi kätevästi partiolaisten huoltajista. Aurinkopaneelien tuottaman energia on sen jälkeen korvannut uusiutumattomat energialähteet kokonaan.  

“Projektista opittiin paljon, ja tullaan oppimaan vielä paljon lisää tulevaisuudessa, Anni Alanko Waeltajista kertoo. “Monet, erityisesti nuoremmat partiolaiset saattavat saada ensikosketuksen uusiutuvaan energiaan käytännössä, ja tämä itsessään luo varmasti jo muistoja ja uusia kokemuksia. Johtajisto taas oppi projektin myötä erityisesti tekniikkaa ja miten sitä voidaan hyödyntää. Toisaalta me kaikki huomaamme projektin myötä sen, miten tärkeää sähkö on ja kuinka paljon sitä oikeasti tarvitaan.”

Hae tukea omalle kestävän kehityksen projektille! 

Rahaa ympäristötekoihin on jaossa Kestävästi partiossa -rahastossa myös kuluvana vuonna. Tukea myönnettäessä suositaan projekteja, jotka ovat vaikuttavia, uudistavia, pitkävaikutteisia ja jotka jäisivät toteutumatta ilman rahoitusta. 

Apurahalle on kaksi hakuaikaa vuonna 2023. Ensimmäinen hakuaika on 1.3.-30.3.2023. Rahoitusta on vuoden aikana jaossa yhteensä 10 000 euroa. Yksittäisten projektien maksimirahoitus on 500 euroa. Rahastohaku on avoin kaikille lippukunnille, lippukunnalla ei siis tarvitse olla Kestävästi partiossa -tunnusta. Myös samoaja- ja vaeltajaryhmät voivat hakea tukea oman projektinsa toteuttamiseen.