Yleinen Pestien tuki

Ketä sinä voisit kuunnella tänään?

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10. Päivän teemana on toisten kuunteleminen ja kohtaaminen.

Se, miten meistä jokainen tulee arjessa kohdatuksi ja kuulluksi, vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Muistatko itse partion retkeltä hetken, jolloin sinua on kuunneltu ilman kiirettä seuraavaan aktiviteettiin? Tai huomasitko pysähtyä sudenpennun hukkaan menneen sukan tarinan äärelle kipinämikkovuorossa? Miltä tuntui, kun ystäväsi luki viestiä puhelimeltaan, kun yritit kertoa omasta huolestasi?

Partiossa nuorilla johtajilla ja aikuisilla on merkittävä rooli lasten ja nuorten kuulemisen ja kohtaamisen hetkissä. Olemmepa sitten oman vartion retkellä, SM-kisamatkalla, nuotiolauluillassa tai muissa partion touhuissa mukana, niin yhdessä oleminen, tekeminen ja yhteishengen luominen kaipaavat kuuntelemisen ja kohtaamisen taitoja. Meistä jokainen voi kehittää omia kuuntelemisen taitojaan, jotta vuorovaikutus toisiamme kohtaan olisi avointa, lämmintä ja turvallista. Tällaisina aikoina, kun puolet kasvoista peittyy maskin taakse tai turvaväliä pidetään ainakin metrin verran, voi kuulluksi tulemisen tarve olla entistäkin suurempi.

Mielen hyvinvointi partiossa -materiaalissa käsitellään yleisimpiä mielenterveyden haasteita ja esimerkiksi annetaan vinkkejä, miten ottaa puheeksi, kun toisen partiolaisen hyvinvointi huolestuttaa. Suomen Partiolaiset on yhdessä Mieli ry:n kanssa suunnittelemassa versiota Nuoren mielen ensiapu -koulutusta partiotoiminnan aikuisten kuuntelemisen ja kohtaamisen taitojen tueksi. Tällaisen kehittämistyön tarkoituksena on kannustaa partion aikuisia olemaan rohkeasti juurikin se kuunteleva korva lapselle tai nuorelle.

Tällä viikolla ”vihreää valoa” voi näyttää Maailman mielenterveyspäivän kunniaksi esimerkiksi pukeutumalla vihreään väriin. Tärkeintä olisi kuitenkin, että teemaviikon jälkeenkin pysähtyisimme kohtaamaan ihmisiä jokapäiväisissä tilanteissa. Olisimme läsnä ja kuuntelisimme aidosti niin partiossa kuin muuallakin. Ketä sinä voisit kuunnella?

Voit tutustua myös:

Kirjoittaja Tarja Kallio Suodenniemen Suonkiertäjistä on mukana Suomen Partiolaisten Turvallisuusverkostossa kehittämässä Mieli ry:n kanssa Nuoren mielen ensiapu -kurssia partiolaisille.