Lpk:n johtaminen

Ko-Gi <3 TG

Ruotsin partiolaisten kanssa yhteistyössä järjestettävä partiojohtajajatkokoulutus antaa mahdollisuuden tutustua myös naapurimaan partiokulttuuriin.

Partiojohtajien Gilwell-kursseja järjestetään ympäri partiomaailmaa. Ruotsin ja Suomen partiolaisten erikoisuus ovat Kolmiapila-Gilwell- eli Ko-Gi-kurssit (ruotsiksi Treklöver-Gilwell, TG). Näillä kursseilla on yhdistetty alun perin partiopoikien Gilwell-kurssien sekä partiotyttöjen Kolmiapilakurssien perinteitä. Kun meillä yhteisen Ko-Gi-perinteen lisäksi on yhteinen kieli, ruotsi, tuntuu loogiselta järjestää kurssi yhdessä. On siis jopa hieman yllättävää, että ensimmäinen tällainen kurssi oli ensimmäistä kertaa vasta vuonna 2016.

Idea yhteisestä kurssista syntyi kesällä 2014, kun Josefin Taubert Suomesta ja Monica Westman-Svenselius Ruotsista olivat pohjoismaalaisella partiokouluttajakurssilla. Kahvitauolla heitettiin ilmaan ajatus yhdessä järjestettävästä Ko-Gi-kurssista. Heti alkuun vitsailtiin, että kurssi voisi olla Ahvenanmaalla, neutraalilla maaperällä. Tämä kahvitaukokeskustelu jäi kuitenkin elämään ja pari vuotta myöhemmin Suomen Partiolaisten ja Scouternan yhteistyökurssi järjestettiin juuri Ahvenanmaalla.

Ensimmäinen yhdessä järjestetty kurssi oli hyvin pidetty, niin kuin Ko-Gi-kurssit yleensäkin. 

Partiokouluttajia pöydän ympärillä

Itsensä kehittämisen ja johtajuudesta oppimisen lisäksi tällä kurssilla kiiteltiin mahdollisuutta oppia toisesta partiokulttuurista. Tämän lisäksi kurssi tarjosi suomenruotsalaisille partiolaisille mahdollisuuden käydä Ko-Gi omalla äidinkielellään ja suomenkielisille partiolaisille mahdollisuuden mahdollisuuden harjoitella partioruotsiaan.

Yhteistyö ensimmäisellä kurssilla sujui niin hyvin, että seuraava yhteistyökurssi on jo työn alla. Jo kurssin nimestä, TG 129 – Tre stränder, näkee, että koulutuksessa yhdistyy kaksi Ko-Gi-perinnettä. Nimessä on sekä suomalainen numerointi, että ruotsalainen luova nimi. Staabi kokoontui ensimmäisen kerran lokakuun lopussa. Keskustelut maiden, partiojärjestöjen ja partio-ohjelman eroista jatkuivat pitkälle yöhön asti. Yhteinen arvopohja ja symbolit yhdistivät kuitenkin alusta lähtien. Maaliskuussa 2019 kurssilaiset pääsevät kokemaan saman. 

Innostuitko? Ilmoittaudu mukaan 9.1.2019 mennessä!

Nuotio

Lisätietoa Ko-Gi-kursseista löydät www.partio.fi/kogi