Partio-ohjelma

Kokemuksia etäkokouksista – pohdintaa ja vinkkejä tulevaisuuteen 

Keväällä kaikenlainen harrastus-, vapaaehtois- sekä vapaa-ajantoiminta keskeytyi korona-viruksen (covid19) aiheuttaman maailmanlaajuisen pandemian seurauksena. Myös koulujen siirtyessä etäopetukseen päätettiin partiossa kokeilla samaa. Etäpartio antoi mahdollisuuden jatkaa toimintaa yhteiskuntarajoitteista huolimatta. Kuinka hyvin etäpartio onnistui ja mitä tulisi ottaa huomioon jatkossa, mikäli tautitilanne pahenee ja kokouksien järjestäminen siirtyy jälleen etäyhteyksien varaan? 

Kokouksiin osallistuminen 

Keväällä olin juuri siirtynyt samoajaksi ja osallistunut muutamaan kokoukseen, kun partiotoiminta keskeytettiin. Myös minunkin ryhmäni päätti kokeilla tällöin, miten etäpartio voisi toimia, sillä normaalejakaan kokouksia ei voinut pitää. Minulla oli myös käynnissä ryhmänohjaajakoulutus (aloitin kurssin jo tarpojaikäkauden lopussa) ja sen suorittamiseksi vedin ryhmää yhdessä muutaman muun johtajan kanssa. Myös vetämäni ryhmä siirtyi etäpartioon. Nyt minulla on siis kokemuksia niin etäkokouksiin osallistumisesta kuin etäkokouksien pitämisestä. 

Samoajaryhmässä kokouksemme olivat vapaamuotoisia, sillä etäyhteydet rajoittivat osittain partio-ohjelman suorittamista. Kokouksissa luotsi teki meille hauskoja tehtäviä ja pienimuotoisia kisailuja.  

Ensimmäisessä kokouksessa luotsi piti meille tiedonhakukilpailun, jossa kisaajat pyrkivät etsimään luotsin esittämään kysymykseen vastauksen mahdollisimman nopeasti. Nopeiten oikein vastannut sai pisteen ja eniten pisteitä kerännyt voitti. Vaikka pelin idea saattaakin kuulostaa suhteelisen tylsältä, peli oli oikein hauska, selkeä ja helppo toteuttaa  etäkokouksen yhteydessä.  

Kuulun Kivenlahden Piilevät -meripartioon, joten ohjelmaan kuuluu myös merenkulukua ja merimerkkien opettelua. Etäpartiossa päätimme  kokeilla uudenlaista lähestymistapaa: pelasimme Virtual Regatta -nimistä videopeliä. Peliin pystyy kirjautumaan helposti ja se löytyy suoraan netistä. Jokainen osallistuja saa oman purjeveneen ja osallistuu “kilpailuun”, jonka ryhmän johtaja voi luoda. Purjevenettä ohjatessa tulee ottaa huomioon tuulen suunta ja se miltä puolelta muita veneitä ohitetaan tai kenellä on väistämisvelvollisuus. Peli oli hauskaa ajankulua ja piti hyvin mielenkiintoa yllä aiheeseen, joka olisi normaaleissa kokousoloissa saattanut tuntua teorian avulla opiskeltuna hieman mielenkiinnottomalta. Pelillä ei kuitenkaan voi korvata oikeaa purjehduskokemusta. 

Luotsi järjesti meille myös muita tehtäviä ja ohjelmaa, joista osa oli suoraan partio-ohjelman sivuilta ja osa keksitty itse. Yhteydet toimivat meidän ryhmällemme lähes ongelmitta, mutta osallistuminen kokouksiin ei ollut kovin suosittua. Yleensä kokoukseen osallistui viiden hengen samoajaryhmästä vain kaksi, parhaimmassa tapauksessa kolme. Kaikkien osallistuminen olisi tärkeää, jotta etäkokous saadaan onnistumaan. Etäopiskeluaikana partiokokouksen järjestäminen etänä helpotti minua joskus myös koulukiireiltäni. 

Kokouksien vetäminen ja suunnittelu 

Kokousten pitäminen etänä johtajaharjoittelijalle olikin sitten ihan eri juttu kuin niihin osallistuminen. Ohjelmaa suunnitellessa piti ottaa huomioon sen sopiminen etäpartioon sekä myös ohjelman kiinnostavuus. Suunnittelussa lähdin ajatuksesta, että ohjelman pitäisi olla sellaista, että jaksaisin itsekin keskittyä siihen n. 30-60 minuuttia. Samanlaisia ongelmia on toki normaalienkin partiokokousten pitämisessä, mutta etäpartion suunnittelu on haasteellisempaa. Nuorempia on vaikeampi valvoa eikä aina ole täyttä varmuutta siitä kuuntelevatko kaikki, sillä suoraa katsekontaktia muihin ei ole.  Etäkokouksen aikana saattaa keskittyminen herpaantua herkästi ja kiusaus samalla “räplätä” puhelinta on suuri, puhelimia kun ei  voi kerätä yhteiseen kännykkäparkkiin, kuten kokouksissa. 

Joskus kokoukset loppuivat hieman suunniteltua aikaisemmin ja joskus kokousten pitäminen ei onnistunut, kun linjoille oli tulossa vain yksi ryhmäläinen. Kokouksen vetäjänä voin kuitenkin antaa joitakin vinkkejä siihen, minkälaista ohjelmaa voisi järjestää. 

Osa partio-ohjelmasta on mahdollista toteuttaa myös etänä. Kannattaa siis perehtyä ohjelmaan ja miettiä luovasti, miten sen voisi toteuttaa etäkokouksessa.  

Viime keväänä emme tosin toteuttaneet partio-ohjelmaa juurikaan vaan lähinnä pelailimme ja juttelimme. Partio-ohjelman toteuttamista vaikeutti se, ettei välillä saatu tarpeeksi osallistujia kokoukseen. Jatkossa olisi siis tärkeää saada kaikki kiinnostumaan kokouksista, jotta ohjelmaa pystytään järjestämään paremmin. 

On erittäin tärkeää muistaa, että etäkokouksissa on ihan hyvä välillä vain jutella ja vaihtaa kuulumisia.  

Esimerkkejä etäkokouksien leikeistä ja peleistä. Tunnista elokuva emojista -peli. Nimensä mukaisesti pelissä on tarkoitus tunnistaa, mistä elokuvasta on kyse, pelkästään emojeja katsomalla. Netistä löytyy paljon tällaisia kuva-arvoituksia. Kokouksessa johtaja voi jakaa esim. Team-sovelluksen chattiin näitä emoji-arvoituksia, joihin ryhmäläiset yrittävät keksiä vastauksen. 

Levyraati, jossa esitetään ääninäytteitä kappaleista ja ryhmäläiset yrittivät arvata kuulemastaan kyseisen kappaleen nimen. 

Nämä molemmat pelit sopivat hyvin etäkokouksiin kevyeksi ohjelmaksi. 

Yhteenvetoa

Etäkokouksien onnistuminen on pitkälti johtajan valmistautumisesta kiinni samalla tavalla kuin normaaleissakin partiokokouksissa. Lisäksi kokouksiin osallistujilta vaaditaan erityistä kärsivällisyyttä, sillä joskus etäyhteyksien muodostaminen voi aiheuttaa ongelmia. Etäkokouksista ei kannata jättäytyä pois, sillä yhdessäolo ja ohjelman toteuttaminen onnistuvat myös virtuaalisesti. Jatkossa joidenkin partiokokousten järjestäminen etänä voi olla uusi normaali. Esimerkiksi tilanteessa, jossa kaikilla kokouksiin osallistuvilla on kiireitä eikä kololle pääseminen ole mahdollista, voi johtaja ehdottaa kokouksen pitämistä etäyhteyksin. Vaikka etäpartio ei mielestäni vedä vertoja normaalille koloillalle, pidän tärkeänä, että jatkossa kehittää etäkokousohjelmia partiotoiminnan ylläpitämiseksi myös poikkeusoloaikoina. 

 

Kirjoittaja on  samoaja Aarne Vuori-Teivainen, joka oli tet-harjoittelussa Suomen Partiolaisilla marraskuussa 2020.