Yleinen Kestävästi partiossa

Kolotutka auttaa saavutettavuudessa

Onko toimintanne saavutettavaa? Kuinka esteettömiä kokoontumistilanne ovat? Näkyvätkö nämä edellä mainitut asiat jotenkin toiminnassanne taikka nettisivuillanne? 

Saavutettavuus partiotoiminnassa

Saavutettavuus on tärkeä osa partiotoimintaa ja sillä takaammekin mahdollisimman monelle harrastusmahdollisuuden. Saavutettavuuden onnistuessa jokainen osaa ja uskaltaa kertoa omista tarpeistaan sekä pystymme yhdessä ottamaan tarpeet huomioon. Suomen Partiolaisilla on ohjeita saavutettavuuden takaamiseksi niin retkiin kuin leireihin liittyen. Myös turvallisen tilan periaatteet on nostettu esille ja niihin kuuluukin muun muassa: Moninaisuuden arvostaminen ja tilan antaminen muille itsensä ilmaisuun, positiivisen ilmapiirin levittäminen ja toisten kuunteleminen. 

Saavutettavuuden peukalosääntö “WC käynti, ruokailu, majoitus, peseytyminen” kannattaa pitää mielessä. Se ohjaa avoimeen sekä kiusaamisen vastaiseen ilmapiiriin. Saavutettavuuteen ja esteettömyyteen retkiolosuhteissa on myös erilaisia ohjeita ylös koottuna. Esimerkiksi kuvakortit jokamiehenoikeuksista ovat erittäin hyviä ja niitä kannattaa hyödyntää kokoustoiminnassakin.

 

Mikä on Kolotutka?

Kolotutka on tarkistuslista, joka tuo ilmi, miten tilat ja ympäristö soveltuvat kenellekin. Kolotutka sisältää kysymyksiä, joita voit hyödyntää esimerkiksi lippukunnan nettisivuilla kuvaillessa partioharrastuksen ympäristöä. Kun menet seuraavan kerran kololle, ota Kolotutka mukaan (tulostettuna tai tiedostona kännykässä) sekä muistiinpanovälineet mahdollisia lisähuomioita varten ja täytä Kolotutka. Kolotutkassa huomioidaan saapuminen ja piha-alue, sisäänkäynti ja kulku sisällä sekä toimitilat. Kolotutkan täyttämisestä saat selville, mikä on hyvin ja mitä tulisi parantaa. 

Kolotutkan sisältäviä kysymyksiä voi pohtia myös ilman koko taulukon täyttämistä. Onko kolon piha-alueella opastus sisäänkäynnille? Onko piha-alue valaistu? Ovatko kulkureitit vapaana esteistä? Löytyykö tiloista vaatenaulakoita eri korkeuksilla?  Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia yhdessä johtajiston kanssa ja täyttää kolotutka saavutettavuuden parantamiseksi.

”Kolotutka ja sen herättelevät kysymykset ovat mainio idea myös viikkotoiminnan ohjelmaksi. Keskustelun tueksi voi käydä kurkkaamassa myös muita moninaisuuden materiaaleja partion nettisivuilta”, Kolotutkan tekemisestä vastannut Nina ”Ninnu” Leino vinkkaa.