Yleinen Jäsenhankinta Partio-ohjelma

Kuinka ottaa uusi jäsen mukaan ryhmän toimintaan?

Ryhmädynamiikka muuttuu jokaisen uuden ryhmäläisen myötä, mutta sitä ei kannata pitää esteenä uusien mukaan ottamiselle. Joskus voi tuntua, että uuden henkilön mukaan tuleminen hidastaa toimintaa ja kaikki pitäisi aloittaa alusta, mutta näin ei suinkaan ole. Näiden vinkkien avulla huolehdit, että ryhmässä ohjelma rullaa sujuvasti ja uudet pääsevät helposti mukaan.

Tutustuminen

Ei haittaa, vaikka alkuleikkinä olisi toistuvasti jokin tutustumisleikki. Tutustumisleikkien avulla voidaan ottaa uusi ryhmäläinen mukaan toimintaan ja tutustuttaa uusi jäsen ryhmään, mutta sopivan leikin kautta myös vanhat tutut voivat oppia jotakin uutta toisistaan.

 

Keskustelu

Ylläpidä ryhmässä henkeä, että mukaan voi tulla uusia. Jutelkaa ryhmässä, että kun uusia tulee, huomioidaan heidät asiaan kuuluvasti. Tehkää tervetulleen olon tekemisestä ryhmään kunnia-asia!

 

Ryhmän omat tavat ja perinteet

Muistakaa käydä läpi uuden ryhmäläisen kanssa partiotavat ja ryhmän omat perinteet. Samalla nämä ovat hyvää kertausta aina silloin tällöin jo pidempään mukana olevillekin. Mikä on partiohuivi tai sisaruspiiri? Mistä ryhmän nimi tulee? Esitelkää myös ryhmän viiri, huuto jne., jos sellaisia on käytössä.

 

Aktiviteetit

Partio-ohjelman toteuttamisessa voi hyvin käyttää pelisilmää uusien ryhmäläisten kanssa ja kesken kauden aloittaneelle uudelle innokkaalle ryhmäläiselle voi oikein mainiosti jakaa samat merkit kuin muillekin ryhmäläisille, vaikka joku osa aktiviteeteista jäisi uusilta tekemättä. Ohjelmaan ei tarvitse jumittua liiaksi, vaikka kokonaisuus onkin tärkeä! Ja kun ryhmän kanssa on keskusteltu siitä, että on ihan ok tulla kesken kauden mukaan, merkkien antaminen kaikille tuskin tuntuu muista epäoikeudenmukaiselta.

 

Kummit ja kaverit

Voisiko vanhat ryhmäläiset nimetä uusien tutoreiksi tai kummeiksi? Jos uusilla tulijoilla ei ole ryhmässä ennestään tuttuja kavereita, voi ryhmästä nimetä jonkun/jotkut sopivat ryhmäläiset olemaan tarpeen mukaan apuna ja tukena uusille.

 

Oma juhla tai seremonia

Ryhmän uusille jäsenille voi halutessaan järjestää oman juhlan tai seremonian, jolla heidät otetaan ryhmän jäseniksi. Etenkin, jos muut ryhmästä ovat jo ehtineet antaa partiolupauksen, kannattaa uusille järjestää jokin sopiva, kiva hetki lupauksen antamiseen.

 

Johtajan on tärkeää tarkkailla tilannetta ja etsiä sopivat keinot siihen, että uudet jäsenet kokevat itsensä tervetulleiksi ryhmään. Lapset ja nuoret ovat yksilöitä tässäkin. Joku ehkä tarvitsee kokemuksen siitä, että juuri hänen kanssaan käydään perusasiat läpi, joku sulautuu ryhmään lähes vanhana tekijänä kavereiden mukana, joku ehkä haluaa ensin tarkkailla vähän sivusta, miten homma toimii.