Yleinen

Lopella partiokerho ekaluokkalaisille

Hei! Oletko koskaan kuullut partiokerhosta? Ei haittaa, vaikka et olisi. Nyt saatat oppia jotakin uutta! Lyhyesti sanottuna partiokerho on vuosi sitten keväällä käyttöön otettu toimintamalli lasten iltapäiväkerhotyyppisestä toiminnasta. Usein partiokerho liittyy Harrastamisen Suomen malliin. Pirjetan Partion pitämässä partiokerhossa lapset pääsevät iltapäiväkerhon tapaan partiokerhoon. Se on tarkoitettu pääasiassa ekaluokkalaisille ja on yhden kerran viikossa klo 12:30-15:30. Partiokerho on maksuton ja siellä pääsee tutustumaan partioon ilman retkiä, leirejä ja sen suurempaa symboliikkaa. Pirjetan Partion partiokerho on perustettu viime syksynä ja siellä käy noin seitsemän lasta. 

Tämän Lopella toimivan partiokerhon ohjaaja on Arja Niemi. Hän on itse aloittanut partion noin 40-vuotiaana eli noin kaksikymmentä vuotta sitten ja toimii tälläkin hetkellä lippukunnassa akelana. Arja pääsi vastaamaan muutamaan kysymykseen partiokerhoon liittyen. Aiheet, joista keskustelimme, olivat muun muassa partiokerhon toiminta ja siihen päätyminen sekä eläkeläisten mahdollinen hyödyntäminen partiotoiminnassa. 

Mikä on partiokerho ja mitä se pitää sisällään?

Arja pitää partiokerhoa Lopella kyläkoulun tiloissa. “Aloitamme iltapäiväkerhona eli läksyt tehdään yhdessä ja sitten “lipunnostolla” alkaa partio”, Arja kertoo. Kerhopäiviin kuuluu myös lähistöllä oleville nuotiopaikoille kulkeminen ja partio-osuus koostuukin ulkoleikeistä sekä luontoon tutustumisesta sudenpentuohjelmaa silmällä pitäen. Partiohuivia saa pitää kaulassa taikka se voi pysyä repussa päivän ajan.  

Harrastuskerhoille on tehty malli, jossa kerhopäivän pituus on noin 1,5 tuntia. Lopen partiokerho on kuitenkin ajallisesti puolet pidempi, sillä se mahdollistaa lasten iltapäivätoimintaa, eikä tällöin ole mukana Harrastamisen Suomen mallissa. “Vanhemmat suunnittelivat iltapäivätoimintaa koululle, jolloin minutkin ‘kaapattiin’ mukaan”, Arja hymyilee. ”Koululla on muinakin iltapäivinä erilaista tekemistä, jolloin vanhemmat voivat tehdä töitä rauhassa, eikä lasten tarvitse olla yksin kotona koulupäivän jälkeen. Välimatkat ovat maalla myös pitkiä, joten senkin suhteen on hienoa, että rentoa iltapäivätoimintaa on koulun tiloissa ja ympäristössä lapsille.”

Partiokerhossa kävijät ovat Pirjetan Partion jäseniä eli partion jäsenmaksu täytyy maksaa, mutta muutoin maksua ei ole. “Osa lapsista käy vielä kerhopäivän jälkeen omassa illan partiokokouksessa, minä mukaan lukien”, Arja naurahtaa.   

Eläkeikäisillä kiinnostusta toiminnan järjestämiseen 

“Partioeläkeläisiä voisi olla ja löytyisi myös varmasti halukkuutta tämän kaltaiseen toimintaan”, Arja arvelee. Mutta miten saisimme jaettua tietoa tämänkaltaisesta partiotoiminnasta? Toiminnan aloittaminen on haastavaa, mutta aktiivisuudella toiminta saadaan käynnistettyä. Esimerkiksi lippukuntien kiltalaisia voisi kysyä mahdollistamaan partiokerhoa taikka toimimaan esimerkiksi akelana lippukunnassa. “Myös lasten vanhempia kannattaa hyödyntää apukäsinä kokouksissa ja tällöin joku heistä voi ryhtyä vahingossakin ryhmän viralliseksi johtajaksi”, Arja vinkkaa. 

Mikä on mielestäsi parasta partiokerhon ohjaamisessa?

Arja kertoi parhaiden asioiden olevan nuorena pysyminen sekä lasten ilo ja aktiivisuus. Hän pitää luonnossa toimimisesta lasten kanssa ja omien sudenpentujensa kanssa viettääkin kokoukset metsässä tehden partio-ohjelmaa omin toteutuksin.