Yleinen

Partiolaiset mukaan Kevätseurantaan!

Kevätseuranta on Luonto-Liiton perinteikäs kampanja, jonka aikana tarkkaillaan kevään edistymistä ympäri Suomea. Keräämme kansalaishavaintoja keväisistä kasvi- ja eläinlajeista. Lähde mukaan Kevätseurantaan yhdessä vartion tai lippukunnan kanssa! Kevätseuranta on mainio tapa toteuttaa ulko- tai etäpartio-ohjelmaa.

Kevät on parasta aikaa tutustua heräilevään luontoon ja kehittää omaa lajituntemusta. Kaikkia lajeja ei tarvitse tuntea ja yksittäisetkin havainnot ovat tärkeitä.
Kevätseurantaa voi toteuttaa monella eri tapaa. Ulkokokous on täydellinen hetki lähteä tutustumaan koloa ympäröivään luontoon, lähimetsään tai vesistöön. Esimerkiksi leskenlehtiä, leppäkerttuja tai peippoja löytyy monenkirjavasta ympäristöstä! Kevätseuranta on myös erityisen mukavaa tekemistä koko perheelle yhdessä. Ohjeista vartiosi nappaamaan perheenjäsenet mukaan kevätretkelle ja käykää seuraavassa kokouksessa yhdessä läpi, mitä kevään merkkejä löysitte.

Lasten kevätseurantakortista löytyy 12 tuttua lajia, joista on hyvä lähteä liikkeelle. Pohjois-Suomen oma kevätseurantakortti keskittyy 9 pohjoisen keväälle tyypilliseen lajiin. Jos lajien tunnistaminen tuntuu jo aivan helpolta hommalta, voi siirtyä suoraan 45 lajin havaintovihkoon. Kaikki materiaalit voi tulostaa netistä tai havaintokortteja ja -vihkoja voi tarkkailla puhelimella. Toivomme lisäksi, että havainnot kirjattaisiin Luonnontieteellisen museon tulospalveluun.
Luontoon ripustettavat rastiradat on todettu toimivaksi etäohjelmaksi myös Luonto-Liitossa. Luonto-Liiton Hämeen piirin vapaaehtoiset ideoivatkin Kevättuuli soi -polun, jonka avulla voi tutustua Kevätseurannan lajeihin ja suorittaa pieniä tehtäviä. Polku soveltuu parhaiten perheen pienimmille ja sudenpennuille.

Tutustu lisää Kevätseurantaan täältä. 

Iloisia hetkiä keväisessä luonnossa!

Ilona Tuovinen

Kevätseuranta-kampanjakoordinaattori