Partio-ohjelma

Nordia – pohjoismainen viikonloppu Inkoossa

5.-7.10.2018 oli onnistunut ja kansainvälinen partioviikonloppu Inkoossa. Paikalle saapui vierailulle partiolaisvieraita Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta, kun Ingå Scouter yhdessä Inkoon Samoilijoiden ja S:t Nicolaus Gillen kanssa olivat tämänvuotisen Nordia-tapaamisen järjestäjävuorossa.

Ystävyystoiminnan logo

Nordia-tapaamiseen osallistui 55 partiolaista: samoajia, vaeltajia, aikuisia ja kiltapartiolaisia. Monet tunsivat toisensa jo entuudestaan, joten oli mukavaa nähdä ystäviä pitkästä aikaa. Monet olivat myös mukana ensimmäistä kertaa ja saivatkin aimo annoksen niin pohjoismaista kielikylpyä kuin myös uusia unohtumattomia partiokokemuksia. Vaikka eri pohjoismaisten kielten välille nouseekin välillä kielimuureja, ei se haitannut mukavaa yhdessäoloa millään tavalla. Partiolaisiahan yhdistää samanlaiset ajatus- ja toimintatavat, mitä kautta yhteinen kieli löytyy eri äidinkielistä huolimatta. Partion arvothan ovat pohjimmiltaan kaikkialla samanlaiset, ja tämän saimme kokea Nordia-viikonloppuna hyvinkin konkreettisesti.

Åartiolaisia lautalla
Leiriläiset matkalla Suomenlinnaan. Kuva Mira Weckström-Nyberg

Nordia-tapaamisten historia ulottuu kauas menneisyyteen. Koko juttu alkoi Inkoon kunnan ystävyyskuntakonferensseista, joihin olivat tervetulleita myös ystävyyskunnissa toimivat yhdistykset. Näissä konferensseissa tapasivat myös lippukunnat Inkoosta, Ruotsin Håbosta, Norjan Nittedalista ja Tanskan Fredensborg’sta. Siitä alkoikin partioyhteistyö ystävyyskuntien välillä! Ensimmäinen yhteinen leiri järjestettiin jo vuonna 1982 Tanskassa ja seuraava 1987 Ruotsissa. Yhteistyö sujui mainiosti, minkä johdosta vuonna 1988 päätettiin tavata vuosittain viikonlopun verran partioinnin parissa. Viikonlopputapaamisia on siis ollut jo kolmen vuosikymmenen ajan. Järjestysvuoro etenee vuorotellen joka maan välillä, ja tapaamisten lisäksi on järjestetty vierailuja kunkin maan suurleireillä, kuten esimerkiksi Loistolla 1996.

 

Perjantaina 5. lokakuuta oli jälleen tapaamisen aika. Osallistujat saapuivat Inkoon Hembygdsgårdenille sitä mukaan, kun aikataulut koulun, töiden, lentojen, junien ja lauttojen osalta sallivat. Osallistujat jaettiin monikansallisiin vartioihin, jotka olivat nimetty suomalaisten kaupunkien mukaan. Ilta kului rattoisasti leikkien, iltapalan ja mukavan yhdessäolon merkeissä ja nukkumaan päädyttiinkin varsin ajoissa matkustamisen uuvuttaneina.Leikkiviä partiolaisia

Lauantai alkoi perinteisellä lipunnostolla ja Nordia-tapaamisen ”virallisella” avauksella. Varhain aamupäivällä koko jengi pakkautui bussiin ja suuntasi kohti Helsinkiä, jossa odotti jännittävä Helsinki-seikkailu. Perillä Helsingissä vartiot saivat vuorokausiliput ja tehtävälistan. Tehtävistä olisi suoritettava mahdollisimman monta viidessä tunnissa. Ohjelmaan kuului myös vierailu Suomenlinnassa, jossa tarjolla oli maittava keittolounas ja mahtavat näkymät mitä parhaassa säässä.

Helsinki-seikkailun tehtävien joukossa oli mm. valokuvatehtäviä, jotka oli ladattava esim. Instagramiin. Tehtävänä oli ottaa mm. ”tykki” kuva, ”fishy” kuva, ja näytellä vartiona jotakin patsasta. Muiden tehtävien joukossa oli löytää Partioasema Töölössä, vierailla Suomenlinna-museossa ja löytää reitti Kampista Rautatieasemalle maanalaisia käytäviä pitkin. Tehtävälistasta löytyi myös kysymyksiä, kuten ”Kuinka monta putkea on Sibelius-monumentissa?”, ”Minkä väriset tuolit on Kiasman kahvilassa?” ja ”Mitä Kansalaistorin kupeeseen rakennetaan?”. Lisätehtävänä oli patsasjahti kuvien perusteella. Huolellinen reittisuunnitelma näytti olevan avain leikkimielisen kisan huippusijoille pääsyyn. Suurin osa vartioista sai kuitenkin kaikki tehtävät tehtyä, saivat järjestäjät ilokseen todeta lähtiessämme paluumatkalle Inkooseen iltapäiväneljältä.

Partiolaisia lelukaupassaPäiväohjelma Helsingissä oli mukava, ja paluumatka sujuikin väsyneissä tunnelmissa. Inkoossa osallistujia odotti paikallisten kiltapartiolaisten valmistama uskomaton juhlapäivällinen ja illan päättänyt iltanuotio. Perinteen mukaan Nordia-päivällisellä on tarjolla jotakin paikallista, ja niin oli tälläkin kertaa: inkoolaista peuraa padassa ja jälkiruoaksi inkoolaisista omenoista tehtyä piirasta. Sisätiloissa vietetyn iltanuotion äärellä oli viihtyisää, kun Hembygdsgårdenin juhlasali täyttyi naurusta ja hihityksestä. Joka maa oli valmistellut pienen ohjelmanumeron: pantomiimia, viestijuoksua, ja leikkejä laulujen tahdittamana.

Leikkiviä partiolaisia

Sunnuntaiaamuna makuupusseista kuoriutui väsyneitä naamoja pikkutunneille venyneiden lauantai-illan peli- ja juttutuokioiden jäljiltä. Jo monen vuoden takainen suosikkipeli Uno oli saanut uuden haastajan, Bohnanza-papupelin! Sunnuntaiaamupäivällä pidettiin vielä Nordia-kokous, jossa jaettiin osallistuneiden lippukuntien kuulumisia ja keskusteltiin tulevaisuuden yhteistyökuvioista. Vuoden 2019 tapaamiselle saatiin ajankohta ja päätettiin lisäksi järjestää kesällä 2021 yhteinen leiri Ruotsissa. Viikonlopun päätti perinteinen halikierros, jonka yhteydessä kaikki totesivat viikonlopun olleen erittäin mukava. Nähdään Håbossa 2019!

Lippukunta- ja kielirajat ylittävää yhteistyötä on tehty myös itse Inkoossa, ja ilman tätä yhteistyötä olisivat Nordia-tapaamisenkin järjestelyt ja toteutus tuntuneet erittäin haastavilta. Pienellä paikkakunnalla yhteistyöhön muiden paikkakunnan lippukuntien kanssa liittyy lukuisia etuja, ja tätä yhteistyötä jatketaan aivan varmasti Inkoossa monellakin tasolla. Suosittelemme lämpimästi astumaan ulos sieltä omalta kololta ja katsomaan mitä kaikkea olisikaan mahdollista tehdä yhdessä jonkun toisen lippukunnan kanssa. Yhteistyö saattaa mahdollistaa jotakin, joka muuten olisi aivan mahdotonta.