Partio-ohjelma

Ohjelmajohtajan vinkit syksyn toiminnansuunnitteluun

Viimeistään nyt on hyvä hetki tarkistaa, että kaikilla ryhmillä on johtajat, kokoontumisajat ovat selvillä ja kolovuoro varattuna.

Olettehan muistaneet ilmoittaa, milloin partion syksyn toiminta alkaa ja miten toimintaan pääsee mukaan? Löytyyhän kauden aloituksesta tiedot lippukunnan nettisivuilta ja käytössä olevilta somekanavilta?

Ohjelmajohtajan tehtävänä on tukea partio-ohjelman toteuttamista lippukunnassa. Autathan siis ryhmien johtajia toimintasuunnitelmien teossa.

Hyödyllisiä materiaaleja

Partion perustoimintaan keskittyminen on oikein mainio lähtökohta syksyn toiminnansuunnittelulle. Jo tuttuun tapaan toimintaa kannattaa järjestää ulkotiloissa niin pitkälle kuin mahdollista.  Kannattaa miettiä ja panostaa tarvittaessa niihin asioihin, jotka jäivät viime toimintavuonna vähemmälle. Onko lippukunnassa esimerkiksi ryhmiä ja ikäluokkia, jotka eivät ole päässeet vielä ollenkaan yöretkelle? 

Mikäli toimintasuunnitelman teko ei meinaa lähteä liikkeelle, voi hyödyntää partio-ohjelma.fi:stä löytyviä valmiita runkoja:

Sudenpennut

Seikkailijat:

Tarpojat:

Samoajat:

Vaeltajat:

 

Partio-ohjelman sisältö löytyy tietysti kokonaisuudessaan sivustolta partio-ohjelma.fi

 

Jos kaipaa toimintaan lisäideoita ja erilaisia valmiita materiaaleja, niin tässä muutamia ideoita: 

Luonnon monimuotoisuuteen pääsee tutustumaan Panda-merkin avullaPanda-merkin aktiviteetit tarjoavat ohjelmaa sudenpennuille, seikkailijoille ja tarpojille 

Katsomus (k)antaa -ohjelmapainotuksesta löytyy sekä katsomuskasvatusaiheisia aktiviteetteja, että erilaisia rastiratoja, joita voi hyödyntää esimerkiksi tapahtumissa. 

Seppo.io-sovellusta kannattaa hyödyntää erilaisten tehtäväratojen ja pelien luomiseen. Partiolaisten yhteisestä pelikirjastosta löytyy myös jo iso joukko valmiita pelejä hyödynnettäväksi. Lue lisää partiolaisten seppo.io-tunnusten käyttöönotosta täältä. 

Kattava lista erilaisia materiaaleja löytyy partio-ohjelma.fi:n Ohjelmamateriaalia-osiosta. 

 

Syksyn toimintakalenteri 

 Tässä vielä muutamia päivämääriä ja ajankohtia, jotka kannattaa laittaa jo heti lippukunnan ja ryhmien toimintasuunnitelmiin:

Syyskuu 

Syyskuussa Katsomus (k)antaa –ohjelmapainotuksessa valmistaudutaan lupauksen antoon. Aktiviteetit löytyvät ohjelmapainotuksen sivulta.

Rauhanpäivä 21.9.: Rauhanpäivään sopivaa tekemistä löytyy tämän vuoden muistelemispäivän materiaaleista.

 Lokakuu 

Lokakuussa alkaa adventtikalenterien myynti. Partio-ohjelmasta löytyy jokaiselle ikäkaudelle adventtikalenteriin liittyviä aktiviteetteja, nämä on koottu myös omiksi vihkoiksi, jotka julkaistaan alkusyksystä. 

Marraskuu 

Marraskuussa Katsomus (k)antaa -ohjelmapainotuksessa valmistaudutaan juhlimaan ja iloitsemaan katsomuksen kanssa. Aktiviteetit löytyvät ohjelmapainotuksen sivulta.

Joulukuu 

Itsenäisyyspäivä 6.12. ja joulujuhla lippukunnan ja/tai alueen perinteiden mukaan.

 

Seuraattehan lippukunnan kanssa koronaan liittyviä ohjeistuksia, jotka voivat vaikuttaa partioiltojen ja tapahtumien järjestämiseen. Ajankohtaiset Suomen Partiolaisten koronaohjeet löytyvät täältä. Koronatilanne vaihtelee maan eri osissa ja jopa kuntakohtaisesti. Seuraa siis ensi sijassa oman partiopiirin viestintää ja ohjeistuksia sekä kuntakohtaista tilannetta ja määräyksiä.