Yleinen

Ryhmänohjaajakoulutus antaa evästä partioon ja elämään 

Ryhmänohjaajakoulutus, tuttavallisemmin ROK, on osa jokaisen samoajan partiopolkua. ROK antaa nuorelle partiolaiselle kokemuksen siitä, millaista on toimia johtajana partiossa ja millaista partiokoulutuksissa on. Onnistunut kokemus takaa samoajalle innostusta ryhmänjohtajan pestiin jatkossakin ja siten lippukunnalle tulevaisuuden toimijoita. 

ROK ei kuitenkaan tue nuorta ainoastaan partiopolulla kehittymisessä. Muiden partiokoulutusten tapaan myös hyväksytystä ryhmänohjaajakoulutuksesta on mahdollista saada opintopisteytetty todistus. Kesätyötä hakiessa tai toisen asteen koulutuksen kursseja haalittaessa virallisella opintopisteytetyllä todistuksella samoajalla on erinomainen mahdollisuus erottautua positiivisesti muista ikätovereistaan. ROKista saatava opintopistemäärä 6 kertoo sen olevan laaja koulutus, joka on vaatinut tekijältään sitoutumista ja aktiivisuutta. 

Miten moisen todistuksen sitten voi saada? Koulutuksen järjestäjien on hyvä olla ennen kurssin alkua yhteydessä piiriin ja selvittää, mitä todistuksen saaminen vaatii. Piirin työntekijä huolehtii yhteydenotosta Opintokeskus Sivikseen, joka on virallinen todistuksen myöntäjä. Opintopisteytetyn todistuksen voi kuitenkin saada vain siinä tapauksessa, että koulutuksen sisällöt vastaavat laajuudeltaan vähintään partio-ohjelma.fi sivustolla tai ryhmänohjaajakoulutuksen tukimateriaalissa mainittua. Kun kaikki koulutuksen osat on tehty harjoittelua ja sen palautekeskustelua myöden, on koulutuksen järjestäjä uudelleen yhteydessä piiriin, joka huolehtii lopuista toimenpiteistä todistukseen ja opistorekisteri Koskeen liittyen.  

Samoajien itsensä tueksi ja toki myös ROKin järjestäjien tueksi on viime vuonna ilmestynyt Ryhmänohjaajan käsikirja. Tuo opus avaa tarkemmin ryhmänohjaajakoulutuksen sisältöjä ja antaa vinkkejä ja ideoita aloittavalle johtajalle. Kirjan saa ostettua Scandinavian Outdoorista ja se löytyy myös sähköisenä versiona. Kirja on erinomainen ostos lippukunnan kirjastoon tai nuorelle kiitokseksi johtajana toimimisesta.  

Samoajat ovat lippukunnan toiminnan kannalta keskeisin ikäkausi. Tuetaan heitä hyvin.