Partio-ohjelma

Soveltakaa partio-ohjelmaa teidän lippukunnalle ja ryhmille sopivaan muotoon

“Yli vuosi on jo eletty näissä poikkeusolosuhteissa. Tämä voi olla samalla puolet kokonaisesta ikäkaudesta. Korona on aiheuttanut haasteita toiminnan toteuttamisessa ja mitäs nyt tehdään, kun moni ohjelmaan kuuluva aktiviteetti jää tekemättä tai on tehty vain osittain?”

Näitä poikkeuksellisia aikoja on eletty jo yli vuosi, järjestäen partiota etänä tai koronaturvallisesti ulkona. Osa partio-ohjelmasta sopii suoraan sellaisenaan ulkona tehtäväksi ja moni aktiviteetti on sovellettavissa myös etänä tai omatoimisesti tehtäväksi. Osa aktiviteeteista taas vaatii enemmän pähkäilyä, miten sen voisi toteuttaa näissä olosuhteissa.

On tärkeää muistaa, että partio-ohjelmaa on täysin sallittua soveltaa myös ihan normaaliolosuhteissakin. Nyt poikkeusolosuhteissa tärkeintä on löytää ne lippukunnalle ja ryhmän partiolaisille sopivat tavat toteuttaa partio-ohjelmaa. Se riittää, että ryhmälle on säännöllisesti tarjolla partiomaista tekemistä. SP ja piirit tarjoavat monenlaista materiaalia ja vinkkejä toimintaan näissä olosuhteissa. Nämä partio-ohjelma.fi:n etäpartiomateriaalit ja erilaiset etäpartiopassit kannattaa hyödyntää, jos ne vain tuntuvat omalle lippukunnalle ja ryhmälle sopivilta. Jos intoa riittää, niin aina voi kehittää ne omat parhaat ideat tehdä joitakin aktiviteetteja vaikkapa etänä ja jakaa nämä vinkit myös muille! (Toteutusvinkkejä voi jättää partio-ohjelma.fi:ssä.)

Tämä yli vuosi korona-aikaa on pitkä aika lapsen tai nuoren elämästä ja samalla se voi olla puolet koko ikäkauden kestosta. Moni varmasti miettii, että mitäs nyt, kun näin pitkä aika on jo mennyt ja partiossa on tehty vähän mitä sattuu? Osa jäljen, ilmansuunnan tai tarpon aktiviteeteista on jäänyt tekemättä, retkille ei ole päästy ja valmiit vinkitkään eivät oikein osu siihen, mitä toimintasuunnitelmassa oli tälle kaudelle. Tällöin on hyvä katsoa partio-ohjelmaa rennommalla otteella ja soveltaen. Aktiviteetteja ja niihin liittyviä ohjeita ei ole tarpeen ottaa liian kirjaimellisesti, vaan miettiä se tapa, jolla aktiviteetti olisi mahdollista tällä hetkellä toteuttaa. Ei ole niin vakavaa, vaikka joku ohjelmassa pakolliseksi merkitty aktiviteetti jää pois, tehdään se sitten parempina aikoina.

Pelisilmää kannattaa käyttää partio-ohjelman merkkien jakamisessa. Aktiivisesti toiminnassa mukana olleelle voi etenkin näin poikkeustilanteessa hyvin jakaa jäljen, ilmansuunnan tai tarpon merkin, vaikka osa merkin ohjeellisista vaatimuksista jäisikin täyttymättä. Samalla tämä näkyy konkreettisesti partiolaiselle ja kotiväelle niin, että partio jatkuu koko ajan, vaikkakin eri tavalla kuin aiemmin.

Tiivistetysti: Mikä tahansa partiomainen tekeminen on varmasti riittävän hyvää, vaikkei se nyt suoraan osuisikaan työn alla olevaan jälkeen, ilmansuuntaan tai tarppoon. Etäpartioaikana on tärkeää etsiä ja kokeilla sopivia tapoja oman ryhmän toimintaan. Tärkeintä on, että ryhmään kuuluvat partiolaiset saavat säännöllisesti tietoa siitä, missä muodossa partio jatkuu ja miten toimintaan voi osallistua.

Tsemppiä ja iloa partioryhmien toimintaan!