Jäsenhankinta

Tammikuussa täydennetään ryhmät!

Lippukunnan tulevaisuuden hyvinvointiin liittyy isosti se, miten paljon uusia jäseniä tulee vuosittain sisään. Tähän kannattaa siis paneutua. Elokuiseen uusien jäsenten tulvaan olemme lippukunnissa jo tottuneita, mutta myös muut ajat kannattaa käyttää aktiivisesti siihen, että uusia tyyppejä saadaan mukaan. Samoin toiminnan järjestäminen on kivempaa, kun ryhmissä on tarpeeksi tyyppejä mielekkään toiminnan järjestämiseksi.

Käärikää siis hihat ja ryhmät täyteen! Tätä kannattaa tehdä jatkuvasti ja koko ajan. Silloin ei tarvitse rykäistä suunnattomia rekrykamppiksia kovinkaan usein. Vähän kuin siivoaminen. Jos ylläpidät siisteyttä, pääset siivoamisessa helpommalla. Ja vanha salaisuus pätee yhä: ihmiset tulevat mukaan, kun heitä pyytää.

Toisin kuin ehkä ensin luulet, aika harva ryhmä on oikeasti täynnä. Toki niitäkin on, jotka oikeasti ovat. Eikä jäsenmäärää pidä kasvattaa johtajien pinnan tai lasten turvallisuuden kustannuksella.

Pienet ikäkaudet

Varsinkin sudari-ikäisten harrastuksesta päättää yleensä vielä vanhempi tai huoltaja. Siksi onkin hyvä puhutella paitsi lasta, myös hänen vanhempaansa kun kertoo, miten siisti harrastus partio on. Vaikka näin:

  1. Kysy paikalliselta koululta saatteko tulla pitämään partiopäivän tai -tunnin. Tiedustele samalla mahdollisuutta laitta Vilman kautta tai paperiflaikkuna viestiä vanhemmille siitä, että partioon mahtuu mukaan. Huippumahdollisuus on myös, jos pääsette mukaan vaikkapa ekaluokkalaisten vanhempainiltaan. Muistakaa samalla aikuisrekry!
    Tehkää lippukuntalehteen etusivun juttu siitä, että toimintaan pääsee mukaan. Kysykää saatteko laittaa lehteä jakoon paikallisella ostarilla ja kirjastossa. Tai lasten mukana koteihin koulun kautta.
  2. Sudenpentujen ja seikkalijoiden ryhmissä ystäväkokouksen pitäminen on aina hyvä idea! Askarrellaan kutsukortit ja kutsutaan kaveri mukaan kokoukseen tai miksei johonkin tapahtumaan. Jos aikuisille on tarvetta, kantsii kutsua samalla vanhemmat!
  3. Ystäväkokouksen voi pitää ihan melkein tavallisena kokouksena, alkuleikit ja iltapiirit, ja väliin toiminnallinen osuus päivän teeman mukaisesti. Toki kannattaa kiinnittää huomio siihen, että johtaja kertoo koko ajan tarkasti mitä tehdään ja miksi, ja siihen, että käytetyt menetelmät edistävät yhteistyötä, ryhmäytymistä ja auttava ujompiakin mukaan ilman nolostelua.

Isommat ikäkaudet

Tarpojilla, samoajilla ja vaeltajillakin toimii rekryssä parhaiten se, kun ryhmän jäsenet pyytävät kaverit mukaan juuri siihen, mikä heistä itsestäänkin on partiossa siisteintä. Huomioikaa siis ikäkausitoimintaa suunnitellessa miettiä jo etukäteen, mihin juttuihin erityisesti (koska aina kantsii!) kutsutte kaverit mukaan ja varautua siihen. On kyseessä sitten oma retki, koko ikäkauden tapahtuma, piirin tai valtakunnallinen ikäkausitapahtuma tai vaikka purjehdus- tai vaellusreissu. Pitäkää kivaa, ja näyttäkää kavereille, mitä partio parhaimmillaan on!

Kun kaverit on ensin marinoitu siistillä partiotapahtumalla, on tokalla kerralla mukaan tuleminen jo paljon helpompaa. Sen jälkeen kalat ovatkin jo koukussa :).

Ota some käyttöön

Lue somevinkit täältä 


Teksti on julkaistu alunperin aiemmassa Parempi lippukunta -blogissa. Sisällöt tulee ajatella korona-aika huomioiden, mutta vinkkien ydinajatukset toimivat tilanteessa kuin tilanteessa.