Yleinen Partio-ohjelma Kestävästi partiossa

Tervetuloa sisupartiolaisten joukkoon Nallekarhut

Sisupartiotoiminnan aloittaminen oli muhinut pitkään Kaisa Maalon ajatuksissa. Limingassa partiolippukunta Niittykärpät vastaa lasten ja nuorten erityisen tuen tarpeisiin toteuttamalla alueella sisupartiotoimintaa.

Viime keväänä Limingan Niittykärpät toteuttivat harrastamiseen liittyvän kyselyn POP -luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen yhteistyössä perusopetuksen kanssa. POP -luokissa opiskelee erityisen tuen oppilaita, joilla on pidennetty oppivelvollisuus sekä tarvetta laaja-alaiseen tukeen oppiaineet yksilöllistäen. Kyselyn avulla kartoitettiin sisupartiotoiminnasta kiinnostuneita lapsia ja nuoria perheineen. Siitä kävi ilmi, että toiminnasta kiinnostuneita perheitä oli useampi. Niinpä kolme johtajaa Kaisa, Ismo ja Suvi ryhtyivät tuumasta toimeen ja syksyllä Niittykärpissä aloitti Nallekarhut -niminen sisuryhmä, jossa mukana on noin kymmenen partiolaista ja muutama huoltaja.

Nallekarhut ovat partiopolkunsa aikana ehtineet jo vaikka mitä. Ryhmässä leikitään sekä lauletaan paljon, ja tapana on aloittaa kokous vakiintuneella alkuseremonialla ja leikillä. Ryhmänohjaaja kysyy “Oletko valmiina?” ja naapurikylälle asti kuuluu iloinen huuto: “Aina valmiina!”.


Usein ennen leikkiä kajautamme oman huutomme, jossa on karhun murinaa ja vihellystä. Samalla nousemme kyyryasennosta kurkoittelemaan ylös ikään kuin nallekarhu heräisi uniltaan ja alkaisi kiivetä puuhun.

Alkuseremonian jälkeen luvassa on varsinainen ohjelma, joka suunnitellaan pitkälti tavanomaista partio-ohjelmaa mukaillen. Tahti on rauhallinen ja keskittymistä vaativia aktiviteettejä tehdään pieniä hetkiä kerrallaan. Johtajat vinkkaavatkin, että toiminnallisuus tukee innostunutta meininkiä ja samaa asiaa voidaan tehdä usealla kerralla. Nallekarhuissa askarellaan, opetellaan trangian käyttöä sekä rakennellaan sahaten, hioen ja nauloja vasaroiden. Alueen nuorisotyönohjaajakin on ehtinyt käymään vierailulla Nallekarhujen kokouksessa pitäen ryhmälle laulu- ja hartaushetken. Mukavinta partiossa on yhdessä tekeminen. Lopetamme kokoukset sisaruspiiriin ja sanomme; “Hyvää yötä, Jeesus myötä, kiitos tästä päivästä. Se oli kiva!”

Sisupartiolaiset ovat olleet mukana monissa lippukunnan yhteisissä tapahtumissa, joista mainittakoon lupauksenanto ja sudenpentujen joulutapahtuma. Kuuleman mukaan Nallekarhut ovat houkutelleet muitakin mukaan partioon ja kertovat siitä iloisesti eteenpäin.

Ryhmänohjaajat puolestaan ovat iloisia siitä, että he ovat voineet keskustella kokemuksistaan Ylivieskan Viessojien sisupartiojohtajien kanssa sekä saaneet vierailla Muhoksen Metsänkävijöiden Susi -sisuryhmän kokouksessa ennen Nallekarhujen perustamista. Saattaa olla, että tulevaisuudessa lippukunnat järjestävät yhteisen retki-illan ja rakentavat ystävyyttä yli lippukuntarajojen.

Sisutoimintaa suunnitteleville lippukunnille Nallekarhujen ryhmänohjaajat suosittelevat koulun viestintäkanavien hyödyntämistä, mikäli se on mahdollista. Näin voidaan esitellä toimintaa sekä kartoittaa kiinnostuneiden määrää ja pohtia toimintaa järjestävien aikuisten tarvetta hyvissä ajoin. Lisäksi kannattaa huomioida, että huoltajan on hyvä olla mukana ainakin ensimmäisten kokousten aikana. Huoltajien läsnäolo auttaa luomaan kaikkien osapuolten välille luottamusta ja turvallisuuden tunnetta.