Jäsenhankinta Pestien tuki

Uuden aikuisen partiopolun ensiaskeleet

Oletko aloittanut uuden harrastuksen tai vapaaehtoistyön aikuisena? Muistatko miltä uuteen porukkaan ja uuteen toimintakulttuuriin liittyminen tuntui? Ensimmäiset askeleet uuden ääressä voivat olla hyvinkin jännittäviä. Hyvällä perehdyttämisellä sekä avoimella kulttuurilla on tärkeä rooli uuden aikuisen sopeutumisessa lippukuntaan.

Siinä vaiheessa, kun uusi aikuinen on saatu houkuteltua ensin mukaan tutustumaan tai jopa liittymään lippukuntaan, on otettu jo monta tärkeää askelta. Uuden aikuisen ensimmäinen partiovuosi –vinkkimateriaalin tarkoituksena on helpottaa uuden aikuisen perehdyttämisen suunnittelua. Uuden aikuisen ensimmäinen partiovuosi alkaa siitä, kun aikuinen lähtee mukaan toimintaan.

Ensimmäinen puoli vuotta partiossa

Ensimmäinen vaihe heti kiinnostumisen jälkeen on Tervetuloa eli mahtavaa että olet mukana! Ole aktiivisesti yhteydessä uuteen aikuiseen, mutta varmista myös, että uusi partiolainen tietää keneen hän voi itse ottaa yhteyttä.

Kiinnostumisen jälkeen varmistetaan helppo aloitus partiossa. Jos partiokummia ei ole vielä nimetty, tehkää se nyt. Partiokummin kanssa voi yhdessä tutustua Opas partioseikkailuun –perehdytyspassiin tai esimerkiksi suorittaa yhdessä Tervetuloa partioon –koulutuksen verkossa. Muistattehan myös kaikille aikuisille pakollisen Turvallisesti yhdessä -verkkokurssin.

Muutaman kuukauden jälkeen on hyvä pysähtyä hetkeksi yhdessä miettimään miltä tähänastinen aika partiossa on tuntunut. Mitä partiossa haluaisi tehdä ja mikä pesti voisi olla sopiva? Uutta aikuista ei tarvitse heti liittymisen hetkellä pestata tiettyyn pestiin, vaan toimintaan voi tutustua ensin ilman varsinaista pestiä. Oman roolin löytymisen kannalta pesti on kuitenkin tärkeä. Pesti voi olla pikkuinen, kuten ”tulen avuksi sudariretkelle keittiöön” tai isompi ”alan akelaksi”. Pestikeskustelu on tärkeä kaikille, mutta erityisesti uuden aikuisen kanssa pestikeskustelulla on erittäin tärkeä rooli.

Puoli vuotta partiolaisena

Partiossa vasta aloittaneet partiolaiset ovat yhtä lailla partiolaisia kuin pidempäänkin partiossa mukana olleet. Kun noin puoli vuotta uuden aikuisen aloittamisesta on kulunut, tutkailkaa miltä oma yhteisö tuntuu. Kuunnellaanko kaikkia tasapuolisesti ja onko tarjolla vertaistukea? Johtajatapahtumissa voidaan kiinnittää erityistä huomiota ryhmäytymisharjoituksiin.

Perinteet ja symbolit ovat partiossa tärkeitä. Onhan uudelle aikuiselle annettu oma partiohuivi? Jos aluksi pesti on ollut pikkuinen, olisiko puolen vuoden jälkeen aika kokeilla jotakin uutta? Pitäkää mielessä myös piirin koulutustarjonta. Partiossa aikuisillakin kuuluu olla kivaa ja mahdollisuus kehittää itseään.

Mukavia hetkiä niin perehdyttämisen kuin perehtymisen parissa!