Yleinen

Viisi vinkkiä yhteydenpitoon kotiväen kanssa 

Miten huomioida se, että kaikkien kotiväki ei ole ollut partiossa? Partiossa on paljon slangia tai erilaisia tapoja toimia, jotka ulkopuoliselle eivät avaudu selittämättä. Partiossa tarvittavat varusteet tai retkien luonne ovat myös tärkeää tietoa, mistä johtajan on hyvä kertoa. Myös eri-ikäisille uusille jäsenille näitä on hyvä avata.

”Minulla, A:n äidillä, oli suuria vaikeuksia ymmärtää koko partion konseptia, koska en ole koskaan saanut tutustua siihen ja käsitykset on peräisin Aku Ankasta. Toivoin parempaa informaatiota siitä, mitä varusteita on hyvä olla olemassa ja miten voi tutustua muihin vanhempiin ja koko partioon tai edes puhelinnumeroa, johon soittaa kysymysten ilmaantuessa”, huoltaja kertoo partion lopettamisen syistä Exit-tutkimuksessa.  

Partiolaisten ja heidän huoltajien huomioiminen lähtee pienistä jutuista 

 1. Jos retken varusteluettelossa lukee ruokailuvälineet, mitä ja millaiset välineet ottaisit mukaan? Ottaisit varmaan särkymättömän lasin ja syvän lautasen, aterimet ja laittaisit ne kangaskassiin, mutta uusi partiolainen tai hänen kotiväkensä ei tiedä sitä. Tai jos puhutaan sisämajoituksesta, niin sehän voi tarkoittaa aika monenlaista majoitusta. Luotsi, sepeli ja jälki tarkoittavat partion ulkopuolella ihan muuta kuin partiossa. Näiden asioiden auki kirjoittaminen ja monet muut pienet jutut auttavat ymmärtämään partiota ja varautumaan oikealla tavalla. 

 2. Monesti viestinnässä on hyvä laittaa alustava viesti, jossa kertoo vaikkapa retken kaksi mahdollista päivänmäärää. Paikkaa tai vaikka retken teemaa ei välttämättä silloin vielä tarvitse tietää, mutta silloin perheet osaavat merkitä päivänmäärän kalenteriinsa. Kun ajankohta ja muut tiedot varmistuvat, niin ne voi ilmoittaa sitten varmistettuna tietona. 

3. Joskus tilanne ei vaan etene. Siinä hetkessä sekin jo auttaa, jos kertoo huoltajille, että tilanteessa ei ole toistaiseksi mitään uutta tietoa. Epätietoisuus on epämieluisaa ihmiselle ja hän ei osaa myöskään lukea ajatuksiasi, jos sinulla on joku varasuunnitelma. 

4. Viestintä on tärkeää ja sen selkeyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Monilla ryhmillä on omia Whatsapp-ryhmiä partiolaisille ja/tai huoltajille ja se on kätevä ja helppo tapa olla yhteydessä huoltajiin. Usein Whatsappin ryhmäkeskusteluissa myös muut osaavat auttaa kysyjää, joten johtajan ei tarvitse olla aina vastaamassa, jos pohdinnassa on vaikka retkelle sopivat varusteet tai viime viikon kokouksessa sovitut jutut. 

5. Ryhmän tekemisiä kannattaa myös avata kotiväelle esimerkiksi Whatsapp-ryhmän tai vaikka lippukunnan tai ryhmän oman Instagram-tilin kautta. Lapset kertovat kotona ehkä vain paloja partiossa tehdyistä asioista ja niistä kotiväen voi olla vaikea hahmottaa kokonaisuutta. Lapsi saattaa esimerkiksi kertoa, että ryhmän kanssa askarreltiin, vaikka oikeasti ryhmä teki heijastimet ja keskusteltiin liikenneturvallisuudesta. Näin kotiväki ja myös lapset ja nuoret tutustuvat paremmin partioon, tavoitteisiin ja tapaan toimia. 

Viestintä kuuluu jokaiseen partiopestiin. Se ei vaikeaa, mutta vaatii sen, että pysähtyy hetkeksi miettimään sitä. Esimerkiksi jokaisen suunnittelukokouksen lopussa tai vaikka jokaisen toimintakuukauden alussa on hyvä pysähtyä pieneksi hetkeksi suunnittelemaan, mistä aiheesta ja kenelle tulee viestiä sekä kuka ottaa viestimisen hoitaakseen. Näin siistien juttujen toteutuminen ei jää siitä kiinni, että muut eivät tiedä niistä!