Yleinen Partio-ohjelma

Vinkkejä lippukunnan kesäleirin järjestämiseen

Suunta kohti kesäleiriä!

Tuleva kesä on partion tähtikartassa eli pitkän tähtäimen tapahtumasuunnitelmassa varattu lippukuntaleireille. Toiveena onkin, että mahdollisimman moni lippukunta järjestäisi tänä kesänä leirin ja mahdollisimman monella partiolaisella olisi näin mahdollisuus osallistua leirille.

Jos lippukuntanne ei ole hetkeen järjestänyt omaa leiriä, tarjoamme vinkkejä leirin järjestämiseen kevään Johtolangoissa. Ehkä vinkeistä löytyy jotakin uutta myös leirien järjestämisen konkareillekin. Johtolangan vinkit ja muuta kesäleirien järjestämisen tukimateriaalia kootaan tälle sivulle.

Alkuun leirin suunnittelussa (helmikuu)

Nyt onkin hyvä hetki käynnistää kesäleirin suunnittelu, jos se ei vielä ole käynnissä. Vaikka leiristä ei olisikaan ollut aiempaa puhetta, kesäleiriprojektin ehtii mainiosti aloittaa vielä tässä vaiheessa.

Mistä lähteä liikkeelle?

  • Pestatkaa leirinjohtajat ja lippukunnan/leirin koosta riippuen tarvittaessa jo muitakin tekijöitä.
  • Sopikaa leirin päivämäärät, jos niitä ei ole vielä sovittu.
  • Etsikää ja varatkaa leiripaikka, jos vakiopaikkaa ei ole ennestään tiedossa.

Lippukuntaleirin järjestämisessä kannattaa ehdottomasti tehdä yhteistyötä etenkin pienempien lippukuntien kesken. Jos siis oman leirin järjestäminen kuulostaa tässä vaiheessa liian isolta palalta kakkua, kysykää rohkeasti tutuilta lippukunnilta heidän kesäleirisuunnitelmistaan, olisiko voimien yhdistäminen leirisuunnitelmissa mahdollista?

Markkinointi ja ilmoittautuminen (maaliskuu)

Nyt on hyvä hetki käynnistää leirin markkinointi ja ilmoittautuminen, tai ainakin kertoa, milloin leirille pääsee ilmoittautumaan. Ainakin leirin ajankohdasta voi vinkkailla lippukunnan jäsenille jo heti, kun se on tiedossa, vaikka kaikki tarkat yksityiskohdat eivät olisikaan vielä selvillä. Näin mahdollisimman monella on mahdollisuus varata leiri omaan kalenteriin, ennen kuin perheen kesäreissut ja muut lomasuunnitelmat täyttävät kalenterin.

Leirin ilmoittautuminen hoituu näppärästi Kuksan kautta. Vaikka leirin ilmoittautuminen ei olisikaan vielä auki, kannattaa jo laittaa tiedoksi, milloin leirille pääsee ilmoittautumaan ja mihin mennessä ilmoittautuminen päättyy.

Leirin ohjelma

Leirin ohjelman suunnittelussa kannattaa hyödyntää olemassa olevia materiaaleja.

Sanoista tekoihin -ohjelmapainotus kannustaa tekemään tekoja paremman maailman puolesta. Sopisiko leirin ohjelmaan esimerkiksi vieraslajitalkoot tai roskienkeruutalkoot? Katso Sanoista tekoihin -ohjelmapainotuksen vinkit.

Uudet kansalaishavainnoinnin aktiviteetit sopivat osana ohjelmapainotusta tehtäviksi ja ovat myös erinomaista ohjelmaa tulevan kesän leireille! Haluaisiko lippukuntasi syventyä vedenlaadun, roskaisuuden ja mikromuovien tutkimukseen? Lähde mukaan havainnoimaan lähiympäristöäsi, raportoi tuloksesi Suomen ympäristökeskuksen tutkimuskäyttöön ja vaikuta lähialueen asukkaisiin. Ohjelmakokonaisuus johdattaa eri ikäkausien partiolaisia kohti aktiivista ja vaikuttavaa, ympäristötietoista kansalaisuutta. Lue lisää täältä.

Etelä-Korean Jamboreen Join in -paketti tarjoaa jamboreetunnelmia myös lähempänä järjestettäville leireille. Join in -materiaalipaketin avulla jokaisella suomalaisella kesäleirille osallistuvalla partiolaisella on mahdollisuus päästä hetkeksi matkalle Etelä-Koreaan, sen tappoihin ja kulttuuriin sekä kansainväliseen partioon. Paketista löytyy aktiviteetteja, leikkejä ja ruokavinkkejä. Lisäksi mukana on muutama vesiteemainen aktiviteetti, sillä Suomen joukkueen teema on puhdas vesi.  

WAGGGSin julkaisema tämän vuoden muistelemispäivämateriaali sopii oikein hyvin myös muulloin vuoden mittaan tehtäväksi kuin vain muistelemispäivänä. Muistelemispäivämateriaalin teemana on ympäristö ja paketin aktiviteeteissa tutustutaan ympäristön ja maailmanlaajuisten ongelmien yhteyksiin. Aktiviteeteissa pohditaan, mitä luonnosta voidaan oppia ja miten toimia luonnon kanssa niin, että lapsilla ja nuorilla olisi turvallisempi ja rauhallisempi tulevaisuus kaikkialla maailmassa.

Kesäleirille mainio kokonaisuus syntyy myös FreeBeingMe-aktiviteeteista, jotka julkaistaan seppo.io-alustalla huhtikuun aikana. Free Being Me -projektin aktiviteetit rakentavat positiivista kehonkuvaa ja itsetuntoa kullekin ikäkaudelle sopivalla toiminnallisella tavalla.

Kesäleiriaktiviteetteja miettiessä kannattaa muistaa myös viime vuonna julkaistu Sanoista tekoihin -kesäleiripäivät -materiaali, josta löytyy kestävän kehityksen tavoitteisiin linkittyvää ohjelmaa erityisesti sudenpennuille ja seikkailijoille.

Juttu täydentyy myöhemmin seuraavilla osilla:

Turvallisuus ja fasiliteetit (toukokuu)

Viime hetken vinkit (kesäkuu)

Lisää retkistä ja leireistä partio.fi:ssä