Partio on monelle tuttu käsitteenä. Partiosta saattaa tulla ensimmäisenä mieleen retket, leirinuotiot ja teltassa yöpyminen. Mutta entä partiokerhot? Partiokerhot tarjoavat lapsille matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua partioon kouluympäristössä. Partiokerhot eivät ole lippukunnille kilpaileva toimintamuoto, vaan hyvä tapa tutustuttaa mahdollisesti uusia jäseniä partioon koulunkin kautta.
Partiokerhot toteutetaan yhteistyössä Suomen partiolaisten ja Leirikesä ry:n kanssa, ja ne ovat osa valtakunnallista Harrastamisen Suomen mallia. Tällä hetkellä ympäri Suomen toimii noin 50 partiokerhoa ja niissä käy yhteensä lähes 500 lasta.
Tampereella partiokerhoa vetää Kim Palomäki, 23-vuotias sosionomiopiskelija ja pitkän linjan partiolainen. Hän kertoo, miksi hän lähti ohjaamaan partiokerhoja ja mikä siinä kiehtoo.
Partiota yli kymmenen vuoden kokemuksella
Kim aloitti partion vuonna 2013 ja on siitä asti ollut mukana samassa lippukunnassa, Kalevan Karhuissa. Alun perin hän päätyi partioon 13-vuotiaana kavereiden innoittamana. Viisi ensimmäistä vuotta kuluivat partiolaisena, mutta vuodesta 2017 hän on toiminut johtajatehtävissä. Partiossa häntä kiehtoo erityisesti kasvattava puoli: ”Moni ajattelee, että partio on pelkkää telttojen pystyttämistä ja lumessa leikkimistä, mutta oikeasti sen tavoitteena on kasvattaa nuorista aktiivisia yhteiskunnan jäseniä.”
Partio kilpailee usein muiden harrastusten, kuten jääkiekon ja jalkapallon, kanssa. Kuten Kim, moni löytää kuitenkin partion pariin edelleen ja erityisesti kavereiden kautta! Kim haluaakin osaltaan tuoda partiota tutuksi uusille sukupolville.

Partio, kerho, partiokerho…Mistä on kyse?
Partiokerhon päämääränä on tarjota lapsille mukava ja kiinnostava harrastus koulupäivän jälkeen. Partiokerho ei ole suoraan kuitenkaan sama asia kuin lippukunnassa toimiminen, vaikka kerhojen ohjelma onkin suunniteltu partio-ohjelmaa mukaillen. Kim hyödyntää partiokerhoille tehtyä omaa partiokerho-ohjelmaa, mutta mukauttaa sen ryhmän tarpeisiin. ”Ohjelma antaa hyvät suuntaviivat, mutta tärkeintä on pitää kiinni siitä, että jollain tavalla toiminta liittyy partiomaailmaan eikä ole vain pelkkää leikkimistä. Oman pitkän partiokokemukseni myötä pystyn hyvin arvioimaan mikä ohjelma toimii ja mikä ei.”
Kerhossa tehdään monenlaisia aktiviteetteja, mutta erityisesti lapset innostuvat itsenäisistä ryhmä- ja paritehtävistä. ”Esimerkiksi kun heidän pitää arvioida, kuinka pitkä matka on koulun pihalta tietylle lyhtypylväälle tai piirtää kartta ympäristöstä, he pääsevät itse kokeilemaan ja oppimaan ilman, että ohjaaja seisoo koko ajan vieressä.”
Haasteet ja mahdollisuudet
Yksi yllättävä havainto on ollut se, että osa lapsista tulee kerhoon ilman sen suurempaa kiinnostusta partiota kohtaan vanhempien toiveesta. ”Aluksi mukana oli enemmän lapsia, mutta osa heistä karsiutui pois, kun he huomasivat, ettei tämä olekaan heidän juttunsa. Jäljelle jääneet kuitenkin viihtyvät todella hyvin”. Partiokerhot toimivatkin hyvänä väylänä tuoda partiota tutummaksi myös niille, joille partio ei ole tuttua entuudestaan.
Yhteistyö lähilippukunnan, Vuoreksen Valloittajien, kanssa on kohdannut haasteita, sillä kerhojen aikainen ajankohta heti koulupäivän jälkeen, on tehnyt lippukunnan toiminnan esittelemisestä partiokerholaisille vaikeaa. Tämän vuoksi lippukunnasta ei ole kukaan pystynyt tulemaan paikalle kertomaan partiosta ja houkuttelemaan uusia jäseniä. Kim uskoo kuitenkin, että partiokerho voisi toimia luontevana väylänä lippukuntaan ja auttaa kiinnostuneita lapsia löytämään tiensä partion pariin.

Partiokerho vs. perinteinen partio
Partio ja partiokerhot eivät kilpaile keskenään. Vaikka kerhojen toiminta onkin partiomaista, puuttuu siitä esimerkiksi partion tunnuksellinen osa. Tähän kuuluvat esimerkiksi partiohuivi, huudot ja nousujohteisuus sekä esimerkiksi pidemmät metsäretket ja kesäleirit. Kim näkee partiokerhon olevan kuitenkin matalan kynnyksen tapa innostua partioharrastuksesta. ”Partiossa lähdetään liikkeelle partioarvoista ja rakennetaan hauskaa toimintaa niiden ympärille. Partiokerhossa taas hauskuus ja rentous tulevat ensin, ja partioelementit tukevat sitä.”
Miksi lähteä mukaan ohjaajaksi?
Kim suosittelee partiokerhon ohjaamista erityisesti niille, jotka haluavat kokeilla uutta ja haastaa itseään uudessa ympäristössä. ”Tämä on rajattu ja selkeä tapa olla mukana. Kerran viikossa kerho ilman ylimääräisiä retkiä ja viikonlopputöitä. Se sopii elämäntilanteeseeni nyt hyvin.”
Kimin mukaan palkitsevinta ohjaajan työssä on nähdä lasten ilo ja onnistumisen tunne. ”On mahtavaa, kun lapsi huomaa itse osaavansa ja onnistuvansa. Pyrin aina antamaan positiivista palautetta niille, jotka suoriutuvat hyvin ja ovat ylpeitä saavutuksistaan.”
Maistiainen partiotoimintaan
Partiokerhot tarjoavat lapsille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla partiota matalalla kynnyksellä ja ilman sitoutumista. Ne voivat toimia ensimmäisenä askeleena pidempään partiopolkuun tai yksinkertaisesti hauskana ja opettavaisena harrastuksena koulupäivän jälkeen. Kun lapset pääsevät kokemaan luonnossa liikkumisen, tiimityön ja uuden oppimisen ilon, voi partiosta tulla heille tärkeä osa arkea. Ehkä partiokerholainen innostuu myös Kimin jalanjäljissä jatkamaan partiossa vielä vuosien ajan.
Partiokerhon ohjaaminen ei ole vapaaehtoistyötä, vaan ohjaajat ovat työsuhteessa Leirikesä ry:lle ja heille maksetaan ohjaamisesta ja kerhojen suunnittelusta palkka. Jos kiinnostuit partiokerhojen ohjaamisesta, ota yhteys kerhotoiminnan päällikköön Helka Körkköön, helka.korkko@leiri.fi.