Olet täällä

Ketkä ovat jo mukana?

Me Partion Ystävät uskomme, että jokaisella lapsella on oikeus harrastukseen, elinikäisiin ystävyyksiin ja yhteisöön, jossa voi tulla hyväksytyksi omana itsenään. Siksi haluamme olla mukana madaltamassa lasten ja nuorten kynnystä partioon.

Tutustu Partion Ystäviin ja tule mukaan joukkoomme!

Pata Degerman

Patrick ”Pata” Degerman - Seikkailija

”Partion Ystävät on paras juttu mihin antaa rahaa. Sen avulla voi auttaa nuoria. Nuoret ovat meidän tulevaisuus.” Lue lisää >

 

 

 

 Pata DegermanPirjo Airaksinen - Superson Oy, Head of Culture & Partner

"Harvassa paikassa on nuorella mahdollisuutta peilata tuntemuksiaan niin syvällisesti. Yhteisö oli tiivis ja turvallinen." Lue lisää >

 

 

 

 Pata DegermanPauli Aalto-Setälä - Aller Media Oy:n toimitusjohtaja, Turun yliopiston työelämäprofessori

"Lapselle on uskomattoman tärkeää saada kuulua johonkin tiimiin, omaan porukkaan. Partion Ystävänä haluan olla mahdollistamassa sitä kokemusta kaikille lapsille." Lue lisää >

 

 


 

Partion Ystävä – Patrick "Pata" Degerman - Seikkailija

"Partiosta se kaikki lähti"

Löytöretkeilijä, vuorikiipeilijä Patrick ”Pata” Degerman aloitti partion 15-vuotiaana. Hän löysi partiosta kipinän seikkailuun ja elämässä tarvittavat taidot. ”Voin ihan rehellisesti sanoa, että retkikuntien johtamisen opin suoraan partiosta. Partiossa oppii tiimityötä, suvaitsevaisuutta ja vastuunkantoa”, Degerman kuvailee. Partion Ystäväksi hän ryhtyi, jotta uusilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus saada samoja kokemuksia kuin hän itse on partiosta saanut.

”Partiosta se kaikki lähti. Sain innostuksen mennä metsään ja luontoon. Nuorena lippukunnanjohtajana opin myös, että kun keräämme varoja ja hankimme varusteet, voimme tehdä mitä vaan. Minua kiehtoi partion tarjoama vapaus päättää itse asioista”, Pata muistelee.

Pata tuli partioon yläasteikäisenä, kun kaveri pyysi mukaan. Partio vaikutti hänestä makeelta, seikkailulta. Pata tempautui mukaan porukkaan saman tien ja ryhtyi myös johtajaksi.

”Lippukuntani profiloitui aika erähenkiseksi.  Halusimme vähän koetella rajojamme, nukkua talvella ilman telttaa ja taivasalla ja tehdä extremejuttuja, kaikki piti kokeilla. Samalla karttui perustaidot siihen, miten toimia, kun on myrsky, huono keli tai kylmä”, Pata kuvailee.

Innokkaan johtajaporukan myötä lippukunta alkoi kasvaa ja mukaan tuli erityisesti sellaisia, jotka halusivat actionia. ”Vaikka olimme alkuun ihan kokemattomia, niin halusimme kuitenkin tehdä asiat mahdollisimman hyvin ja ymmärsimme myös turvallisuusaspektit”, helsinkiläisen Munksnäs Spejarna -lippukunnan entinen johtaja kertoo.

Treenattiin, kisattiin, voitettiin

Partio oli kiinnostavaa, koska se tarjosi nuorelle Patalle sopivasti haasteita. Myös vastuut hoidettiin, vaikka ne eivät aina olleet niitä kiinnostavimpia asioita. Puolihuomaamatta opittiin tekemään pöytäkirjat ja laatimaan budjetit.

”Mahtavaa on se, kun aikuiset antavat vapauden nuorille tehdä ja kokea. Partiossa joutuu uskaltamaan ja hyppäämään sellaisiinkin tilanteisiin, joista ei tiedä pätkääkään. Vaikka järjestämään leiriä. Juuri siksi siinä oppii suunnattomasti.”

Pata tykkäsi nuorena myös partiokisoista ja itsensä haastamisesta - silloin treenattiin ja kisattiin ja voitettiin. Sieltä yhdestä kisasta löytyi vaimokin.

”Olin partiossa aktiivisesti opiskeluaikoihin asti, kunnes ensin opinnot, sitten perhe ja työt veivät ajan. Samaan aikaan havahduimme oman johtajaporukkamme kanssa siihen, että nyt pitäisi päästää uudet nuoret johtamaan, oli heidän vuorostaan loistaa. Näin sen pitääkin mennä”, Pata toteaa.

Tavoitteena parempi maailma

Patalle partio antoi pohjan kaikkeen tekemiseen.

”Voin ihan rehellisesti sanoa, että retkikuntien johtamisen minä opin suoraan partiosta. Ja partiossa huomasin, että luonto on makee mesta. Myöhemmin siihen tuli myös luonnonsuojelun näkökulma.”

Tärkeintä partiossa on kuitenkin Patan mukaan yhdessä tekeminen. Partiossa on pakko oppia toimimaan muiden kanssa.

”Siitähän tässä elämässä on pitkälti kyse. Maapallon väkimäärä vain lisääntyy ja juuri siksi on tärkeää, että ymmärretään toisiamme, voidaan kommunikoida ja toimia muiden kanssa, vaikka ollaan erilaisia ja tullaan erilaisista taustoista. Juuri sitä partiossa oppii; suvaitsevaisuutta ja yhdessä tekemistä”, Pata kiteyttää.

Partion Ystäväksi Pata lähti, jotta yhä useammalla lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus aloittaa partioharrastus.

”Tarvitsemme Partion Ystäviä, jotta saamme enemmän partiolaisia Suomeen, jotta Suomi ja maailma pärjää paremmin. Kaikilla on paljon hauskempaa, kun yhdessä on kivaa, kommunikaatio toimii, on mielekäs elämä ja arvot kohdillaan. Partiolaisilla on.”

Patrick ”Pata” Degerman on suomalainen löytöretkeilijä ja luennoitsija, joka on kiivennyt yli 200 vuorelle ja seikkaillut niin Etelämantereen jäätiköillä kuin Amazonin sademetsissä. Tänä syksynä Degerman on lähdössä Etelämantereelle Helsingin yliopiston ja Aucklandin yliopiston tutkijoiden kanssa muodostetun retkikunnan kanssa. Retkikunta sukeltaa kaksi kertaa päivässä kuuden viikon ajan jään alle ja tutkii miten meren lämpeneminen vaikuttaa Etelämantereen luontoon.

 


 

Partion Ystävä –Pirjo Airaksinen - Superson Oy, Head of Culture & partner

"Olisin ihan eri ihminen ilman partiota"

 

”Partiolaisten tunnus Ole valmis pitää sisällään niin paljon. Se velvoittaa olemaan valmis auttamaan ja hyvä ihmisenä. Toisaalta bisneselämässä se neuvoo olemaan varuillaan, tuntosarvet pystyssä. Minulle se sisältää myös ajatuksen tehdä asioita positiivisella otteella. Olisin ihan eri ihminen, jos en olisi ollut partiossa”, kiteyttää media-alan konkari, markkinointitoimisto Supersonin johtaja Pirjo Airaksinen.

Olisi voinut hyvin käydä niin, että Pirjo Airaksisesta ei olisi koskaan tullut partiolaista. Alkutaival ei ollut mutkaton. Kun naapurin tyttö pyysi mukaan, lippukunta oli hädin tuskin hengissä ja tyttöjen ryhmältä puuttui johtaja. Tytöt onnistuivat kuitenkin houkuttelemaan aiemmin partiossa olleen aikuisen johtajakseen ja sytyttivät samalla uutta intoa toimintaan. Hiljalleen siilinjärveläinen Kuilun Tytöt -lippukunta lähti kasvamaan.

”Kerran partiolainen aina partiolainen – se pitää niin paikkansa! Ne opit mitä sieltä ovat tulleet ovat hyviä johtajuusoppeja ja tärkeitä arvoja. Partiossa on ihmisiä niin monenlaisista taustoista. Siellä oppii tekemään yhdessä erilaisten ihmisten kanssa ja toimimaan heidän kanssaan, kohtelemaan toisia hyvin”, Pirjo pohtii.

Selkärepussa sosiaalista pääomaa

Pirjo oli aktiivitoiminnassa mukana sudenpennusta partiojohtajaksi. Hän veti ryhmiä, järjesti ohjelmaa ja rakensi leirejä. Partiossa karttui ryhmässä tekemisen taito ja yhdessä oppiminen.

”Partio myös kasvatti sosiaalista pääomaan, halua tehdä ja vaikuttaa asioihin yhteiskunnan eteen. Opin siellä myös kansainvälisyyttä ja rajat ylittävää ajattelua”, Pirjo kertoo.

Partiossa vastuunottaminen kasvoi vähitellen, kuin huomaamatta. Kipinämikkovuorossa oli pakko pitää tuli hengissä ja partiojohtajana lippukunnan pyörät pyörimässä.

”Partiotausta on auttanut minua elämässä ihan valtavasti monella tapaa. Työelämä on entistä enemmän ryhmätyötä. Partio opetti tiimissä toimimista ja havaitsemaan missä kukakin on hyvä”, Pirjo kertoo ja lisää, että oma työ on monessa kohtaa ollut hyvin samankaltaista kuin partiossa.

”Kun toimin nuorempana tuottajana, niin se oli oikeastaan ihan samanlaista tekemistä kuin leirien järjestäminen.”

Teltassa ystävä tulee lähelle

Partiosta Pirjon elämään jäi elämänikäisiä ystävyyksiä. Hiljattain varastosta löytyi lapsuuden partioryhmän päiväkirja, johon oli kirjoitettu kaikkien luonteenpiirteet 10-vuotiaina. Samojen ystävien kanssa luettiin kirjaa ääneen keväisessä tapaamisessa.

”Nauroimme ihan kippurassa, sillä luonteenpiirteemme ovat edelleen aivan samat. Oikeastaan aika hurjaa, että ihmisten luonne muuttuu niin vähän vuosien varrella.”

Mutta teltassa kylki kyljessä nukkuessa oppii tuntemaan ystävät hyvässä ja pahassa. Iltanuotioilla käydyt keskustelut olivat usein hyvin syvällisiä.

”Pohdittiin kuka minä olen ja opittiin tuntemaan itsemme ja toisemme. Harvassa paikassa on nuorella mahdollisuutta peilata tuntemuksiaan niin syvällisesti. Yhteisö oli tiivis ja turvallinen, siinä murrosikäkin oli helppo käydä läpi yhdessä muiden kanssa. Oli mahdollisuus keskustella ja saada tukea ja kannustusta vertaisilta”, Pirjo summaa.

Pirjo toivoo, että Partion Ystävien avulla yhä useammat lapset saavat hyvän harrastuksen ja mahdollisuuden tuntea kuuluvansa joukkoon, yhteisöön.

”Minusta on myös todella tärkeää, että nykylapset saavat digimaailman vastapainoksi konkreettista tekemistä, oppivat luonnossa liikkumista ja käytännön taitoja. Kuten toimimaan muiden ihmisten kanssa muutenkin kuin virtuaalisissa yhteisöissä.”

Pirjo Airaksinen on markkinointitoimisto Supersonin johtaja ja vastaa toimistossa hallinnosta ja henkilöstön kehittämisestä. Airaksinen on tehnyt monipuolisen uran media-alalla. Hän työskenteli pitkään Sanoma-konsernissa mm. Sanoma Entertainmentilla,  Nelonen Median sisältöjohtajana ja Nelosen kanavajohtajana. Supersonilla Airaksinen on päässyt kokeilemaan täysin erilaista tekemisen tapaa: pieneen ketterään organisaatioon ja suuriin verkostoihin pohjautuvaa toimintamallia.

Pirjo Airaksisen kuva: Matti Rajala.


 

Partion Ystävä – Pauli Aalto-Setälä - Aller Media Oy:n toimitusjohtaja, Turun yliopiston työelämäprofessori

"Partiosta tuli tärkeä porukka"

 


Partio on ollut aina jollain tapaa mukana mediavaikuttaja Pauli Aalto-Setälän elämässä. Nuorena hän harrasti itse partiota ja myöhemmin hän on ollut mukana kouluttajana ja omien lasten tukijoukoissa. Partio on tarjonnut Paulille ennen kaikkea ystäviä: kun hän lapsena joutui vaihtamaan usein paikkakuntaa isän työn takia, partio tarjosi vastapainoksi turvallisen yhteisön ja porukan. Nyt Pauli Aalto-Setälä haluaa olla mukana varmistamassa, että myös nykyajan lapset ja nuoret saisivat kuulua samanlaiseen yhteisöön.

Pauli aloitti partion sudenpentuna ja oli mukana parikymppiseksi asti Turun Eränkävijöissä. Ensimmäisenä partiopestinään hän perusti lippukunnalleen Rinkka-lehden.

”Kirjoitin itse jutut, kuvitin ne ja taitoin lehden. Se oli varmaan aika kamala, intoa oli enemmän kuin osaamista”, Pauli muistelee naurahtaen. Rinkka-lehti oli kuitenkin ensikosketus media-alalle.

Pääkaupunkiseudulle muutettuaan Pauli palasi partioon uudessa roolissa omien lastensa mukana. Koudat-lippukunnan nimissä tuli kisattua partiotaitokisoissa ja autettua tarpeen mukaan, vaikkapa leireillä muonittajana. Edelleen Pauli käy kerran vuodessa kouluttamassa partiojohtajia. Ja tapaa vanhoja partiokavereitaan.

”Juuri viime viikonloppuna nähtiin partiokavereiden kanssa. Aika usein liikutaan yhdessä luonnossa”, Pauli kertoo.

Luonto on ollut Paulille tosi tärkeä partioajoista alkaen. Hän viihtyy mökkimetsässä, Nuuksiossa ja nuotiopaikoilla.

”Luontosuhde rakentui partiossa ja se on jäänyt vahvasti elämään. Partiossa opin toimimaan luonnossa ja sen olen halunnut opettaa myös omille lapsille”, Pauli kertoo.

Partio kehitti luovuutta

Luonnon arvostuksen lisäksi partiosta tarttui matkaan kokemusta, joka on kantanut myös työelämässä.

”Kai ne esimiesvalmiudet ja johtamismetodit ovat lähtöisin jo partioajoilta, ainakin alitajuisesti. Kun lapset ovat väsyneitä, tavarat hukassa, vaatteet märkinä – silloin pitää osata kannustaa, motivoida ja innostaa. Aika samanlaista on luovien ihmisten johtaminen, jota olen tehnyt työelämässä koko ikäni”, Pauli virnistää pilke silmäkulmassa.

Toki partiossa ja työelämässä johtamisessa on Paulin mukaan myös eroja. Partiossa johtaminen harvoin on yhtä tavoitteellista. Esimiehiä rekrytoidessaan Pauli kuitenkin kiinnittää partiotaustaan huomiota.

”Esimiesten kohdalla partiotaustasta saa aina lisäpisteitä, koska se osoittaa perusvalmiutta vastuunottoon ja ryhmän johtamiseen”, Pauli kertoo.

Niiden lisäksi partiossa karttuvat sosiaaliset taidot ja konfliktien ratkaisukyky.

”Partio rakentaa lapsille ja nuorille ymmärrystä, miten toimia tiimissä. Se antaa myös valmiudet luovuuteen ja ongelmanratkaisukykyyn”, Pauli toteaa, eikä malta olla lisäämättä: ”Siksi me pärjättiin niin hyvin kisoissakin. Ei välttämättä osattu oikeaa vastausta, mutta kyettiin ratkaisemaan tehtävät luovasti.”

Kaupunki vaihtui, partio pysyi

Partiolla oli tärkeä rooli Paulin lapsuudessa myös turvallisuuden rakentajana. Kun isän työn takia perhe joutui vaihtamaan usein kaupunkia, partiosta rakentui tärkeä yhteisö.

”Partion hienous on siinä, että siellä lapset saattavat tulla hyvinkin erilaisista taustoista ja tilanteista, eikä sillä ole mitään merkitystä. He ovat yhtä arvokkaita ihan jokainen. Lapselle on uskomattoman tärkeää saada kuulua johonkin tiimiin, omaan porukkaan. Partion Ystävänä haluan olla mahdollistamassa sitä kokemusta kaikille lapsille. Jollekin jo leirimaksu voi olla kynnys osallistua toimintaan, siksi kaikki apu on tarpeen”, Pauli pohtii.

Pauli Aalto-Setälä on Aller Median toimitusjohtaja, joka on tehnyt pitkän uran media-alalla toimittajana, kanavajohtajana ja päätoimittajana sekä ollut perustamassa Nelosta ja SubTV:tä. Tänä syksynä Pauli Aalto-Setälä aloitti Turun yliopistossa työelämäprofessorina. Aalto-Setälä alkaa vetää uutta Digital mindset -koulutusohjelmaa.