Olet täällä

Kansainvälisyys

Partio on kansainvälinen harrastus. Maailmassa on yli 40 miljoonaa partiolaista lähes kaikissa maissa. Ainoastaan Andorrassa, Kiinassa, Kuubassa, Pohjois-Koreassa ja Laosissa ei ole partiotoimintaa.

Kansainvälisyys näkyy Suomen partiotoiminnassa muun muassa erilaisten ulkomaille kohdistuvien partioretkien muodossa, ulkomaalaisten vieraiden kohtaamisissa leireillä ja lippukunnan toiminnassa sekä kehitysyhteistyöprojekteihin osallistumisissa.

Kansainvälisyys on osa partiotoimintaa ja partion kasvatustavoitteisiin kuuluu, että partiolainen on kiinnostunut myös muista kulttuureista sekä arvostaa ja ymmärtää kulttuurien välisiä eroja.

Maailmanjärjestöt

Suomen Partiolaiset kuuluu kahteen maailmanlaajuiseen partiojärjestöön: World Organization of Scout Movement (WOSM) ja World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Maailmanjärjestöjen tehtävänä on kehittää partiotoimintaa ja tukea kansallisia partiojärjestöjä.

Partio vaikuttaa kansainvälisissä järjestöissä kuten YK:ssa ja Euroopan unionissa ja toimii yhteistyössä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa. Maailman suurimpana nuorisoliikkeenä partio toimii aktiivisesti nuorten elinolojen ja vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi.

Maailmanjärjestöjen tavoitteena on, että nuorten näkökulma otettaisiin huomioon esimerkiksi kehityspolitiikkaa tai koulutusjärjestelmiä kehitettäessä.

Molemmilla järjestöillä on omat kansainväliset rahastonsa, joiden avulla ne edistävät ja tukevat partiotoimintaa kehitysmaissa. WOSMin Kansainvälinen Partiorahasto on nimeltään Universal Scout Fund eli Scout U Fund ja WAGGGSin Thinking Day Fund.

 

Kuva: Joel Forsman

Story of a scout

Partiota ympäri maailmaa

Reetta Grönlund Norjan konferenssissa kesällä 2016

Partiopolkuni alkoi vuonna 2002 sudenpentuna Maahisissa, Helsingissä. Vuosien varrelle on mahtunut vaikka minkälaisia partiokokemuksia, mutta yksi hienoimmista on, kun kipinä kansainvälisyyteen syttyi vuonna 2009 ranskalaisten partiolaisten vieraillessa kesäleirillämme. Sen jälkeen partio onkin kuljettanut minua muun muassa Yhdysvaltoihin nuorten partiotapahtumaan, Iso-Britanniaan partiokotiin vapaaehtoiseksi, Saksaan vaeltajaleirille sekä Japaniin jamboreelle. Kesällä 2016 pääsin osallistumaan osana
Suomen delegaatiota WOSMin Euroopan alueen konferenssiin Norjaan.

Norjan konferenssissa Euroopan alueen partiolaiset pääsivät jakamaan ajatuksia ja kuulemaan mitä Euroopan alueella sekä koko maailman tason partiossa tapahtuu. Lisäksi pääsimme vaikuttamaan ja päättämään miltä eurooppalainen partiotoiminta näyttää seuraavat pari vuotta. Konferenssiin osallistuminen oli suuri etuoikeus ja erittäin opettavainen kokemus ja suurin ilo itselleni syntyi, kun pääsi näkemään vanhoja tuttuja sekä tietysti tutustumaan uusiin tuttavuuksiin. Pääsimme isolla porukalla fiilistelemään yhteistä partioliikettämme ja se jos mikä on hienoa!

Reetta Grönlund, Maahiset