Olet täällä

Doris Stockmann kutsuttiin Suomen Partiolaisten kunniapartiolaiseksi

Partioneuvosto kutsui Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n jäsenkokouksessa Kouvolassa 17.11.2012 Doris Stockmannin järjestön kunniapartiolaiseksi. Kunniapartiolaisiksi kutsutaan partiotoiminnassa ansioituneita henkilöitä.

Siviilissä Akateemisen Kirjakaupan johtajana, partiossa muun muassa Suomen Partiolaisten ja partiotyttöjen maailmanliiton WAGGGSin puheenjohtajana toiminut Stockmann aloitti partion vuonna 1946 luokkakaverinsa isosiskon innostamana. Yli puoli vuosisataa jatkuneen partiopolun varrelle mahtuu kovan luokan johtopestien lisäksi partiomatkoja Suomeen ja ulkomaille. Erityisellä lämmöllä Stockmann, partionimeltään Dodo, muistelee oman vartion kanssa tehtyjä purjehdusretkiä Helsingin saaristoon.

”Lippukunnan vene purjehti todella huonosti, mikä teki siitä loistavan koulutusveneen. Heti huomasi, jos teki jotain väärin. Teimme retkille eväsleipiä, jotka sai syödä vasta Lauttasaaren sillan kohdalla. Saarissa yövyimme paljailla kallioilla taivasalla”, hän kertoo.

Vuonna 1972 Stockmann oli myös mukana mahdollistamassa yhtä partiohistoriamme merkittävintä virstanpylvästä – yhdistämässä Suomen Partiotyttö- ja Partiopoikajärjestöt yhdeksi Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry -järjestöksi. Stockmann toimi ennen uudistusta Finlands Svenska Flickförbundetin puheenjohtajana ja oli sitä kautta mukana valmistelemassa liitosta.

Suomen Partiolaisten ensimmäinen suurleiri, Karelia, järjestettiin seitsemän vuotta myöhemmin.

”Kynttilät syttyivät kesäillassa leiriläiseltä toiselle. Tarkoituksena oli, että kaikki olisivat poistuneet nuotiolta yhdessä, kynttilät käsissään. Kukaan ei kuitenkaan halunnut lähteä”, Stockmann kuvailee leirin viimeistä nuotioiltaa.

Kunniapartiolaiset edustavat partiota mahdollisuuksien mukaan partion ulkopuolisissa tilaisuuksissa sekä osallistuvat ja käyttävät puheenvuoroja Suomen Partiolaisten tilaisuuksissa. Suomen Partiolaisten kunniapartiolaisiksi on aikaisemmin kutsuttu vuonna 2002 metsäneuvos Kata Jouhki ja ministeri Helvi Sipilä. Aikaisemmissa partiojärjestöissä kutsun ovat saaneet presidentit C.G.E. Mannerheim, Pehr Evind Svinhufvud ja Juho Kusti Paasikivi, partioylijohtajat Anni Collan, Verneri Louhivuori ja Sven E. Donner sekä presidentin puoliso Alli Paasikivi.

Ihanteet ja arvot ovat säilyneet

Viidessäkymmenessä vuodessa tekniikan kehitys ja yhteiskunnan muutokset ovat vaikuttaneet myös partioon. Perusarvot ja ihanteet ovat kuitenkin säilyneet ennallaan.

”Partiossa jokainen saa olla oma itsensä ja kaikkia kunnioitetaan sellaisena kuin on. Nykyinen koulumaailma on hajaantunut ja yksilökeskeinen. Myös perheet ovat aiempaa pienempiä ja pirstaleisempia. Partio voi tarjota turvallisen, pitkäaikaisen yhteisön, joka kestää läpi elämän”, Doris Stockmann kertoo.

Erityisen tärkeänä Stockmann nostaa esiin partion antaman johtajakoulutuksen ja kansainvälisyyden. Verkostot ympäri Suomea ja maailmaa ovat hyödyksi myös partion ulkopuolella.

”On hieno mahdollisuus päästä tapaamaan ihmisiä eri puolilta maailmaa. Muiden kanssa on helpompi tulla toimeen, kun tuntee ja hyväksyy kulttuurien erot. Partiolaisten välille syntyy heti yhteys. On helppo mennä juttelemaan riippumatta siitä, missä päin maailmaa kohdataan”, hän toteaa.