Olet täällä

Partiolaiset: Kansalaisjärjestöjen roolia lasten ja nuorten liikuttajana on vahvistettava

Suomalaiset lapset ja nuoret liikkuvat aivan liian vähän, kertovat tutkimukset. Maailman terveysjärjestön WHO:n tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa murrosikäisten poikien liikunta-aktiivisuus vähenee enemmän kuin missään muussa tutkimuksen 40 maasta. Myös päiväkoti-ikäisten lasten liikkumattomuus on kasvanut entisestään, selviää Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen laitoksen opettajan Anne Soinin tekemästä väitöskirjasta.

Partiolaiset pitävät tulevaisuuden rapakuntoisia sukupolvia tikittävänä kansanterveyspommina, jota on alettava purkaa välittömästi.

"Liikkuminen ei ole vain urheilua, vaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin olennainen osa. Liikunnalla on arjen ja siinä jaksamisen kannalta erittäin iso merkitys, ja siksi haluamme Suomen suurimpana nuoriso- ja kasvatusjärjestönä ryhtyä ratkomaan näin hälyttävää ongelmaa", sanoo Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm

Lasten ja nuorten päivittäinen liikuttaminen nähdään usein vain koulun, kodin ja urheiluseurojen näkökulmasta. Vastuu lasten ja nuorten hyvinvoinnista on ennen kaikkea huoltajilla, mutta myös satoja tuhansia lapsia ja nuoria tavoittavat järjestötoimijat niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin paikallisesti voivat olla tukemassa lasten liikuntakasvatusta merkittävällä tavalla. Esimerkiksi partio liikuttaa lähes 40 000 alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta viikoittain.

"Muutkin kuin liikuntajärjestöt ansaitsevat tunnustusta lasten ja nuorten liikuttamisesta - etenkin sellaisten, joita kilpaurheilu ei innosta. Partiossa liikkuminen tapahtuu kuin huomaamatta. Teltanpystytys, nokkeluustehtäviin perustuva maastoleikki tai vaikka purjehdusharjoitus eivät kuulosta kuntoilulta, mutta ovat itse asiassa hyvinkin fyysistä touhua. Näin onnistumme liikuttamaan niitäkin lapsia, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita urheilusta. Sen olisi syytä näkyä enemmän myös toiminnan rahoituksessa", Munsterhjelm muistuttaa.

Kansalaisjärjestöjen painoarvoa lasten ja nuorten liikuntakasvattajina tulisi kasvattaa erityisesti siksi, että niissä fokus ei ole kilpailemisessa eikä suorittamisessa, vaan liikunnan ilossa ja sen tuomassa hyvinvoinnissa. On tärkeää, että liikkumaan pääsevät kaikki lapset ja nuoret lähtötasosta, osaamisesta tai esimerkiksi sosiaalisesta taustasta riippumatta. Partiolaiset haastavatkin muut kansalaisjärjestöt mukaan lisäämään liikunnan käyttämistä oppimisen ja kokemisen menetelmänä. 

Partiossa esimerkiksi partiotaitokilpailut, vaellukset ja eri urheilulajien kokeileminen ovat osa liikuntakasvatusta. Kaikkina vuodenaikoina järjestettävät metsäretket ja leirit luovat lapsille, nuorille ja aikuisillekin luontaisen tavan päivittäiseen liikuntaan. Luonnossa vietetyt tunnit, päivät ja viikot kertovat myös siitä, että partiossa kasvavat sukupolvet pärjäävät ilman päivittäistä ruutuaikaansa.

Linkkejä:

WHO:n Koululaistutkimus ”Hiipuva liikunta nuoruusiässä”: https://www.jyu.fi/sport/laitokset/tutkimusyksikot/tetk/julkaisusarja/dropoff_julkaisu

Anne Soinin väitöskirja: http://www.lts.fi/sites/default/files/lt112_tutkimusartikkelit_soini.pdf