Olet täällä

UNICEF palkitsi Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminnan

Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminta sai UNICEFin vuosittaisen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen työstään vammaisten lasten oikeuksien edistämiseksi.

Suomen UNICEFin jokavuotinen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus myönnettiin tänään Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminnalle.

”Mielekäs vapaa-aika ja kaveruussuhteet ovat tärkeitä kaikille lapsille. Siksi tarvitaan sellaista vapaa-ajan toimintaa, johon kaikki voivat osallistua. Sisupartio on esimerkki juuri tällaisesta toiminnasta”, Suomen UNICEFin kotimaan vaikuttamistyön päällikkö Mirella Huttunen sanoo.

"Partio on kaikille avoin harrastus, joten kannustamme myös erityistukea tarvitsevia lapsia mukaan partiotoimintaan. Tänään palkittu sisupartiotoimintamme mahdollistaa partioharrastamisen myös aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille. Kun sisupartiolaiset toimivat yhdessä muiden partiolaisten kanssa omassa ikäryhmässään, erilaisuuden kohtaaminen rikastuttaa myös lippukuntien toimintaa", Suomen Partiolaisten kasvatusjohtaja Timo Sinivuori kertoo.

”Jotta voimme tarjota sisupartiotoimintaa yhä useammalle lapselle ja nuorelle, tarvitsemme kuitenkin myös uusia vapaaehtoisia aikuisia tukemaan ja avustamaan. Kannustan kaikkia lähtemään toimintaamme mukaan!”, Sinivuori lisää.

18-vuotias Kalle Majamaa on toiminut sisupartiolaisena Siniritareissa jo yhdeksän vuoden ajan. ”Partiossa parasta on ollut hyödyllisten taitojen oppiminen, mutta myös se, että olen tullut hyväksytyksi joukkoon juuri sellaisena kuin olen. Pyörätuolini ei ole ollut myöskään este retkeilylle ja maastossa yöpymiselle, kyseessähän on vain järjestelykysymys”, partiojohtajaksi kouluttautunut Majamaa toteaa.

Suomen UNICEF on myöntänyt Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustusta kansainvälisen lapsen oikeuksien päivän yhteydessä (20.11.) vuodesta 2004 lähtien. Tunnustuksen saajan valitsee asiantuntijoista koostuva nimityskomitea, jonka jäsenet ovat lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula, Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro ja Suomen UNICEFin hallituksen jäsen, sosiaalialan osaamiskeskus Vasson toimitusjohtaja Merja Anis.

Komitean mukaan sisupartiotoiminta on hyvä esimerkki siitä, että vammaisille lapsille suunnattua toimintaa voivat järjestää muutkin kuin perinteiset vammaistoimijat. Toiminnan arvoa lisää sen pitkäjänteisyys – sisupartiota on harrastettu Suomessa 85 vuotta – ja valtakunnallisuus.

Tunnustuksen julkisti Suomen UNICEFin suojelija tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio esteettömässä Happi-nuorisokeskuksessa Helsingissä. Samalla esiteltiin kevääseen 2014 saakka kestävä Mukana-kampanja, jossa UNICEF haastaa kaikki Suomen harrastus- ja vapaa-ajan toimijat tekemään vapaa-ajasta esteetöntä.

Katso sisupartion esittely Yle TV2:lla esitetyssä Partiomestari-sarjassa
Lue lisää sisupartiotoiminnasta

Kuva: UNICEF / Penttilä