Olet täällä

Yksinäisyystutkija: Lasten yksinäisyyttä voidaan vähentää harrastuksilla

Noin neljäsosa 8-vuotiaista kaipaa enemmän kavereita ja kokee ulkopuolisuuden tunnetta. ”Lasten yksinäisyyteen liittyvät ongelmat ovat nykyään entistä vakavampia. Yksinäisyyden ehkäisemisessä harrastustoiminta ja kaikki sosiaaliset suhteet ovat todella tärkeitä”, sanoo Turun yliopiston apulaisprofessori ja yksinäisyystutkija Niina Junttila.

”Usein lapset kuvailevat yksinäisyyttä niin, että kukaan ei näe eikä huomaa minua. Eräs lapsi sanoi haastattelussa, että antaisi mieluummin hakata itsensä kuin että kukaan ei huomaa. Tunteet ovat hyvin voimakkaita, vaikka usein yksinäiset lapset pitävät ne sisällään”, Junttila kuvaa.

Yksinäisyyden vaikutukset ovat tutkitusti suuret. Seurantatutkimuksessa huomattiin, että lapsena yksinäisyyttä kokeneilla oli armeijaiässä selvästi muita enemmän ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta ja itsetuhoisuutta.

”Jos haluamme säästää niin inhimillistä kärsimystä kuin ihan taloudellisesti, meidän tulee puuttumaan tehokkaammin lasten ja nuorten yksinäisyyteen”, Junttila korostaa.

Yksinäisyyden moninaiset syyt

Yksinäisyyteen ei välttämättä ole selkeää syytä. Jostain syystä lapsi jää ulkopuolelle ja alkaa vetäytyä yhä enemmän omiin oloihinsa, kun luulee että muut eivät halua olla hänen kanssaan. Yksinäisyyden kehä syntyy, kun koulukaverit alkavat ajatella, että hän haluaa olla omissa oloissaan.

Selkeämpiä yksinäisyyteen johtavia syitä voivat olla kiusaaminen, kotona oleva hankala tilanne kuten vanhempien ero, ylikuormitus tai psyykkiset sairaudet. Osa lapsista myös kokee olevansa jotenkin erilaisia, vaikka eivät olisikaan. He ajattelevat, etteivät sovi joukkoon.

”Jotta lasten yksinäisyys vähenisi, tarvitsemme asennemuutosta. On huolestuttavaa, että auttaminen, avun antaminen ja muiden huomioiminen ovat vähentyneet”, Junttila sanoo.

Harrastuksilla yksinäisyyttä vastaan

Yksinäisyyden ehkäisemisessä harrastustoiminta ja kaikki sosiaaliset suhteet ovat todella tärkeitä. Helpoimmat ja halvimmat keinot ehkäistä yksinäisyyttä ovat sosiaalisten taitojen opettaminen ja sosiaalisten tilanteiden luominen. Partio tai muu harrastus tarjoaa juuri sitä - mahdollisuuden oppia toimimaan yhdessä muiden kanssa. 

Parhaimmillaan harrastus tarjoaa lapselle mahdollisuuden tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Esimerkiksi lapsen, jolla on autismin kirjon oireita, voi olla vaikea löytää kavereita koulusta tai omasta kotipiiristä. Hän saattaa päästä kuitenkin oikeuksiinsa toisenlaisessa ympäristössä, kuten partiossa.

”Partio tekee upeaa työtä ja on hienoa, miten partiossa on lähdetty kehittämään uusia keinoja harrastamattomuuden vähentämiseksi”, Junttila sanoo.

 

Lue partion vuosilahjoittamisesta: www.partionystävät.fi

 

Teksti: Virve Louekari