Sinäkin ilmastoretkelle?

Tältä sivulta löydät vinkit ikimuistoisen ilmastoretken järjestämiseksi. Vinkit sopivat kelle vaan retkeä suunnittelevalle tai vaikkapa partiolippukunnalle. Sivun alapuolelta löytyy myös vinkit 15-22 vuotiaiden partiolaisten eli vaeltajien ja samoajien omille ilmastoreissuille.

Vinkit ilmastoreppuretkeen

Ympäristön ottaminen huomioon retkillä on tärkeää, vaikka se saattaa vaatia uusien toimintatapojen omaksumista. Osalle nämä retkivinkit ovat jo tuttuja juttuja, mutta osalle vieraampia. Retken ilmastoystävällisyyteen voi vaikuttaa monin keinoin, kurkkaa vinkit alta! ⬇️

Liikkuminen

Valitkaa retken määränpääksi kohde, jonne pääsette kulkemaan julkisilla, polkupyörillä tai jalan (tai jollain yhdistelmällä näistä vaihtoehdoista). Yksityisautoilua kannattaa välttää myös retkeä valmistellessanne, esimerkiksi kaupassa käydessä.

Ison porukan retkeä voi olla haastavaa järjestää ilman yksityisautoja/yhteiskuljetusta jo henkilö- ja ruokamäärien takia. Tällöin kiinnittäkää erityistä huomiota yhteiskuljetukseen, kimppakyyteihin ja johtajiston liikkumiseen.

Ruokailu

Kasvispainotteinen ruoka on hyvä valinta, kun haluaa syödä ympäristöystävällisesti. Retkiruoan on tärkeä olla maukasta, ravitsevaa ja täyttävää, eikä tästä ei tarvitse tinkiä myöskään kasvisruuan kohdalla!

  • Kurkkaa reseptejä Vegeretken sivuilla
  • Välipaloissa kiinnittäkää huomiota pakkauksiin. Miten minimoida pakkausjäte?
  • Hyvällä suunnittelulla ruokahävikki pysyy kurissa.

Jätteet

Varmistakaa kierrätys myös retkellä. Kaikki mitä metsään viedään, tuodaan myös pois! Lajitelkaa retken aikana syntyvä jäte ja käsitelkää se asianmukaisesti retken jälkeen. Varatkaa jokaiselle retkelle osallistujalle oma pussi/astia roskille. Tavoitteena on, että kaikki roskat mahtuvat näihin pusseihin.

Ottakaa reissulta osaa @ilmastoreppu-kampanjaan

Jakakaa omia ajatuksianne ja tunnelmianne retkeltänne somessa IG:n @ilmastoreppu-tilille tai hashtagilla #ilmastoreppu! 🌳 Mitä ilmastoterveisiä haluatte lähettää reissultanne pääministerille?

Retken jälkeen

Muistakaa huoltaa ja varastoida retkellä käytetyt tarvikkeet asianmukaisesti, esim. telttojen kuivatus ja kunnon tarkastaminen sekä keittimien pesu on tärkeää. Mitä paremmin tavaroista pidetään huolta, sitä pidempään niistä on iloa. ❤️


Partiolaisten ikäkausiryhmien aktiviteettivinkit

Partio-ohjelmasta on koottu valmiit rungot samoajien ja vaeltajien Ilmastoreppuretkelle. Retki voidaan toteuttaa päiväretkenä tai yhden yön retkenä. Retken aikana tehtävät aktiviteetit löytyvät myös Seppo-pelinä partion yhteisestä pelikirjastosta nimillä “Samoajien Ilmastoreppu –retki” ja “Vaeltajien Ilmastoreppu –retki”. Myös Seppo-pelejä voi hyödyntää retkellä!