Ajankohtaista

Ilmattaren tukema rahasto rohkaisee partiolippukuntia kestävämpiin ratkaisuihin

9.3.2022
Partio on perustanut uuden rahaston, josta lippukunnat voivat hakea tukea ympäristöystävällisempää toimintaa edistäviin tekoihin. Kestävästi partiossa -rahaston alkupanoksen on tarjonnut Suomen Partiolaisten yhteistyökumppani Ilmatar.

Uusi Kestävästi partiossa -rahasto mahdollistaa lippukunnille rahoitusta projekteihin, jotka pienentävät lippukunnan hiilijalanjälkeä tai muita ympäristöhaittoja. Rahaa voi hakea esimerkiksi kolon kierrätysjärjestelmän päivitykseen, kolon tai kämpän energiatehokkuuden parantamiseen tai retkien ja leirien muonituksen muuttamiskesi vähäpäästöisemmäksi.

Rahaston perustaminen tukee partiolippukuntia kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan ja toimii lippukunnille suunnatun Kestävästi partiossa -tunnuksen rinnalla. Lippukunnat voivat hakea tunnusta täyttäessään kestävän toiminnan tarvittavat kriteerit. Tunnuksen eri osa-alueet pohjaavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja huomioivat niin taloudellisen, sosiaalisen kuin myös ekologisen kestävyyden. Painoarvo tässä tunnuksessa on kuitenkin ekologisella kestävyydellä.

”Kestävästi partiossa -tunnus ei ole edellytys tuen saamiselle, mutta tuki voi auttaa lippukuntaa täyttämään tunnuksen kriteerit tai edelleen kehittämään toimintaa tunnuksen saamisen jälkeen”, metsä- ja vastuullisuuskoordinaattori Tiia Merenheimo Suomen Partiolaisista kertoo.

Ilmatar haluaa tukea lippukuntia kohti kestävämpiä valintoja

Kestävästi partiossa -rahasto on perustettu Suomen Partiolaisten kumppanin Ilmattaren tuella. Ilmatar on myös Kestävästi partiossa -tunnuksen kummiyritys 2021-2022. Nyt tunnuksen on saanut jo 62 lippukuntaa. Jokaisesta myönnetystä Kestävästi partiossa -tunnuksesta Ilmatar sitoutuu ostamaan päästöoikeuksia kansainvälisestä päästöpörssistä. Kestävästi partiossa -tunnus on rakennettu yhteistyössä WWF:n kanssa.

”Ympäristövaikutusten huomioiminen ja vähentäminen lähtee usein pienistä arjen toimenpiteistä. Kestävästi partiossa -apuraha kannustaa löytämään ja toteuttamaan näitä tekoja kestävämmän tulevaisuuden vuoksi. Olemme ylpeitä saadessamme olla mukana tässä partion valtakunnallisessa aloitteessa”, toteaa Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama. Ilmatar on vuonna 2011 Suomessa perustettu pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä kotimainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja.

***

Partiolippukunnat voivat hakea rahoitusta partiorekisteri Kuksassa. Ensimmäinen hakujakso on 9.3.-30.4.2022 ja hakemukset käsitellään hakuajan päätyttyä. Haku avataan uudelleen, mikäli rahaa jää jakamatta. Vuodelle 2022 rahoitusta on jaossa yhteensä 4 000 euroa. Yksittäisten projektien maksimirahoitus on 400 euroa.

  • Lue lisää Kestävästi partiossa -rahaston kriteereistä täältä.
  • Lue lisää Kestävästi partiossa -tunnuksesta täältä.
  • Lue partion ja Ilmattaren yhteistyöstä lisää täältä.