Onko teidän lippukunnallanne idea, miten pienentää toiminnan ilmasto- ja ympäristökuormaa? Hienoa, sillä Kestävästi partiossa -apurahat ovat juuri tätä varten!
Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen lippukuntien Kestävästi partiossa -apurahojen hakua on jatkettu 20.4.2025 asti.
Muiden alueiden apurahan haku päättyi 28.2.2025. Kiitos hakemuksen lähettämisestä! Päätökset lähetetään lippukunnille jatkohaun päättymisen jälkeen huhtikuun lopussa.
Tukea ilmastotekoihin ja kestävien toimintatapojen kehittämiseen
Kestävästi partiossa apurahoilla voi esimerkiksi korjata retkeilyvarusteita, järjestää herkullisen kasvisruokakurssin, hankkia kompostoivan käymälän, kehittää lippukunnan harmaiden vesien hallintaa, rahoittaa aurinkopaneelien hankkimista tai järjestää talkoot lähiluonnon suojelemiseksi.
Voitte hakea tukea myös toimenpiteisiin, jotka auttavat lippukuntia täyttämään Kestävästi partiossa -tunnuksen ekologisen kestävyyden kriteerit. Apurahaa hakiessa ei kuitenkaan haittaa, vaikka lippukuntanne ei vielä olisi hakenut tunnusta.
Lippukunnat voivat hakea kriteerien mukaisiin toimenpiteisiin tukea 50–600 euroa.
Timanttipartion toimiva varasto vähentää turhia hankintoja

Vantaalaisessa Timanttipartiossa oli puhuttu jo pitkään tarpeesta kunnostaa lippukunnan varasto. Lippukunnan varasto oli sotkuinen ja sieltä oli vaikea löytää eri varusteita, sillä mahdollisuudet tavaroiden järjestelyyn olivat tilassa puutteelliset. Varastossa säilytettiin muun muassa lippukunnan telttoja, trangioita, makuupusseja ja -alustoja sekä askartelu- ja rakennustarvikkeita.
Lippukunnan samoajat kuitenkin käärivät hihansa ja kunnostivat varaston toimivaksi. Varastoon asennettiin hyllyköitä, joihin lippukunnan tarvikkeet voidaan lajitella läpinäkyviin säilytysrasioihin.
Metsäkävyt opetteli tekemään retkille sopivaa kasvisruokaa
Mäntsälän Metsäkäpyjen seuraavan vuoden kestävyystavoitteena on, että jokaisella retkellä, leirillä ja vaelluksella tarjotaan vähintään yksi kasvisateria päivässä. Tähän valmistauduttiin järjestämällä kasvisretkiruokakurssi lippukunnan johtajille ja samoajille.
Kurssilaiset kokeilivat muun muassa hernissuikaleiden, soijahiutaleiden ja kvinoan käyttöä. Lisäksi kurssilaiset jakoivat vinkkejä kasvisruoan valmistamisesta retkiolosuhteissa ja keskustelivat kasvisruoan lisäämisen positiivisista ympäristövaikutuksista.
Linnanyrjänät laittoi aluksensa septivedet seurantaan

Meripartiolippukunta Kuusiston Linnanyrjänät haki Kestävästi partiossa -apurahaa koulutusaluksensa WC-jätevesisäiliön eli septitankin varustamiseen nestetason mittausjärjestelmällä. Aluksen olemassa olevassa tankissa ei ollut mittaria, jolla olisi voitu helposti seurata tankin nestepintaa. Suurella käyttäjämäärällä tankki saattaa täyttyä helposti huomaamatta, mikä voi johtaa tahattomiin jätevesipäästöihin.
Itämeri on yksi maailman herkimmistä merialueista ja kärsii rehevöitymisestä. Veneiden jätevedet voivat aiheuttaa pistekuormitusta erityisesti matalilla vesialueilla, jotka ovat erityisen herkkiä ylimääräiselle ravintokuormalle.
Nuotiotytöt aloitti hiilensidonnan biohiilellä
Meripartiolippukunta Nuotiotytöt täyttää vuonna 2025 tasavuosia ja aikoo järjestää juhlavuotensa tapahtumat mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Nuotiotytöt on jo vähentänyt oman toimintansa ympäristövaikutuksia; lippukunnassa on lisätty julkisten kulkuvälineiden käyttöä ja kasvisruoan osuutta sekä hankittu omalle leirialueelle kompostoivia vessoja.
Seuraavaksi lippukunta aikoo hyvittää jäljelle jääviä päästöjä biohiilettämällä leirialueen järviruokoa ja risukkoa. Lippukunta haki Kestävästi partiossa -apurahaa biohiilettimen hankintaan. Biohiiletin on laite, joka muuttaa orgaanista ainetta pyrolyysiprosessissa biohiileksi.
Biohiili on kestävä hiilen varastointitapa, jonka arvioidaan pystyvän varastoimaan hiiltä maaperään sadoista jopa tuhansiin vuosiin. Biohiiltä voi käyttää kuivikkeena kompostissa ja huussissa, kasvimaiden maanparannusaineena sekä vesistönsuojeluun sitomaan maalta tulevia valumia. Järviruo’on poistaminen biohiilen materiaaliksi on itsessään ympäristöteko, sillä Saaristomerellä monet merenlahdet ovat matalia ja rannat kasvavat helposti umpeen. Järviruo’on poistaminen vähentää Saaristomeren ravinnekuormaa.
Lue lisää vuoden 2024, 2023 ja 2022 hankkeista!
Ohjeet apurahan hakemiseen ja raportointiin
Vuoden 2025 Kestävästi partiossa –apurahojen hakua on jatkettu Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan lippukunnille 20.4 asti.
Päätöksistä ilmoitetaan apurahan saaville lippukunnille sähköpostitse haun päättymisen jälkeen huhtikuun lopussa.
Hankkeita valitessamme etusijalla ovat projektit, jotka ovat:
- Vaikuttavia: Toimenpide saa aikaan päästövähennyksiä tai pienentää ympäristövaikutuksia selkeästi osoitettavalla tavalla.
- Uudistavia: Toimenpide kehittää lippukunnan toimintaa kestävämmäksi aiempaan verrattuna.
- Pitkävaikutteisia: Haluamme saada aikaan pysyvämpää muutosta kertaluonteisten kokeilujen sijaan.
- Taloudellisen tuen tarpeessa: Kohdennamme tukea erityisesti projekteihin, jotka jäisivät toteutumatta ilman rahoitusta.
- Lapsia ja nuoria osallistavia: Hanke osallistaa lippukunnan lapsia ja nuoria. Nuoret voivat toimia myös hankkeen itsenäisinä toteuttajina, joita lippukunnan aikuiset tukevat hankkeen toteuttamisessa.
- Suosimme lisäksi hankkeita, joissa kunnostetaan tai otetaan käyttöön vanhaa uuden ostamisen sijaan.
Kaikkia kriteereitä ei tarvitse täyttää, mutta hakemuksia arvioidaan näiden perusteella. Jokainen hakemus käsitellään tapauskohtaisesti.
Tuki on tarkoitettu lippukunnille, eikä sillä rahoiteta piirien toimintaa. Rahastolla ei myöskään tueta päästöjen kompensaatiomaksuja tai matkustamista.
Ohjeet apurahan raportointiin
Kaikkien tukea saaneiden tulee raportoida Webropol-lomakkeella tuen käytöstä ja sen vaikutuksista viimeistään puoli vuotta avustuksen myöntämisen jälkeen. Raportista tulee selvitä milloin ja miten apuraha on käytetty. Tekemällä hakemuksen, lippukunta sitoutuu käyttämään apurahan hakemaansa kohteeseen.
Kestävästi partiossa -apurahan raportointi Webropolissa
Lisätiedot:
Suvi Tikka
sähköposti: suvi.tikka@partio.fi
Lippukunnat ovat toteuttaneet jo 60 kestävästi partiossa hanketta
Aikaisempina vuosina lippukunnat ovat käyttäneet tukea esimerkiksi uusiutuvan energian käytön lisäämiseen, Itämeren saastumista vähentäviin tekoihin, varusteiden kunnostamiseen niiden eliniän pidentämiseksi ja ympäristökasvatuksen toteuttamiseen.
Lue vuoden 2024, 2023 ja 2022 hankkeista!
Kestävästi partiossa –apurahojen myöntämisen mahdollistavat partion kumppanit
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Uudenmaan Partiopiirin kestävästi partiossa -hankkeiden toteuttamista tukee vuonna 2025 OP Uusimaa. Lue lisää OP Uudenmaan lahjoituksesta!
Rahastoa voidaan edelleen kasvattaa uusien kumppanuuksien avulla. Oletko kiinnostunut yhteistyöstä partion kanssa? Lue partion kumppanuusvaihtoehdoista.